19 September 2015

FAKTA SOYA YANG ANDA PASTI TERKEJUT

Assalam semua,

Korang tahu tak bulan ni promo ESP shaklee? Tahu kan..Kali ni saya nak cerita lain dari yang lain tentang SOYA. Hehe. Ramai lagi yang tak tahu tentang soya. Mereka lebih beranggapan soya membawa mudarat semata-mata tanpa mengkaji terlebih dahulu.

Dua hari ini saya kaji beberapa artikel tentang soya dari Dr Bruce Miller . Dr Bruce ni banyak mengkaji tau. Bukan terus cakap TAK BOLEH, JANGAN, DONT. Bukan tau. Beliau kaji dan kaji banyak tentang soya. Antaranya:

esp shaklee

Dalam kenyataannya dalam buku Dont Lose your Breast to Cancer, beliau ada cerita tentang soya mempunyai isoflavones yang mampu mengurangkan risiko kanser secara semulajadi.'
Selain itu beliau ada juga menceritakan tentang soya mampu mengurangkan kolestrol kerana nisbah asid amino dalam soya adalah lebih rendah daripada dalam daging.

soya selamat

Selain itu banyak lagi kajian yang favor pada soya seperti :

"Pengambilan soya protein setiap hari mampu mengekalkan bacaan kolestrol yang normal dan memelihara jantung, payudara dan kesihatan prostat "
 New England Journal of Medicine, 1995.  

"Individu yang mengamalkan soya mempunyai risiko simptom menopos yang kurang"
 Lancet (1997) and Obstetrics and Gynecology (1998).  

"Diet yang mengandungi soya yang tinggi boleh di kaitkan dengan pengurangan risiko kanser paru-paru untuk wanita yang sedang mengalami menopous"
The American Journal of Clinical Nutrition, 1998.

Journal of the American Dietetic Association, April 2001 mengatakan 30% pengurangan protein daging dengan soya mampu mengurangkan kalori dan lemak.

Banyak lagi kajian-kajian yang dijalankan tentang soya ni. Tapi pastikan anda memilih ciri-ciri soya yang telah saya kemukakan dalam entri : ESP
Jika anda mahu cuba ESP, boleh hubungi kami dan kami akan sertakan dengan tips pengambilan dan cara-cara yang terbaik untuk mendapatkan hasil yang baik :)





 


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

17 September 2015

RESIPI BROWNIES COKLAT PALING SEDAP DAN RINGKAS!

Ok jom semua terus ke resipi yang sedap dan melting ni!
Hehe.
Brownies ni baru pertama kali saya buat. Sebelum ni semua buat kek sahaja semata-mata. Kawan-kawan ofis yang inspired buat brownies. Heee..Jom tengok resipi terus naa...;)

brownies coklat
250 gram mentega + 400 gram coklat masakan di cairkan dalam periuk dengan kaedah double boiling. Kacau sehingga cair dan asingkan sebagai bahan A

brownies lembut
5 biji telur ayam + 1 teh sudu esen vanila + 1 tablespoon choclat emulco+ 290 gram brown sugar di pukul sebati dengan guna whisk sahaja. Tak perlu guna mesin sebab rules of brownies memang macam tu... senang kan??

Teruskan pukul sehingga dah sebati. Asingkan sebagai bahan B

Ayak  90 gram tepung gandum, + 50 gram serbuk koko. Asingkan sebagai bahan C

Tada!! ada bahan A , B dan C. Campur bahan A dalam B kemudian masuk bahan C ke dalam adunan tu. Akhir sekali guna senduk je sebab whisk dah tak leh kacau dah.

Yang ni optional, tapi saya suka letak badam sebab rasa crunchy2. Badam tu kena bakar dulu so tak delah lemau bila makan nanti. 100 gram badam tu dah mencukupi. Lepas bakar cincang lah halus-halus..heee

Masuk kacang tu dan gaul sekejap

Masuk dalam loyang 9 x 12 inch so that brownies tak tebal Saya ada loyan besar ni je. So guna yang ni je. Kawan dah pesan suruh bakar 2 kali tapi adunan die likat, takut plak lepas dah masak tu langsung tak boleh nak tuang. Hasilnya
.
.
.
.
.
.

Tadaaa!! Lepas bakar dengan 160 degree selama 45 minit, tengah-tengah tak masak pulak. Setting oven pun tak ok sangat. Tapi sedap la rasa nya! memang yummy. Lepas ni kene beli loyang yang besar plak


Selamat mencuba u alls!! Happy baking!!





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

16 September 2015

TIPS RAWAT DEMAM CAMPAK

Assalam semua,

Saya pasti ibu-ibu di luar akan mengalami masa apabila anak-anak diserang demam campak atau chicken pox. Chicken pox ini sejenis penyakit yang disebarkan oleh virus herpes dan menular dengan sangat cepat. Sebab itu jika terkena chicken pox, memang wajib di kuarantin di rumah dan tidak dibenarkan bergaul dengan kanak-kanak yang lain. Selalunya akan berlaku sekali dalam seumur hidup dan mengambil masa 7 hingga 14 hari untuk betul-betul sembuh.

Anak saya Syamil kena demam campak masa merdeka hari itu. Masa tu dah pergi gambang, dah mandi bagai, malam tu masa saya nak mandikan dalam hotel saya dah notice bintik-bintik berbentuk belon. Yang ni memang saya dah tahu sebab dulu saya masih ingat masa kena ni. Alhamdulillah, Syamil tak teruk sangat kena. Atau memang dia kuat melawan virus tu. Within 7 hari dah sembuh. Tak ada demam langsung. Dan aktif macam biasa.

Selang 10 hari selepas itu, Aeisyah pula kena, Dia pun tak demam, tapi asyik merengek gatal sebab dia memang ada ekzema sebelum itu. Tak naik banyak tapi di celah pelipat dan leher ekzema dia kembali, Mungkin sebab calamin lotion yang saya apply atau sebab dia menggaru lebih teruk.

Macam turun-temurun, kami guna daun semambu. Untuk syamil saya guna cara rebus daun semambu dan mandi. Saya buat hari terakhir agak-agak dah kering chicken pox nya. Daun semambu ni memang banyak khasiatnya seperti yang di terangkan dalam Web MD. Sangat popular di kalangan orang india namun, sekarang ni dah menjadi popular untuk semua golongan juga kerana keberkesanannya.


Untuk aeisyah saya buat begini :

Daun semambu

Daun semambu saya tambah kunyit sedikit kerana kunyit terkenal dengan antiseptik. Tambah air sedikit sahaja. Kemudian kisar halus.

Demam Campak

Dah kisar tu, saya letak dalam bekas untuk sapu pada aeisyah. Alhamdulillah dia dah kurang menggaru. Kena sapu dalam 2 atau 3 kali sehari untuk hilangkan gatal tu.

Selain itu, saya memang keep on beri multivitamin kanak-kanak iaitu vitalea kids dan meal shake. Untuk parut chicken pox boleh guna krim herbal blend.

Selamat mencuba dan jangan risau jika anda mengalami situasi ini. Insha Allah, Allah akan mudahkan semua :)










Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

RESIPI MAKARON BAKAR SIMPLE, MUDAH DAN EKSPRES

Assalamualaikum semua..

Semalam ada buat makaroni bakar. Suami tak ada semalam so boleh lah saya buat makanan ala itali ni untuk diri saya. Hehe. Dia memang tak gemar makanan tu. Hanya NASI!. :p

Nampak macam renyah kan dengar makaroni bakar. Actually saya buat versi sendiri,hehe. Kalau tengok banyak resipi ada sos putih macam resepi makaroni bakar ini. Ataupun macam versi makaroni carbonara yang di olah resipi. Secara jujurnya, saya malas nak masak berat-berat sebab saya seorang je makan..huhu. buat apa beria-ria sangat kan.

Dekat rumah ada

Makaroni spiral
Ayam
Sos Pasta
Keju mozarella

Guna 4 bahan ni je tau. Haha. Memang jadi dan boleh makan berpinggan-pinggan! :P


Rebus makaroni atau apa-apa jenis pasta dulu. Kemudian goreng lah macam biasa, tumis dengan bawang, bawang putih, sos pasta, ayam dicincang, kalau ada carrot or cili benggala lagi sedap dan kalau masuk italian herbs atau pepperono pun lagi sedap. Tapi kan dah kata saya buat yang eskpres. Setengah jam dah siap punya resipi. heeee...jangan lupa garam ye.

Kemudian susun dalam loyang kemas-kemas. Nipis je ni ok. Bukan tebal pun.

Lepas tu tabur la mozarella atas makaroni goreng tu. Letak keju keping pun boleh. Tak ada sapa nak marah. hihi. Yang penting sedap.


Bakar untuk 20 minit sebab sikit je kan, kalau tebal selalu bakar 30 minit lebih. Agak-agak keju tu dah cair leh consider masakkkk...nyums!!



Dah siap! Satu tray tu saya yang makan.hehe. Simpan dalam fridge, makan untuk sarapan next day. Makan sekali dengan ESP memang terbaik! Kenyang!!!!

Selamat mencuba!







Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

14 September 2015

TIPS JIMAT RM 200 SEBULAN UNTUK WANITA BERKERJAYA!

Assalam semua, dah makan? saya baru sudah makan tengah hari. Hari ini saya bawa bekal dari rumah. Since aeisyah dijangkiti chicken pox, emak saya jaga aeisyah di rumah. Oh lupa nak entry tentang chicken pox kan. Next entry insha Allah saya cerita ye.

Anak-anak saya minum susu dugro so saya dapat lah bekas free dumex dugro ni. Dah 2 bekas dah terkumpul. Warna merah dan kuning. Anak-anak tak guna lagi, so emaknya yang guna. Heee..



LUNCH BOX HARI INI
Minggu lepas saya kena food poisoning akibat makan di cafe di ofis. Serik. Salah satu sebab kenapa saya bawa lunch box ni. Hope boleh jadikan habit selalu. Hehe. Tahu tak jimat sangat bawak bekal dari rumah ni. Sebab nya, memang saya masak hari-hari. So saya cuma perlu masak lebih sikit je. Infact, tomato yang saya guna untuk masak pun walaupun 1 biji macam terlebih je sebab kami makan dua orang je. So lagi jimat lah add on lauk sikit dan masak kan.

Kalau makan di ofis atau di luar, paling minimum saya akan belanja RM 10 tau. Untuk lunch sahaja. Saya memang kuat makan. huhu. Jom buat kira-kira kasar :

Sehari RM 10 x 26 hari ( bekerja) = RM 260

RM 60 tu kita tolak untuk masuk dalam lauk yang masak hari-hari. Tak banyak pun sebenarnya. Kalau lauk telur atau ikan bilis lagi murah. hehehe...

So anda dah jimat RM 200 sebulan! Banyak tu!
Boleh simpan duit untuk beli toys anak ke, beli collagen ke, beli vivix ke...ha..jimat2. Allah pun suka orang yang jimat-jimat ni.

Tapi kena maintain ye rehana..heee..;)

Selamat berbento!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

09 September 2015

APA ITU MLM, APA SEBENARNYA MLM?


Lama benar dah tak post entry di sini kan. Saya dalam proses untuk membaik pulih blog saya nih. Hehe.
Berbalik pada tajuk di atas, saya nak kongsi serba sedikit tentang sistem pemasaran shaklee ataupun MLM.
Nak saya jujur? Sebelum saya sertai bisnes shaklee, saya tak pernah tahu apa itu MLM. Konsep nya macam mana pun saya tak tahu. huhu. Naif kan. Semua orang pernah tanya saya, join MLM ke? Tak takut ke? Saya macam pelik juga kenapa orang cakap macam tu kan. Dan masa tu saya tak ambil kisah langsung, yang penting saya nak jual produk dan dapat extra income.

Awal bulan saya join dulu saya dah dapat merasa RM 900, banyak lah kan! So masa tu memang nak jual je, kemudian kami ada kelas coaching, bagaimana nak besarkan organisasi. So di sini lah orang selalu ingat Shaklee ni head hunting atau pun MLM yang tak ikut shariah. A big NO!

Sebenarnya konsep bisnes shaklee ni adalah macam cara meluaskan network atau organisasi. Contoh : anda pengeluar produk A, anda nak menjual produk A seorang-seorang memang untung banyak la...Tapi sampai bila anda nak penat dan nak modal balik. Di sini lah Shaklee memainkan peranan dengan mengeluarkan konsep distributor. Kemudian distributor tu pulak nak meluaskan jualan, so mereka boleh besarkan organisasi dengan recruit orang di bawah dan mesti atau WAJIB di guide, kalau tak hanya sia-sia dan memang lah tak dapat apa-apa kecuali hanya nama downline tu di bawah anda. :P

Ok saya rumuskan serba sedikit tentang konsep MLM di shaklee ye :

1.Tiada artis mahupun duta untuk shaklee. Pergila tengok atau belek mana-mana page atau blog distributor. Mesti semua pegang botol shaklee dan posing. Hihi. Tu tandanya mereka jadi modal dan duta shaklee sendiri.

2. Kalau perasan Shaklee jarang buat iklan di TV atau di mana-mana website atau di radio sekalipun. Kenapa? Kerana Shaklee simpan duit itu untuk bayar distributor-distributor yang gigih menjual dan mempromosi produk shaklee. Itu trick pemasaran Shaklee dan saya tak nampak apa-apa salah di sini. Pemasaran produk banyak caranya, iklan, flyers, Fb ads, sponsor event dan macam-macam cara, Shaklee guna cara MLM untuk membayar orang-orang yang berjaya menjual dan membesarkan organisasi mereka

3. Shaklee tidak menjual harga terlalu tinggi atau terlalu rendah. Kalau tengok harga vitamin Shaklee tak mahal mana pun kalau dibandingkan dengan kajian dan penyelidikan yang di lakukan.

4. Shaklee hanya membayar Leadership Bonus jika kita berjaya memimpin dan guide orang di bawah kita. Ala, macam tiap-tiap tahun kalau makan gaji, mesti ada bonus kan sebab perform dan sebagainya. Cuma di shaklee tak bayar ikut yearly, Shaklee bayar ikut banyak mana usaha kita. Ada yang tiap-tiap bulan dapat, ada yang kadang dapat kadang tak dapat, semuanya bergantung pada usaha sendiri. Jika makan tidur dan harapkan rezeki masuk dengan organisasi anda, memang tak dapat apa la ye! WAJIB MESTI HARUS bekerja keras untuk mengukuhkan organisasi sebelum merasa pasif income.

5. Modah shaklee hanya RM 75 sahaja seumur hidup. Bukan beratus bukan beribu bukan berjuta. Kalau anda yang bijak, kalau dah dengar modal Rm 75 pun dah boleh tahu konsepnya bukan MLM yang tidak betul. Andai kata anda tak meneruskan bisnes setelah beberapa lama pun anda tidak rugi apa-apa. Malah anda sangat untung kerana ilmu yang anda dapat dalam bisnes ini sangat lumayan!

6. MLM shaklee pernah ada downline yang lebih hebat dari upline. Tak percaya? Boleh tanya, boleh google atau boleh hubungi pihak shaklee sendiri untuk clarification

7.  Shaklee diiktiraf sebagai BEST MLM BRAND dalam produk nutrisi oelh Brand Laureate pada tahun 2014


Dan yang paling penting, bukan senang nak senang. Tanya lah saya yang dah lebih 2 tahun dalam bisnes ni, ada kalanya saya down, jika saya tak usaha memang ZERO ye. Tak ada hasil. Ada usaha adalah hasil. Shaklee bukan skim cepat kaya, bukan MLM yang menindas orang malah Shaklee merupakan syarikat yang dah lebih 50 tahun dalam pasaran, ramai dah akui keberkesanan produk shaklee.

Jika anda memilih Shaklee, anda telah membuat pilihan yang bijak!

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang sistem MLM mengkikut shariah boleh klik : MLM Halal



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

25 August 2015

5 SEBAB SAYA BUAT BISNES SHAKLEE

Assalamualaikum semua, dah lunch semua? Saya baru sudah lunch. hehe.. Alhamdulillah rezeki hari ini saya makan kat bawah ofis ni je, sebab fikir nak update blog. Rindu nak berblogging ni. So untuk warm up balik blog saya ni, meh saya kongsikan  antara ASBAB atau SEBAB yang menolak diri saya untuk buat bisnes shaklee. Nak tahu kenapa? Mari baca
.
.
.
.

1.  MODAL RENDAH

Terus terang saya katakan, bisnes shaklee tak memerlukan modal yang tinggi pun. Masa awal-awal daftar saya tak bayar rm 75 sebagai yuran keahlian sebab saya beli barang untuk dapatkan FREE MEMBERSHIP. So saya memang dah untung di situ. Cuma, untuk kembangkan bisnes dari masa ke semasa saya dengan rela hati invest untuk buat flyers, poster, banner, booth fee dan macam-macam lagi lah. Saya invest dengan bonus shaklee tau. Tak pernah usik duit gaji saya pun. Buat stok pun saya guna duit bonus shaklee saya. Alhamdulillah memang tak membebankan. Dengan keadaan ekonomi sekarang, perlu difikirkan sehingga seratus kali untuk buka bisnes yang modal tinggi.

2. ONLINE & OFFLINE

Sejak 2010, bisnes online semakin mendapat sambutan hangat dari seluruh warga malaysia. Hanya dengan berbisnes online, ramai sangat yang dah jadi jutawan, work at home mother, dan ada juga suami isteri yang dah resign sebab buat bisnes online ni. Sama juga konsepnya dengan bisnes shaklee. So saya dapat melebarkan kan sayap antara online dan offline. Kalau offline sahaja, dapat sekumpulan kecil pelanggan dan haruslah bertubi-tubi marketing yang perlu dibuat.

3. KELUARGA

Sebenarnya, inilah sebab utama saya buat shaklee. Anak-anak saya. Alhamdulillah, banyak jatuh bangun saya dalam bisnes ini tapi Allah masih lorongkan dan cekalkan hati saya. Passion saya terlalu kuat. Setiap kali pergi ke kerja, saya selalu berharapan untuk duduk di rumah, jaga anak-anak saya. Masak sendiri, ajar anak saya sendiri. Hati kena cekal dan push factor kena kental!

4. SYARIKAT LEBIH 50 TAHUN DI PASARAN!

Di pasaran kita lihat bermacam-macam lambakan produk yang dijual. Terlalu banyak. Ada yang tak ada kelulusan KKM, ada yang diragui bahan-bahannya dan ada yang tiada kajian kukuh. Berbeza dengan produk Shaklee, yang sudah menjalani pelbagai kajian klinikal, dan produk shaklee ni semulajadi. Tak ada tambah pewarna ke, perasa ke. Mesra alam gitu. So bila company dah kukuh, lagi mudah untuk kita jual dan sharing pada orang.

5. FINANCIAL FREEDOM

Tentang financial freedom ni saya pernah post kat FB saya dulu. Panjang lebar juga saya karang  tentang pentingnya financial freedom. Sekarang ni semua fikir DUIT DUIT DUIT. Perlu lunaskan hutang itu dan ini. Sampai alpa sebenarnya kita perlu kejar dunia akhirat juga. So untuk balance kan, kenalah ada duit cukup untuk bantu orang, untuk keluarkan zakat, untuk sedekah, untuk kurangkan riba bank sebab loan rumah dan macam-macam lagi. Hidup akan jadi lebih fokus untuk kejar akhirat nanti. Ha,,gitu..hehe. Bagi saya kejayaan ni dari Allah. Jadi kita perlu la mendekatkan diri dengan Allah, Jemput rezeki anda dengan cara-cara tertentu yang ramai dah cuba.

Anda boleh menyertai empayar saya sekarang! 10 orang terawal akan mendapat kit istimewa dari saya juga ye. Shaklee pun ada bagi kit, saya pun akan bagi kit istimewa untuk anda! Jom sertai kami! ;)



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

10 August 2015

10 TIPS JIMAT MASA UNTUK WANITA BERKERJAYA MENGURUSKAN RUMAH TANGGA

Salam mommies semua,

Semalam saya jumpa artikel best tentang tips bekerja di rumah tanpa pembantu rumah. Dah lama saya tak up entri di sini. Dah kurang sejak maid saya dah tak ada. Secara jujurnya, bekerja dan menguruskan rumah tangga memang satu hal yang sangat mencabar.

Syukurlah di tempat kerja saya tak adalah kerja teruk macam kat production kilang dulu. Masa awal-awal tak ada maid, susah betul nak adjust masa. Sebab dah biasa ada maid kan. Hehehe.

Rutin saya, bangun pagi, gosok baju, tengok laptop sekejap jika ada masa untuk update bisnes shaklee, kemudian sidai baju , packing barang anak ke tadika, buat air suami dan buang sampah.

Antara tips-tips menarik yang saya gunakan :

1. Selalu dah rancang nak masak apa. Saya tak ada jadual nak masak apa tapi wajib saya fikir nak masak apa sebelum saya sampai di rumah. So saya fikir-fikir apa bahan yang ada dalam peti sejuk atau tak. Kalau tak ada saya suruh suami beli.

2. Sentiasa kosongkan sinki dengan segera, sebab bila balik rumah sinki tak kosong lagi memang consume time untuk saya kemaskan. So kalau ada masa awal pagi tu saya akan clearkan semua. Kalau tiba-tiba bangun lewat, saya akan buat lepas balik kerja

3. Saya tak ada masa hujung minggu untuk potong bawang siap-siap, sebab rumah saya selalu ada tetamu dan saya suka spend time dengan anak-anak saya rather than duduk di dapur lama-lama. Ikan pula, emak saya ajar kalau nak masak baru siang, baru lagi fresh :)

4. Masa masak tu la banyak multi task saya buat. Kalau sambil goreng ikan, saya akan basuh beras dan masak nasi, kemudian tengok ikan balik, lepas tu masuk baju kotor dalam mesin atau potong bawang, sayur-sayur. Kemudian baru buat sambal or kari or menu-menu lain. Selalu sementara masak saya akan basuh pinggan mangkuk atau entertain anak. Masa tu la anak punya request macam-macam timbul

5. Lepas makan semua baru saya kemas ruang tamu, sapu dan mop. Kemudian mandikan anak atau tukar baju anak jika perlu.

6. Solat magrib selalu saya akan pergi solat in between jika masa tak cukup. Sebab kalau lambat sangat saya prefer solat dulu di bilik bawah.

7. Lipat baju! Lipat baju memang sangat mendugakan bagi saya sebab saya tak ada masa nak duduk depan tv bagai. hehe. Kalau ada rancangan menarik saya akan tengok sekejap sambil lipat baju kemudian letak dalam bakul, kalau ada masa saya akan susun balik dlm wardrobe, kalau tak jumaat baru saya akan buat. :P

8. Untuk defrost ikan atau ayam, saya akan letak di bahagian peti bawah sebelum saya pergi kerja. So bila balik tu tak adalah lama saya nak tunggu. Lepas ni kena apply tips microwave tu. Berguna juga.

9. Clean as you go! Elakkan bertangguh-tangguh. Bagi saya kebersihan tu amat penting. Kalau buat on dot, memang tak perlu susah-susah hujung minggu nanti. Contoh, kalau rasa tandas tu kotor, saya akan cuci sekejap sebelum mandi. Sekejap je, tak perlu 10 minit or 20 minit. 5 minit dah cukup untuk bersihkan 'crucial part'. Do it right first time, konsep manufacturing yang saya belajar, contoh susun cawan terus elok2, lepas bancuh susu terus letak di tempatnya. Alhamdulillah suami banyak bantu untuk terapkan nilai ni :P

10. Rehat itu penting. Bagi saya rehat adalah semasa solat dan mandi. Sempat lah landing 5 minit kemudian sambung balik. Kita bukan mesin ye nak bekerja 24 jam non stop. Rehat tu penting. Kalau tak ada rehat, silap-silap asyik nak marah atau masakan tak sedap sebab tak ikhlas. :P

Itu sedikit sebanyak cara saya. Saya paling suka kalau tak perlu masak on weekdays walaupun minat saya adalah memasak. Memasak lepas balik kerja mencabar tau. hehe. Kalau saya tak perlu masak saya akan kemas chores yang lain. ;)

To all mommies,
You all super mom! Teruskan pancing pahala akhirat di dunia ini. Insha Allah.


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

03 August 2015

5 TIPS PENJAGAAN JAHITAN SELEPAS MELAHIRKAN ANAK

Assalamualaikum semua,

Jom sapu habuk-habuk di blog ni. Hehe. Dah lama sangat tak share tips dan entri dalam blog muka baru ni kan. Busy sangat! Sejak maid tak ada memang tangan dah macam sotong. Alhamdulillah, hari ini Allah mudahkan untuk saya teruskan perkongsian di alam maya ni :)

Ngeri bila dengar jahitan selepas bersalin terbuka kan? Ngeri sangat-sangat. Saya bersalin dah dua kali, so pengalaman jugak berbeza walaupun cara bersalin saya sama untuk kedua-dua anak saya. Kedua-dua anak saya ambil epidural dan induce. Tapi kedua-dua jahitan yang saya dapat memang sangat berbeza! Mungkin sebab anak pertama, jahitan jadi besar sikit berbanding dengan anak ke dua.

Pengalaman berpantang saya pun berbeza untuk kedua-dua anak saya. Tapi dalam banyak-banyak aspek semasa berpantang, luka jahitan adalah perkara major yang perlu di ambil kira. Seksa sangat kalau luka tu bernanah ke, terbuka ke, susah nak sembuh dan boleh menyebabkan anda berpantang tanpa nikmat.

Dr zubaidi ada menerangkan secara jelas tentang cara penjagaan luka episiotomi. Untuk tujuan perkongsian, saya kongsikan tips dari saya juga :

1. Sentiasa menukar pad. Amalkan penukaran pad setiap 2 hingga 3 jam kerana hendak memelihara vagina dari jangkitan bakteria. Nak jaga luka satu hal, jika dah kena jangkitan bakteria lagi haru siap boleh bernanah *ngeri*

2. Cuci dari depan ke belakang dan bukan sebaliknya untuk elak jangkitan bakteria juga

3. Ambil nutrien yang tinggi mineral dengan zink. Saya ambil zinc complex dari Shaklee. 2 biji zink memang sangat membantu untuk luka kering dengan cepat berbanding dengan tidak mengambilnya pada kelahiran yang pertama. Selain itu, zink membantu untuk meningkatkan sistem imun dan mencantikkan kulit juga. Ok what, luka pun sembuh cepat dan kulit pun jadi lawa. Heee..

4. Elakkan duduk lama. Masa berpantang ni adalah untuk berehat, sebolehnya cuba baring mengiring dan kaki rapat. Jangan lasak ye. Nanti memang takkan sembuh-sembuh luka bersalin.

5. Rendam dalam besen yang berisi air panas suam. Jika dah tahu nak bersalin pastikan ada besen saiz besar yang boleh anda rendam dalam tu. Kalau pakar selalu syorkan air dan antiseptik. Saya tambah garam sedikit untuk kecutkan luka atau bengkak. Kalau nak lagi effektif boleh tambah kunyit hidup yang di tumbuk dan juga manjakani serta sirih. Tradisional kan? hehe. Best tau efek dia kalau konsisten buat.

Itu adalah antara yang boleh saya kongsikan. Insha Allah kalau ada tips menarik lagi saya akan tambah. Selamat berpantang pada ibu-ibu yang bersalin. Pastikan anda jaga diri sebetulnya semasa berpantang.

Review : Sesiapa hendak set beralin shaklee boleh pm saya di 0122319979. Banyak tips menarik lagi untuk pelanggan tersayang saya!







Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

12 April 2015

VIVIX MENGANDUNGI 10 X LEBIH RESVERATROL DAN BERTINDAK DALAM 4 MEKANISMA YANG UNIK!

Alhamdulillah semalam saya berjaya jugak pergi ke kelas VIVIX EXPERT. Kelas ni dikendalikan oleh nutritionist Shaklee, Celine. Masing-masing terlopong dengar perkongsiaan oleh Celine. Betapa hebatnya sebotol VIVIX itu. Kalau dulu, saya tak pernah pandang sebelah mata, sebab ingat mahal. Tapi kini saya boleh jual berbotol-botol sebab dah tahu kebaikan yang ada dalam sebotol kecil ini.

Saya pernah menceritakan tentang bahan-bahan unik didalam VIVIX sebelum ini. Memang sejak itu saya memang suka kaji tentang VIVIX. Alhamdulillah semalam dapat lagi peluang untuk menggali ilmu tentang tonik ajaib VIVIX.

VIVIX bertindak dalam badan kita dalam 4 mekanisma utama. Sebelum itu, mari kita lihat apa fungsi utama VIVIX. Vivix mengandungi 10 X resveratrol yang mampu mengurangkan pelbagai penyakit kronik. Buah-buahan dan tumbuhan yang ada dalam VIVIX mempunyai polifenol yang melindungi buah-buah dari infeksi dan jangkitan.

VIVIX BAGUS

Di pasaran sekarang banyak sangat di jual supplemen resveratrol kerana fungsinya yang memang terbaik dari hasil kajian. Sepanjang kelas semalam, kami didedahkan dengan banyak technical paper yang mengupas tentang resveratrol berjaya mengurangkan sel tumor, diabetes, kulit cantik dan tegang serta kanser servik.

Shaklee muncul sebagai pelopor utama agen penuaan selular dengan mengeluarkan VIVIX yang lebih 10 kali ganda resveratrolnya. Hebat atau tidak VIVIX ini? :)

Bagaimana VIVIX bertindak??

MEKANISMA VIVIX

STRUKTUR SEL

4 MEKANISMA UTAMA DALAM PENUAAN SEL

1. KEMUSNAHAN DNA
~ Setiap hari pasti terjadi kemusnahan sel dalam badan akibat radikel bebas dan juga persekitaran. VIVIX bertindak melindungi DNA yang ada di dalam badan

2. AKTIVITI PENGAWALAN GENETIK BERKURANG
~VIVIX bertindak meningkatkan pengawalan genetik

3. PENGHASILAN TENAGA DI PERINGKAT BERKURANG

VIVIX MENINGKATKAN TENAGA SEL

4. PENGUMPULAN AGE PROTEINS ~vivix bertindak mengurangkan pengumpulan age proteins di mana gula terkumpul yang merencatkan fungsi sel

Betapa VIVIX ini merupakan formula yang unik untuk melambatkan proses penuaan sel dengan sihat. Bak kata celine, menua dengan cara yang sihat. Dalam satu video yang beliau tunjukkan ada 2 orang tua dengan kondisi yang berbeza. Satu adalah menghabiskan seluruh hidupnya di hospital dan ubat-ubatan. Manakala seorang lagi menghabiskan hidupnya dengan pemakanan yang seimbang dan bermain-main dengan cucu.

LIFE IS SHORT.
MAKE IT VALUABLE FOR EVERY SECONDS.

Kesihatan adalah modal kehidupan yang paling utama. Ubah cara hidup anda!



Insha Allah saya boleh membantu anda dengan lebih baik. Satu sudu hanya RM 15 sehari. RM 15 boleh diperuntukkan untuk macam-macam kan? Kenapa tidak untuk sebuah kesihatan yang tidak tertanding nilainya?? :)




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

03 April 2015

PRODUK KECANTIKAN , PASTIKAN SEMULAJADI DAN BEBAS BAHAN KIMIA!

Assalamualaikum, lama dah tak bersiaran ye di sini. Agak sibuk sedikit akhir-akhir ini. Semalam ada isu digempar gempur tentang produk kecantikan yang boleh bawa maut. Ngeri dengar, akibat nak cantik tak tengok or tak belek tentang bahan-bahan yang ada di dalamnya terutamanya yang mengandungi paraben

Saya juga satu masa dulu memang macam tu. Main bedal sahaja produk yang rasa nak. Kalau yang mahal sikit mulah berfikir-fikir tetapi sekarang yang utama fikir bahan-bahan dalam produk tersebut. Since anak saya pun ekzema, saya memang pantau bahan-bahan kecantikan ni. Dah jadi awareness.

produk kecantikan

cantik dan cerah

Anda boleh guna produk yang anda suka, tapi tolong ye, tolong periksa kandungan bahan-bahan tersebut. Saya guna juga produk selain shaklee, tetapi saya memang akan tengok kandungannya selamat!

Untuk yang mencari produk kecantikan yang sihat , selamat dan berkesan boleh tengok summary saya ni :). Saya pengguna nutriwhite yang tegar. Hehe!

                                      



 Cuba tengok semua bahan-bahan dari bunga, buah dan tumbuh-tumbuhan hijau. Fresh! Harga boleh dirunding ye! Best price always at RehansWardrobe!

Try cuba pencuci atleast! memang berbaloi! Boleh guna sehingga 6 bulan++. Jimat!!






Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

11 March 2015

06 March 2015

04 March 2015

BETULKAH SOYA PENYEBAB KANSER?

Tajuk ni dah cukup popular kan? Ramai yang rata-rata terus membuat simpulan bila dengar cerita tentang SOYA.

Lebih-lagi perempuan yang ingin meminumnya. Banyak sangat keraguan terhadap soya. Kenapa soya dikatakan boleh mendorong kanser payudara kerana elemen estrogen yang cenderung pada kanser payudara( itu kata orang lah kan)

Fakta sebenar tiada kajian yang kukuh mengatakan soya boleh menyebabkan kanser payudara. Saya sangat tertarik dengan cara penulisan Dr zubaidi di blognya mengenai soya tidak menyebabkan kanser. Beliau menggarap dengan penuh teliti bahawa kanser payudara tak ada kaitan dengan pengambilan soya. Malah seorang pengamal perubatan pun menegaskan bahawa kajian yang dilakukan dengan haiwan tidak boleh disamakan dengan manusia. Artikel lanjut tentang risiko soya dan kanser payudara mengulas lebih lanjut tentang persoalan ramai tentang soya.

Pendek kata, soya bukanlah bahaya jika memenuhi kriteria-kriteria yang tertentu. Contohnya, pilihlah soya yang non GMO dan bukan bersifat Genetically Modified Organism (GMO) .GMO ini adalah satu kaedah teknologi yang mengubah genetik sesuatu tanpa membiarkan membesar secara semulajadi. Selalunya langkah ini dibuat untuk mempercepatkan proses tumbesaran dan lebih menguntungkan pengusaha. Tahukah anda, pengusaha GMO tidak akan makan makanan yang sudah di GMO? Mereka akan makan yang berasaskan non GMO kerana mereka tahu tentang kebaikan non GMO dan juga keburukan non GMO. Banyak kesan sampingan akibat GMO termasuklah alahan, toksik merebak dan lain-lain kesan negatif.

Hendak panduan memilih soya yang lebih baik? Boleh klik link di bawah :
Cara memilih soya yang betul
Keistimewaan ESP shaklee

Selamat memilih yang terbaik untuk anda!!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

03 March 2015

RESIPI NUGGET IKAN PALING SIMPLE MUDAH DAN RINGKAS!!

Assalamualaikum semua,

Jom kita tengok resipi pulak. Asyik jamu mata dengan supplemen je, makanan yang berkhasiat pun penting jugak kan.

Nugget ikan atau fish cutlet ni memang favourite saya dari dulu. Emak dulu suka buat dengan sotong dan ikan. Sesuai untuk budak-budak yang picky eater, semua khasiat boleh dapat dalam seketul nugget kecuali la vitamin dan mineral..ahaks!Jom tengok bahan-bahan. Sangat simple, sangat mudah, yang penting bahan kena ada lah kan.

Bahan-bahan

Ikan tenggiri 2 keping
Telur 1 biji
Kentang lenyek ( saya tak masukkan)
bawang dan cili dihiris kecil2. ( saya tak masuk cili sebab anak saya tak suka pedas)
serbuk kunyit, serbuk ikan, serbuk cili merah, serbuk jintan manis ( semua sikit je, tak sampai sesudu)
garam ( optional untuk anak berumur kurang dari setahun)

Cara-cara nya :

Mula-mula rebus ikan dalam air sekejap, kemudian buang tulang. Saya pilih tenggiri sebab tulang tak banyak. Gambar rebus dah hilang plak :P. Kalau nak campur kentang pun kene rebus asing.  Boleh lenyekkan isi ikan. Saya guna jalan mudah, blend je terus dengan telur. hihi. Boleh pilih nak hancur halus or nak kasar-kasar. Ikut kesesuaian, kalo budak nak makan better halus sikit. :)

Pastu tambah lah semua rempah-rempah dan garam serta bawang or cili.

Gaul sebati agak-agak semua rempah masuk dalam ikan tu dan goreng!
Siap!!!




Senang kan nak buat? Budak-budak pun selalu suka sebab ada rasa rempah sikit. Boleh makan dengan nasi atau makan saja. Selamat mencuba!!!

Continue Reading

SEBAB UTAMA KENAPA HARUS PILIH SOYA ESP SHAKLEE

Assalamualaikum semua, ramai ligat dengan promo ESP ye tak? Setiap kali promo ESP memang begini lah. hehe. Saya pernah ceritakan tentang ESP Shaklee dan kelebihannya dalam entri sebelum-sebelum ini. Hari ni, saya nak kupas lagi tentang kriteria yang terdapat dalam pemilihan soya  ESP. Banyak lagi nak cerita ni.



Tahukah anda soya ESP satu tin ni diperbuat dari 30 kg kacang soya yang berkualiti tinggi? Banyak tu. Memang sangat tulen dan asli ESP ni. Siapa yang dah pernah rasa memang akan setuju dengan saya.

ESP ni juga di basuh dengan air dan bukan alkohol. Bila basuh dengan alkohol kualiti akan hilang dan memang haramlah untuk minum kan. Jom tengok explanation Dr Shaklee kenapa beliau guna Air

Dr. Shaklee knew that By using a cold water extraction technique, you get the very best of the soy and all of the positive things like the phyto-estrogens which inhibit breast cancer and prostate cancer in men. There are over 1500 studies showing the positive benefits of soy and only 12 to 20 negative studies showing that when you alter and de-nature soy you end up with junk.Dr. Shaklee knew the difference

Menarik kan?

Ramai yang bila cerita tentang soya je terus negatif katanya soya tak bagusla..risiko kanser la...bukan semua jenis soya ye, pastikan pilihan soya memiliki kriteria-kriteria yang di sarankan



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

02 March 2015

Assalam,

Alhamdulillah, dah masuk bulan Mac. Cepat je kan masa berlalu


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading