Showing posts with label Pregnancy. Show all posts
Showing posts with label Pregnancy. Show all posts

14 February 2013

HAMIL tetapi masih menyusu. Bahaya atau sebaliknya?

kehamilan


Menyusukan anak masing-masing merupakan moment yang terindah dalam setiap kehidupan wanita. Pelbagai rintangan perlu di hadapi oleh seorang ibu untuk menjayakan penyusuan selama 2 tahun. Kurang susu, nursing strike, nipple confius, latching tak betul,growth spurt, sakit pinggang, period dan macam-macam lagi masalah yang mungkin si ibu alami.

Ketika hampir semua masalah dihadapi dengan baik, penyusuan akan menjadi sangat ENJOY dan RILEKS kepada si ibu dan anak. Ketika anak menginjak umur 9 -11 bulan, si ibu mungkin disahkan hamil atau memang anda merancang untuk anak yang ke dua.

Apabila isu ini timbul, ramai menyangka TIDAK boleh meneruskan penyusuan selepas hamil. Ramai ibu akan mengalami kemurungan dan berfikir cara yang terbaik untuk wean off dengan anak.

PERLU WEAN OFF SEMASA HAMIL?

Follow the flow. Jangan terus wean off anak kerana itu boleh membawa kesedihan yang berpanjangan kepada si anak dan juga anda. Emosi anda sebagai seorang wanita hamil juga perlu di jaga.

Ramai yang mengatakan menyusukan akan merangsang hormon OKSITOSIN yang menggalak kepada pengecutan rahim atau kontraksi. Ya betul. Tapi hormon yang dirangsang adalah tidak cukup sehingga untuk mengundang kontraksi besar sehingga membawa kelahiran atau keguguran. [lactation counsellor]

Tetapi ada beberapa perkara yang perlu anda tahu bila menyusukan semasa hamil :

1. Nipple akan menjadi ngilu dan perit
2. Kebanyakan orang akan mengalami kemurudan susu
3. Rasa susu akan berubah menjelang trimester kedua kerana badan menghasilkan kolestrum untuk anak ke dua, dan mungkin anak anda akan wean off sendiri kerana tidak suka akan rasa susu itu.

HENTIKAN PENYUSUAN : JIKA ANDA PERNAH MENGALAMI KEGUGURAN, BLEEDING ATAU KELAHIRAN BAYI PRA MATANG. BINCANG DENGAN GYNAE ANDA :)

Jangan risau jika terpaksa wean off dengan anak sulung anda kerana itu adalah lumrah. Anda masih boleh tandem nursing dengannya selepas anak lahir (jika si anak masih mahu menyusu)

Sepanjang tempoh wean off, layan anak dengan baik, manjakan dia dan sentiasa rapat dengannya. Cari cara yang terbaik untuk WEAN OFF jika perlu.

Jika anda tidak mengalami apa-apa masalh, penyusuan masih boleh diteruskan sehingga anda mampu.


Happy breastfeed while pregnant!! :)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

23 November 2012

Vitamin Pre Natal

Sememangnya kehamilan memerlukan si ibu makan 2 kali ganda daripada biasa untuk mendapat nutrien yang cukup untuk ibu dan anak dalam kandungan.

Vitamin-vitamin perlu diambil oleh wanita hamil kerana sukar untuk mencapai amoun nutrien yang dikehendaki oleh seseorang wanita hamil.

Ekstrak dari artikel Prenatal Vitamin Explained on WebMd
"Even for a woman who eats a 'perfect' diet, it is nearly impossible to get some of the nutrients in the amounts needed during pregnancy, such as iron and folic acid," Bridget Swinney, MS, RD, author of Eating Expectantly, explains in an email interview. For women who don't eat all their greens, prenatal vitamins are a kind of "insurance policy," providing them with the nutrients they may be missing from diet alone.


Sumber: WebMd

Monitor your diet wisely!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

10 September 2012

Kehamilan

Sememangnya kehamilan merupakan saat indah dalam setiap hidup wanita. Ask me! I will say YES dan masih rindukan saat itu. Saya rindu saat saya membawa anak dalam perut. Comel je! Rindu nak pergi checkup dengan suami kat klinik. Ambil ubat-ubatan..For first time in my life, saya tak pernah fail makan ubat dan minum susu. Sebab apa? Sebab saya nak anak saya sihat dan kuat.

Nutrisi sangat penting bagi pembentukan janin. Bukan sekadar anak besar tapi tanpa nutrisi. Itu sudah salah konsep. Alhamdulillah, anak saya kecil tapi kuat. Cuba tanya suami atau FIL saya. Mereka selalu kata kaki anak saya kuat.

Saya punya conclusion :

1. Susu saya minum time pregnant ( time tu tak tahu produk shaklee) so minum susu ibu mengandung biasa. Tak pernah miss even 1 day! Kalau miss pun saya akan minum apa-apa susu lah, janji ada kalsium. Kalsium tu sangat penting ok! Baru tulang dan gigi anak kuat. Kalsium juga boleh membantu ibu mengandung iti sendiri time bersalin. Kena kerja kuat kan? So badan pun kena kuat. Senang kan konsep tu?

2. Susu ibu~ anak saya minum susu ibu. Alhamdulillah, mungkin itu juga sebabnya.

Alhamdulillah, saya melalui tempoh kehamilan yang sangat menarik. :) Tetapi sesetengah kawan-kawan kita macam-macam yang mereka hadapi. HB rendah, GBS, anak songsang, Keguguran, c-zer etc..

Saya nak share tentang set kehamilan dari shaklee

ostematrix
 OSTEOMATRIX ~ untuk sumber kalsium+magnesium
esp shaklee
 Energising Soy Protein~ Sumber protein yang mengandungi 9 asid amino

set vitamin asas
Ni saya panggil vitamin asas..:) 
Untuk pembentukan jantung yang sihat untuk bayi


Sini ada testimoni dari cutomer Kak suzi (Eizmierah),
testimoni set kehamilan

Berminat?
Boleh contact saya di 012-2319979 atau facebook.com/Rehanswardrobe







Continue Reading