12 September 2014

Bersalin secara Induce : Keperluan atau paksaan?

Baca tajuk pun dah tahu kan saya nak cerita tentang apa kan? Ibu-ibu yang mengandung perlu tahu serba sedikit tentang INDUCE.

Apa itu induce? Induce merupakan satu kaedah yang digunakan oleh doctor-doktor untuk merangsang kelahiran anak secara tidak semulajadi.


Perlu anda ketahui ada tiga tanda-tanda untuk bersalin iaitu 
a) Air ketuban pecah
b) Tanda darah yang keluar
      c)   Kontraksi atau sakit pinggang beritma mengikut kadar masa.

Namun begitu, doctor juga akan memeriksa kandungan seperti denyutan jantung bayi, kandungan air ketuban mencukupi dan keadaan bayi itu sendiri.  Tetapi akan wujud sesetengah keadaan yang menyebabkan doctor membuat keputusan untuk induce. Antara keadaan tersebut adalah seperti :     

      a) Tarikh bersalin (EDD) sudah hampir atau melepasi 41 minggu namun masih tiada tanda-tanda untuk bersalin
b    b)  Air ketuban sudah pecah namun tiada kontraksi yang berlaku, mungkin boleh menyebabkan bayi lemas atau terpaksa dibedah
      c)   Jangkitan dalam rahim
      d)  Kurang air ketuban 
           e)  Keadaan kesihatan yang tidak berapa baik seperti diabetes dan tekanan darah tinggi
f     f)    Uri bermasalah

Pengalaman bersalin induce   :Anak saya kedua-duanya induce. Dan sakitnya memang yang amat. Semestinya sakit bersalin tu sakit. Namun doctor saya beritahu induce memang lagi sakit sebab kita paksa bayi tu keluar secara tidak semulajadi. Kalau diberi pilihan, anda boleh menunggu sehingga 42 minggu untuk berbuat keputusan untuk induce atau tidak. Macam kes anak 1 saya dulu, saya baru mencecah 40 minggu dan di hari EDD saya diinduce sebab doctor kata heart beat bayi rendah. Malam tu saya di drip masuk air dulu, lepas tu heart beat dah ok, saya pula tak terfikir untuk pulang ke rumah. Terus tengah malam itu saya dah diinduce. Kalau ikut keadaan, saya boleh tunggu lagi sampai minggu ke 42.

Nasihat saya untuk para ibu, jangan terburu-buru untuk induce kerana hendak mempercepatkan proses bersalin. Kerana sakit itu memang sakit yang amat dan Allah pasti akan menciptakan sesuatu dengan fitrahnya.Ramai ibu di barat akan hanya fikir untuk induce jika sudah lebih 42 minggu atau sebab-sebab yang lain seperti rumah terlalu jauh dengan hospital dan sebagainya.

Zaman dulu semua mana pernah induce bagai kan? Semuanya natural. Macam saya pun disebabkan ada kemudahan seperti epidural, gas penenang, kita lagi jadi manja...hehe..

Induce ada 2 jenis : satu adalah memasukkan ubat sebesar panadol (prostaglandin ) ke dalam vagina. Ia untuk melembutkan rahim dan mempercepatkan bukaan servik.

Lagi satu adalah dengan memasukkan air secara drip. Dalam drip tu akan dimasukkan sejenis ubat (hormon oxytocin)  yang mempercepatkan bukaan rahim dan kontraksi



Video ni saya tonton tentang mempercepatkan proses bersalin secara semulajadi. Tapi bab akupuntur tu saya tak berani jamin naaa...Apa-apa pun refer pada yang pakar :)

Petua tradisional ibu saya bila dah start sakit or contraction :

* castor oil+telurgoreng+nasi lembik : yang ni memang untuk kakak and kakak ipar berkesan..untuk saya mmg tak dapat la..rahim tebal sangat
* Air jintan manis panas

Tapi apa-apa pun, semulajadi is the BEST!!



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

10 September 2014

PELAJAR PMR & SPM : TIPS MENGHADAPI PEPERIKSAAN




Salam semua,
Belum terlambat untuk saya ucapkan selamat menduduki peperiksaan UPSR kepada semua pelajar tahun 6. UPSR merupakan titik tolak untuk maju ke hadapan. Sewaktu saya menghadapi UPSR dulu, saya betul-betul dah tak ingat bagaimana saya belajar masa tu sebab dah 17 tahun berlalu. Tapi masih segar dalam ingatan saya apabila menduduki PMR dan SPM.  Ingat lagi bagaimana saya membuat persediaan yang rapi untuk menghadapi peperiksaan itu. Saya bukanlah pelajar yang cemerlang atau nombor satu di sekolah. Tetapi saya rajin. Hee..masuk bakul angkat sendiri. Tapi itulah hakikatnya. Bila saya bersungguh baru saya akan dapat kejayaan tersebut.

Masa PMR, memang saya aim 8 A. Sebab ayah saya betul-betul mengharap selepas abang saya. So, saya pun memang push diri saya untuk dapatkan 8 A tersebut. Mungkin apa yang saya share tentang pengalaman saya tak sama dengan persekitaran sekarang yang banyak cabaran terutama dengan wujudnya gajet-gajet canggih dan internet di hujung jari. Oh ya, PMR  tu saya dapat 6A 2 B. Itu pun dah menangis teruk-teruk dah. Hehe…Tapi syukur sebab memang terbayar segala penat lelah. Masa SPM pun saya berusaha juga, tapi tak de rezeki saya mungkin, hanya mampu mendapat 3A dan 6B.
Kepada ibu-bapa sekalian, ingatlah bahawa dari kecil lagi perlu didik anak tentang kepentingan pembelajaran. Ayah saya selalu tekankan saya kena dapat DEGREE. Memang dia sebut hamper setiap hari. Even emak saya yang tak belajar tinggi-tinggi pun berdoa yang sama untuk saya. 

Ok,sudah cerita tentang saya. Jom kita imbas balik tips-tips hebat yang pernah saya gunakan. Saya juga ada menambah sedikit tips hasil 2 tahun saya bersama Shaklee. Jangan terkejut ye, sebab saya bukan suruh buat bisnes masa belajar. Cuma konsep yang kita gunakan adalah sama dalam semua aspek. Back to basic!


