12 April 2015

VIVIX MENGANDUNGI 10 X LEBIH RESVERATROL DAN BERTINDAK DALAM 4 MEKANISMA YANG UNIK!

Alhamdulillah semalam saya berjaya jugak pergi ke kelas VIVIX EXPERT. Kelas ni dikendalikan oleh nutritionist Shaklee, Celine. Masing-masing terlopong dengar perkongsiaan oleh Celine. Betapa hebatnya sebotol VIVIX itu. Kalau dulu, saya tak pernah pandang sebelah mata, sebab ingat mahal. Tapi kini saya boleh jual berbotol-botol sebab dah tahu kebaikan yang ada dalam sebotol kecil ini.

Saya pernah menceritakan tentang bahan-bahan unik didalam VIVIX sebelum ini. Memang sejak itu saya memang suka kaji tentang VIVIX. Alhamdulillah semalam dapat lagi peluang untuk menggali ilmu tentang tonik ajaib VIVIX.

VIVIX bertindak dalam badan kita dalam 4 mekanisma utama. Sebelum itu, mari kita lihat apa fungsi utama VIVIX. Vivix mengandungi 10 X resveratrol yang mampu mengurangkan pelbagai penyakit kronik. Buah-buahan dan tumbuhan yang ada dalam VIVIX mempunyai polifenol yang melindungi buah-buah dari infeksi dan jangkitan.

VIVIX BAGUS

Di pasaran sekarang banyak sangat di jual supplemen resveratrol kerana fungsinya yang memang terbaik dari hasil kajian. Sepanjang kelas semalam, kami didedahkan dengan banyak technical paper yang mengupas tentang resveratrol berjaya mengurangkan sel tumor, diabetes, kulit cantik dan tegang serta kanser servik.

Shaklee muncul sebagai pelopor utama agen penuaan selular dengan mengeluarkan VIVIX yang lebih 10 kali ganda resveratrolnya. Hebat atau tidak VIVIX ini? :)

Bagaimana VIVIX bertindak??

MEKANISMA VIVIX

STRUKTUR SEL

4 MEKANISMA UTAMA DALAM PENUAAN SEL

1. KEMUSNAHAN DNA
~ Setiap hari pasti terjadi kemusnahan sel dalam badan akibat radikel bebas dan juga persekitaran. VIVIX bertindak melindungi DNA yang ada di dalam badan

2. AKTIVITI PENGAWALAN GENETIK BERKURANG
~VIVIX bertindak meningkatkan pengawalan genetik

3. PENGHASILAN TENAGA DI PERINGKAT BERKURANG

VIVIX MENINGKATKAN TENAGA SEL

4. PENGUMPULAN AGE PROTEINS ~vivix bertindak mengurangkan pengumpulan age proteins di mana gula terkumpul yang merencatkan fungsi sel

Betapa VIVIX ini merupakan formula yang unik untuk melambatkan proses penuaan sel dengan sihat. Bak kata celine, menua dengan cara yang sihat. Dalam satu video yang beliau tunjukkan ada 2 orang tua dengan kondisi yang berbeza. Satu adalah menghabiskan seluruh hidupnya di hospital dan ubat-ubatan. Manakala seorang lagi menghabiskan hidupnya dengan pemakanan yang seimbang dan bermain-main dengan cucu.

LIFE IS SHORT.
MAKE IT VALUABLE FOR EVERY SECONDS.

Kesihatan adalah modal kehidupan yang paling utama. Ubah cara hidup anda!



Insha Allah saya boleh membantu anda dengan lebih baik. Satu sudu hanya RM 15 sehari. RM 15 boleh diperuntukkan untuk macam-macam kan? Kenapa tidak untuk sebuah kesihatan yang tidak tertanding nilainya?? :)




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

03 April 2015

PRODUK KECANTIKAN , PASTIKAN SEMULAJADI DAN BEBAS BAHAN KIMIA!

Assalamualaikum, lama dah tak bersiaran ye di sini. Agak sibuk sedikit akhir-akhir ini. Semalam ada isu digempar gempur tentang produk kecantikan yang boleh bawa maut. Ngeri dengar, akibat nak cantik tak tengok or tak belek tentang bahan-bahan yang ada di dalamnya terutamanya yang mengandungi paraben

Saya juga satu masa dulu memang macam tu. Main bedal sahaja produk yang rasa nak. Kalau yang mahal sikit mulah berfikir-fikir tetapi sekarang yang utama fikir bahan-bahan dalam produk tersebut. Since anak saya pun ekzema, saya memang pantau bahan-bahan kecantikan ni. Dah jadi awareness.

produk kecantikan

cantik dan cerah

Anda boleh guna produk yang anda suka, tapi tolong ye, tolong periksa kandungan bahan-bahan tersebut. Saya guna juga produk selain shaklee, tetapi saya memang akan tengok kandungannya selamat!

Untuk yang mencari produk kecantikan yang sihat , selamat dan berkesan boleh tengok summary saya ni :). Saya pengguna nutriwhite yang tegar. Hehe!

                                      



 Cuba tengok semua bahan-bahan dari bunga, buah dan tumbuh-tumbuhan hijau. Fresh! Harga boleh dirunding ye! Best price always at RehansWardrobe!

Try cuba pencuci atleast! memang berbaloi! Boleh guna sehingga 6 bulan++. Jimat!!






Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

11 March 2015

06 March 2015

04 March 2015

BETULKAH SOYA PENYEBAB KANSER?

Tajuk ni dah cukup popular kan? Ramai yang rata-rata terus membuat simpulan bila dengar cerita tentang SOYA.

Lebih-lagi perempuan yang ingin meminumnya. Banyak sangat keraguan terhadap soya. Kenapa soya dikatakan boleh mendorong kanser payudara kerana elemen estrogen yang cenderung pada kanser payudara( itu kata orang lah kan)

Fakta sebenar tiada kajian yang kukuh mengatakan soya boleh menyebabkan kanser payudara. Saya sangat tertarik dengan cara penulisan Dr zubaidi di blognya mengenai soya tidak menyebabkan kanser. Beliau menggarap dengan penuh teliti bahawa kanser payudara tak ada kaitan dengan pengambilan soya. Malah seorang pengamal perubatan pun menegaskan bahawa kajian yang dilakukan dengan haiwan tidak boleh disamakan dengan manusia. Artikel lanjut tentang risiko soya dan kanser payudara mengulas lebih lanjut tentang persoalan ramai tentang soya.

Pendek kata, soya bukanlah bahaya jika memenuhi kriteria-kriteria yang tertentu. Contohnya, pilihlah soya yang non GMO dan bukan bersifat Genetically Modified Organism (GMO) .GMO ini adalah satu kaedah teknologi yang mengubah genetik sesuatu tanpa membiarkan membesar secara semulajadi. Selalunya langkah ini dibuat untuk mempercepatkan proses tumbesaran dan lebih menguntungkan pengusaha. Tahukah anda, pengusaha GMO tidak akan makan makanan yang sudah di GMO? Mereka akan makan yang berasaskan non GMO kerana mereka tahu tentang kebaikan non GMO dan juga keburukan non GMO. Banyak kesan sampingan akibat GMO termasuklah alahan, toksik merebak dan lain-lain kesan negatif.

Hendak panduan memilih soya yang lebih baik? Boleh klik link di bawah :
Cara memilih soya yang betul
Keistimewaan ESP shaklee

Selamat memilih yang terbaik untuk anda!!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

03 March 2015

RESIPI NUGGET IKAN PALING SIMPLE MUDAH DAN RINGKAS!!

Assalamualaikum semua,

Jom kita tengok resipi pulak. Asyik jamu mata dengan supplemen je, makanan yang berkhasiat pun penting jugak kan.

Nugget ikan atau fish cutlet ni memang favourite saya dari dulu. Emak dulu suka buat dengan sotong dan ikan. Sesuai untuk budak-budak yang picky eater, semua khasiat boleh dapat dalam seketul nugget kecuali la vitamin dan mineral..ahaks!Jom tengok bahan-bahan. Sangat simple, sangat mudah, yang penting bahan kena ada lah kan.

Bahan-bahan

Ikan tenggiri 2 keping
Telur 1 biji
Kentang lenyek ( saya tak masukkan)
bawang dan cili dihiris kecil2. ( saya tak masuk cili sebab anak saya tak suka pedas)
serbuk kunyit, serbuk ikan, serbuk cili merah, serbuk jintan manis ( semua sikit je, tak sampai sesudu)
garam ( optional untuk anak berumur kurang dari setahun)

Cara-cara nya :

Mula-mula rebus ikan dalam air sekejap, kemudian buang tulang. Saya pilih tenggiri sebab tulang tak banyak. Gambar rebus dah hilang plak :P. Kalau nak campur kentang pun kene rebus asing.  Boleh lenyekkan isi ikan. Saya guna jalan mudah, blend je terus dengan telur. hihi. Boleh pilih nak hancur halus or nak kasar-kasar. Ikut kesesuaian, kalo budak nak makan better halus sikit. :)

Pastu tambah lah semua rempah-rempah dan garam serta bawang or cili.

Gaul sebati agak-agak semua rempah masuk dalam ikan tu dan goreng!
Siap!!!




Senang kan nak buat? Budak-budak pun selalu suka sebab ada rasa rempah sikit. Boleh makan dengan nasi atau makan saja. Selamat mencuba!!!

Continue Reading

SEBAB UTAMA KENAPA HARUS PILIH SOYA ESP SHAKLEE

Assalamualaikum semua, ramai ligat dengan promo ESP ye tak? Setiap kali promo ESP memang begini lah. hehe. Saya pernah ceritakan tentang ESP Shaklee dan kelebihannya dalam entri sebelum-sebelum ini. Hari ni, saya nak kupas lagi tentang kriteria yang terdapat dalam pemilihan soya  ESP. Banyak lagi nak cerita ni.



Tahukah anda soya ESP satu tin ni diperbuat dari 30 kg kacang soya yang berkualiti tinggi? Banyak tu. Memang sangat tulen dan asli ESP ni. Siapa yang dah pernah rasa memang akan setuju dengan saya.

ESP ni juga di basuh dengan air dan bukan alkohol. Bila basuh dengan alkohol kualiti akan hilang dan memang haramlah untuk minum kan. Jom tengok explanation Dr Shaklee kenapa beliau guna Air

Dr. Shaklee knew that By using a cold water extraction technique, you get the very best of the soy and all of the positive things like the phyto-estrogens which inhibit breast cancer and prostate cancer in men. There are over 1500 studies showing the positive benefits of soy and only 12 to 20 negative studies showing that when you alter and de-nature soy you end up with junk.Dr. Shaklee knew the difference

Menarik kan?

Ramai yang bila cerita tentang soya je terus negatif katanya soya tak bagusla..risiko kanser la...bukan semua jenis soya ye, pastikan pilihan soya memiliki kriteria-kriteria yang di sarankan



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

02 March 2015

Assalam,

Alhamdulillah, dah masuk bulan Mac. Cepat je kan masa berlalu


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

01 March 2015

TIPS KURUS : BAKAR KALORI SEMASA MENYUSUKAN ANAK!!

Assalamualaikum mommies semua,

Tengok tajuk mesti ramai nak tahu cara nak kurus dengan breastfeeding kan. Sebenarnya konsepnya sama sahaja. Kalori di ambil = kalori dibakar, formula ini digunakan untuk mengekalkan berat badan yang sedia ada. Kalau nak kurus lagi, kena lah bakar lebih kalori.

Ok, berbalik kepada cerita penyusuan boleh membakar kalori, setiap oz susu yang di hasilkan akan membakar 20 kalori. Saya petik dari web : http://exclusivepumping.com/2014/03/13/losing-weight-while-exclusively-pumping-part-1-how-many-extra-calories-do-i-really-need/

So katakan anda pam sebanyak 20 oz setiap hari, maka kalori yang di bakar adalah 20 x 20 = 400kcal! Kalau campur dengan direct feed sampai ke malam anda mungkin bakar sehingga 500 kcal setiap hari hanya dengan menyusukan anak anda!hehe..menarik kan!

So 500kcal setiap hari tu kira banyak jugak tau. Keperluan kalori individu bergantung pada jantina, umur dan juga pekerjaan mereka. Nanti saya up lagi entri tentang kalori ni. Bye!






Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

27 February 2015

Salam semua...especially breastfeeding mommies. I love breastfeeding. Breastfeeding jugaklah reason saya consume Shaklee supplements sehingga ke hari ini. The effect is marvellous..hehe..

Bukan nak cerita tentang tu sebenarnya, hari ni nak sentuh sikit tentang berapa kalori terbakar semasa menyusukan anak. Semua orang tentu nak tahu bagaimana penyusuan boleh membakar kalori dan berapa banyak kalori yang terbakar.

Menurut kajian.http://exclusivepumping.com/2014/03/13/losing-weight-while-exclusively-pumping-part-1-how-many-extra-calories-do-i-really-need/ , setiap oz yang terhasil membakar 20 kalori




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

24 February 2015

5 SOALAN LAZIM TENTANG PENAPIS AIR POPULAR WATER PITCHER SHAKLEE.


Salam semua, dua tiga hari lepas ada seorang customer yang tanya tentang water pitcher shaklee. Customer ni memang dah berkira-kira nak beli jag filter ni sebabnya penapis air paling murah, mesra alam dan tak membahayakan

PENAPIS AIR
GET CLEAN WATER PITCHER
Get clean water pitcher memang terbukti dapat menuras sehingga 99% bendasing dalam air. Jom tengok apakah soalan lazim yang di tanya tentang water pitcher shaklee ini.

SISTEM PENURASAN MENGGUNAKAN BAHAN APA?
Get Clean® Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Dan lagi, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar. 

Saya pernah buat projek akhir tahun semasa degree dulu, memang buat eksperimen analisis kandungan mineral tempurung kelapa untuk casting process. Setiap kali kami buat analisis kandungan dalam microlab, memang kandungan KARBON adalah tinggi! Kandungan karbon yang tinggi inilah mampu membuatkan sistem turasan bekerja dengan lebih effektif!
 
BERAPA LITER AIR BOLEH DI ISI DALAM JAG TERSEBUT?
Water pitcher tersebut mampu menuras 1.8 liter air pada satu masa.


BERAPA LAMA FILTER WATER PITCHER BOLEH DIGUNAKAN?
Disahkan dapat menuras sehingga 300 liter. Anggaran satu filter digunakan adalah dalam masa 3 hingga 4 bulan bergantung kepada kekerapan penurasan

 PERLU KE MASAK AIR YANG DITURAS OLEH WATER PITCHER SHAKLEE?
Tak perlu! Hanya minum terus sahaja! Airnya rasa sedap dan bebas klorin!

APAKAH KELEBIHAN WATER PITCHER SHAKLEE BERBANDING JENAMA LAIN?
Menyingkirkan kandungan plumbum” dan banyak bendasing lain.Get Clean® Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan cemar berbahaya yang mungkin terkandung di dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association [WQA]) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.Menjimatkan KosRakyat Malaysia banyak membazirkan wang dengan meminum air botol. Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, Get Clean® Water dapat memberikan air yang bersih dan rasanya yang enak dengan meter bijak yang menandakan bilakah masanya untuk anda menukar penuras tersebut tanpa perlu mengagaknya.


Lagi satu, water pitcher shaklee ni handy je, boleh di bawa kemana sahaja. Ringan dan sangat mudah di bawa terutamanya kalau nak pergi holiday.

Jom cuba satu hari ini!!!:)

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

18 February 2015

MEROYAN SEMASA PANTANG? NORMAL ATAU BAHAYA?

Selalu kan kita sering mendengar tentang gila meroyan atau depresi atau post partum depression(PPD)  yang sering berlaku pada ibu yang baru melahirkan bayi atau semasa berada dalam pantang.

Saya sendiri pernah mengalaminya sehingga saya terus google dan hendak tahu apakah wujud penyakit begini. Agak lega bila mendapati kemurungan selepas bersalin adalah perkara yang normal.
Masa pantang Syamil, saya mudah marah, menangis, fikir boleh jaga anak ke tak, merajuk dengan suami,  dan macam-macam lah. Memang kena banyak bersabar dengan orang PPD ni. :P

Macam-macam simptom kemurungan semasa bersalin, antaranya :
- tekanan
- mudah menangis
- sering merungut
- sedih
- bersendirian
- mengabaikan bayi sementara

Simptom-simptom seperti di atas selalunya berlanjutan paling maksimum 2 minggu. Jika simptom berlanjutan lebih 2 minggu, haruslah pergi berjumpa yang pakar ye. Sebab hal emosi, depression tak boleh buat main. Mungkin boleh menjadi parah jika tidak dirawat.

Antara sebab yang menyebabkan kemurungan ialah, perubahan fizikal dan hormon iaitu hormon progesteron dan estrogen akan berkurang selepas melahirkan anak. Untuk stabilkan hormon selalunya boleh ambil pil hormon atau saya lagi suka ambil GLA COMPLEX.

Selain itu, perubahan persekitaran seperti individu baru muncul dalam hidup, kurang ilmu untuk menjaga bayi, masalah kewangan, kurang sokongan dari suami dan keluarga, susah untuk menyusukan bayi, dan juga kepenatan yang amat akibat bersalin.

Kalau cerita tentang emosi dan stress, memang saya syorkan ambil B COMPLEX. Satu-satunya vitamin anti stress yang berjaya mengubah pengalaman pantang saya semasa anak yang kedua.

Yang paling penting, sentiasa lah zikir sebab tak boleh sembahyang kan. Bila tak boleh sembahyang ni mula lah syaitan suka mengacau. So, kena lah selalu beringat, PEACE.





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

17 February 2015

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

10 February 2015

MULTIVITAMIN MACAM-MACAM VERSI. ANDA PILIH YANG MANA SERASI


Tahu tak kini Shaklee ada 3 multivitamin yang terhebat. :)

- serbuk vanila yang wangi dan sedap untuk dibancuh
- sesuai untuk kanak-kanak dan individu yang tidak gemar pil
- mengandungi lebih 19 jenis vitamin dan mineral serta fiber

- Tablet untuk ditelan untuk individu dewasa
- Mengandungi formula iron
- Mengandungi lebih 18 jenis vitamin dan mineral

- Tablet anggur yang boleh dikunyah
- Sesuai untuk kanak-kanak dan individu yang tidak boleh menelan ubat.
- Di rumus khas dengan pelbagai vitamin dan mineral

Nak shake?
atau
Nak telan?
atau
Nak kunyah?

Anda pilih!!

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

09 February 2015

KELAM KABUT FIKIR PASAL STOK SUSU APABILA PERIOD? SUSU MERUDUM??

Salam tengah hari semua mommies.
Dah lama tak cerita tentang penyusuan ibu kan. Anyway, Alhamdulillah saya masih menyusukan anak saya secara FULLY di kala anak sudah menginjak usia setahun empat bulan. Satu rezeki yang saya cukup bersyukur. Walaupun perjalanan menyusukan anak semasa bekerja tidaklah terlalu mudah, tapi saya redah dengan semangat juang yang tinggi. A good achievement indeed.

Sebelum ini saya pernah cerita tentang punca susu kurang dan sebagainya dalam entri-entri sebelum ini. Namun kali ini saya nak khususkan tentang kurang susu apabila period atau haid.

Saya pasti ramai yang mengalami masalah susu merudum apabila period. Kenapa susu kurang semasa period?

Susu berkurang semasa period selama 2 hingga 3 hari kerana kehilangan kalsium yang tinggi dalam darah.

Antara alternatif untuk masalah ini :

 If you decide to try this, you should start taking the supplement when you ovulate until the third day of your period. (If you don’t know when you ovulate, it’s generally about two weeks before you’re due for your period. You can also just take it for the whole month.) The supplement should be 1000(mg) calcium/500(mg) magnesium. Make sure that you buy the combination calcium/magnesium supplement, as that much calcium should never be taken alone

Dipetik dari : http://exclusivepumping.com/2013/12/28/what-you-can-do-when-your-period-tanks-your-milk-supply/

So, carilah supplemen yang ada kombinasi magnesium dan kalsium sekali...sonang!!!
Saya pilih OSTEMATRIX sebab memang lebih sekadar kalsium..hehe. My favourite supplemen tau OSTEMATRIX ni. Memang boleh kurangkan period pain sekali bila combine dengan GLA complex. I love it!





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

07 February 2015

SEMBELIT MIMPI NGERI SEMASA PANTANG!!!

 
Antara pengalaman yang paling ngeri semasa pantang adalah sembelit dan buasir!! Tanya sahaja setiap ibu yang melahirkan anak, pasti mereka gerun untuk ke tandas. Apatah lagi untuk meneran kerana sudah lelah meneran untuk melahirkan anak sebelum itu. 
Pada awal minggu semasa berpantang selalu ibu-ibu menghadapi masalah ini kerana kurang minum air, sibuk dengan melayan post depresi  ( hakikat ),  excited dengan baby baru sehingga lupa dengan diet yang seimbang. 

Anak pertama saya, memang saya mengalami buasir teruk sampai berdarah-darah. Masa tu tak kenal shaklee lagi. Memang berdebar nak pergi tandas sebab sangat gerun. 

Anak kedua pula, Alhamdulillah tiada masalah sedemikian. Apa yang saya amalkan??

1. Set berpantang shaklee ( ESP, Vitalea , Vita C, Zink, Ostematrix , Alfalfa)
2. Minum air 3 liter setiap hari
3. Mengamalkan makan nasi lembik untuk mengurangkan sembelit

Dalam set berpantang, ostematrix paling membantu untuk melegakan sembelit kerana ostematrix mengandungi elemen magnesium dalamnya. Magnesium membantu pergerakan usus dengan lebih baik dan juga menyerap air dalam kolon untuk memudahkan proses pembuangan
label

kandungan ostematrix
Bagi yang mengalami sembelit yang sangat teruk, boleh mengambil HERBLAX. Kalau yang menyusukan anak , kene tengok tindak balas herbalax terhadap bayi, jika bayi serasi bolehla mengambil herblax jika tidak boleh mengambil ostematrix sahaja :)

Tidak perlu lagi takut untuk ke tandas selepas ini!!!

Lagi tentang ostematrix atau kalsium :

Kepentingan kalsium seharian
Sukan ekstrem dan kesihatan tulang


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading