22 March 2016

KIRA KALORI MINUMAN ANDA!

Assalamualaikum...

Korang suka minum teh tarik tak? Suka kan? Mesti kebanyakan orang suka teh tarik ni. Susah lah nak jumpa orang yang tak gemar teh ni. Kalau lepak mamak mesti teh atau milo ais paling favourite kan??

Saya antara penggemar milo dan teh juga.Tapi tak lah tegar sangat. Teh emak saya sangat sedap lah, alhamdulillah resipi turun ke saya dan setiap kali orang datang ke rumah, teh saya paling digemari oleh ramai :). Pernah ada sedara teringat-ingat teh saya tu. Hehe. Padahal biasa je. :)

Teh saya ada kelainan sedikit sebab ada letak garam sikit. Which is not good pun. Tapi sebab nak sedap kan, memang rasa berlemak-lemak gitu. Dan saya jenis rebus daun teh sampai rasanya turun betul-betul, Sebab tu kaw. Teh halia dan teh masala pun macam tu jugak. Kadang-kadang leceh jugak nak buat sebab kena tunggu mendidih, kemudian nak reneh daun teh, pastu tapis pastu nak bancuh susu dan gula. Saya tak guna susu pekat manis ye. Sebab gula sangat tinggi dan tak elok. Rasanya teh saya kalori low sikit kot. Hehe.

Kalori teh ni 100 kcal tau. Kalau pagi petang siang malam minum memang hampir 300 kcal jugak la. Almost sama sepinggan nasi dan ayam tau. Lagipun teh ada kafein, tak elok lah minum selalu kan? kan? Walaupun suka tapi saya memang akan kira lah berapa kali minum. Kadang-kadang seminggu sekali ataupun masa kenduri je. Dulu kalau kat rumah hari-hari bedal sebab sedap!

Insha Allah saya akan share lagi tentang cara kira kalori ni. Senang je tau, yang penting badan sihat. Oh ya, lupa saya nak share kalori ESP  pulak,one of my favourite drinks!

Oooo.. lebih kurang sama je dengan segelas teh tarik. Tapi dengan ESP boleh rasa kenyang sampai 3 jam lah untuk saya. For me not 6 hours sebab memang perut mintak nak makan apa-apa. haha. Dan yang bestnya bila minum ESP dan workout, anda punya muscle semua terbentuk elok. Tak ada gelebeh-gelebeh, Kira fit lah. Tapi kena workout.

Kalau minum ESP pastu tidur, memang otot gelebeh ye. Jom jadikan ESP sebagai rutin harian. Teh tarik pun boleh minum, tapi sekali sekala okla kan..kan??

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe

2 comments:

Ummu Iman Amsyar said...

Sharelah resipi teh masala atau chai yang pure indian style! :)

Rehana said...

Ok boleh nanti aku share ok..hehe ;)