ANTARA TIPS MENGHADAPI PEPERIKSAAN :

1            Set target untuk dicapai semasa peperiksaan. Pastikan target anda logik dan usaha anda perlu setaraf dengan target anda. Sebaiknya, target perlu di buat pada awal tahun lagi. Tetapi, masih belum terlambat sekiranya peperiksaan bakal tiba 3 atau 4 bulan lagi. Jika esok nak periksa baru harini nak buat target memang tak logik ye.


1.       Tulis target anda di atas kertas. Tulis besar-besar dan tampal di depan meja anda ke, depan cermin ke, atas katil ke. Janji tempat yang anda tengok hari-hari. Anda perlu tahu target yang ditulis lebih berkesan daripada sekadar impikan dalam minda ( ini memang betul dan ramai pakar motivasi sudah membuktikan).
Kalau saya dulu, saya tiru gaya abang saya. Di setiap buku rujukan abang saya akan tulis 8 A in PMR di bawah tu. Setiap buku, setiap buku nota dan latihan dia akan buat begitu. So saya pun akan buat begitu. Minda separa sedar kita akan sentiasa lihat dan rakamkan dalam minda.

1.       Sebut hari-hari tentang target anda. Katakan anda nak capai 8 A dalam PMR, sebut hari-hari ‘SAYA DAH DAPAT 8A DALAM PMR’. Sebut begini ye. Jangan tanya kenapa, sebab cara ini lagi berkesan


2.       Doa secara spesifik. Sentiasa tidak jemu untuk berdoa setiap kali solat, suruh ibu bapa doakan. Suruh guru doakan. Buat solat hajat dan tahajjud jika larat. Jika saya dulu, saya suka suruh ibu saya doakan sebab memang doa ibu adalah paling hebat sekali.

3.       Jaga pemakanan. Elakkan makan makanan yang masam dan junk food kerana ia boleh melembabkan otak. Banyakkan mengambil nutrient asas dan sayur-sayur serta buahan. Lebihkan makan ikan. Jika tidak gemar makan sayur atau makanan anda tidak seimbang boleh mengambil multivitamin ( vitalea atau mealshake). Omega guard boleh di ambil untuk meningkatkan memori. Masa saya dulu tak kenal Shaklee. Dan saya memang takkan makan vitamin-vitamin sangat. Tapi seingat saya, pernah ambil B complex dari klinik. Ayah saya belikan dulu.

4.       Rancang masa anda. Pastikan anda disiplin dalam menelaah pelajaran. Paling kurang 1.5 jam atau maksimum 3 jam sehari. Kualiti jam ye. Bukan sambil belajar tengok fon ke..no.no..Kena FOKUS. Kalau betul-betul FOKUS, 1.5jam sehari pun cukup sehari untuk pelajar PMR & SPM.

5.       Pastikan tidur yang cukup . 6 jam tidur. Kalau boleh sebelum tidur ambil susu yang ada magnesium untuk tidur yang lena dan berkualiti

6.       Amalkan belajar di awal pagi. Lepas subuh kalau boleh jangan tidur. Terus belajar kerana otak sedang fresh. Dalam pukul 9 tu tidur la balik kalau rasa penat. Malam pula, makan awal sebelum magrib dan boleh start belajar pukul 8.00- 10.00 malam. Itu pun dah cukup.

7.       Sentiasa bersenam untuk dapatkan oksigen yang segar

8.       Buat nota yang difahami setiap kali menelaah. Macam saya, setiap kali saya ulangkaji, saya akan tulis nota dalam mind map. Percayalah, ia membantu

9.       Buat latihan sebanyak mungkin. Masa saya PMR, saya rasa saya khatam 20 buah buku latihan setiap subjek. Hari-hari saya akan buat latihan sehinggakan dapat soalan pun balik-balik tang tu juga sebab kita dah biasa kan.  Jika budget tak cukup, share dengan kawan. Anda beli 5 buah, kawan anda beli 5 buah buku. Lepas tu tukar. Dah dapat 10 buah buku kan? Senang. Saya dulu pinjam di perpustakaan.

        Sekali-sekala hadiri motivasi untuk membangkitkan semangat anda

1      Rajinkan diri untuk solat dan membaca alquran untuk terapi diri secara rohaniah

        Zikir sentiasa untuk memudahkan anda mengingat subjek yang anda pelajari. Terutamanya selawat.  Pengalaman saya, setiap kali saya selawat saya pasti akan ingat balik tajuk yang saya dah lupa

1      Elakkan lihat perkara-perkara yang lagha seperti FB feed yang tak berguna untuk anda, boleh scroll feed yang positif sahaja.

       Jangan terlalu stress dengan pelajaran 24jam. Selitkan aktiviti riadah dan bersama keluarga juga. Yang penting anda disiplin dan jujur dengan MASA

      Minum air secukupnya untuk elak mengantuk. 



Oklah, ini antara yang pernah saya apply dan ada yang saya tambah. Insha Allah harap dapat membantu J
Semoga maju jaya adik-adik semua

Ps : Saya tulis artikel ini dari hati saya. Terbayang semua yang saya hadapi 14 tahun yang sudah. Cukup manis. Cukup berharga. Jadikan zaman persekolahan anda suatu memori yang terindah dalam hidup.


 
Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

07 September 2014

PANTAU BAU BADAN ANDA!!

bau badan


















Adakah anda mempunyai bau badan yang kurang menyenangkan? Atau anda tidak tahu langsung anda boleh menyebabkan orang di sekitar anda tidak selesa kerana bau badan dan peluh berlebihan?.
Pastikan anda mempunyai bau badan yang neutral supaya orang selesa dan anda juga mempunyai tahap keyakinan yang tinggi untuk berdepan dengan individu yang lain.

peluh

Pada badan manusia terdapat dua kelenjar peluh  iaitu kelenjar peluh eccrine dan kelenjar peluh apocrine.

Kelenjar peluh eccrine adalah merembeskan peluh yang bersifat air dan garam serta meliputi di sebahagian kulit manusia. Manakala kelenjar apocrine merembeskan peluh yang bersifat melekit dan berbau apabila bertindakbalas dengan bakteria. Biasanya terletak di kawasan ketiak dan payudara. Dan tahukah anda jika anda STRESS ansda boleh merembeskan peluh bersifat apocrine ini? Ha, selalu lah telan b compleks untuk kurangkan stress yang melanda ok? 

Antara tips bau badan atau cara menghilangkan bau badan hasil kajian saya :

1. Sentiasa mandi dan gunakan sabun antibakteria. Tak perlulah mandi setiap 2 jam kan..hehe..paling kurang 2 kali sehari. Macam saya amalkan mandi pagi dan petang/malam. Baru selesa dan kurang berbau

2, Pastikan pemilihan fabrik yang terbaik untuk menyerap peluh. Kadang kita tengok fabrik yang tak serap peluh..lagi cepat berbau sebab terperangkap je,

3. Kurangkan stress yang melanda, sekali sekala pergi bercuti ke

4. Chlorophy supplements ni saya ambil dari web wiki how. Alfalfa complex pun mengandungi chlophyl. sebab tu ramai yang amalkan untuk bau badan dan bau mulut. Alhamdulillah berkesan

alfalfa complex

5. Minum air yang banyak untuk detoks. Ini tips paling mudah.

Ok, lepas ni dah tak nak bau-bau ye...:) Sentiasa yakin dengan diri anda :)

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

Susu ibu kurang? Petua banyakkan susu ibu untuk rujukan

Salam,

Selamat hari minggu semua. Harap semua berada dalam keadaan yang sihat-sihat selalu.
Dunia penyusuan susu ibu merupakan momen indah untuk semua ibu walaupun terpaksa melalui pelbagai rintangan.

Sebagai ibu kepada 2 orang anak saya, penyusuan susu ibu memerlukan kesabaran yang sangat tinggi lebih-lebih lagi jika anda meneruskan perjuangan walaupun setelah kembali bekerja.

Untuk anak pertama, hampir 12 bulan saya mengusung beg pam dan pam di ofis selama setahun. Kemudian saya disahkan mengandung dan terpaksa berhenti menyusu syamil kerana susu mulai kurang.

Kini perjalanan itu kembali untuk anak kedua saya. Hampir 11 bulan mengusung beg pam juga. Pengalaman yang indah.

Sepanjang perjalanan penyusuan, saya mendapati ramai yang akan mengalami kekurangan susu ibu atas sebab-sebab tertentu. Jadi, bila ada sahaja MILK BOOSTER yang diwar-warkan terus sahaja mereka mencuba dan menyangka akan mendapat susu yang meriah.

SALAH TANGGAPAN ITU.

Memang ada banyak petua banyakkan susu ibu. Tapi yang paling penting dan mustahak adalah untuk mengekalkan supply susu ibu. Sepanjang tiga tahun lebih ini yang saya tahu, asas untuk mengekalkan supply susu ibu adalah KERAP PAM SETIAP TIGA JAM, MINUM AIR MASAK 3 LITER dan KURANGKAN STRESS.

Jika anda amalkan 3 konsep di atas, anda boleh cari iktihar lain seperti milk booster dan lain-lain lagi.

Sebagai penjual alfalfa dan ESP, saya sangat menitik beratkan tiga konsep ini untuk customer saya dan bukan memberi janji-janji kosong semata-mata melariskan jualan.

Ok, dah bebel banyak ni, jom tengok sekilas petua banyakkan susu ibu mengikut pengalaman saya. Lain orang lain milk booster ye. Jangan samakan dan jangan bandingkan. Anda boleh cuba tetapi jangan mengharap hasil yang sama kerana lain badan lain fungsi nya.

Tips banyakkan susu ibu :

1. Minum air suam 3 liter sehari
2. Nasi yang banyak ( ni masa pantang saya amalkan sebab memang susu meriah masa tu )
3. Bawang putih
4. Kurma dan horlicks
5. ESP
6. Alfalfa
7. Ikan yu
8. Lobak putih

Dan macam-macam lagi lah...jom share milk booster anda! :)



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

03 September 2014

WAJIB TAHU : Kenapa sembelit terjadi ??

Sembelit..dengar pun ngeri kan..ngeri bagi sesiapa yang dah pernah alaminya. Dulu saya memang mengalami masalah sembelit ini. Habis sampai SJMC saya pergi untuk check up dan siap buat endoskopi. Tak tahu apa punca masa tu, saya kena sembelit yang agak teruk. Sampai kena makan benda alah ni untuk ubat sembelit. Hehe. Sedap, perisa oren.


Saya rasa punca masa tu sebab saya tak mengamalkan minum air kosong macam yang saya amalkan sekarang. Toksik dalam badan dah terkumpul sampai selalu naik jerawat sehingga nak buat apa pun saya tak tahu. Satu cara untuk elak sembelit ; minum air banyak.

Selain itu, cara mengatasi sembelit, kena rajin makan makanan yang kaya dengan serat dan buah-buahan serta sayuran. Saya memang jarang makan sayur. huhu. Sebab tu kot jadi macam tu.

Anak sembelit? Juga kena perhati pola pemakanan, jangan biasakan anak makan coklat terlalu banyak atau kurang beri air pada anak. Kalau nak lebih baik, boleh cuba meal shake untuk anak yang sembelit sebab kaya dengan fiber.

Kalau yang dewasa tu boleh cuba herbalax atau ostematrix. Tapi pemakanan kena jaga ye, jangan biarkan sembelit melarat sebab nanti toksik dalam badan terkumpul. Bahaya!

JOM AMALKAN MINUM AIR  MINIMUM 2 LITER SEHARI!!

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

Hilangkan EYEBAG tanpa suntikan atau rawatan khas!

eyebag

Siapa ada masalah eyebag atau kesan bawah mata yang hitam????
Tahukah anda kesan bawah mata yang hitam tu sebab kurang tidur, keturunan atau stress dan juga allergi. Tapi ada petua untuk hilangkan eyebag ini. Saya nak share tentang home remedies...Ade few website yang saya research, memang macam-macam cara untuk hilangkan eyebag ini. Saya share antaranya ok :

1. Guna kain lap basah di area mata, tekapkan di mata untuk beberapa minit. Boleh buat setiap hari
2. Pastikan tidur yang cukup dan berkualiti. 
3. Tidur dengan bantal yang agak tinggi di kepala untuk mengelakkan bendalir terkumpul di area mata semasa tidur.
4. Untuk simptom allergi, boleh jumpa doktor untuk rawatan
5. Guna timun dan tekapkan di mata untuk beberapa minit. Ia akan menyejukkan bahagian mata
6. Minum air yang banyak
7. Kurangkan alkohol & merokok dan amalkan cara hidup yang sihat

Nak lagi boleh bukak link di bawah ini :

Petua hilangkan eyebag 1
Petua hilangkan eyebag 2

Itu di antara cara-cara umum la ye. Nak tahu cara saya atau suggestion saya?? heeeee....jom baca

1. Shaklee collagen  powder- Secara umumnya, collagen ini akan mengurangkan kedut-kedut dan lingkaran bawah mata. Kalau ada  sachet collagen tu boleh minum hari-hari sampai 3 bulan berturut. Tengok kesannya effektif tak.

2. Energizing soy protein - ESP ni pula sebagai protein untuk baiki sel-sel kulit dan juga mencerahkan kulit. Kalau rasa nak ambil collagen 2 kali seminggu pun boleh, tapi ESP ni kene ambil setiap hari la

3. Alfalfa complex - Alfalfa ni untuk mengurangkan allergi jika ada

4. Enfuselle eye treatment- Kalau rasa susah sangat nak makan ESP ke, collagen ke...ha buat je masker semua tu atau pun apply enfuselle eye treatment ni.

5. Ostematrix- untuk tidur yang berkualiti sebab ostematrix ni memang bagus untuk yang susah tidur

Ha, dah banyak tips dah share kan..so apa lagi..jom cuba..kalau tak cuba tak tahu...saya suka cara yang natural ni, tak perlu buat rawatan bagai kan......ok nak tidur lah...nanti jadi mata panda pulak ..hehe :P





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

01 September 2014

Kronik : Telan 8 biji ostematrix setiap hari memudaratkan!

Assalamualaikum semua,

Dah lama saya tak cerita tentang ostematrix ni kan? Ostematrix ini adalah pil kalsium yang menjadi favourite utama saya jugak. Bukan cerita olok-olok bukan cerita tipu. Ini kisah saya bersama shaklee kalsium atau lebih dikenali dengan OSTEMATRIX.

sumber kalsium
Add caption
Nampak tak keperluan kalsium berbeza-beza kan? Sebab itu biasanya 4 biji ostematrix disarankan ambil oleh orang biasa. Macam saya yang menyusukan anak, kalsium saya akan hilang banyak so saya pernah ambil up to 8 biji kalsium setiap hari! Hasilnya super hebat!

Kelmarin dulu saya sakit kaki macam nak putus je rasa sebab kenduri sabtu ahad campur jaga anak, campur tak cukup tidur campur sakit belakang sebab tidur atas lantai. Lenguh badan dan lenguh kaki usah cerita memang tahap 100% sakit yang amat. Lenguh pinggang pula sebab asyik dukung aeisyah sambil menyusukan dia. Rasa habis semua tenaga saya disedut-sedut. 
Malam tu sampai rumah, saya memang flat! Tapi sempat ambil 6 biji ostematrix. Paginya saya dah ambil 2 biji ostematrix. Saya ingat keesokan harinya saya akan MC sebab keadaan yang sangat tak memberangsangkan. Tapi saya bangun pagi jadi segar dan badan memang ringan, walaupun agak lewat bangun sebab kepenatan tapi saya memang cepat-cepat bersiap untuk ke ofis. 

Ada yang tanya, tak bahaya ke ambil banyak-banyak? Jom tengok gambar di bawah ni

pil kalsium

Tengok ye gambar tu, ikut kan dalam tempoh 12 jam kalsium diserap sepenuhnya dalam badan. So memang bukan termendap di mana-mana. Itu lah kehebatan ostematrix ni. So kalau keadaan yang sangat lenguh badan saya leh cadang ambil 4 biji pagi dan 4 biji malam. Kalau hari biasa boleh ambil 4 biji sebelum tidur.

Artikel menarik tentang kalsium di arkib utusan malaysia. Boleh baca untuk tambah info!

Selamat membaca! Berminat nak cuba? Jom roger saya



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

30 August 2014

BEBAS KOLESTROL SECARA SEMULAJADI!!!

Assalamualaikum semua,

Hari ini saya nak upkan entri tentang KOLESTROL. Secara ringkas boleh saya jelaskan apa itu kolestrol. Kolestrol adalah lemak yang mendap di saluran darah. Kalau secara saintifik boleh lihat pada definisi kolestrol

kolestrol dalam darah

Dalam gambar di atas merupakan saluran arteri secara rentas. Nampak tak penimbunan kolestrol yang makin lama makin menyempitkan ruang salur darah tersebut? Selalu orang kata asal kolestrol tinggi je boleh sebabkan penyakit strok atau tekanan darah tinggi. Mengapa?

Jom samakan persamaan ini :

Tekanan (P) = Daya ( F) / Luas permukaan( A)

Kalau engineer atau student maths or fizik tak tahu persamaan ini memang kena balik sekolah semula. :p. Apa yang saya nak kaitkan di sini adalah tentang makin kecil luas permukaan, makin tinggi tekanan yang di alami. Sebab itu mudah kena tekanan darah tinggi atau strok.

Kolestrol terbahagi kepada dua jenis : HDL( kolestrol baik )  dan LDL ( kolestrol jahat). Ada pelbagai cara untuk mengurangkan kolestrol. Sebelum itu, saya nak sentuh sikit tentang bacaan kolestrol yang normal :

kolestrol rendah

Antara cara-cara mengurangkan kolestrol adalah :
1. Mengamalkan diet yang sihat dan seimbang
2. Mengurangkan makanan kolestrol tinggi
3. Mengurangkan lemak tepu
4. Aktif bersenam
5. Mengurangkan berat badan secara ideal
6. Mengambil asid lemak OMEGA 
7. Pengambilan FITOSTEROL untuk menghalang penyerapan kolestrol dalam darah

phytocol shaklee
phytocol ST

FITOSTEROL adalah untuk menghalang penyerapan kolestrol dalam darah. Ramai yang mencari-cari produk sebegini kerana kolestrol yang tinggi boleh menyebabkan pelbagai risiko penyakit yang lain seperti angin ahmar, sakit jantung, penyakit hati , tekanan darah tinggi dan ketidaksuburan. Sebab itu kita perlu mengambil inisiatif untuk mengurangkan kolestrol yang tinggi dalam badan kita.

Faktor pemakanan yang tidak baik, merokok dan arak serta emosi dan tekanan boleh menyebabkan kehadiran kolestrol . Untuk itu, shaklee telah menjalankan pelbagai kajian dalam usaha mengeluarkan phytocol ST ini.

Sejujurnya, fitosterol yang bersamaan dengan 200 lobak + 70 roti gandum + 425 biji tomato diperlukan setiap hari untuk mengurangkan kolestrol. Mana mungkin nak telan sebanyak itu ye tak?

Sebab itu PHYTOCOL -ST ini dikeluarkan untuk menghalang penyerapan kolestrol dalam darah

Antara ciri-ciri istimewa phytocol ST :

- dibuat daripada tumbuhan dan buahan
- memenuhi keperluan 2000mg sehari
- di uji secara klinikal ( 80 kajian) untuk menurunkan paras LDL
- Tidak ada pewarna dan pemanis yang di tambah

BAGAIMANA PHYTOCOL ST BERFUNGSI???

Simple dan mudah. Phytocol atau fitosterol akan menghalang penyerapan kolestrol dalam darah serta menyingkirkannya melalui usus. Best kan?

Wajib ada untuk sesiapa yang kolestrol level tinggi atau almost borderline. boleh hubungi saya untuk konsultasi hebat!!!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

26 August 2014

TEKANAN DARAH : PENGUKUR SEGALANYA




bacaan tekanan darah

Salam semua..dah lama tak update entri kat blog ni kan. Minta maaf ye, baru-baru ini nenek saya dimasukkan ke ICU akibat jantung lemah. So, saya pun memang kelam kabut mengikuti perkembangan beliau. Alhamdulillah, kini makin sihat :) 

Sejak saya melawat nya, saya selalu tertanya-tanya bagaimana hendak baca bacaan tekanan darah. Sebab rasa macam setiap kali kalau sakit ke, mesti doktor periksa tekanan darah kita kan? Kita gelar BP atau blood pressure. 

Apa itu tekanan darah?
Tekanan darah merujuk kepada tekanan yang dikenakan oleh darah pada pembuluh arteri darah ketika darah di pam oleh jantung keseluruh anggota tubuh badan manusia.( Sumber : Wikipedia)

Tekanan darah ada tiga jenis iaitu tekanan darah normal, tekanan darah tinggi dan tekanan darah rendah. 

Dalam entri kali ini saya nak kongsi tentang maksud bacaan tekanan darah. Rujuk gambar ini.

blood pressure
kolestrol tinggi
Boleh rujuk jadual di atas untuk mengetahui tekanan darah anda berada pada kadar normal atau tidak. Simptom-simptom untuk tekanan darah jadi rendah atau tinggi juga disertakan untuk rujukan anda semua :)

Dah pandai baca? Jom lepas ni boleh baca sekali dengan doktor dah.

Artikel yang menarik berkaitan dengan tekanan darah atau tekanan darah tinggi

Nak dapatkan tekanan darah yang cun? Tips :

1. Jaga pemakanan

2. Selalu bersenam

3. Minum air suam  banyak

4. Kurangkan kolestrol

5. Lebihkan nutrien asas

6. Amalkan gaya hidup sihat ( no smoking, tidur cukup)

Nak tahu supplemen yang sesuai untuk tekanan darah rendah atau tinggi? Nanti saya share naaaa..tunggu! ;)

Sharing is caring..~ Spread the love!

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

15 August 2014

TAK SUKA MAKAN SUPPLEMEN TAPI NAK CANTIK JUGA??

Setiap hari saya akan dapat pelbagai ragam customer. Hehe. Suka aja layankan. Ada yang kata

"Akak, saya nak kulit licin macam akak tapi tak leh la telan supplemen banyak-banyak ni "

Memang ada yang utarakan persoalan yang sebegini. So kalau nak cantik jom buat masker??? Tak perlu telan bagai tapi jika anda konsisten insha Allah kulit jadi flawless dan gorjes ( walaupun yang telan itu lah mencantikkan dalam dan luar..hehe, ini sebagai alternatif )

Saya share sikit ye cara saya :

1. Makan vitalea sebiji sehari ( ini sahaja yang kena telan ). Vitalea ni bertujuan untuk memberi tenaga, lebih cergas dan untuk kesihatan dalaman

2. Masker vitamin C - sebiji x 2 kali seminggu

3. Masker vitamin E - setiap malam sebelum tidur

4. Masker collagen - 2 minggu sekali

5. Masker vivix - sebulan sekali

Yang ni paling basic la. Kalau kira-kira kos sebulan tak sampai RM 100 pun. tapi boleh dapat facial bertaraf tinggi tau.

Nak tahu detail masker kenala PM saya...heehe....




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

BOIKOT SHAKLEE JUGA??

Saya lebih suka fokus untuk menolong orang dan menyebar kebaikan. Semalam viral jadinye post seorang ustaz berkaitan dengan isu shaklee & israel. Saya tak nak komen lebih sebab itu hak individu masing-masing. Beliau berhak untuk buat atau tidak buat shaklee.

Tapi apa yang nak saya tekankan di sini, orang-orang Malaysia ni suka benar dengan Butang share & like dan menyebarkan info tanpa usul periksa. Ada yang menyatakan tentang rezeki HARAM. Haih. pendeknya akal wahai manusia. Cepat sungguh menjatuhkan hukum haram halal ni.

Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.
ayat 6- surah alhujurat


Tahukah anda setiap kali GAZA dibedil atau diserang baru akan timbul isu-isu begini. Bila dah tak ada ramai je yang cakap besar tentang boikot kembali balik menyokong. Tapi bukan itu yang saya nak sampaikan. Sila BOIKOT dengan ilmu. Bertahun-tahun sudah shaklee di Malaysia. Tak pernah timbul isu sebegini atau dikatikan dengan MCD or NESTLE. Tak ada.

Jom tengok kronologi isu israel & shaklee dalam blog ini

Saya suka dengan bisnes shaklee sebab bukan sebab DUIT atau kebebasan kewangan. Itu hanya adalah salah satu misi. Sebenarnya saya tak perlu share tentang bab rohani, tapi saya nak share juga sebab untuk buka mata manusia-manusia yang menggelar segelintir dari kami sebagai mata duitan! SENYUM SAHAJA ~

Sejak tahun 2012,
1. Saya berjaya konsisten mengamalkan zikir setiap hari , padahal sebelum itu tak pernah dan sangat kurang.
2. Solat dhuha menjadi habit dan ketenangan ada di situ
3. Sedekah /Infak / Zakat
4. Tolong ibu/bapa dan orang lain

Bukan saya nak kata sebab SHAKLEE saya jadi begini, tapi ALLAH yang lorongkan saya pada biznes ini. Dan saya sangat puas hati setiap kali saya share kebaikan dan tips2 kesihatan kepada orang ramai.

Ada satu masa saya dapat award di National Conference, puas saya fikir mcm mana nak elak dari bersalam dengan lelaki bukan muhrim di sana. Siap fikir nak beli sarung tangan tau. Tak tipu!  Tapi bila sampai sana terpana juga master-master di sana hanya letak tangan di dada sebagai tanda hormat dan mendapat balasan yang sama. Apa lagi you all expect kan? Speechless.

Saya yakin dengan SHAKLEE.
Ada beberapa kali saya jatuh bangun dengan SHAKLEE namun saya tetap ingin teruskan untuk menyebar kebaikan.

Saya memilih SHAKLEE, jika anda rasa was-was anda boleh teruskan untuk boikot. Itu pilihan masing-masing.

JOM TONTON VIDEO dari roger barnett. *speechless*




Continue Reading

08 August 2014

Rasukan ESP!!


Assalam semua,

Di entri sebelum-sebelum ini saya pernah cerita anak ke-2 saya ada ekzema kan? Ekzemanya semakin baik tau dari hari ke hari. Konsisten dengan ESP & Omega memang betul-betul membantu mengurangkan ekzema anak saya. Selain itu, saya juga menjaga makan sebab saya dah tahu udang boleh trigger ekzema anak saya. Allergik, Kesian anak saya tak boleh dengan udang. Saya yang penggemar udang pun kena berkorban lah smpai saya wean off breastfeed dengan dia.

Tapi masa raya tu, macam mana ntah saya makan mini popia inti udang kering. Habis sepeket saya kerjakan masa pergi penang haritu. Hasilnya, memang jadi teruk ekzema anak saya kat belakang leher. Saya sapu herbal blend hari-hari dan saya pun konsisten minum ESP supaya anak saya boleh cepat sembuh. Alhamdulillah dah kering sikit ruam-ruam tu

Jaga makan ye ibu-ibu breastfeed yang anaknya ekzema...:)



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

06 August 2014

BAHANA AKIBAT SHAKLEE!!!

Assalamualaikum, selamat hari raya semua..Rehanswardrobe bersiaran semula..yippi!! Untuk yang nak order supplemen shaklee boleh terus direct pada saya. Whatsapp boleh, sms boleh, PM kat fb boleh, call boleh...email pun boleh.  Sangat mudah untuk reach saya!!

Ok jom cerita tentang penangan ESP untuk saya. Sejujurnya, saya paling konsisten ambil ESP, vita C atau vitalea. Diselang selikan dengan B compleks. Selain dapat kulit muka yang cerah dan lembut, memang ESP terbukti memberi tenaga sepanjang hari!!



Tadaaa!!! Tak perlu fikir nak foundation apa dah..memang tepek bedak sahaja..ada lagi satu rahsia...NUTRIWHITE!!! Nanti sambung kat entri lain na....;)



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

18 July 2014

PETUA TRADISIONAL YANG SUPER MUJARAB : SELESEMA BAYI HILANG!

bayi selesema

Kalau ibu bapa yang ada bayi selesema tentu buat kita serba tak kena kan? Sebab akan mengganggu penyusuan atau tidur bayi itu sendiri. Saya cukup risau kalau anak-anak saya kena selesema. Memang akan fikir alternatif untuk sembuhkan selesema.


Tapi seperti yang ramai dah maklum, ubat selesema untuk bayi tidak digalakkan dan bagi saya memang tak akan ada kesan cuma bayi atau kanak-kanak akan tidur dengan lena sebab effect ubat itu. Tapi selesemanya tak pernah hilang. Ini pengalaman saya masa syamil. 3 hari bagi ubat selesema yang dibekalkan oleh doktor tapi tak baik- baik juga.

NAK TAHU PETUA TRADISIONAL YANG BERKESAN???

Tips ini memang patut dipraktikkan sebab keberkesanannnya hampir 90% pada anak-anak saya. 10% tu kita serah pada ketentuan Allah :) . Tips ni datang dari emak dan emak mertua saya. Jom tengok guna apa

petua tradisional
Daun bangun-bangun atau dalam bahasa tamilnya 'KARPURA VALLI'


Daun apa tuh? Tak pernah nampak ek? Memang jarang-jarang kita nampak daun ini sebab daun hijau ini hanya akan terdapat di rumah-rumah orang india atau pun di rumah orang yang memang dah tahu khasiat daun ini. Daun karpura valli ni banyak khasiat dan juga boleh jadi as milk booster. Tapi saya tak pernah try la.

MACAM MANA NAK GUNA DAUN INI?

Saya start guna lepas bayi dah lepas 6 bulan, kalau sebelum itu kena selesema saya guna cara tradisional yang lain , saya akan cerita tentang ini di akhir entri. Untuk bayi lebih dari 6 bulan:

1. Petik dalam 4 helai daun karpura valli / bangun-bangun ini. Pastikan daunnya besar-besar untuk kesan yang optimum.

2. Basuh bersih-bersih daun tersebut

3. Layarkan atas periuk panas atau perkakas panas. Ini untuk heat daun tu, tak yah layar atas api. 

4. Tumbuk daun tersebut sampai lumat

5. Perah daun yang dah di tumbuk itu

6. Masukkan dalam picagari ( selalu akan dapat 2-3 ml) 

7. Beri pada bayi

Boleh amalkan ini 2 hingga 3 kali setiap hari semasa selesema. Insha Allah hilang. Saya baru guna 2 kali memang akan kering selesema anak saya. Powerful leave! Anak anda mungkin akan berak hijau atau lendir, sebab daun itu menjalankan fungsinya. 


Kalau untuk kanak-kanak lebih setahun boleh bagi cara atas juga cuma dengan kuantiti lebih atau boleh di campur bersama madu. :)

Kadang-kadang kalau ada batuk atau kahak, saya akan campur dengan daun thulasi dan sirih.

Selain itu, saya akan sapu kunyit hidup yanng diekstrak jusnya atas hidung bayi. Yang ini pun cepat kering!
Kalau masa dulu bayi saya selesema teruk umur 4 bulan, saya guna teknik pengewapan.

Teknik pengewapan ini di ajar oleh dr rozita. Senang aja, panas kan air dalam satu periuk besar. Kemudian lepas mendidih guna asap itu, halakan pada muka bayi. Jauh sikit, agak-agak bayi boleh kena asap itu. Kalau ada vicks lagi best sebab baby akan rasa lega. Memang dia akan tidur lena lepas tu dan hingus tu selalu keluar bersama beraknya.

Ha, ada yang tanya macam mana nak cari daun karpura valli kan? Kalau rajin, boleh tanam sendiri. Kat rumah mak saya memang dah ditanam. Boleh cari pucuk atau daun ini kat kedai india yang jual bunga atau tepi-tepi kuil. Ye, saya memang cari bagai nak rak walaupun kat tepi kuil batu caves masa syamil selesema teruk dulu. Memang berjaya dapat. Nasihat saya, senang tanam aje. Boleh tanya pada kebun bunga yang jual herba-herba atau pokok ubatan.

Dan satu lagi petua, saya amalkan vitamin C +nutriferon semasa menyusukan anak. Memang membantu!!

Semoga tips ini sedikit sebanyak membantu anda!! :)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

11 July 2014

HOME DEKO : RUANG TAMU & RUANG MAKAN RUMAH KAMI

home deko bersama eric leong

Home Deko


Assalamualaikum,
Lama dah tak tulis tentang deko rumah atau susun atur rumah. Sangat busy dan tak sempat nak hias-hias rumah pun. Kalau ada lebih 24 jam kan bagus...heeee...
ruang tamu
Ruang tamu saya

Sorry ye, gambar blur!. Tapi boleh nampak kan. Inilah susun atur sofa rumah saya. Sofa ni di beli dkt greenwood city. Katil pun beli kat kedai dia jugak. Sedap duduk, tak lembut dan tak keras sangat. Harga dekat RM 4k gak. Coffee table kat tengah-tengah tu saya memang tak tahu nak letak tang mana sebab agak mengganggu kalau letak tengah. Coffee table tu di beli dari perabot Hashim sungai buloh. Murah! RM 120 je kot. Boleh tempah yang custom made juga di sini. Kedai nya dekat deret jalan paya jaras sungai buloh tu...Ke arah kuala selangor, kedai belah kiri. :)


Nampak tak tikar yang tergulung dihujung sana? Tikar biasa yang senang nak lap bila budak2 tumpah air. Tapi anak saya selalu sangat tumpahkan air bagai. Kesian maid saya nak asyik lap dan jemur kalau dah basah sangat. End up saya gulung dan letak dulu. Tunggu weekend or orang nak datang baru bentang boleh tak??? heeeee....Bantal besar tu yang penting kalau nak lepak baring sambil tengok tv. Sogo mari...hehe...

Kain langsir pulak, saya pilih warna ungu. Saja-saja pilih. Beli kat kamdar. Design langsir ni cun dan murah! Langsir rumah memang benda yang penting saya buat sebelum pindah rumah.:)
televisyen
Rak tv
Rak tv ni pulak custom made. Dekat RM 2k. Design tu saya yang buat..tepi kotak tu nak letak pasu tinggi sebenarnya, tapi tak jumpa lagi, so letak aje lah hiasan yang ada walaupun tak berapa berkenan. Decoder semua saya build in, wayar tarik ikut belakang kabinet.



Kipas tu macam cacatkan keadaan tapi who cares, panas kot!! haha.. Nampak divider living room saya belah kiri gambar tu? Divider design pun saya dan hubby buat. Kalau nak tengok gambar yang lagi jelas leh tengok entri ini. Sebab buat divider ini untuk asingkan tempat makan dan ruang tamu...:)

susun atur perabot
Bantal ungu nak match dengan langsir ungu. Husband tanya, kalau langsir tukar cmne? Ha...tu nanti boleh fikir naaa....

meja makan
Ni ruang makan saya

Ruang makan saya agak kecik, tapi just nice. Saya suka design meja makan bulat..asyik petak je, so nak kelainan saya beli yang bulat. Harga meja makan tengah offer time tu, RM 1.6 k sahaja full marble, kerusi ala2 leather..hihi...beli di perabot bahagia kat shah alam. Tak perlu alas meja bagai sebab marble kan..senang nak lap.


Ruang ni masih kosong. Kena tambah lampu, cermin atau nak cat belakang tu...hehe...nanti dulu lah..banyak sgt dah spend ni ha.....:P

Ok,,itu sahaja untuk entri kali ini..jom susun atur!!!

PS: NAK SHAKLEE PRODUCT DENGAN HARGA MANTAP DAN CONSULTATION HEBAT!!HUBUNGI SAYA!!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

10 July 2014

ESP & Vitalea : Tak boleh bertemu tapi kombinasi hebat!!

multivitamin shakleejana tenaga berkekalan

Assalamualaikum semua, apa khabar semua? Macam mana dengan puasa anda semua? Goin ok? Saya doakan semoga semuanya baik-baik belaka.

Sebenarnya, saya nak share tentang sesuatu yang mengujakan saya pada hari ini. Kisahnya begini, saya selalu struggle nak tidurkan anak-anak saya. Yang baby tu ok je,tapi syamil ni selalu lambat sikit nak tidur so, sy akan tunggu sampai mereka tertidur baru buat kerja lain. Tapi malam semalam, kerja banyak lagi tak siap, tak masak untuk sahur, tak susun baju dalam almari, tak update biz..Tup-tup memang tertidur. Hubby pun tak kejut :( . Terjaga dalam 2.30 pagi gitu. Fikir-fikir mahu layankan tidur atau nak sambung kerja. Memandangkan kalau nak bertangguh akan buat saya stress so saya bangun.

Saya solat isyak, pastu masak nasi goreng, lepas tu telan vitalea. Sambil-sambil masak tu saya minum vitagen sebab nak penyerapan yang bagus untuk vitalea tadi. Kemudian saya buat kerja saya macam biasa, lipat kain, update blog dan schedule post. Dalam pukul 5 cam tu saya makan nasi goreng dan ESP+milo. Lepas tu terus pergi kerja pukul 6.30 pagi.

Nak tahu hasilnya?? Alhamdulillah. sangat bertenaga walaupun workload kat ofis agak banyak. Baru saya sedar vitalea ni boleh elak mengantuk juga. Kenapa kita mengantuk? Sebab kurang oksigen dalam darah .Untuk mengetahui tentang kaitan IRON dan mengantuk ,Boleh refer link ini

Vitalea ni memang best multivitamin bagi saya. Walaupun dulu memang saya dah ada testimoni sendiri yang buat saya cergas, tapi sebab lama sgt mcm tak ambil vitalea macam hampir dah lupa.

Kenapa title saya ESP & Vitalea tak boleh bertemu? Ye, tak boleh di ambil dalam satu masa yang sama. tapi fungsi keduannya memang superb!!

The best multivitamin is multivitamin Shaklee ~ VITALEA
The best soya is Energizing Soy Protein~ ESP

Anda boleh dapatkannya dengan harga runcit atau terus beli di E-SELL.
Atau kalau nak murah sikit boleh whatsapp saya di 0122319979. Saya akan timbang-timbangkan..:)

Selamat berpuasa & kekal bertenaga semua!!











Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

05 July 2014

GASTRIK : MIMPI NGERI SAYA!

Bila sebut pasal gastrik memang hanya orang yang mengalaminya sahaja yang tahu akan NIGHTMARE nya..percayalah, selagi anda tidak berada dalam keadaan tersebut, anda tidak mungkin akan tahu sengsaranya sesuatu penyakit.

Saya adalah salah satu individu terpilih yang dapat menikmati SAKIT GASTRIK. Saya nak share serba sedikit tentang kisah saya dengan GASTRIK. Pengalaman lalu sangat memberi kesan kepada saya sehinggakan saya mahu membantu orang yang menghidap sakit perut gastrik.

Saya tak berapa ingat bila saya kena gastrik. Lebih kurang tahun 2003 kalau tak silap. Sebenarnya cara pemakanan saya tak berapa betul dari tingkatan 3. Asyik studi2 sampai susah nak makan. Makan pun sedikit sahaja. Tapi jadual pemakanan saya tak pernah berubah selama 5 tahun di sekolah menengah. Bila masuk UIA sahaja baru saya terkena GASTRIK. Sebab apa? Makan tak ikut time, lari waktu pemakanan dan memang ikut bedal yang mana sempat. Saya tak tahu nak describe macam mana rasa tu, pedih ulu ati, sakit perut kat tengah2 perut, pening kepala, dan macam-macam lagi lah. Sakit..kadang2 nak menunduk je rasa sebab sakit tu mencucuk2.

Sampai satu tahap, saya sukar buang air besar. Macam-macam treatment yang saya ambil sampai doktor pun dah cakap IM ABSOLUTELY ALRIGHT.

Tapi sakit perut memang menyerang jika saya dah skip lunch hour or any meal. Ha, lagi satu saya baru dikenalkan dengan makanan tomyam pada 2003 oleh kawan baik saya. Saya memang suka sangat, sebab jakun tak pernah makan tomyam selama 20 tahun dengan emak. hehe. So saya rasa makan pedas dan masam boleh trigger gastrik macam yang diceritakan dalam blog ini 

Pantang saya makanan berangin macam nangka, durian atau goreng-goreng mesti saya akan rasa pedih ulu hati. Kalau saya minum teh berlebihan pun akan rasa begitu.

Wah, baru tahu dulu memang sangat2 tak jaga pemakanan. Nak tahu bila saya dah tak rasa sakit gastrik tu?Pada tahun 2012 saya mula ambil ESP secara konsisten. Alhamdulillah, memang terbaik. Sangat bersyukur kerana dapat mengurangkan rasa sakit itu. Sekarang dah langsung tak rasa. :) Alhamdulillah..

Sesiapa yang ada anamia pun boleh mendapat gastrik. Ia berlaku apabila kekurangan vitamin B dalam badan. Baca lebih lanjut dalam web favourite saya .



Antara supplemen yang mampu mengurangkan radang gastrik :

1. ESP

2. B compleks

3. Ostematrix

4. Peppermint ginger plus

Untuk terus membeli set gastrik boleh klik BELI SET GASTRIK. Jika sudah membeli boleh Whatsapp atau SMS saya untuk mengetahui cara pemakanan dan tips-tips yang hebat!!

Selamat tinggal gastrik!!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

04 July 2014

Dari dapur Rehanswardrobe : ANEKA RESIPI PERFORMANCE DRINK + ESP

Secara jujurnya, tahun ini baru saya cuba PERFORMANCE DRINK semasa puasa. hasilnya? Superb! Bertenaga, kurang haus dan memang best la...So setiap hari mesti akan cuba macam-macam rojak shake yang saya nak...semuanya pun memang sedap dan menghilangkan dahaga selepas seharian berpuasa.

Jom terjah dapur kita!

PERFORMANCE DRINK
PERFORMANCE DRINK + RIBENA / VITAGEN

ISOTONIK DRINK
PERFORMANCE DRINK + JUS TROPIKANA

performance drink
PALING FAVOURITE DAN PALING MUDAH! dan sedap!!!!

Tahu tak selama saya ambil PERFORMANCE DRINK ni memang rasa bertenaga, rasa macam tak guna banyak tenaga walaupun pergi kerja, pam, balik masak, jaga anak...wee..A MUST HAVE DRINK at home!! sangat effektif!!

Siapa yang tak suka minum air suam boleh amalkan air ini...tanpa gas tanpa perisa tambahan! Perisa orange yang sedap..pasti legakan tekak anda...

Ok untuk pembaca blog kesayangan saya, meh saya bagi anda resipi terulung dengan ESP!! Khas untuk anda semua!!!


Nak resipi yang lebih agresif?? Boleh klik resipi smoothies, protein shake yang menarik, atau lebih yummy di sini .

Sedap tau bancuh-bancuh ESP ni..memang mampu meruntun jiwa...perfect HEALTHY DRINK..lagi2 kalau campur bahan-bahan yang seimbang, nak minum shake untuk kurus pun boleh. ESP tu boleh replace dengan CINCH shake juga ye, ikut kesesuaian.

Selamat berpuasa semua!!!







Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading