05 January 2015

KANAK-KANAK TAK PERLU SUPPLEMEN JIKA . . .

Ramai yang tanya perlu ke supplemen untuk kanak-kanak? Bagi saya memang tak perlu jika mereka mengambil diet dengan kadar yang betul dan lengkap. Tapi dengan persekitaran yang sekarang ni, penuh dengan fast food, makan luar, Berapa peratus yang betul-betul makan masak di rumah setiap hari? Dan kalau pun yang masak di rumah, adakah vitamin dan mineral yang diperlukan itu mencukupi dan tidak termusnah akibat masakan yang tidak menepati piawaian?

Dalam web kegemaran saya WebMd ada di kupas sedikit tentang keperluan supplemen untuk kanak-kanak. Ini ringkasannya :

1. Kanak-kanak yang tidak makan dengan baik dan seimbang serta mengikut piramid makanan

2. Kanak-kanak yang makan tetapi sangat sedikit kuantitinya.

3. Kanak-kanak yang menghidap penyakit seperti asma, resdung 

4. Kanak-kanak yang aktif bersukan dan lasak

5. Kanak-kanak yang terlalu mengambil makanan segera atau makanan yang di proses

6. Kanak-kanak yang mengamalkan diet vegetarian di mana tidak semua nutrien di ambil

7. Kanak-kanak yang gemar minum minuman bergas kerana boleh menyah vitamin dan mineral dari badan mereka

Ha, anda tahu kan anak anda masuk dalam kategori mana. Macam anak saya masuk dalam kategori 1 & 2. Bukan tak masak kat rumah. Tapi memang dia makan sedikit sangat dan kadang-kadang susah makan. Very picky eater! Saya bagi meal shake dan lepas ni nak bagi yang ini pula....

Tadaaa....




BUY 3 FREE 1
BULAN JANUARI SAHAJA!!!!!





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

04 January 2015

MULTIVITAMIN UNTUK KANAK-KANAK. FORMULA BARU YANG LEBIH HEBAT!!!

Assalamualaikum semua,

Berhabuk sikit dah blog ni ye, hihi. Lama tak update kan.. Anyway, Selamat tahun baru 2015 kepada semua blogger-blogger dan follower blog saya. Moga permulaan tahun baru ini akan membawa seribu perkara manis dari yang pahit.

Bagaimana permulaan tahun baru anda? Bagi saya Alhamdulillah, cukup bermakna apabila customer terus order BUY 6 FREE 1 VIVIX sempena promo bulan januari 2015. Customer ni memang dah lama consume VIVIX, so beliau rasa terlalu rugi jika tak grab promosi itu. :)

BERITA BAIK UNTUK ANDA!! Shaklee menawarkan tiga promosi untuk bulan januari ini. Ha...tiga sekali, rugi tak grab

BUY 6 FREE 1 VIVIX

BUY 6 FREE 1 ALFALFA

dannnnnn

BUY 3 FREE 1 VITALEA FOR CHILDREN

Lagi satu berita baik untuk para ibu bapa. Dulu vitalea children dah lama tak ada. Vitalea children ni untuk kanak-kanak ataupun dewasa yang tak suka telan vitamin. Sebab memang ramai customer saya bertanya tentang ada tak vitamin yang boleh kunyah macam gula-gula.? Ha, now its the right time to try.

vitamin kanak-kanak

60 chewable tablet ini mengandungi lebih 18 vitamin dan mineral untuk tumbesaran dan kesihatan keseluruhan. Anak saya mesti suka sebab senang je kunyah-kunyah.




Antara kebaikan vitalea for children :

1. Meningkatkan kesihatan menyeluruh
2. Menjadikan minda lebih cergas
3. Mengurangkan rasa lesu dan letih
4. Membantu tumbesaran yang sihat


KEISTIMEWAAN VITALEA FOR CHILDREN BERBANDING PASARAN LAIN:



Jom berikan terbaik untuk anak anda !!!;)



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

15 December 2014

EMAS LAMA JADI BARU! KILAT SAMPAI SILAU MATA!!


Sudah jadi kebiasaan saya suka bersihkan emas saya terutama gelang yang saya pakai hari-hari ni. Saya biasa hantar kat MIL saya jer. Nanti dia akan pergi kedai emas dan bersihkan untuk saya.

Tapi saya tengok hari ini dah macam karat sangat. Huhu. Macam ada daki pun ya, Terus saya rendam dalam basic H. Rendam few hours, pastu gosok pakai berus gigi yang tak pakai. heee...

Hasilnya....Marvellous!!!

Anda di rumah pun boleh cuba!!;)






Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

14 December 2014

9 CARA UNTUK MENGEKALKAN KOLAGEN KULIT ANDA!!!

KULIT TELUR
CANTIK BAK KULIT TELUR!!
Ramai yang mengimpikan kulit anda sehalus, semulus, segebu kulit telur. Licin dan licin. Salah satu cara adalah untuk mengekalkan dan memantapkan collagen kulit anda.

9 CARA UNTUK MENGEKALKAN KOLLAGEN DALAM KULIT ANDA :

1. Tingkatkan pengambilan VITAMIN C. Vitamin C mampu membentuk kolagen kulit anda. Kajian mendapati wanita yang mengambil vitamin C lebih mampu mengurangkan kedut-kedut di muka.

2. Berhenti merokok. Merokok boleh memusnahkan vitamin c dan merosakkan kolagen

3, Hindari cahaya matahari yang mengandungi UV. Pastikan memakai krim perlindungan UV

4. Ambil produk berunsur retinol 

5. Kurangkan produk bergula kerana GULA boleh mengakibatkan kedut secara perlahan-lahan

6. Membuang kulit rosak atau kulit mati. Boleh buat secara skrub semulajadi :)

7. Menambah antioksidan dalam diet anda

8, Tingkatkan protein untuk menambah estrogen. Kekurangan estrogen boleh mengakibatkan kedut di muka

9. Urut kulit anda selalu!!


Sumber : new york skin solutions


Sempena bulan promo:
Jom bina balik kolagen kita,

Vitamin C
Vitamin E
Collagen powder

Semua di atas sedang promo hebat!!!Jom rembat!!!












Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

11 December 2014

GUSI BENGKAK, PUCAT AKIBAT KURANG VITAMIN C DALAM BADAN!

Pernah dengar tentang penyakit skurvi?  Masa kami belajar form 2 atau form 4 dulu ada topik kesan kekurangan vitamin. Ha, situ kami kenal tentang penyakit skurvi. Masa tu tak arif sangat sebab penyakit skurvi ni selalu orang dulu-dulu yang kena terutaman orang luar negara yang sering travel. Dulu kan tempoh perjalanan sangat lama, so masa tu lah mereka kekurangan vitamin dan boleh terdedah dengan macam-macam penyakit seperti skurvi ni.

Lazimnya penyakit skurvi adalah disebabkan oleh kekurangan vitamin C  dan simptom-simptom biasa menunjukkan gusi bengkak, pucat, dan mungkin gigi boleh jadi longgar. Heee...gerun...jom tengok gambar contoh penyakit ni

skurvi

skurvi


Lagi satu cara kalau nak tahu kurang vitamin C adalah dengan gores kuku atas kulit. Kalau ada kesan putih tu maksudnya vitamin C tu kurang la....cubalah ;)

Lagi cerita tentang kekurangan vitamin C dalam harian metro. Vitamin C bukan hanya untuk cantik sahaja. Malah sangat penting untuk penyerapan iron dan juga untuk pembentukan kolagen. Bila kolagen kendur mula lah rasa sakit tulang dan sendi..Ye tak? Memang berkait rapat la kan semua ni..

So adakah anda mengambil vitamin C yang mencukupi?


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

02 December 2014

ANTIOKSIDAN PERANGI RADIKAL BEBAS SECARA SEMULAJADI. APA ITU ANTIOKSIDAN?

Alhamdulillah, tercapai juga hajat saya untuk nak share entri tentang antioksidan dengan anda semua. Sesungguhnya sesuatu ilmu yang baru adalah pahala untuk semua. Baik yang anda membaca atau pun anda menyebarkannya. Wallahualam.

Selama ini ada juga ramai yang tanyakan apa itu radikal bebas?

Radikal bebas adalah dihasilkan dari aktiviti-aktivit normal seperti bernafas, merokok, dan lain-lain tindak balas kimia dalam badan anda. Dalam artikel fungsi antioksidan telah diceritakan dengan lebih terperinci. Baca ye!

radikal bebas
Sumber radikal bebas

Radikal bebas yang berleluasa akan menyerang sel-sel yang sihat dan akan mengganggu struktur molekul yang lain. Apabila sel rosak bertambah banyak, DNA akan rosak dan boleh membawa kepada penyakit-penyakit kronik seperti kanser dan pelbagai penyakit yang lain.

Oksidasi sering berlakuu dalam sel di dalam badan, pada proses ini, sel yang mati akibat oksidasi akan bertukar menjadi sel yang baru. Walaubagaimanapun, dalam proses ini akan ada 1 % atau 2% sel akan rosak dan menjadi radikal bebas.

Merokok adalah penyumbang terbesar untuk membebaskan radikal bebas.

Dimanakah fungsi ANTIOKSIDAN???

ANTIOKSIDAN merupakan agen yang memerangi radikal bebas secara semulajadi. Antara antioksidan yang terbaik adalah vitamin A, Vitamin C dan vitamin E. Jika nak antioksidan daripada buah-buah atau sayuran, pastikan menepati piawai seperti tidak dicemari bahan kimia mahupun terlalu dimasak hingga hilang kualiti.

antioksidan

Antioksidan berfungsi dengan meneutralkan strukur radikal bebas dengan mendermakan elektron pada radika bebas yang tidak mempunyai struktur elektron yang tidak lengkap.  Selain itu, antioksidan berfungsi untuk melindungi sel dari jangkitan, melindungi salur darah, memerangi radikal bebas.

PRODUK POPULAR ANTIOKSIDAN SHAKLEE!

vitamin A
vitamin C



Vitamin E



Ketiga-tiga ini bagus untuk mengurangkan risiko kanser dan penyakit kronik yang lain. Kita hanya boleh beriktihar mengikut daya, Jika ada budget lebih, boleh cuba VIVIX!!










Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

01 December 2014

SHAKLEE BUAT DOUBLE PROMOSI BULAN INI?? VITAMIN C & VITAMIN E TERLARIS SEDANG PROMO DISEMBER INI!!


Assalamualaikum...Disember sudah membuka tirai...Pagi-pagi lagi kami semua sedang menunggu apakah promo yang bakal shaklee bagi pada bulan ini. Lama sungguh kami tunggu tentang promo bulan ini. Bila keluar announcement...ha...amik...2 promo sekali terus!!!



Vitamin C dan Vitamin E adalah antara vitamin kecantikan dan antioksidan yang paling mujarab dan berkesan. Tag line vitamin E adalah ' THE BEST VITAMIN E IN THE MARKET'. So, memang ekstrak biji anggur dan selenium memberi kesan yang menakjubkan dari segi kesuburan, kecantikan dan juga healing.

Vitamin C Shaklee merupakan vitamin C yang paling digemari ramai kerana kesannya yang superb dan tiada kesan sampingan. Tak perlu cucuk botoks atau menggunakan krim yang mengandungi bahan kimia yang merbahaya.

Kedua-dua vitamin ini adalah antioksidan yang bagus untuk memerangi radikel bebas yang semakin berleluasa dalam persekitaran kita.

So, siapa yang nak cantik gebu putih dengan cara yang sihat, jom rebut peluang terhebat bulan disember ini!!

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

30 November 2014

ZINK HILANGKAN SAKIT GIGI LEPAS DICABUT DALAM MASA 2 HARI!!!


Kisah ni dah lama saya nak share. Dari minggu lepas lagi. Tapi sebab busy nak closing saya lupa langsung. Benda baik kena share kan...kan...
2 tahun lepas saya ade cabut gigi bongsu saya sebab sakit sangat. Memang gigi saya jenis rapuh. Masa cabut tu saya dpt mc 2 hari. Sakitnya memang perit. Lepas 2 hari tu sakit lagi teruk. Banyak pain killer masuk dah. Tapi sakit masya allah memang tak boleh cerita. Pergi balik klinik dr kata ade infection.  Doktor bersihkan dan bagi ubat lain. Lepas 10 hari baru kering luka dan boleh dpt nikmat makan balik.
Tahun ini. Satu gigi kena cabut lagi. Huhu. Dapat mc 1 hari. Masa tu macam rasa tak cukup je sebab agak sakit mcm dulu jugak. Tapi kali ni saya ambil ZINK COMPLEX 2 biji 2 hari berturut2. Hari ke 2 dah boleh makan briyani dah. Hari ke 3 memang dah tak ada rasa sakit atau ngilu. Alhamdulillah.
Zink memang bantu kecutkan luka. Sama macam time saya berpantang. Kalau nak lagi cepat sembuh leh tumbuk zink dan tabur kat tempat luka.


Berapa rm zink ni? Tak sampai rm 40 ade 120 biji. Macam2 boleh guna. Utk luka.untuk kesuburan. Utk rambut gugur. Ha...banyak kan...
Sekian kisah saya bersama zink! Heehe...;)
Continue Reading

28 November 2014

BOOTH DI TESCO PUNCAK ALAM : GEGAR DENGAN SHAKLEE!!


Assalamualaikum semua...Lama dah tak update since last entry. Tuan punya badan sibuk dengan urusan booth lepas tu cabut gigi lepas tu sibuk dok follow up dengan customer...ye lah dah nak closing ni makin ramai yang nak order supplemen shaklee ni...:) Alhamdulillah, rezeki tetap ada untuk orang-orang yang bersangka baik.

Minggu lepas kami ada buka booth di TESCO PUNCAK ALAM. 2 hari. Memang meriah sebab kami ada mengadakan glucose test, cholestrol test, BMI dan body fat analysis. Semua pakat lawat booth kami sebab tu dan juga fresh tester meal shake dan performance drink. 

Puncak Alam adalah satu kawasan yang penuh dengan pelajar UITM. Jangan terkejut, rata-rata semua student nak jaga kesihatan masing-masing.

Ingat tak customer yang mengadu bau badan tu? Dia memang puas hati dengan Alfalfa dan dia datang lagi untuk order Alfalfa Besar. Hee...yang muda pun tahu jaga kesihatan tau...

Jom layan gambar!!



bacaan gula dalam darah
ha, ni bacaan gula saya masa awal pagi sebelum makan. 3.9-5.5 adalah normal untuk bacaan gula puasa atau fasting blood glucose. Boleh refer blog dr zubaidi untuk mengetahui kadar gula yang normal dalam darah

Bacaan kolestrol
Bacaan kolestrol saya . Total kolestrol normal sepatutnya < 5.2 mmol.L. Alhamdulillah bagus ni, :)


shaklee
Tag! Saya buat nih!
geng jutawan
Master Suzi & Fahmi. Upline saya yang sempoi ;)
tesco puncak alam
Di booth kami.



bacaan kolestrol
Carta kolestrol
bacaan gula dalam darah
Carta gula

Continue Reading

19 November 2014

TEMPAT MENYUSU PALING SELESA APABILA SHOPPING!!

Assalamulaikum semua, nampak tak gambar bawah ni? Gambar ni saya ambil kat jusco IOI puchong. Hee...masa tu keluar lunch hari jumaat so saya ambil gambar ruang menyusu ini sebab saya tengok sangat selesa dan bersih. Walaupun berdekatan dengan tandas, tapi memang super cantik dan selesa! 


Bagus kalau kat setiap shopping complex mereka sediakan bilik menyusu atau nursing room. Kalau yang paling menarik, setiap sudut shopping complex ada ruang ini membolehkan si ibu tak ada la berjalan jauh untuk menyusukan anak.

Saya buat entri ini sebab bukan semua wanita yang menyusukan anak ada high confident untuk nursing in public. Saya antaranya. heee...Memang tak reti ,tak cuba dan tak pernah. :P

So apakah solusi paling mudah untuk masalah seperti ini?

1. Kereta
Sebelum shopping, beri susu pada anak dalam kereta. Ini memang cara saya praktik masa syamil dulu. Sebab memang dia akan menyusu setiap 3 jam sahaja. So memang saya takkan berjalan lebih dari 3 jam . By the time balik tu boleh dah menyusu dalam kereta balik...heee..

2. Surau
Surau ni memang pilihan utama. Tapi agak susah jika surau di tempat jauh dari tempat keluarga tengah bershopping. Tapi kalau terpaksa dan tak ada pilihan lain, saya gagahkan jua. hehe..

.
.
.
.
.
.
.
DAN
.
.
.
.
.
jusco

FITTING ROOM!!!

Yeah!, Paling mudah yang saya pernah jumpa setakat ini. Tapi saya tak pernah pergi lagi fitting room yang selak-selak ni. Haha. Untuk budak-budak boleh la. Kalau nak fitting baju pun tak berani kot dalam ni sebab takut terselak..hihi. Tapi mostly fitting room yang saya pergi tu ada lock dan memang tak menjadi masalah untuk menyusu. Senang! Mana2 area shopping complex mesti ada. Duduk bersila ja! 

Moga tips ini bermanfaat untuk anda semua!!! Happy breastfeeding !!

Continue Reading

17 November 2014

PENGEDAR SHAKLEE : BUKIT SINAR SAUJANA UTAMA SUNGAI BULOH

Assalamualaikum,

Pada sesiapa yang tinggal di area bukit sinar saujana utama, sri pristana, puncak alam dan juga kawasan sekitar, anda berpeluang untuk COD sampai ke pintu rumah anda..heee...

Kalau lalu kawasan bukit sinar tu, mesti akan jumpa banner saya depan rumah. Lupa plak nak snap. huhu.

So sesiapa yang hendak mencari produk shaklee. Ready and hot stock! Ada dengan saya ya..

Untuk COD AREA yang lain pun ada!!!

Selamat shopping di Rehans wardrobe!!






Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

15 November 2014

GARLIC BREAD SANGAT SIMPLE, SEDAP & KENYANG!

Garlic bread memang favourite saya dari dulu lagi. Hari ni terjah cuba sendiri roti bawang putih a.k.a garlic bread ni.
Memang senang. Simple. 10 minit dah boleh siap. Kalau dulu memang saya ingat susah juga nak buat tu. Tapi dah cuba baru tahu. ;)

Jom tengok gambar!


Blend separa halus bawang putih

Tada! Sudah blend halus
Gaul marjerin/ butter dengan bawang putih yang dah di kisar 


Sudah mix together. Boleh simpan di peti sejuk untuk 4-5 hari. 
Garlic bread yang dah siap. Pakai roti biasa je. Sapu depan dan belakang

Memang simple kan garlic bread ni. Makan cicah dengan mushroom sup memang sedap lagi-lagi kalau waktu sejuk. Menu paling ringkas dan mudah! Saya tak campur parsley sebab tak berapa minat dan masa tu guna barang yang ada sahaja. hehe!


Tahukah anda GARLIC sangat bagus untuk kesihatan? Banyak khasiat bawang putih yang diceritakan antaranya adalah menurunkan paras kolestrol dan darah tinggi, sebagai antifungal dan antibiotik semulajadi, melancarkan peredaran darah dan meningkatkan sistem imun manusia.


Mencari tablet garlic yang sesuai? Klik GARLIC SHAKLEE

Continue Reading

12 November 2014

Resipi sedap semasa pantang !

Salam semua...harini mood nak share resipi semasa pantang pulak. Pantang ni paling best kalau masakan tu kena dengan tekak baru bersalin ni..jom intai menu favourite saya semasa pantang

SUP AYAM KAMPUNG

Bahan2 :
1 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih tumbuk kasar
Bwg putih+halia blend 1 sudu
Serbuk lada hitam ( 1 sudu kecil)
Serbuk jintan putih( 1 sudu kecil)
Serbuk cili merah ( sedikit sahaja)
Daun sup
Ayam untuk 4 orang makan ( tapi ni seorang yang makan la sebab nak makan banyak masa pantang ni )
Cara2 ;
Tumis bawang dan bawang putih. Masukkan ayam dan halia+bawang putih yang sudah diblend. Masukkan semua rempah. Gaul rata. Agak2 rempah dah masak, masukkan air secukupnya dan biar ayam empuk dan mendidih.

IKAN BAKAR LEMBUT

Ikan tenggiri di rebus separa dahulu. Kemudian di perap dengan serbuk kunyit, serbuk jintan putih dan serbuk lada hitam. Bakar hingga masak garing kekuningan.
Banyak lagi favourite menu saya tapi yang dua ni memang top favourite la..hehe..jom share korang punye menu plak...:)
Continue Reading

Susu meningkat dengan power pumping yang konsisten!

Salam..dah lama tak bercerita tentang dunia penyusuan kan...alhamdulillah sy dah lebih setahun menyusukan anak kedua saya. Susu pun alhamdulillah boleh dapat 13 -15 oz sehari. Based on dia minum tu, selalu 12 oz je, so so far supply more than demand.

Kami di ofis ni pun ada geng mengepam..best sebab masing2 cerita dan kongsi info..memang tak sempat nak rasa bosan nak pam tu. Lagi2 double pumping...10-15 minit dah siap...

So alkisahnya begini..ada junior yang baru abis pantang tak pernah pun sy nampak dia mengepam. So saja la tegur..dia cerita susu dia banyak lagi dalam freezer..sebab dia banyak pam masa pantang.
Then saya cakap..lama2 nanti tak boleh depends da dengan susu tu sebab supply makin kurang.
2 hingga 3 hari jugak la saya brainwash dia..haha..sy cakap rugi ada susu tapi anak dia tak dapat. Then dia realize. Saya cerita tentang power pumping. Dia tanya saya camne? Saya bagi link power pumping pada die yg memang dah ada dalam blog saya

Dan lepas few days..hari ini die kejar saya dan happynya berkata susu dia dah up semula..dia cakap terima kasih banyak2.
Happy dengar. Sejujurnya..sukar sy ungkapkan perasaan gembira itu kerana berjaya boost motivation seseorang untuk meneruskan penyusuan susu ibu. Kini dia bersama2 saya mengepam di surau...heeee..
Alhamdulillah...
Continue Reading

11 November 2014

Instagram #hashtag

Salam semua..selama ni blog ni memang ramai dah kenal..facebook pun sama...apatah lagi page...sekarang nak intro instagram...
Actually lama dah buat instagram ni...cuma masih berjinak2 lagi...heee...kita buat bagi jadi naaa...
Sesiapa nak follow sila follow dan inform saya di 0122319979..saya akan follow anda balik...
Ok ..terima kasih malaysia!!
Continue Reading

08 November 2014

Rantai kolestrol dan Rantai Phytocol

Salam hujung minggu semua...
Harini nak share info sikit tentang kolestrol dan phtyocol..
Actually phytocol dan kolestrol mempunyai rantaian dan bentuk yang hampir sama. Sebab itu phytocol mampu mencegah kolestrol meresap dalam darah melalui usus kecil. Apabila phytocol mengambil tempat dan mencegah kolestrol..so kolestrol yang tak mendapat tempat dalam dinding usus kecil akan di bawa keluar melalui usus besar iaitu melalui hasil buangan..
Sebab itu ramai customer bagitahu lepas ambil phytocol sahaja..mereka akan membuang sekali dengan minyak semua..ha..itulah die kolestrol2 yang tak perlu tu..


Fungsi umphh kan? Cuba sebotol dan rasai perbezaannya!!

Continue Reading

LECITHIN vs OMEGA GUARD

LECITHIN SEBAGAI PENGEMULSI LEMAK?

kurus dengan lecithin



Lecithin yang berasal dari minyak biji soya berfungsi mengemulsi lemak dan memastikan lemak kekal di dalam sistem digestive dan tidak memendapkan diri ke dinding membran menjadi lemak kental.
Emulsi lemak bermaksud lemak itu dipecahkan molekulnya kepada lebih kecil supaya ia lebih mudah bergerak di dalam sistem pencernaan. Jadi secara logiknya Lecithin berupaya membasmi lemak yang kita makan sewaktu itu dan bukannya 'membakar' lemak sedia ada yang sudah terkumpul di dinding membran.
Jadi, boleh kurus ke guna Lecithin ni? Terpulang. Kalau tiada lemak termendap, maka kuranglah lemak terkumpul. Customer saya ramai yang mengalami kekurangan berat, ada juga yang maintain sahaja tak turun- turun. So Lecithin bukan lah pembakar lemak. Ia adalah pengemulsi lemak. Kamu perlukan sesuatu untuk keluarkan lemak yang telah teremulsi, iaitu Herblax atau Alfalfa.


BAGAIMANA DENGAN OMEGA GUARD?

omega shaklee


Omega Guard tidak mengemulsi lemak tetapi fungsi minyak ikan membantu pembakaran lemak termendap. Haa nampak tak macamana kalau Lecithin dan Omega digabungkan? Macamana Omega Guard membantu pembakaran lemak? Fungsi Omega 3 melancarkan perjalanan darah ke otot ketika bersenam. Maka lebih banyak pembakaran lemak akan berlaku. Omega 3 berfungsi secara begini:
Menghalang pembentukkan lemak --> menambah metabolism --> bakar lemak
Ia juga berfungsi:

*menghalang penghasilan hormon cortisole yg menggalakkan penyimpanan lemak.
*Memperbaiki kadar gula dalam darah - beri lebih tenaga utk bersenam.
*Menambah kadar penghasilan serotonin - kimia otak yang buat kita rasa kenyang - so boleh control     makan.
*Pengambilan Omega 3 akan membantu tahap insulin berada pada 50% kurang dr kebiasaan. Apabila   kadar insulin rendah pembakaran lemak akan berlaku. Insulin rendah juga bantu kawal gula. Maka     gula/karbohidrat tidak menjadi lemak. Jadi, sebelum memilih pembakar lemak, cuba fahami dahulu    bagaimana ia berfungsi.
Continue Reading

06 November 2014

Antara pelaburan PAM SUSU atau SUSU FORMULA?

Assalamualaikum semua..

Dah lama tak menulis dlm blog kesayangan ini. Saya tertarik bila tengok artikel dalam utusan ini. Artikel mengenai subsidi dan barang kawalan bayi. Tidak dinafikan perbelanjaan untuk bayi sahaja kadang-kadang melonjak sehingga mencecah ribuan ringgit. Terkejut? Memang ini faktanya. Hanya susu formula dan lampin pakai buang sahaja boleh dominasi perbelanjaan seisi keluarga. Cuba bayangkan jika ada anak-anak yang kecil berderet, mereka tentu akan dilema untuk berbelanja lebih.

Masa saya bersalinkan syamil dulu, saya tak tahu pun harga susu formula untuk bayi sehingga 1 tahun. Saya dapat tahu dari kawan-kawan yang beli untuk bayi mereka. Terbeliak juga biji mata melihat harga yang sangat tinggi itu.

Dan bila kita tengok, susu formula untuk bayi 0 bulan sehingga 12 bulan adalah paling mahal sekali! Kenapa? Mungkin hendak memastikan kualiti yang terbaik untuk si manja. Tapi mana mungkin akan sama dengan susu ibu kan?

Jom kita buat perbandingan antara pelaburan PAM SUSU dengan susu formula (sehingga 2 tahun).

susu formula


spectra m1


Perbandingan ini adalah contoh ye :

Susu dalam 600 g = RM 50

Sebulan paling kurang beli 3 atau 4 peket = RM 50 x 4 = RM 200 ( Ini kira susu yang paling murah ye).

Kalau setahun = RM 200 x 12 =RM 2400

Kalau 2 tahun = RM 2400 x 2= RM 4800

Tapi mungkin tahun ke dua dah kurang minum susu dan lebih banyak makan, so kita tolak rm 1000.

= RM 3800~~~

RM 3800 sepanjang dua tahun dengan susu formula!

Ok, berbalik pada pelaburan pam pula untuk meneruskan misi penyusuan susu ibu. Saya ambil purata ye bergantung pada jenis pam.

Pam manual + - = RM 150.00

Pam Elektrik = RM 350.00

Free style = RM 1000.00

Tak semua ibu-ibu yang beli pam canggih, tapi mampu masih dapat menyusukan anak sehingga 2 tahun!!

Katakan seorang ibu memilih untuk beli pam elektrik, Purata harga adalah RM 500 sahaja! Tambah cooler bag la, ice pack la, storage bottle la,, Saya letak RM 1000 untuk pelaburan pam susu dan aksesori!

Kalau betul-betul diservis dan jaga pam tersebut untuk anak yang sterusnya? ha,,,,kira lah sendiri,,,memang jimat dan yang paling penting dapat the best iaitu





SUSU IBU!!!

Mana murah? Mana mudah?
Betul penyusuan susu ibu memerlukan seribu pengorbanan. Itu pun dah dapat reward di akhirat nanti kan? So..siapa untung?

Kita juga kan...



**Boleh dapatkan tips-tips eksklusif dari saya untuk penyusuan susu ibu :)






Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

05 November 2014

Ibu menyusu ingin memberi insipirasi apabila gambarnya menjadi viral


Ibu menyusu ingin memberi insipirasi apabila gambarnya menjadi viral


Sebuah foto menjadi viral di social media apabila gambar seorang ibu menyusu bayinya menjadi viral. Jacci Sharkey, 24, mengucapkan tahniah kepada pihak university kerana menyokong penyusuan susu ibu. Gambar tersebut di post oleh pihak university. Sejak gambar tersebut di upload, ia mendapat lebih 195,000 likes di facebook dan hampir 6000 shares.



 Kedua-dua anak Sharkey lahir semasa pengajian beliau di university selama tiga setengah tahun.
Gambar tersebut dikirim oleh Sharkey sebagai tanda berterima kasih kepada pihak university kerana tanpa bantuan tidak mungkin Sharkey menamatkan pengajian Ijazah dan melahirkan dua orang anak. Sharkey menamatkan pengajian dalam bidang Bachelor of Business, Human Resources Management and Marketing. Semoga ia menjadi inspirasi kepada ibu-ibu di luar sana.

Mohon share dan like. Semoga bermanfaat dan memberi inspirasi kepada para ibu yang masih menyusu bayi dan masih meneruskan pengajian.














Continue Reading

02 November 2014

BAU BADAN HILANG DENGAN ALFALFA!!!

Masih ingat dengan entri tentang masalah bau badan ? Saya menulis entri ini sebulan yang lepas. Dalam seminggu yang lepas ada seorang terjumpa blog saya dan beliau whatsapp saya terus. Customer saya ni  adalah student di Puncak Alam tau. Kebetulan memang dekat, so saya offer beliau untuk COD sahaja. Tak sampai setengah jam, berjaya close deal dengan adik ini. Ramah adik ini dalam whatsapp. Tak segan untuk menyatakan masalahnya.

Adik ini selalu hadapi masalah bau badan walaupun duduk di bilik berhawa dingin. Tentula tak selesa kan. Student pun pandai jaga tau..Baru tinggi keyakinan diri.

Selepas seminggu saya follow up., dan hasilnya seperti di bawah : )






































ANDA MENGHADAPI SEPERTI INI?? Jom contact saya.

Alfalfa ni sebotol RM 53 sahaja tau. Memang berbaloi-baloi. Kesan superb!!



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading