19 November 2014

TEMPAT MENYUSU PALING SELESA APABILA SHOPPING!!

Assalamulaikum semua, nampak tak gambar bawah ni? Gambar ni saya ambil kat jusco IOI puchong. Hee...masa tu keluar lunch hari jumaat so saya ambil gambar ruang menyusu ini sebab saya tengok sangat selesa dan bersih. Walaupun berdekatan dengan tandas, tapi memang super cantik dan selesa! 


Bagus kalau kat setiap shopping complex mereka sediakan bilik menyusu atau nursing room. Kalau yang paling menarik, setiap sudut shopping complex ada ruang ini membolehkan si ibu tak ada la berjalan jauh untuk menyusukan anak.

Saya buat entri ini sebab bukan semua wanita yang menyusukan anak ada high confident untuk nursing in public. Saya antaranya. heee...Memang tak reti ,tak cuba dan tak pernah. :P

So apakah solusi paling mudah untuk masalah seperti ini?

1. Kereta
Sebelum shopping, beri susu pada anak dalam kereta. Ini memang cara saya praktik masa syamil dulu. Sebab memang dia akan menyusu setiap 3 jam sahaja. So memang saya takkan berjalan lebih dari 3 jam . By the time balik tu boleh dah menyusu dalam kereta balik...heee..

2. Surau
Surau ni memang pilihan utama. Tapi agak susah jika surau di tempat jauh dari tempat keluarga tengah bershopping. Tapi kalau terpaksa dan tak ada pilihan lain, saya gagahkan jua. hehe..

.
.
.
.
.
.
.
DAN
.
.
.
.
.
jusco

FITTING ROOM!!!

Yeah!, Paling mudah yang saya pernah jumpa setakat ini. Tapi saya tak pernah pergi lagi fitting room yang selak-selak ni. Haha. Untuk budak-budak boleh la. Kalau nak fitting baju pun tak berani kot dalam ni sebab takut terselak..hihi. Tapi mostly fitting room yang saya pergi tu ada lock dan memang tak menjadi masalah untuk menyusu. Senang! Mana2 area shopping complex mesti ada. Duduk bersila ja! 

Moga tips ini bermanfaat untuk anda semua!!! Happy breastfeeding !!

Continue Reading

17 November 2014

PENGEDAR SHAKLEE : BUKIT SINAR SAUJANA UTAMA SUNGAI BULOH

Assalamualaikum,

Pada sesiapa yang tinggal di area bukit sinar saujana utama, sri pristana, puncak alam dan juga kawasan sekitar, anda berpeluang untuk COD sampai ke pintu rumah anda..heee...

Kalau lalu kawasan bukit sinar tu, mesti akan jumpa banner saya depan rumah. Lupa plak nak snap. huhu.

So sesiapa yang hendak mencari produk shaklee. Ready and hot stock! Ada dengan saya ya..

Untuk COD AREA yang lain pun ada!!!

Selamat shopping di Rehans wardrobe!!






Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

15 November 2014

GARLIC BREAD SANGAT SIMPLE, SEDAP & KENYANG!

Garlic bread memang favourite saya dari dulu lagi. Hari ni terjah cuba sendiri roti bawang putih a.k.a garlic bread ni.
Memang senang. Simple. 10 minit dah boleh siap. Kalau dulu memang saya ingat susah juga nak buat tu. Tapi dah cuba baru tahu. ;)

Jom tengok gambar!


Blend separa halus bawang putih

Tada! Sudah blend halus
Gaul marjerin/ butter dengan bawang putih yang dah di kisar 


Sudah mix together. Boleh simpan di peti sejuk untuk 4-5 hari. 
Garlic bread yang dah siap. Pakai roti biasa je. Sapu depan dan belakang

Memang simple kan garlic bread ni. Makan cicah dengan mushroom sup memang sedap lagi-lagi kalau waktu sejuk. Menu paling ringkas dan mudah! Saya tak campur parsley sebab tak berapa minat dan masa tu guna barang yang ada sahaja. hehe!


Tahukah anda GARLIC sangat bagus untuk kesihatan? Banyak khasiat bawang putih yang diceritakan antaranya adalah menurunkan paras kolestrol dan darah tinggi, sebagai antifungal dan antibiotik semulajadi, melancarkan peredaran darah dan meningkatkan sistem imun manusia.


Mencari tablet garlic yang sesuai? Klik GARLIC SHAKLEE

Continue Reading

12 November 2014

Resipi sedap semasa pantang !

Salam semua...harini mood nak share resipi semasa pantang pulak. Pantang ni paling best kalau masakan tu kena dengan tekak baru bersalin ni..jom intai menu favourite saya semasa pantang

SUP AYAM KAMPUNG

Bahan2 :
1 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih tumbuk kasar
Bwg putih+halia blend 1 sudu
Serbuk lada hitam ( 1 sudu kecil)
Serbuk jintan putih( 1 sudu kecil)
Serbuk cili merah ( sedikit sahaja)
Daun sup
Ayam untuk 4 orang makan ( tapi ni seorang yang makan la sebab nak makan banyak masa pantang ni )
Cara2 ;
Tumis bawang dan bawang putih. Masukkan ayam dan halia+bawang putih yang sudah diblend. Masukkan semua rempah. Gaul rata. Agak2 rempah dah masak, masukkan air secukupnya dan biar ayam empuk dan mendidih.

IKAN BAKAR LEMBUT

Ikan tenggiri di rebus separa dahulu. Kemudian di perap dengan serbuk kunyit, serbuk jintan putih dan serbuk lada hitam. Bakar hingga masak garing kekuningan.
Banyak lagi favourite menu saya tapi yang dua ni memang top favourite la..hehe..jom share korang punye menu plak...:)
Continue Reading

Susu meningkat dengan power pumping yang konsisten!

Salam..dah lama tak bercerita tentang dunia penyusuan kan...alhamdulillah sy dah lebih setahun menyusukan anak kedua saya. Susu pun alhamdulillah boleh dapat 13 -15 oz sehari. Based on dia minum tu, selalu 12 oz je, so so far supply more than demand.

Kami di ofis ni pun ada geng mengepam..best sebab masing2 cerita dan kongsi info..memang tak sempat nak rasa bosan nak pam tu. Lagi2 double pumping...10-15 minit dah siap...

So alkisahnya begini..ada junior yang baru abis pantang tak pernah pun sy nampak dia mengepam. So saja la tegur..dia cerita susu dia banyak lagi dalam freezer..sebab dia banyak pam masa pantang.
Then saya cakap..lama2 nanti tak boleh depends da dengan susu tu sebab supply makin kurang.
2 hingga 3 hari jugak la saya brainwash dia..haha..sy cakap rugi ada susu tapi anak dia tak dapat. Then dia realize. Saya cerita tentang power pumping. Dia tanya saya camne? Saya bagi link power pumping pada die yg memang dah ada dalam blog saya

Dan lepas few days..hari ini die kejar saya dan happynya berkata susu dia dah up semula..dia cakap terima kasih banyak2.
Happy dengar. Sejujurnya..sukar sy ungkapkan perasaan gembira itu kerana berjaya boost motivation seseorang untuk meneruskan penyusuan susu ibu. Kini dia bersama2 saya mengepam di surau...heeee..
Alhamdulillah...
Continue Reading

11 November 2014

Instagram #hashtag

Salam semua..selama ni blog ni memang ramai dah kenal..facebook pun sama...apatah lagi page...sekarang nak intro instagram...
Actually lama dah buat instagram ni...cuma masih berjinak2 lagi...heee...kita buat bagi jadi naaa...
Sesiapa nak follow sila follow dan inform saya di 0122319979..saya akan follow anda balik...
Ok ..terima kasih malaysia!!
Continue Reading

08 November 2014

Rantai kolestrol dan Rantai Phytocol

Salam hujung minggu semua...
Harini nak share info sikit tentang kolestrol dan phtyocol..
Actually phytocol dan kolestrol mempunyai rantaian dan bentuk yang hampir sama. Sebab itu phytocol mampu mencegah kolestrol meresap dalam darah melalui usus kecil. Apabila phytocol mengambil tempat dan mencegah kolestrol..so kolestrol yang tak mendapat tempat dalam dinding usus kecil akan di bawa keluar melalui usus besar iaitu melalui hasil buangan..
Sebab itu ramai customer bagitahu lepas ambil phytocol sahaja..mereka akan membuang sekali dengan minyak semua..ha..itulah die kolestrol2 yang tak perlu tu..


Fungsi umphh kan? Cuba sebotol dan rasai perbezaannya!!

Continue Reading

LECITHIN vs OMEGA GUARD

LECITHIN SEBAGAI PENGEMULSI LEMAK?

kurus dengan lecithin



Lecithin yang berasal dari minyak biji soya berfungsi mengemulsi lemak dan memastikan lemak kekal di dalam sistem digestive dan tidak memendapkan diri ke dinding membran menjadi lemak kental.
Emulsi lemak bermaksud lemak itu dipecahkan molekulnya kepada lebih kecil supaya ia lebih mudah bergerak di dalam sistem pencernaan. Jadi secara logiknya Lecithin berupaya membasmi lemak yang kita makan sewaktu itu dan bukannya 'membakar' lemak sedia ada yang sudah terkumpul di dinding membran.
Jadi, boleh kurus ke guna Lecithin ni? Terpulang. Kalau tiada lemak termendap, maka kuranglah lemak terkumpul. Customer saya ramai yang mengalami kekurangan berat, ada juga yang maintain sahaja tak turun- turun. So Lecithin bukan lah pembakar lemak. Ia adalah pengemulsi lemak. Kamu perlukan sesuatu untuk keluarkan lemak yang telah teremulsi, iaitu Herblax atau Alfalfa.


BAGAIMANA DENGAN OMEGA GUARD?

omega shaklee


Omega Guard tidak mengemulsi lemak tetapi fungsi minyak ikan membantu pembakaran lemak termendap. Haa nampak tak macamana kalau Lecithin dan Omega digabungkan? Macamana Omega Guard membantu pembakaran lemak? Fungsi Omega 3 melancarkan perjalanan darah ke otot ketika bersenam. Maka lebih banyak pembakaran lemak akan berlaku. Omega 3 berfungsi secara begini:
Menghalang pembentukkan lemak --> menambah metabolism --> bakar lemak
Ia juga berfungsi:

*menghalang penghasilan hormon cortisole yg menggalakkan penyimpanan lemak.
*Memperbaiki kadar gula dalam darah - beri lebih tenaga utk bersenam.
*Menambah kadar penghasilan serotonin - kimia otak yang buat kita rasa kenyang - so boleh control     makan.
*Pengambilan Omega 3 akan membantu tahap insulin berada pada 50% kurang dr kebiasaan. Apabila   kadar insulin rendah pembakaran lemak akan berlaku. Insulin rendah juga bantu kawal gula. Maka     gula/karbohidrat tidak menjadi lemak. Jadi, sebelum memilih pembakar lemak, cuba fahami dahulu    bagaimana ia berfungsi.
Continue Reading

06 November 2014

Antara pelaburan PAM SUSU atau SUSU FORMULA?

Assalamualaikum semua..

Dah lama tak menulis dlm blog kesayangan ini. Saya tertarik bila tengok artikel dalam utusan ini. Artikel mengenai subsidi dan barang kawalan bayi. Tidak dinafikan perbelanjaan untuk bayi sahaja kadang-kadang melonjak sehingga mencecah ribuan ringgit. Terkejut? Memang ini faktanya. Hanya susu formula dan lampin pakai buang sahaja boleh dominasi perbelanjaan seisi keluarga. Cuba bayangkan jika ada anak-anak yang kecil berderet, mereka tentu akan dilema untuk berbelanja lebih.

Masa saya bersalinkan syamil dulu, saya tak tahu pun harga susu formula untuk bayi sehingga 1 tahun. Saya dapat tahu dari kawan-kawan yang beli untuk bayi mereka. Terbeliak juga biji mata melihat harga yang sangat tinggi itu.

Dan bila kita tengok, susu formula untuk bayi 0 bulan sehingga 12 bulan adalah paling mahal sekali! Kenapa? Mungkin hendak memastikan kualiti yang terbaik untuk si manja. Tapi mana mungkin akan sama dengan susu ibu kan?

Jom kita buat perbandingan antara pelaburan PAM SUSU dengan susu formula (sehingga 2 tahun).

susu formula


spectra m1


Perbandingan ini adalah contoh ye :

Susu dalam 600 g = RM 50

Sebulan paling kurang beli 3 atau 4 peket = RM 50 x 4 = RM 200 ( Ini kira susu yang paling murah ye).

Kalau setahun = RM 200 x 12 =RM 2400

Kalau 2 tahun = RM 2400 x 2= RM 4800

Tapi mungkin tahun ke dua dah kurang minum susu dan lebih banyak makan, so kita tolak rm 1000.

= RM 3800~~~

RM 3800 sepanjang dua tahun dengan susu formula!

Ok, berbalik pada pelaburan pam pula untuk meneruskan misi penyusuan susu ibu. Saya ambil purata ye bergantung pada jenis pam.

Pam manual + - = RM 150.00

Pam Elektrik = RM 350.00

Free style = RM 1000.00

Tak semua ibu-ibu yang beli pam canggih, tapi mampu masih dapat menyusukan anak sehingga 2 tahun!!

Katakan seorang ibu memilih untuk beli pam elektrik, Purata harga adalah RM 500 sahaja! Tambah cooler bag la, ice pack la, storage bottle la,, Saya letak RM 1000 untuk pelaburan pam susu dan aksesori!

Kalau betul-betul diservis dan jaga pam tersebut untuk anak yang sterusnya? ha,,,,kira lah sendiri,,,memang jimat dan yang paling penting dapat the best iaitu





SUSU IBU!!!

Mana murah? Mana mudah?
Betul penyusuan susu ibu memerlukan seribu pengorbanan. Itu pun dah dapat reward di akhirat nanti kan? So..siapa untung?

Kita juga kan...



**Boleh dapatkan tips-tips eksklusif dari saya untuk penyusuan susu ibu :)






Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

05 November 2014

Ibu menyusu ingin memberi insipirasi apabila gambarnya menjadi viral


Ibu menyusu ingin memberi insipirasi apabila gambarnya menjadi viral


Sebuah foto menjadi viral di social media apabila gambar seorang ibu menyusu bayinya menjadi viral. Jacci Sharkey, 24, mengucapkan tahniah kepada pihak university kerana menyokong penyusuan susu ibu. Gambar tersebut di post oleh pihak university. Sejak gambar tersebut di upload, ia mendapat lebih 195,000 likes di facebook dan hampir 6000 shares.



 Kedua-dua anak Sharkey lahir semasa pengajian beliau di university selama tiga setengah tahun.
Gambar tersebut dikirim oleh Sharkey sebagai tanda berterima kasih kepada pihak university kerana tanpa bantuan tidak mungkin Sharkey menamatkan pengajian Ijazah dan melahirkan dua orang anak. Sharkey menamatkan pengajian dalam bidang Bachelor of Business, Human Resources Management and Marketing. Semoga ia menjadi inspirasi kepada ibu-ibu di luar sana.

Mohon share dan like. Semoga bermanfaat dan memberi inspirasi kepada para ibu yang masih menyusu bayi dan masih meneruskan pengajian.














Continue Reading

02 November 2014

BAU BADAN HILANG DENGAN ALFALFA!!!

Masih ingat dengan entri tentang masalah bau badan ? Saya menulis entri ini sebulan yang lepas. Dalam seminggu yang lepas ada seorang terjumpa blog saya dan beliau whatsapp saya terus. Customer saya ni  adalah student di Puncak Alam tau. Kebetulan memang dekat, so saya offer beliau untuk COD sahaja. Tak sampai setengah jam, berjaya close deal dengan adik ini. Ramah adik ini dalam whatsapp. Tak segan untuk menyatakan masalahnya.

Adik ini selalu hadapi masalah bau badan walaupun duduk di bilik berhawa dingin. Tentula tak selesa kan. Student pun pandai jaga tau..Baru tinggi keyakinan diri.

Selepas seminggu saya follow up., dan hasilnya seperti di bawah : )






































ANDA MENGHADAPI SEPERTI INI?? Jom contact saya.

Alfalfa ni sebotol RM 53 sahaja tau. Memang berbaloi-baloi. Kesan superb!!



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

28 October 2014

KAKI BERSISIK JADI LICIN!!





Assalamualaikum semua...
Anda pernah mengalami masalah kulit kaki yang kering macam kat sebelah kiri bawah ni? Nilah kesan kaki suami saya. Tak tahu apa puncanya jadi macam ni, mungkin kasut terlalu ketat atau memang kulit sangat kering sampai merekah. 

Motif utama bagi dia VIVIX adalah saja-saja untuk bagi dia energetic sikit. Vitamin tak nak makan, shake pun tak nak minum. last2 agree minum vivix sebab kene telan sesudu je. Itupun kena kita ingatkan baru minum.




Best kan dapat hasil tersebut. Sebenarnya saya ambil gambar kaki tu masa nak buat pedi cure untuk suami saya. So kebetulan dapat buat perbandingan sebelum dan selepas!

KENAPA VIVIX??
Vivix ni mmg bagi kulit jadi macam baru tau..sebab fungsinya adalah untuk membaiki sel2...

Silap-silap kaki dia jadi lebih terjaga lepas ni..hehe :P




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

27 October 2014

PANTANG LARANG SEMASA BERPANTANG!!

Salam semua, tajuk best hari ini adalah tentang pengalaman berpantang dan apa pantang larang semasa berpantang..hihi...tergeliat lidah nak menyebut berkali-kali. Pengalaman berpantang saya memang sangat best sebab saya ada set pantang shaklee yang sangat membantu. Namun, tidak dinafikan, betapa banyak supplemen atau jamu yang anda makan, anda perlu juga jaga kesihatan anda secara dalaman sebab melahirkan anak adalah suatu proses yang sangat besar dan berlakunya pemindahan hormon.

Kalau tak jaga badan betul-betul masa pantang, memang senang rasa sakit badan di kemudian hari. Macam saya, kadang-kadang langgar juga pantang..hihi...jangan ikut saya naaa...

Antara tips-tips yang perlu di ambil kira :

1. Jangan minum air ais atau apa-apa makanan yang sejuk. Macam saya kalau buah pun saya akan makan lepas masukkan dalam air. Bagi hilang sejuk

2. Kalau mandi kepala, kena keringkan betul-betul supaya tak selesema atau pening kepala.

3. Banyakkan makan nasi dan air serta makanan yang berkhasiat untuk meningkatkan susu ibu. Elakkan makanan yang bergoreng. Cuba banyakkan resipi bakar dan kukus atau rebus.

4. Banyakkan berehat, Pastikan anda tidur semasa baby tidur untuk mendapatkan rehat yang maksima. Kalau ada anak lebih dari satu, cuba juga untuk berehat semaksima yang mungkin

5. Sentiasa jaga jahitan. Elakkan jalan laju untuk bersalin normal. Jangan naik tangga untuk 2 bulan yang pertama. Rahim mungkin akan terjejas. Bagi yang bersalin secara czer atau epidural anda juga perlukan rehat yang sangat banyak kerana anda boleh cepat lenguh di kemudian hari.

6. Jangan muram sentiasa atau terlalu stress dengan keadaan sekeliling.


Tu serba sedikit tips saya lah..anda macam mana???












Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

18 October 2014

ESP BOLEH BUAT KURUS ???

Antara info menarik tentang ESP dan kurus. Saya ambil info ini dari group stayhealthy. Thanks sis Nordiana Jamal sebab share info yang best ini.

ESP BOLEH BANTU UNTUK KURUS???
Ya..sebab ESP ada leucine. Tahu apa itu leucine?
Leucine ni ialah salah satu daripada 9 asid amino yang tidak boleh dihasilkan oleh badan.
Leucine ni ada fungsi yang tersendiri dan sangat membantu menurunkan berat badan. Bagaimana?
1. Membakar lemak visceral. Lemak visceral adalah lemak yang berada paling dalam (di bahagian perut) dan susah nak disingkirkan. Tapi leucine ni dapat bantu bakar lemak viseral ni.
2. Rasa kenyang yang berpanjangan.
Perasan tak bila kita minum ESP kita rasa kenyang dan bertenaga? Sebab Leucine ni bantu bertindak dalam metabolisme glucose. (Glukose ni diperlukan untuk tenaga). Jadi, bila kita minum ESP, even tak makan atau pun masa kita berpuasa ; kita still rasa kenyang...rasa bertenaga.
Selain tu, leucin ni juga boleh rendahkan tahap triglycerides dalam darah yang akan membantu leptin (sejenis hormon) meransang otak dengan lebih baik supaya anda berasa kenyang pada kalori yang rendah... and that's why if nak kurus ESP ni ambil sebelum makan, so, time makan tu kita dah rasa kenyang...automatik kita akan kurang makan.
3. Membina semula otot.
Memang kita boleh dapat leucine dari makanan lain, tapi antara banyak-banyak asid amino, Leucine ni mudah rosak lagi-lagi time senaman. So that's why kita perlukan supplements yang ada leucine (which is ESP la kan) untuk bina semula otot, dan untuk menjalankan fungsi lain. Ha.. tu sebab korang tengok atlet selalunya ambil protein...sebab diorang tak nak kehilangan otot diorang. Kan otot diorang pejal gitu!
Lagi 1...Perasan tak orang yang skip karbohidrat cepat kurus(kurang makan nasi dan sebagainya) dan cepat gemuk?
Nak tahu kenapa?
SEBAB penurunan berat badan macam ni akan menyebabkan kita kehilangan otot. Bila kehilangan otot, ia akan perlahankan metabolisme badan, so orang tu akan naik berat badan dengan cepat.
TAPI.. if kita ambil ESP ni, Leucine dapat kekalkan tisu tanpa lemak. Dalam kata lain, ESP (yang kaya dengan leucine) ni dapat bantu kita kurus kan badan dengan pembakaran lemak dan bukannya mengurangkan jisim otot.




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

17 October 2014

PENGEDAR SHAKLEE SELANGOR!

Salam sabtu semua...

Ramai suka terjah blog ni sebab banyak info kesihatan dan tips-tips menarik. Trafik meningkat dari hari ke hari. Alhamdulillah.

Dengan rasminya walaupun dah terlebih rasmi, kami adalah pengedar shaklee yang mampu memberikan servis kepada satu malaya! hehe.

Untuk yang prefer COD shaklee : Kami memberikan khidmat COD di area-area :
Shah Alam, sungai buloh, saujana utama, kuang, kundang, desa coalfield, cahaya SPK, paya jaras, angkasapuri, gombak






Jom dapatkan produk shaklee hari ini dengan kami!!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

13 October 2014

Merokok musnahkan vitamin C!!



Lately ni asyik nak cerita tentang perihal merokok je kan. Saya memang cukup pantang kalau orang merokok ni. Sia-sia merokok ni. Dahlah benda tu haram, merosakkan kesihatan, membazir duit, membazir masa dan macam-macam lagi lah. Sebelum ini saya ada kongsikan tentang perihal vivix dan cara berhenti merokok, hari ini saya nak cerita simple aje. tentang vitamin C dan ROKOK!

INFO MENARIK!!!

Sebatang rokok boleh menghapuskan 25-50mg vitamin C di dalam badan!!!

Ha, nampak sikit kan? Tapi 25 mg tu paling minimum tau, Ada sumber yang claim 50-100mg vitamin C jugak. Itu baru sebatang rokok. Kalau perokok tegar, paling kurang sekotak rokok berjaya di habiskan.

Sehari dah dekat 250mg vitamin C hilang begitu sahaja! Bila vitamin C berkurangan, jadi sistem imun badan jadi lemah. Mula lah sakit-sakit yang lain mulai hinggap. Terasa lemah dan tak aktif. Dan ada perokok yang mengadu sakit-sakit badan. Kenapa? Sebab bila dah kurang vitamin C , tak boleh la nak bina kolagen kerana itu adalah salah satu fungsi utama vitamin C. 

Merokok ini hanya membawa seribu keburukan dan tiada kebaikan. 

Perokok tegar sila lah ambil vitamin C lebih dari 2 biji sebab anda perlukannya! Tapi saya lagi suka advise, STOP SMOKING, anda akan lebih bersyukur!;)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

11 October 2014

PENCINTA ESP BERCERITA!!! JOM BACA KISAH CINTA MEREKA!!




Salam berhujung minggu semua, selama ini saya asyik cerita tentang keberkesanan ESP dan shakleeeffect ke atas diri saya kan..kali ini saya bawakan ekslusif untuk anda tentang penangan ESP pada rakan-rakan saya. Tahu tak, asal promo ESP sahaja masing-masing sangat teruja kerana ESP ni memang bawa penangan hebat pada setiap orang. Bukan sahaja sebab nak menjual bertin-tin, tapi kami nak borong untuk diri sendiri juga :)

Ok jom dengan cerita mereka tentang ESP. Semua berkongsi pengalaman di JMS & Stayhealthy!


Hasrina
Saya mula minum Esp pada bulan Jun.. masa tu bulan Ramadhan.. saya minum Esp, segelas waktu sahur.. sepanjang hari, saya tidak rasa lapar.. tapi tetap bertenaga sepanjang hari.. Dan, sebelum saya minum Esp, selepas saya buat kerja rumah, terutama bila suda basuh baju, memang pakai mesin, tapi baju anak² saya kena berus dulu.. sebab mau hilangkan kotoran.. jadi banyak tenaga saya keluarkan.. lepas siap basuh baju, saya rasa lapar.. boleh rasa getar² badan.. Alhamdulillah, lepas minum Esp.. saya sikit pun tidak rasa lapar.. masih bertenaga lagi.. dan saya jadi kuat minum air masak.. terima kasih Esp.. inilah testimoni saya..

Nur Aisyah Maswar
Sy jenis kulit muka berminyak..jerawat memang tak ingat.
Sehari kalau tak tumbuh jerawat baru..bukan saya la tu..atas muka pasti ada bintik merah tandanya jerawat tgh nk naik..ahaiii..tensen
Lepas kenal esp..oppss jerawat memang benci nk ada atas muka ni..bila nk naik je yg baru..esok mesti cancel nk melekat kekal.
Kulit kian cerah , sekata dan lebih berseri..susu badan memang tip top bnyak..pekat dan meriah.
Anak kalau nmpak saya je..memang naik hantu..bergayut je...
Best tau..ESP ni..berbaloi beli buat bekalan harian..bertenaga sokmo


Dya Khadeeja
Esp..hmmm..Dya bukan kategori yang sukakan soya..riso jugak tak lalu benda bancuh2 ni...tapi tekad nak meriahkan susu...1st time bancuh,minum ngn air suam..mix sunquick..masyaAllah sedap gilerrr..rasa lemak manis..memang superb!!sepanjang pantang alhmdulillah..susu sangat2 meriah..tak larat nak salin baju,asyik basah..baby girl tak kuat menyusu,terpaksa bangun malam pam....stok ebm masa dalam pantang penuh satu peti ais tau....hehe...walaupun terpaksa bangun malam,handle 3 org ank,berpantang sendiri..mmg rasa lain macam..rasa bertenaga je...tak pening kepala macam berpantang ank2 yang lain...selesai berpantang,suka giler..dapat berat asal..saiz XS lagi...dan terima pujian,kulit makin cerah dan fresh..berseri2...hehe...pengalaman terbaik Dya bersama ESP...itulah bagaimana permulaanya dia jatuh cinta dengan ESP...i  ESP so much!!!

Gnalini Tigarajan
Been religiously consuming ESP with combination of Cinch Chocolate flavor! I must say, it is the best combination for breakfast as sometimes, i feel so full that I dont want to eat lunch also  As for me, with discipline and determination, I have successfully managed to lose 13kg to date. It might not be much in a span of 9 plus months but to me, something is better than nothing. This is my #ShakleeEffect ESP  Hope someone else benefits from the greatness of ESP! Btw, I managed to BF my second daughter exclusively for 7 months! This is a big achievement for me as my first only lasted 3 months  another #ShakleeEffect ESP

Nas Wazir
Nas start minum shaklee untuk slimming..minum untuk breakfast,mmg kenyang..sampai lunch time baru rasa lapar..jd jarang la sangat makan kudapan yg merepek2 sebelum waktu lunch..hasil..mmg berat menurun..Now, masa preggy pun minum esp..usia kandungan dah 8 bulan..tp memang x ada stretch marks..klu anak sulung dulu..masuk 7 bulan dah start parut hitam-hitam keluar, tapi yg kali ke dua ni memang tak ada..dekat leher pun tak ada hitam-hitam..Alhamdulillah sangat-sangat....cepatla mak jemah cantik kembali lepas bersalin nnt..

Nor Asmah Hashim
Esp buat saya jatuh cinta dengan set 3M..Dari ambil set basic menyusu terus semasa pantang terus kepada set lengkap kerana adanya ESP. Baunya harum dan alhamdulillah saya berjaya menyusukan anak ke2 sehingga 2 tahun stgh. Penyusuan anak berjaya terjebak pula dengan shaklee. Kulit anak pun cantik, bersih, tiada ruam2. Anak sentiasa kenyang, tiada kekurangan susu, malah berlebih dan lebih pekat. Sangat puas hati. Suami juga teruja juga consume ESP untuk tenaga berpanjangan. Insyaallah pregnant kali ini akan consume sepebuhnya shaklee teutama ESP. 


Nor Amalina Mazlan
Apa yang paling best dengan ESP menjadikan kulit kaki ku tidak lagi kering!
Kalau dulu kaki sebelah kanan gelap dari sebelah kiri. Buntu kerana tak tahu kenapa.
Tapi.. lepas ku ambil ESP untuk memekatkan susu badan, tetiba terperasan yang kaki ku menjadi cantik..wohooo..


Nak ada juga kisah cinta seperti ini? Jom grab peluang BUY 6 FREE 1 ESP bulan October ini!!!
Pasti berbaloi!!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

10 October 2014

BENCI ROKOK AKIBAT VIVIX!!

Amaran : Artikel ini boleh membantu pengusaha rokok atau penjual rokok boleh gulung tikar. Maaf ya, bukan untuk sabotaj mana-mana pihak tapi kesihatan mutlak adalah satu dakwah juga. Menyebarkan kebaikan adalah wajib. Perokok-perokok tegar sila baca dan sila sedar!!Kenali cara berhenti merokok dan explore tips-tips untuk berhenti merokok. Anda harus mulakan!

MUKADIMAH ( Artikel dari Utusan Malaysia )

MEROKOK merupakan satu tindakan yang melibatkan penyedutan asap hasil daripada pembakaran tembakau dalam rokok atau cerut.
Tembakau mengandungi bahan kimia seperti nikotina (sejenis dadah) dan tar.
Selepas beberapa percubaan merokok, badan akan mula membiasakan diri terhadap racun dan kesan ketagihan nikotina, yang akan menyumbang kepada terjadinya masalah kesihatan yang lebih serius.

Prevalens kanser paru-paru, kanser serviks dan jenis kanser yang lain, penyakit pernafasan seperti asma (penyakit lelah) dan bronkitis, penyakit jantung seperti serangan penyakit jantung, tekanan darah tinggi, strok dan aterosklerosis (pengerasan dan penyempitan arteri) adalah lebih tinggi di kalangan perokok berbanding bukan perokok. Asap rokok mengandungi radikal bebas dan kompaun lain yang menggalakkan proses pengoksidaan. Penyedutan paras radikal bebas yang terlampau tinggi dalam asap rokok akan menyebabkan masalah kesihatan yang memudaratkan. Radikal bebas ialah bahan yang sangat reaktif serta mampu menyebabkan kerosakan dan kematian sel.Kesan serangan radikal bebas telah dikaitkan dengan beberapa jenis penyakit misalnya aterosklerosis, kanser, penyakit Alzheimer, katarak, osteoartritis dan sistem pertahanan badan yang lemah.


Merokok juga dikaitkan dengan pengurangan bilangan dan pergerakan sperma serta peningkatan dalam kekerapan pembentukan sperma yang abnormal.
Kesan buruk ke atas kulit yang disebabkan oleh tabiat merokok termasuk masalah kulit kering dan pembentukan kedutan.
Rasa rengsa rokok atau cerut ke atas bibir dan lidah boleh menyebabkan kanser di bahagian ini di samping menjejaskan deria rasa, bau dan penglihatan.Individu yang tidak merokok tetapi berada dalam bilik yang sama dengan perokok juga akan mengalami kesan buruk daripada asap rokok.

Melindungi diri daripada radikal bebas

Nutrien seperti vitamin A (terutamanya beta-karotena dan karotenoid yang lain), vitamin C, E serta mineral zink dan selenium melindungi badan kita menerusi kesan antioksida mereka.
Beta-karotena berperanan untuk melindungi membran sel dan tisu lemak, membantu memperbaiki kerosakan yang disebabkan oleh bahan pencemar udara dan merangsang sistem pertahanan badan.
Merokok boleh mengurangkan vitamin C dalam badan lalu menyebabkan badan lebih rentan terhadap infeksi.
Vitamin C ialah antioksida yang kuat dan bertanggungjawab untuk memperkuatkan sistem pertahanan badan, mencegah penyakit jantung dan melindungi badan terhadap kesan merokok dan bahan pencemar udara.
Ia juga bertanggungjawab meningkatkan keberkesanan vitamin E sebagai antioksida.
Zink, salah satu komponen di kalangan 200 jenis enzim membantu merangsang fungsi pertahanan badan dan menggalakkan penyembuhan luka, meningkatkan fungsi organ deria, fungsi organ pembiakan dan kesihatan kulit.
Beberapa kajian yang telah dijalankan menunjukkan bahawa kesan antikanser selenium membantu dalam pencegahan kanser salur pernafasan dan kanser salur gastrousus.



Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2004&dt=0418&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_03.htm#ixzz3FmvLQDtA
© Utusan Melayu (M) Bhd 


harga rokok


Ok dah baca? Panjang ye mukadimah dari Utusan. hehe. Apa yang saya nak sampaikan dalam entri kali ini adalah bagaimana kita hendak mengurangkan bilangan rokok sehari. Mustahil untuk berhenti sekaligus kerana ia boleh memudaratkan diri. Jadi, seorang customer yang sayang sangat dekat suaminya message saya untuk bantu suaminya berhenti merokok.

Nasihat saya pada beliau adalah ambil VIVIX sebagai bantuan, dan suaminya sendiri perlu ada inisiatif tinggi untuk berhenti merokok.

Customer : Kak, suami saya habis sekotak sehari selalunya. Dekat RM 400 juga dia belanja untuk rokok sebulan. Membazir dan merosakkan kesihatannya.

Saya  : Cuba lah, bagi VIVIX kat dia. Investment hampir sama dengan kos rokok dia sebulan. Tapi mind set dia kena make sure dia nak berhenti.

Customer : VIVIX tu apa? Macam mana boleh bantu kurang untuk merokok? Suami saya memang asyik sakit je ni, dia pun nekad nak berhenti

Saya : Alhamdulillah jika dah niat nak berhenti. VIVIX ni ada resveratrol dan antioksidan yang sangat tinggi. Boleh membantu melawan radikal bebas akibat nikotin. Ia juga boleh membantu baiki sel-sel yang rosak akibat merokok. 

Customer tu dah bagi VIVIX kat suaminya dan apa yang menggembirakan saya, lepas seminggu beliau call saya dan beritahu suaminya dah 2 hari tak hisap rokok langsung. Mula-mula tu ada jugak lah 3 batang, lepas tu reduce dan reduce. ALHAMDULILLAH!!!

Kepada perokok-perokok tegar di luar sana, ayuh elakkan lah benda HARAM ini. Jom sama-sama bantu memberi sokongan moral pada perokok-perokok yang ingin berhenti merokok!!







Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

07 October 2014

KANSER TESTIS : Anda mungkin sasaran seterusnya!! *INFO WAJIB UNTUK SETIAP LELAKI*

Assalamualaikum semua, dengar tajuk kanser ni gerun kan? Minggu lepas ada satu customer yang rapat dengan saya mengadu tentang suaminya yang salah seorang antara berjuta yang terkena KANSER TESTIS. Sedih juga dengar ceritanya, tapi Alhamdulillah beliau sangat positif kerana kanser nya dapat dikesan awal. Rezeki beliau barangkali. Semua kronologi kesnya saya tahu sebab beliau nak ambil supplemen yang sesuai untuk suaminya.

kanser testis

Kanser testis ini selalunya terjadi pada lelaki yang berumur lingkungan 18-35 tahun. Kanser yang paling selamat orang kata. Sebab kebarangkalian untuk cure adalah 100% jika dapat dikesan dengan awal. Walaupun ada yang dah sampai stage 2-3 namun masih ada yang berjaya melepasi penyakit ini.

Simptom kanser testis :

1. Testis membengkak

2. Melecet di celah kelangkang akibat bengkak

3. Ruam

4. Sakit dan testis menjadi agak keras

5. Ada juga yang tidak perasan perubahan sehingga stage ke 2 atau 3!

Antara cara untuk mengesan kanser ini adalah dengan melakukan pemeriksaan awal seperti ini :

http://singlejingles.org/beat-tc/





































Jika ada tanda-tanda yang tidak normal, segerala berjumpa dengan pakar. Kerana kanser ini biasanya tak ada warning-warning. Selain itu, kasner ini boleh dikesan melalui

i . Ultrasound
ii. Ujian darah
iii. CT scan


Antara rawatan yang boleh di buat adalah :

1. Buang testis ( selalunya satu testis akan berada dalam keadaan baik . Testis yang dibuang tidak akan menganggu produktivi lelaki kerana lelaki mampu menghasilkan sperma seperti biasa dengan satu lagi testis melainkan ada sebab lain yang dinasihati pakar ). Dalam proses ini, biasanya akan mengambil masa kurang dari setengah jam untuk membuang testis itu

2. Kimo terapi - Dos diberikan mengikut stage yang dilalui oleh pesakit. Dalam proses kimo terapi, 2 hari sebelum dan 2 hari selepas : TIDAK BOLEH AMBIL SEBARANG SUPPLEMEN ANTIOKSIDA kerana boleh mengganggu sel-sel.

Antara supplemen cadangan saya :

1. VIVIX- untuk memerangi sel dan membaiki DNA sel

2. ZINK - untuk memulihkan kitaran sperma

3. VITAMIN E - sebagai antioksidan dan selenium untuk sistem reproduktif

4. ALFALFA COMPLEX - meneutralkan sel kanser


Recommended Uronologist  : Dr Muhilan Parameswaran



Untuk sesetengah kes, pregnancy tester di gunakan untuk mengesan kanser testis. Tapi tak accurate ye, baca artikel pregnancy test for men ini


Sharing is caring!!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

03 October 2014

ESP SESUAI UNTUK DIABETES

Assalamualaikum semua,

Sudah bersarapan? Barangkali ramai yang mengambil ESP untuk sarapan atau alas perut. :) Ada customer yang tanya saya,

' Kak, ayah saya sakit diabetes, boleh ker dia minum ESP? Saya takut nak bagi sebab takut paras gula naik....'


Ha, sebab itu la perlu tahu tentang kelebihan-kelebihan ESP ini. Bukan calang-calang soya yang kami war-warkan. Sebenarnya saya pernah cerita tentang indeks glisemik dalam entri sebelum-sebelum ini, cuma saya nak jelaskan lebih terperinci lagi tentang indeks glisemik yang mempengaruhi paras gula dalam darah.

INDEKS GLISEMIK : Kadar penyerapan karbohidrat dan menjadi glukos dalam darah.

Jom tengok diagram ini untuk lebih jelas :




indeks glisemik
Jenis-jenis makanan dan GI nya


Sebab tu memang saya syorkan pada customer yang menghidap diabetes atau kencing manis dengan ESP. Tak perlu gusar langsung sebab ESP mempunyai GI yang serendah 39 sahaja!!



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading