29 December 2017

5 SEBAB ANDA WAJIB ADA PAM SILIKON INI

Assalamualaikum semua,

Dah lama tau nak share tentang pam silikon. Dari masa berpantang lagi teruja sangat nak kongsi tentang betapa bestnya pam silikon ni. Hari ini baru ada masa. Hehe. Oklah tu dari tak ada langsung kan. :P
.
.
PAM SILIKON
PAM SILIKON : SUMBER GOOGLE
Ini lah dia rupa pam silikon yang menjadi viral dulu. Saya pun baru tahu juga tentang pam ini. Selalu lalu lalang dekat newsfeed kat facebook. Masa mengandung semua cakap pam ni best. Kemudian saya pun beli satu. Asalnya nak beli kat lazada, murah-murah semua. RM 11 pun ada seketul pam ni. Tapi saya last-last beli kat kios barang baby di Hospital Tropicana masa kena admit sebab sinusitis dulu. RM 35++ if tak silap

Masa pantang haritu memang pakai pam silikon ni awal-awal. Sangat lah best! Jatuh hati terus. Dahlah murah tapi berbaloi sangat tau.

5 SEBAB ANDA WAJIB ADA PAM INI :

1. Murah : Sangat murah kalau bandingkan pam manual lain di pasaran tau. Semua ibu-ibu mampu miliki pam silikon ini.

2. Ringkas : Tak ada banyak parts. Memang ramai ibu ibu akan suka sebab tak perlu pasang banyak parts dan tak perlu nak basuh banyak-banyak. Basuh satu ketul tu sahaja. Hehe. Best kan?

3. Mudah diguna : Cara nak guna pam silikon ni senang sahaja. Lekapkan kat breast dan lepaskan. Kalau nak tengok video boleh klik link cara guna pam silikon Boleh lekapkan di breast sebelah dan menyusu sebelah lagi.

4. Mudah untuk mengumpul stok : Semasa pantang, separuh stok susu saya terkumpul dengan menggunakan pam ini. Saya menyusu  sebelah, dan sebelah lagi saya kumpul stok susu. Win-win, stok pun terkumpul dan pengeluaran susu pun bertambah sebab ada double simulation. Kalau dulu menyusu sebelah sahaja, lepas dah lama baru menyusu lagi sebelah. Kaedah ini boleh mengurangkan susu badan. So, cara yang paling effektif adalah mengosongkan ke dua belah breast untuk meningkatkan pengeluaran susu.

5. Mudah di bawa : Sangat mudah di bawa, simpan pam ini dalam handbag pun boleh ( tapi pastikan sterilized ). Saya guna pam ni masa pantang sahaja, sebab tujuan utama untuk simulasi dan untuk simpan stok. Baby selalunya minum sedikit sahaja masa pantang, jadi untuk maintain supply, demand haruslah ada kan ? :)

Kesimpulannya, sila beli pam silikon ini untuk ibu-ibu yang baru mengandung ke, yang baru bersalin ke. Sangat berbaloi. Macam saya walaupun guna untuk pantang sahaja, tapi benda tu membantu pengeluaran susu saya sampai ke hari ini. Pelaburan untuk anak juga :)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

28 December 2017

Pengalaman berpantang anak ketiga

Hai korang,

Dah hampir 3 bulan bersalin, baru nak cerita tentang pengalaman berpantang untuk anak ke tiga. Pengalaman berpantang kali ini lebih kurang sama dengan pengalaman berpantang anak ke dua. Cuma kali ini saya tambahkan kepada penjagaan dalaman seperti bertungku, berurut dan sauna .

Alhamdulillah memang pantang kali ini paling best antara ketiga tiga anak sebab :

1. Pantang di rumah sendiri. Tak perlu packing barang nak pergi rumah mak atau mertua
2. Ada helper yang boleh tolong dari segala segi. Alhamdulillah, tak rancang tapi Allah hadirkan helper yang sangat bagus :)
3. Pakej berpantang yang berpatutan ( anak anak sebelum ini saya pernah berurut sahaja )

Jom layan gambar sekejap :)

Bersauna memang lebih cepat hilang berat badan sebab badan saya naik macam di pam. Bengkak kaki pun surut cepat
Bertungku memang sangatlah selesa. Rasa nak tidur sahaja semasa mengurut dan bertungku. Bertungku ni bertujuan melancarkan perjalanan darah. Kalau bertungku di perut memang keluar nifas dengan lancar

Nasi panas-panas dan lembik memang menjadi kegemaran sebab elak sembelit. Alhamdulillah sembelit langsung tiada asbab pengambilan nasi lembik, air yang cukup, fiber dan serat serta ostematrix





Lauk pauk semasa pantang memang sangat sedap! Bukan sedap sahaja tapi sihat juga. Sebab tu lah berat turun cantik aja. Hehe. Minyak pun tak guna. Kalau hari-hari makan macam ni memang slim sokmo :P


Luka pun cepat baik sebab jahitan sangat minima. Walaupun saya boleh tidur sepanjang hari, tapi masa pantang banyak di habiskan dengan melayan anak anak saya sebab tak nak mereka rasa tersisih dengan kehadiran adik baru. Saya tidur lena masa malam sahaja. Itupun kalau baby tak meragam. Tapi memang kekal energetik tau. Susu pun alhamdulillah meriah. Oh ya lupa nak bagitahu, set bersalin yang saya guna semestinya set pantang shaklee. Memang terbaik!



Pengalaman pantnag korang macam mana pulak?
Cuba share :)
Continue Reading

24 December 2017

SUSU IBU KURANG

>




Perjalanan penyusuan susu ibu memerlukan kesabaran dan perlu ada momentum untuk menjayakan penyusuan sehingga 2 tahun.

Selalu kita mendengar ibu -ibu sering mengadu susu ibu dah kering apabila anak dah berumur beberapa bulan ataupun selepas pantang. Ada yang anak dah masuk 5 bulan terus stop menyusu sebab susu tidak banyak. Bukan salah ibu pun sebab ramai tak tahu macam mana fungsi pengeluaran susu asasnya.

Selalunya susu akan jadi kering apabila situasi di bawah berlaku :

1. Anak tak menyusu dengan baik. No proper latching yang sebabkan anak menangis. Bila anak menangis, si ibu automatik ingat susu tak cukup. Maka di top up susu formula. Selepas top up dengan susu formula si ibu menyusu juga tapi susu memang akan kering bila skip menyusu atau pam. Otak dah mendapat signal tak perlu produce susu lagi kerana demand sudah berkurang. Jadi, susu akan kurang dan lama-lama akan menjadi kering

2. Skip mengepam. Bila sudah bekerja, jadual pam harus di patuhi walaupun tidak 100% konsisten. Tidak mengepam dengan baik or tidak ada masa untuk mengepam menyebabkan susu akan berkurang sedikit demi sedikit.

3. Pola pemakanan yang tidak baik. Tidak minum air dengan  cukup. Setakat 1 liter sehari memang tak cukup.Kadang kala, semasa pantang lagi sudah catu minum air kononnya nak elak buncit. Memang tak sampai 4 bulan susu boleh kering.

4. Stress menyebabkan kekurangan susu yang drastik kerana hormon oksitosin (hormon yang menyebabkan gembira dan ceria ) tidak cukup maka susu akan sedikit. Bila susu sedikit anak memang akan meragam dan kebanyakan ibu akan top up susu formula dan susu ibu makin sedikit sama seperti yang di bincangkan dalam point 1

5. Period. Susu memang akan drop pada 3 hari pertama period bagi sesetengah orang. Tidak perlu cemas kalau susu tiba-tiba berkurang dan terus nak give up .Selalunya hari ke 4 susu akan kembali seperti biasa. Boleh banyakkan pengambilan kalsium pada masa ini.

6. Hamil memang akan menyebabkan susu berkurang secara drastik. Ada yang mampu menyusu dengan baik semasa hamil tapi ramai yang tak mampu menyusu sebab susu dah sedikit dan rasa akan menjadi  lain

Jadi, jika susu berkurang, ibu-ibu boleh check sebab-sebabnya seperti di atas :) 
Continue Reading

23 December 2017

FPP Hospital Sungai Buloh


Tempoh hari, saya ada menceritakan pengalaman bersalin anak ketiga dalam entri sebelum ini. Saya bersalin menggunakan FPP atau lebih dikenali dengan Full Paying Patient. Saya bersalin FPP di Hospital Sungai Buloh.




FPP ini adalah satu pakej yang ada di hospital kerajaan di mana kita boleh pilih pakar dan keselesaan jauh lebih baik dari yang biasa. Syaratnya adalah kena bayar . Caj nya lebih kurang hospital swasta t dan lebih detail checkup nya 😊
.
.
Prosedur untuk FPP adalah seperti berikut :

1. Booking FPP boleh di buat melalui talian atau walk in. Boleh hubungi O & G dan maklumkan untuk book doktor untuk bersalin secara FPP. Saya daftar seawal 3 bulan semasa kehamilan. Nurse akan beri temujanji yang pertama untuk berjumpa dengan doktor pakar. Doktor pakar pilihan saya di hospital sungai buloh ialah Dr Yusrina.
2. Bila hari temujanji yang pertama,daftar FPP di unit hasil aras 2. Referal letter boleh ambil dari klinik kesihatan biasa. Pendaftaran lebih kurang rm 180 - rm 200 untuk setiap check up. GL tidak diterima melainkan masuk wad sahaja. 
3. Kad oren akan diberi tanda kita adalah patient untuk FPP
4. Kalau untuk bersalin, deposit rm 3000.00 perlu diberi semasa nak masuk labor room atau wad, refundable kalau tak sampai 3k. Normal delivery selalunya rm 1.5k-rm 2k. Kalau bersalin secara czer anggaran caj adalah rm 4500.00. Masih murah dari hospital swasta.

KENAPA SAYA PILIH FPP?

Kelahiran kedua anak saya sebelum ini dekat hospital swasta. Alhamdulillah smooth je, tapi cuma blame on me, saya guna epidural ( tahan sakit) for both, di induce, anak 2 org vacuum. Pattern kelahiran anak pertama dan kedua sangat sama. Pain threshold saya rendah bak kata doktor sebelum ini. Yes, sangat takut untuk SAKIT. Tapi saya nak jugak bersalin normal sebab tu terpaksa pilih epidural. Plus, induce punya level sakit sangat tinggi dibandingkan dengan natural pain. Totally different.
.
.
So bila pregnant anak ke 3, saya nekad nak go for natural labor.
.
.
So bila risik2, allah sendiri datangkan pada saya tentang FPP melalui group whatsapp jiran. Kalau tak saya pun takkan tahu. Lepas tu memang saya book terus lepas buat sedikit homework tentang pakej bersalin FPP.
Alhamdulillah, pilihan saya sangat berbaloi walaupun penat sedikit untuk berulang alik dari ofis ke hospital sungai buloh.

Jom baca sikit review tentang FPP pakej yang saya ambil :
1. FPP ni lebih kurang macam first class treatment tapi dengan pakar. Pakar yang dipilih pun tak boleh tukar ganti melainkan memang pakar tersebut tidak available sangat-sangat pada masa itu.
2. Saya pilih dr yusrina di Hospital Sungai Buloh . Beliau sangat berpengalaman. Saya bagi 5 bintang sebab sangat selesa dengan cara dia. Bukan medically sahaja puas hati, islamik dan juga pandai bermain physikologi pesakit semasa dalam keadaan sakit.  😊
3. Sangat detail. Memandangkan saya darah rhesus negatif, which is very rare, so memang dr yusrina suruh saya prepare awal-awal. Dr Yusrina tak bagi  saya datang hospital lewat supaya blood bank ada darah jenis saya. Precaution mereka sangat saya adore.
4. Bilik selesa dan single room macam kat gambar di bawah tu. Suami pun boleh tinggal. Pelawat pun boleh lawat lambat sedikit dari masa lawatan. Bergantung pada budi bicara guard. Kanak2 memang tak boleh naik ( melainkan ada kelonggaran dari pihak hospital )
5. Bayaran untuk bersalin secara normal adalah rm 1600. Sangat berbaloi. Kalau di hospital swasta memang tak dapat harga ini dengan pakar.
6. Tidak menggalakkan induce unless overdue. Saya hampir diinduce tapi alhamdulillah tak kena 😊
7. Bila ke labor room pun, ada bilik khas untuk FPP. Prioriti memang untuk FPP.
Ringkasnya, memang saya sangat puas hati
bersalin di hospital sungai buloh


bersalin di hospital sungai buloh

bersalin di hospital sungai buloh

Boleh follow facebook saya untuk dapatkan lebih banyak info dalam link ini :

https://www.facebook.com/rehana.nurulamin/posts/10155188156039538

Continue Reading

21 December 2017

SET MENYUSU

 

 
Hai ibu-ibu menyusu sekalian,
Dah mengepam semua bagi yang bekerja?

 
Hari ini saya nak kongsikan tentang set menyusu yang memang memberi banyak manfaat pada saya sejak saya mengandung anak ke 2 lagi. Set menyusu ini bukan semata-mata untuk boost susu tetapi juga membaiki emosi si ibu, menjadikan kulit si ibu dan anak lebih cantik dan bersih, mengurangkan keputihan, menjadikan si ibu lebih energetik dan bertenaga walaupun terpaksa mengepam dan berjaga malam untuk menjaga anak

 
Cadangan set menyusu adalah seperti berikut
 

 
SET MENYUSU SHAKLEE

 
  • Vitalea➳ multivitamin tertua yang mengembalikan kecergasan dan tenaga⠀
  • ESP➳soya non gmo yang membantu memekatkan susu dan boost susu serta mengenyangkan si ibu dan anak. Ia juga mampu memberi kulit yang flawless pada ibu dan anak⠀
  • Alfalfa➳ bertindak sebagai milk booster dan mengelak keputih@n serta kacip fatimah moden⠀
  • B complex ➳ anti-stress yang membantu emosi si ibu lebih stabil dan melancarkan susu⠀
  • Vitamin C ➳ menguatkan sistem imun seterusnya menyalurkannya kepada si anak serta       mencantikkan kulit⠀
  • Ostematrix ➳sumber kalsium untuk si ibu dan anak terutama apabila si ibu haid kerana kalsium akan hilang semasa haid dan menyebabkan susu kurang. Mengurangkan lenguh dan sakit belakang akibat menyusu⠀
KELEBIHAN SET MENYUSU PREMIUM
  •  Memeriahkan susu ibu dengan syarat konsep supply vs demand di patuhi⠀
  •  Ibu lebih tenang dan cergas kerana set ini membantu ibu untuk lebih bertenaga⠀
  •  Susu lebih pekat dan anak cepat kenyang⠀
  •  Kulit ibu dan si anak lebih licin dan halus serta cantik⠀
  •  Si ibu mendapat extra benefit iaitu keputihan kurang ,mengecutkan rahim dan mencantikkan kulit
  •  Dapat membuat stok susu lebih untuk anak⠀
KENAPA SET INI MENJADI PILIHAN RAMAI UNTUK IBU MENYUSU?
  • Di iktiraf oleh KKM⠀
  • 100% Halal⠀
  • Ada extra benefits kerana set ini bukan untuk boost susu sahaja.⠀
  • Set ini lengkap untuk nutrien si ibu dan kecergasan si ibu semasa menyusukan anak⠀
  • Tiada unsur-unsur perasa tambahan dan sintetik⠀
  • Di pantau oleh RND yang sangat berkualiti⠀
  • Di iktiraf di Malaysia sejak 50 tahun yang dahulu⠀
  • Juga dikenali sebagai 'super mom booster' kerana set ini boleh membantu si ibu lebih cergas!

 
Antara testimoni yang berjaya  :







Untuk membeli set cadangan menyusu ini boleh klik : BELI SET MENYUSU

Untuk sebarang konsultasi produk dan cara pemakanan boleh klik link di bawah :


Happy shopping! <3
Continue Reading

20 December 2017

Bayi tidak kenyang walaupun selepas menyusu

Ramai mengalami masalah bayi tidak kenyang selepas menyusu. Terutamanya untuk ibu-ibu yang baru pertama kali melalui tempoh penyusuan susu ibu. Sebenarnya, ada cara-cara tertentu untuk memastikan bayi kenyang dengan hanya minum susu ibu.

bayi lapar

Pastikan bayi kerap kencing setiap 2 atau 3 jam. Bila bayi kencing, insha Allah susu yang diminumnya cukup buat nya. Pastikan juga memeriksa najis bayi . Najis bayi yang normal adalah seperti kuning kunyit. Najis yang kuning menandakan bayi sudah cukup susu foremilk dan hindmilk 
iaitu komposisi susu di mana foremilk mengandungi komposisi air dan laktosa manakala hindmilk mengandungi lemak dan kalori untuk tumbesaran bayi. Bayi seharusnya mendapat kedua-duanya. Kegagalan mendapatkan susu hindmilk menyebabkan najis berwarna hijau dan bayi tidak kenyang sepenuhnya. Ia mungkin menyebabkan bayi susah naik berat kerana nutrien yang diperlukan untuk tumbesaran tidak mencukupi.

Si ibu juga perlu ambil makanan yang seimbang untuk memastikan nutrien yang ingin di salurkan pada bayi adalah mencukupi.

Pengalaman menyusukan anak ke tiga saya, Syakirah Aleeya selama hampir 3 bulan memang menyeronokkan! Kadang kala risau juga bila anak saya hanya minum 2 oz setiap kali minum melalui botol, tapi memandangkan beratnya naik cantik sahaja maka saya tidak risau lagi. Mungkin penangan ESP yang sebabkan bayi cepat kenyang. Saya perasan kalau menyusu pun memang sekejap sahaja. Paling lama 15 minit. Tapi bila lihat lampinnya yang sering basah dan berak pun kuning, jadi saya tak risau dah! Alhamdulillah :)




#Post40hari
#Shakleeberkesan
#s2ufamilies

Untuk info

http://www.wasap.my/60122319979


Continue Reading

24 November 2017

PENGALAMAN BERSALIN ANAK KETIGA

Assalamualaikum semua,

Fuh, dah lebih setahun tak update blog ni. Busy sokmo. Banyak fokus kat facebook & IG sampai blog ni tak sempat nak update dah.. heeee..

Alhamdulillah, 9/10 aritu saya selamat melahirkan anak ketiga saya, Syakirah Aleeya ( Kesyukuran yang tinggi ). Pengalaman kali ni sangat berbeza dengan kedua anak sebelum ini.

Dulu walaupun keduanya normal, tapi saya ni jenis susah nak tolerate dengan rasa sakit. So dua-dua memang ambil epidural dan baby kena vaccum. Kali ni saya nekad nak go for natural dan nak rasa sakit tu. Sebabnya sampai bila nak mengelat kan? Satu hari nanti pun mesti akan rasa sakit untuk mati juga. Saya niat dan doa dari awal lagi.
.
.
Mengandung anak ketiga ni berbeza dengan sebelumnya, sinusitis teruk menyerang, dua kali admit dan alahan juga teruk. MC tak payah cakap la. Memang almost habis. Hospitalization leave pun dekat 3 minggu sebab sinusitis tu.
.
.
Bersalin kali ni saya pilih FPP Hospital Sungai Buloh. Nanti next entry saya cerita pasal FPP ni. Alhamdulillah pilihan bersalin di hospital kerajaan sangat berbaloi. New experience. :) Jom tengok kronologi :)

1 Oktober 2017

Masa hari jadi saya ni, memang berharap jugak la dapat bersalin hari tu. hee. saja nak sama tarikh lahir padahal due saya 10/10/2017. Masa checkup pun doktor kata dah buka 1cm tapi jauh lagi la nak engage. Tapi masa 1/10 tu dah turun tanda sedikit. Tapi tak ada sakit


4 Oktober 2017

Last checkup ni doktor check masih sama juga bukaan. So doktor kata kena induce on due date which is 10/10. Masa doktor kata induce tu dah cuak sebab dua-dua anak saya sebelum ni kena induce dan sakitnya ya allah, memang sakit. Memang doa banyak-banyak supaya tak kena induce.

7 Oktober 2017

Masa ni pagi-pagi dah kuar darah sedikit. Dah cuak la juga sebab sebelum ni tak pernah ada rasa macam ni. Doktor Yusrina suruh datang dewan bersalin. Ingat kan boleh bersalin dah. Tapi doktor suruh balik sebab masih 1cm. Kecewa tau. Sebab kalau boleh memang tak nak induce. Doktor suruh datang 10/10 balik untuk induce atau kalau ada sakit kuat. Sebab kecewa tu, balik tu bawak husband dan anak-anak pergi makan meatball kat ikea :P. Kiteorang tak pusing tengok sangat pun barang2 kat ikea tu cuma nak makan je. Tapi bile beli meatball tu terlebih banyak sampai nak kena tapau. Dekat tempat makan tu tak ada pulak plastik tapau. Husband suruh pergi beli apa-apa bekas la. Memang dia suruh saya beli sebab nak bagi jalan kan. Fuh,,memang berpeluh2 jalan semata nak beli bekas je. Dekat 4km jalan haritu je. :P


8 Oktober 2017

Sempat lagi follow MIL untuk survey barang-barang rumah yang bakal pindah nanti. Gigih berjalan tau. Husband jaga budak2 kat rumah ja. Sebab tak larat nak handle dah.

9 Oktober 2017


3 pagi macam tu dah start sakit sedikit. Setiap satu jam macam terjaga. Tapi tak sakit sangat lah, macam mild period pain. Saja message dengan doktor, dia suruh datang pulak. Dalam hati rasa malas nak pergi sebab belum sakit pun. Tapi dr suh datang jugak sebab saya darah rhesus negatif, kena ada standby darah incase czer. Gagahkan diri la pergi dengan suami. Siap bawak semua bag. Siap masak untuk anak-anak. Dah prepare semua baru pergi ke hospital. Yang bestnya, FPP ni tak perlu tunggu lama. Terus sampai, terus dapat turn untuk check. Dr yusrina yang check. Dah 3 cm! Yahoo!. Dalam hati rasa syukur sangat sebab dulu masa induce 1cm pun sakit macam apa ntah. Now, 3 cm tak rasa apa. Doktor admit kan kat ward. Dia suruh progress kat ward. heee..


Masuk kat ward siap makan nasi ayam dengan suami, siap sembang-sembang, siap solat semua. Alhamdulillah, sakit tu setiap 10 minit. Tapi boleh manage. Pukul 5pm, Doktor datang cek lagi dah 5 cm. Almost nak nangis tau bila doktor cakap macam tu sebab tak sangka boleh tahan sampai 5 cm dan sakitnya pun ok lagi. Siap solat asar. Lepas tu terus masuk labor room.

Pukul 6pm

Masuk labor room, dah mula cuak. Tapi gagahkan jugak. Doktor pecahkan ketuban. Lepas tu start sakit sikit2. Sakit yang kuat sikit bila kul 7pm macam tu. Keep zikir, doa, husband pun duk support sama. Berpeluh-peluh rasa kat labor room tu. Dekat magrib tu rasa macam sakit datang every 10 mins. Dalam fikiran bukan ke sakit kena lebih kerap? Doktor ada bagitahu jugak heart beat baby macam tinggi, mungkin tali pusat tersangkut kat leher. Masa ni pun cuak, tapi doktor tu rilek je, dia cakap still ok for normal.

Pukul 8 pm

Doktor cek bukaan masih 5 cm, sebab tak regular contraction doktor masukkan ubat oxytocin / induce drip. Lepas tu la paling sakit. Tak dapat nak explain. Siap sedut gas tapi tak ada apa2 effect pun. Rugi sangat ambil sebab memang drowsy lepas bersalin.

Pukul 8.30 pm

Doktor check dah 7 cm. I was like wah cepatnya. Pastu ada tahap yang dah almost nak give up, which is dah nak bersalin dah. Tiba-tiba baby keluar masa 7 cm lagi. Fuh. Siap tanya doktor betul ke dah bersalin.heeee.

Tepat kul 9pm anak saya lahir ke dunia. Sangat miracle labor journey saya. Berkat doa semua dan memang Allah bantu saya sungguh-sungguh dalam menjayakan misi saya. Sebab tu lah kena positifkan mind ni.

Alhamdulillah hari ni dah hampir 2 bulan dah.  Baby ni jugak satu2nya yang tak kena jaundis. Maybe jarang sangat ambil fastfood kot. Wallahualam. Tapi pengalaman kali ni memang sangat berharga. Betapa doa dan mind set tu sangat penting :)

Next entry insha allah kita cerita tentang FPP pulak ye 😊

Set pantang paling awesome? Klik sini

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

21 October 2016

PENGALAMAN MENGALAMI MALAR RASH.EKZEMA ATAU SLE?

Assalamualaikum semua..
Wah dah lama sungguh tak berkongsi entri di blog kesayangan kan? Lama dah nak share actually pengalaman saya sejak raya puasa dulu. Lama menyepikan diri sebab banyak sangat urusan yang menanti. Tapi memang hati dah nak share sangat2 pengalaman saya. Prinsip saya, bila kena kat diri saya, saya suka share supaya orang lain boleh ada rujukan jika mereka mengalami pengalaman yang sama. Apa orang kata, bila dah kena baru kita akan ambil tahu kan? Tapi entri ni panjang tau. So bersabar ye baca. hihi.


Lepas raya puasa haritu, mula-mula hidung start mengelupas tau. Pelik sebab tak ada pun pergi beach ke or mandi swimming pool ke or pakai produk baru ke. Saya particular bab produk2 ni. Memang dah tak pakai produk2 yang ada chemical. So saya tak rasa langsung produk yang saya guna atau consume sebab no new things. 

Saya ingat menggelupas macam biasa jer, tapi lama-lama dia jadi merah mcm rashes. Ala-ala malar rash dalam gambar ni.

ruam muka


Mula-mula very light, lama-lama mula jadi merah teruk. Memang suspect allergi ke ape je. Pastu pergi jumpa pakar kat SJMC. Dr tu best sangat. Dr Low namanya. First thing dia nak tengok kepala. Sebab dia cakap dandruf kat kepala boleh jadi ekzema kat muka. Ni first time tau knowldege ni tau. Dia tengok kepala kata tak teruk tapi boleh jadi itu sebabnya dan STRESS juga boleh sebabkan EKZEMA ni triggered. Ha, jangan main-main stress ni memang boleh bikin macam-macam problem. Jenis ekzema ni di panggil seborrheic dermatitis. Boleh baca lebih lanjut dalam  link yang saya sertakan. Memang punca utama ni adalah kelemumur dan jugak STRESS. Masa ni saya try semua supplemen tapi tak jalan sangat sebab dah over radang. Flare up dia kena turun dulu. Dr tu bagilah krim steroid dan non steroid. Of course steroid tu saya tak pakai sebab tahu kesannya yang boleh menipiskan kulit. Dr ada bagi jugak sejenis shampoo. 

Dua hari memang ok sikit. Tapi lepas tu makin teruk. Teruk yang memang menurunkan tahap konfiden level tau. Kena kat muka kan. Memang rasa down lah. Memang banyak membaca masa tu sampai satu tahap, bila baca saya jumpa fakta tentang SLE atau autoimun. Salah satu simptomnya adalah malar rash yang macam saya kena tu, kemudian sakit-sakit sendi. Sering tidak sihat. SLE ni penyakit autoimun di mana protein darah akan menyerang tisu atau organ sendiri. Kira macam antibodi sepatutnya attack bad sel je kan, yang ni dia attack semua termasuk organ-organ.

Masa tu Allah je tau macam mana perasaan tu. Memang saya ade lenguh2 badan tapi tak ada sakit sendi. Suami banyak bagi support la masa ni walaupun dia sendiri pun agak down jugak. Too early to conclude. Masa tu dekat sebulan dah macam tu. So decide pergi pakar no 2 since masa sabtu tu pakar SJMC tu tak ada. Second pakar tu saya pergi kat hospital ternama juga kat Shah Alam. 

Pakar tu memang bagus. Tapi saya tak suka sebab banyak negativiti. Pakar tu check kepala jugak. Kemudian dia tanya ada sakit-sakit sendi tak. Dia cakap nak ambil ujian darah untuk certain test.

Bila saya cakap SLE ke doktor? She was surprised sebab saya tahu. Hehe. Banyak sangat baca gini lah. Tapi tell you what, banyak sangat baca pun boleh stress! Masa ni suami dan diri dah redha lah. Seminggu kena tunggu ujian darah tu. Memang rasa lama sangat. Rasa tak tahu nak cakap apa. Rasa macam lost pun ada. Banyak sangat doa masa tu supaya bukan SLE. :( Di samping tu, dr tu ada bekalkan ubat prednisolone  ( oral steroid ) dan jugak krim steroid. shampoo pun ada chemical. Masa tu memang makan ubat tu without knowing yang tu adalah steroid. Lepas makan tu memang rashes turun drastik. Licin tau muka! Semua siap kata dah glowing. Tapi saya dah tahu tu effect ubat tu. Bila baca-baca memang banyak gak side effects. Yang jadi kat saya, saya sakit badan sangat2 pastu selera makan macam hantu. haha. Memang makan banyak. Muka jadi tembam dan ada weight gain. 

Saya reducekanlah ubat tu. Tapi kena marah dengan dr sebab nanti rashes tu akan datang. Huhu. Die suh makan lg. By the way, Alhamdulillah, keputusan darah semua ok :) Nak nangis rasa tau. Sebab one whole week tu saya dah merasa perasaan jika kena SLE/ Alhamdulillah allah jauhkan saya tu. Dia bagi dugaan yang amat kecil . :')

Tapi, dr tu kata, mungkin sekarang dalam darah tak ada, tapi future mungkin ada. Hope not lah. Dia cakap macam tu. Terus rasa dah pangkah dr tu. Creating negative vibes in me. Memang tak pergi langsung dah lepas tu. 

Alhamdulillah, lama-lama dah ok. Bila kena sun, dia akan naik balik. Mmg utk type of ekzema ni, kena pakai sun block. Masa jalan kat penang tu, naik balik teruk. Sebab saya dah stop steroid tu. Pastu saya on balik untuk reduce the flare up. Memang ok, tpi tak suka sebab kena depends on steroid.

Saya ni jenis degil. Degil sampai jumpa apa yang serasi dengan saya. Mula lah misi cari pakar ke 3. Alhamdulillah, Dr ni sangat ok!! Dr lee yin yin dari sunway medical center. Masa tu tak kena macam malar rash dah. Kena whole muka, dan sembab sangat. Mata semua dah jadi kecil. So dia kata macam allergi ni. Dia advise untuk admit. Sebab nak on ubat. Saya bagi tahu tak nak steroid. Dia pun setuju. Untuk drip je dia bagi hydrocot ( steroid ). 2 malam la. Kemudian dia bagi ubat antihistamine sahaja untuk reduce radang dan gatal. Alhamdulillah serasi. Better lagi antihistamine dari steroid. Krim dia bagi memang superb! Non steroid and steroid. Saya guna steroid tu sekejap je. 

non steroid. super best!



steroid

lip balm super best jugak!

Dr tu buat ujian darah lagi sekali. And yes, it is allergies! Normal blood count 100 untuk allergy, Mine was 300. Dr kata tak tinggi sangat sebab ada yang beribu pun. Alhamdulillah untuk itu :)

Punca? Mungkin dari environment, genetik or produk rambut. Sebab kalau makanan dia kata whole body akan kena. Suspect saya mungkin ubat rambut gugur atau pun shampoo. Wallahualam. 

Too much medication for past three months!! Sebab tu stop supplemen jap, sekarang baru continue balik. Especially OMEGA! OMEGA sangat bagus untuk kurangkan radang tau. Tapi jangan dah radang sangat baru ambil omega memang tak jalan sangat. Sekarang memang ambil OMEGA dan VITAMIN C. Yang lain masih ambil lagi. Alfalfa pulak bagus untuk allergi tapi tak start lagi sebab saya tau healing mungkin kuat. Slow- slow kayuh naaa.


Banyak hikmah ujian ni. Allah sayang kot. hehe. Terlalu banyak saya belajar sepanjang 3 bulan ni. Ilmu baru kenalah kongsi kan. Moga boleh jadi rujukan. Sakit tu untuk allah gugurkan dosa-dosa kecil kita kan. Sekarang ni pun masih on off jugak tapi saya control lah. Biar lembap muka dan jaga makan jugak :) Lepas ni plan untuk detox plak. Next entri kita share naaaa...

Selamat malam semua!













Nak cari shaklee??

 COD pun boleh : COD Shaklee Saujana Utama
Nak saya poskan pun boleh!

Your trusted Shaklee Independent Distributor,
Rehana
0122319979

Continue Reading

19 September 2016

KERJA RUMAH TAK PERNAH STOP. PENAT? JOM BACA TIPS INI

Assalamualaikum semua,

Dah lunch semua dah, baru lepas makan kat ofis ni. Selalunya masa lunch hour ni memang saya guna masa untuk blogging atau update bisnes sebab kerja kat rumah tak pernah stop. Hehe. Betul ke?

Actually memang semua kerja pun tak pernah stop. Kalau dah stop tu nanti bosan pulak betul tak. Sebelum apa-apa, anda kena tahu anda ni jenis macam mana orangnya. Kalau yang boleh tutup mata sebelah tengok rumah bersepah sebenarnya itu adalah satu nikmat! Sebab saya tak macam tu huwaaa..

Memanglah bagus rumah kemas bersih segalanya. Tapi anda kurang sikit dapat peace of mind. Dalam mind tu berjela list nak buat itu dan ini. Silap haribulan hidup anda memang fokus nak semua perfect which is impossible. Tapi sekarang saya pun dah boleh adjust sikit2.

Praktis makes perfect, rutin yang sama berulang-ulang mesti ibu-ibu pun dah expert kan. Cuma antara nak buat atau tak je.

TIPS nya senang aja.

1. Ikhlaskan diri : Memang kena betul-betul ikhlas, bila ikhlas betul2 tu tak rasa penat. Mintak lah kat Allah permudahkan segalanya. Masa nak masak, masa nak sapu. Masa nak cuci baju. Niat sebab nak dapat pahala dari Allah. Memang susahhhhh...siapa kata senang :( huhu. Tapi try dan try sampai anda boleh

2. Belajar delegates things pada anak atau suami. Tips ni saya dah kongsi sebelum ini dalam tips wanita berkerjaya

3. Solat di awal waktu  ( Yang ni saya fail lagi lah. Sebab kita fikir nak siap kan kerja dulu pastu baru nak settle solat tapi sebenarnya Allah tak suka kot. huhu. Cuba solat awal. Actually solat tu lah masa kita rehat tau. Cuba wirid lama sikit. Pesanan untuk diri sendiri. hehe.

4. Jangan lah OCD sangat. Kalau anak-anak nak main, biar buat sepah kejap sementara masak or kita settlekan kerja2. Lepas tu boleh pergi kemas, masa tu pun anak2 dah bosan main kot. hihi

5. Have a good & quality sleep! Pastikan tidur yang nyenyak tau! Sebab anda nak berkerja the whole day kan. Kena energetic!

6. Pengambilan nutrien yang cukup. Pengambilan multivitamin @ vitalea memang banyak membantu saya tau dalam uruskan rumahtangga saya. Kalau tak memang lembik aje!!


vitalea shaklee


Serius best multivitamin ni! RM 88.75 sahaja ada 120 biji! Memang berbaloi tau. Memang boleh jatuh hati dengan multivitamin ni. Kira helper anda lah ;)


Berminat boleh klik ORDER DI SINI 

Atau kalau nak COD pun boleh : COD Shaklee Saujana Utama
Nak saya poskan pun boleh!

Your trusted Shaklee Independent Distributor,
Rehana
0122319979








Continue Reading

04 September 2016

SET MENYUSU SHAKLEE


Hi all, lama dah tak up pasal set menyusu shaklee. Jom cekidaut



★SET MENYUSU PREMIUM★

Vitalea➳ multivitamin tertua yang mengembalikan kecergasan dan tenaga

ESP➳soya non gmo yang membantu memekatkan susu dan boost susu serta mengenyangkan si ibu dan anak

Alfalfa➳ bertindak sebagai milk booster dan mengelak keputihan serta kacip fatimah moden

B complex ➳ anti stress yang membantu emosi si ibu lebih stabil dan melancarkan susu

Vitamin C ➳ menguatkan sistem imun seterusnya menyalurkannya kepada si anak

Ostematrix ➳sumber kalsium untuk si ibu dan anak terutama apabila si ibu haid kerana kalsium akan hilang semasa haid dan
menyebabkan susu kurang


★KELEBIHAN SET MENYUSU PREMIUM★

Memeriahkan susu ibu dengan syarat konsep supply vs demand di patuhi

Ibu lebih tenang dan cergas kerana set ini membantu ibu untuk lebih bertenaga

Susu lebih pekat dan anak cepat kenyang

Kulit ibu dan si anak lebih licin dan halus serta cantik

Si ibu mendapat extra benefit iaitu keputihan kurang dan mengecutkan rahim serta mencantikkan kulit

Dapat membuat stok susu lebih untuk anak

★KENAPA SET INI MENJADI PILIHAN RAMAI UNTUK IBU MENYUSU?★

Di iktiraf oleh KKM

100% Halal

Ada extra benefits kerana set ini bukan untuk boost susu sahaja.

Set ini lengkap untuk nutrien si ibu dan kecergasan si ibu semasa menyusukan anak

Tiada unsur-unsur perasa tambahan dan sintetik

Di pantau oleh RND yang sangat ketat

Di iktiraf di Malaysia sejak 50 tahun yang dahulu

Juga dikenali sebagai 'super mom booster' kerana set ini boleh membantu si ibu lebih cergas!

Anda ibu menyusu?
Sering letih bekerja kerana anak suka mengempeng?
Pucat dan tidak bermaya akibat menyusu?

☏ Anda boleh whatsapp kami di
<< 0122319979 >>
<< 0122319979 >>
<< 0122319979 >>

 Atau PM di

Anda nak tengok koleksi testimoni? Ada banyak di link ini :



Nak COD?
Jom COD shaklee  di area sekitar shah alam dan sungai buloh






















Continue Reading