25 June 2013

INCH LOSS & WEIGHT LOSS << FAVOURITE RAMAI, JOM BACA>>

weight loss

Ramai yang mengimpikan nak kurangkan berat badan kan? Ada yang dah cuba macam-macam program, tapi ramai yang nak TURUN KG dengan cepat tapi bukan dengan cara yang betul. 

Untuk mengurangkan berat badan secara betul, anda perlu DETOX dahulu..apa itu detox? Detox ialah pembuangan toksin dalam badan. Toksin yang berlebihan dalam badan boleh mengakibatkan susah untuk kurangkan berat badan, stress, lesu, jerawat banyak dan cepat penat. Salah satu cara untuk detox ialah ALFALFA

Dah detox? Lepas ni boleh la nak turunkan berat badan yang anda nak.. Jom tengok apa yang saya boleh suggest

CINCH SHAKE MIX!!


cinch shake
Cinch shake mix ada dalam 3 perisa. So anda boleh pilih nak vanila, chocolate or caffe latte. Semua pun sedap!! Memang ramai suka cinch ni sebab sedap dan memberikan rasa kenyang yang berpanjangan. 

Nak tahu apa istimewanya CINCH????

Cinch mengandungi LEUSINE ~ sejenis asid amino untuk memelihara otot untuk membakar kalori. Yang ni lah special tentang CINCH, kalau produk lain selalunya otot pun akan hilang bersama lemak sekali. Tapi tahukah anda otot sangat penting untuk membakar kalori? Kalau otot dah zero, cam mana nak bakar kalori ye tak? 

Lagi satu, cinch ni ada 24 g protein setiap hidangan dan 24 jenis vitamin yang penting. Wow. Siap ada vitamin, lepas tu boleh reduce weight. Mana nak cari kan?? So ini adalah minuman nutrisi yang the best lagi-lagi sebab indeks glisemia yang rendah (mengekalkan tenaga), non GMO, dan bebas dari pewarna dan perasa tiruan. Terbaik!!

cinch shake
label dalam cinch shake..tengok tu berderet vitamin-vitamin dalam cinch :)





Lepas tu, bukan minum cinch ni sahaja dah boleh turun berkilo-kilo tau.. NO! Kena amalkan cara makan yang sihat, no oily food, rajin minum air dan makan buah, rajinkan senam contoh macam naik tangga or buat kerja rumah ker...

Selamat berjaya!!!!!!! Saya ada pakej ekslusif untuk anda. Jom PM saya untuk itu :)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

11 June 2013

TIPS KHAS UNTUK IBU MENGANDUNG DAN MENYUSU UNTUK KEKAL BERTENAGA SEPANJANG RAMADHAN!!!*ENTRI KHAS*

Alhamdulillah, lagi kurang sebulan kita akan menyambut bulan mulia Ramadhan Al Karim. Ada ibu-ibu yang menyusu atau mengandung yang tak senang duduk kerana risau masalah kesihatan tak mengizinkan atau susu tidak mencukupi dan sebagainya. Tolak tepi semua perasaan itu kerana anda mampu berpuasa seperti biasa melainkan ada sebab-sebab kesihatan yang lain

Saya ada beberapa tips khas untuk kongsikan bersama anda untuk menjayakan misi puasa tahun ini dan juga tahun yang berikutnya.

1. Niat - tetapkan niat di hati yang anda boleh berpuasa walaupun hamil atau menyusukan anak anda. Niat adalah sangat penting untuk set minda kita dengan lebih baik

2. Bersahur - WAJIB! Wajib bersahur untuk ibu-ibu semua ye. Bukan setakat air masak ye, memang akan lembik nanti kalau setakat air masak. Antara resipi-resipi sahur yang boleh saya kongsikan

* Meal Shake+ kurma blended
meal shake
Yang ni memang memberi tenaga yang berpanjangan, lagipun kurma juga memang makanan sunnah yang memberi tenaga  :)

* Meal Shake+ESP+Kurma ( untuk memberi tenaga yang berpanjangan serta zat yang diperlukan)

* Nasi atau bubur berair untuk memelihara bendalir dalam badan. Pastikan ada sumber protein juga.

* Meal Shake+ESP+Performance Drink ( performance drink untuk sesiapa yang susah mahu minum air putih di waktu pagi )

* Susu badam dan kurma

* Roti atau buah-buahan + ESP atau MEAL SHAKE


3. Pastikan minum air putih sekurang-kurangnya 1-2 liter masa sahur ( rajinkan diri bangun awal sejam untuk minum air sebab tak boleh minum air sekaligus)

4. Elakkan minum air sejuk atau air manis. Banyakkan air suam semasa membuka. Makan makanan yang kaya dengan karbohidrat dan protein semasa berbuka.

5. Sepanjang malam sebelum tidur, amalkan minum air suam atau Performance drink.

6. Untuk ibu yang menyusu, kerapkan pam dan buat power pumping pada waktu malam untuk maintain susu dalam badan.

Saya ada pakej khas untuk anda...jom tengok

set ketika ramadan

HARGA MEAL SHAKE TENGAH DROP SANGAT NI. SAMPAI HUJUNG BULAN JUN SAHAJA. JOM DAPATKAN HARGA RUNTUH ESP+MEAL SHAKE HANYA SEHINGGA JUN SAHAJA!!!






Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

Shaklee Collagen Powder marvellous!! Segala-galanya tentang powerful collagen in the market!

Saya rasa ini entry ke berapa entah tentang collagen..Hehe..sebab suka nak cerita pasal benda yang best, saya tak kisahla ulang berapa kali pun..;)

Ramai yang bertanya harga collagen, teruja nak pakai, nak cantik muka, nak tegang muka semua..Tapi berapa orang yang tahu apa itu Collagen???

Collagen merupakan protein dari asid amino yang ada dalam badan kita semua. 30% protein dalam badan kita terdiri dari collagen. Collagen ini merupakan komponen utama dalam tisu, salur darah, kuku rambut dan kulit. Ia memberi kekuatan dan daya elastik pada kulit anda. Selain itu, collagen juga melindungi kulit dari toksin dan mikroorganisma dari luar. Tetapi, collagen akan berkurangan dengan penambahan usia. Bila collagen dah kurang, kulit jadi kendur, sakit sendi sering berlaku, kuku dan rambut jadi rapuh dan jadi tua dari usia yang sebenar

colagen powder
kehilangan collagen akibat pertambahan usia

Antara panduan memilih collagen yang baik  :

1. Pilih collagen yang 2 in 1. 2 in 1 maksud di sini ialah untuk kecantikan dan kesihatan. Ada sesetengah collagen hanya menumpu pada kecantikan kulit sahaja. Jadi cuba pilih yang ada ekstrak glucosamine untuk kesihatan sendi juga

2. Pilih saiz collagen yang rendah dalton. Mudah diserap dalam badan

3. Mempunyai antioksida yang tinggi

4. Pilih produk yang berkualiti tinggi dan semulajadi.


KEISTIMEWAAN SHAKLEE COLLAGEN POWDER

~ di buat dari sisik ikan merah , tahan lasak dan elastik

~ Penyerapan yang unggul dalam masa 8 minggu sahaja!

~ Mempunyai 7 bahan utama yang berkualiti tinggi dan meningkatkan penyerapan yang maksima

~Mempunyai ekstrak kerang untuk glukosamine

~ Selamat dan tidak ada kesan sampingan

kebaikkan colagen powder

colagen powder

























No wonder customer selalu repeat order untuk collagen ..:D


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

08 June 2013

SHAKLEE NATIONAL CONFERENCE 2012/2013 ~ GREAT HAPPENING EVENT OF THE YEAR!

Selesai sudah National conference Shaklee semalam di sunway resort & spa. Satu-satunya acara terulung shaklee..Bak kata orang macam pesta Konvo. Masing-masing diraikan atas kejayaan mereka dalam bisnes ini.

Alhamdulillah, setelah hampir tidak setahun join biz ini, saya dapat merangkul satu kategori iaitu NEW RANK ACHIEVEMENT. Saya berjaya effektif sebagai supervisor sepanjang cycle tahun lepas dan awal tahun ini. Perasaan? Of course teruja sebab saya tak pernah langsung terfikir saya akan pergi jauh dalam BISNES. Sebab cita-cita saya dulu bukan BISNES. Saya tak pernah fikir saya kena buat BISNES or SALES. Tak pernah langsung terfikir ok! Angan-angan maybe ada lah dulu nak bukak cafe or bakery sebab i love baking. Tapi push factor tak kuat. Dan tak pernah serius dalam meletakkan goal masa itu.

Tapi setelah start buat bisnes dengan Shaklee, saya tak fikir panjang, saya tak toleh belakang dah. Saya ada target dan rahsia sendiri untuk pergi jauh dalam bisnes ini. Saya dah keluar dari COMFORT ZONE. Susah sedikit sahaja untuk senang kemudian. A matter of sacrification is mean for everything. Pengorbanan sekarang saya pasti akan membuahkan hasil dalam beberapa masa lagi. Insha Allah.

Ok back to NC semalam, event memang happening. Dapat sedut aura-aura master, Bila dengar sharing story daripada mereka, saya lagi teruja nak buat lebih baik. NIAT : NAK BANTU ORANG disamping dapat income yang masyukk..

What you get with Shaklee??
1. Unlimited Income - Anda yang tentukan nilai income yang anda mahu bergantung pada usaha
2. Car bonus
3. Trip to Umrah or overseas with incentive points.
4. Recognition & Awards
5. Quality time with your family ( if buat full time)

Banyak lagi benefits yang saya nampak pada orang yang dah berjaya...its all matter with your GOAL!!

Jom enjoy pictures di national conference semalam!

tag star achiever awards

Syamil pakai tag star achiver award. Syamil is one of my push factor in the business

My superheroes. Tulang belakang bisnes saya.. Love you both  


Syamil deserve the award

Bersama master terhebat, Master cery, a very down to earth person

Me ~ merangkul sebuah trofi kaca. Bakal merembat semua trofi yang ada...haha



Nak jadi macam saya? Jom join kami ye..;)



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

06 June 2013

Syok buat bisnes Shaklee!!Terbaik..Nak tahu rahsia jom baca...

Nak tahu macam mana saya join biz shaklee ni? Panjang ceritanya. Asalnya memang guna produk penyusuan sebab anak selalu jaga malam dan the next day tu dah kerja...so memang jadi penat sangat..memang try produk ni nak bagi badan cergas sikit. Time tu tak ambil ESP lagi.

Dalam bulan september 2011, saya try ESP, terus jatuh hati. Suka sangat dengan perubahan dalam diri..especially kulit jadi cantik, gebu ..perempuan mana yang tak nak ye tak? Terus saya register jadi ahli dengan kak suzi, Upline saya..

Lepas tu terus start bisnes. Memang kekok sedikit. Tapi banyak RAHSIA dalam group kami yang membolehkan kami pergi jauh..Saya sudah 9 bulan join bisnes ini. Alhamdulillah, berjaya dapat macam apa yang saya dapat masa makan gaji. Tapi perjalanan saya masih jauh...:)

Banyak kelebihan buat bisnes ini. Kehidupan jadi lebih sihat, macam saya jadi WAHM, boleh lihat perkembangan anak. bila anak sakit tak perlu risau nak ambil cuti or MC. The time is YOURS.

Tapi make sure kena disiplin baru boleh achive target yang kita nak..

Ramai yang PM tanya cam mana nak jadi ahli..Jom saya share :

1. Register dengan RM 65 SEUMUR HIDUP. ( Untuk penghantaran member kit RM 10 untuk semenanjung dan RM 20 untuk sabah sarawak)

ATAU

2. Beli barangan bernilai RM 650 untuk dapatkan FREE MEMBERSHIP dan CASH REBATE.

Dulu saya pilih option No 2 sebab saya tak nak bagi Shaklee free RM 65 tu..ahaks...lagipun memang saya guna produk shaklee so tak rugi langsung

Syarat nak jadi ahli jika nai buat bisnes?
1. Mesti warga negara :p
2. Rajin
3. Sekeping hati yang cekal dan tabah ( kak cery yang beritahu)
4. Konsisten

Banyak RAHSIA lagi tapi saya akan share selepas anda register jadi ahli dengan saya. Sebab, magik GROUP kami memang SUPERB!!!

Dah join baru tahu hebat tak hebat group ini..nak join boleh contact saya.. FREE GUIDELINE UNTUK ANDA..:)

Mode : memang happy buat biz ni.. ;)



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

02 June 2013

PROMO MEAL SHAKE KEMBALI HANGAT!! ORDER SEBELUM STOK HABIS!!

Salam Jun.....

Wah masing-masing dah tersenyum lebar bila dengar promo MEAL SHAKE ye...Yup, Meal Shake salah satu item HOT di Rehans Wardrobe juga, terutama ibu-ibu yang sering prihatin tentang kesihatan anak, anak yang picky eater, selera terbantut dan macam-macam lagi.

Its a MULTI VITAMIN dalam bentuk serbuk..class gitu...tak perlu telan-telan vitamin kalau tak suka pil. Tak ada paksaan. Kami ada alternatif yang cukup SUPERB..

Lagi satu orang suka tanya, Meal shake ni untuk kanak-kanak je ker??? A big NO..Dari kanak-kanak 1 tahun sampai la ke dewasa semua orang boleh minum dengan sukatan yang tertentu..

Meal shake lengkap dengan 19 jenis vitamin dan mineral..high fiber untuk melancarkan sistem pelawasan...protein untuk kulit yang cantik...Lactose free...rendah lemak dan tidak ada perasa atau pewarna tiruan ye...

Sesuai untuk sarapan pagi anak-anak atau suami tersayang..

meal shake

meal shake


PROMO HEBAT UNTUK JUN SAHAJA!!
HARGA RUNTUH!
SIAPA YANG SELALU BELI MEAL SHAKE BETTER ORDER 2-3 TIN SEBAB SELALU SOLD OUT TIME-TIME PROMO YE...JANGAN NANGIS KAT SAYA...SAYA DAH PESAN AWAL-AWAL..HEHE

BOLEH BOOK DENGAN SAYA JUGA DULU. I WILL RESERVE FOR YOU




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

24 May 2013

LAYAN TESTIMONIAL VIVIX~~

Jom baca testimonial VIVIX daripada rakan-rakan kita. Ada yang saya extract dari HOT CHAT secret group kami. Masing-masing memang dah merasa kehebatan VIVIX ni. Jom layannn...

testimoni vivix

testimoni vivix

testimoni vivix

testimoni vivix

testimoni vivix
credit to mamafaiz.com

testimoni vivix


Anda nak hasilkan testimonial yang macam ni jugak? Jom GRAB vivix untuk OFFER bulan MEI sahaja!!







Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

Energizing Soy Protein TERBAIK di abad ini!!!

esp shaklee


Sebut pasal ESP semua akan cerita pasal penyusuan kan? Bukan ok! ESP ni bukan untuk penyusuan sahaja. Banyak sangat fungsi-fungsi dan kelebihan Shaklee ESP ni. Bukan soya semata-mata ye. Lebih daripada itu. Cari gali dulu info tentang ESP dan anda pasti jatuh cinta!!!

KEISTIMEWAAN SHAKLEE ENERGIZING PROTEIN ( ESP)

1. ESP ni low glycemic ( di mana pembebasan glukos dalam darah secara perlahan). Sebab itu ESP ni bagus untuk orang diabetes sebab boleh beri tenaga tanpa efek gula.

2. ESP memang terkenal dengan low fat, low kolestrol. So risiko orang yang mengambil ESP mendapat serangan jantung adalah kurang kerana proteinnya tidak berlemak.

3. Mempunyai 500mg Kalsium dalam setiap hidangan untuk meneutralkan soya kerana soya berasid dan boleh menyebabkan tulang rapuh. So ESP adalah safe sebab Kalsium memang ada dalam ESP untuk tujuan tersebut

4. Memberi tenaga yang berpanjangan

5. Ada 9 jenis asid amino perlu yang tidak dapat dihasilkan dalam badan. Kenapa asid amino begitu penting? Kerana asid amino membentuk tisu dan organ jadi kita perlu asid amino yang cukup untuk melindungi tisu dan organ dalam badan

6. ESP dihasilkan dalam pemantauan ketat  ( IPP) . IPP ni satu program yang memantau satu proses keseluruhan dan piawaian yang tinggi

7. NON-GMO, tak ada lemak tepu, Kolestrol free, lactose free, rendah kalori

8. Ada 30mg isoflavones dalam setiap hidangan untuk mengimbangkan hormon seks lelaki dan wanita juga mengurangkan risiko prostat dan breast cancer.

esp shaklee

Antara kandungan dalam ESP

esp shaklee

Keperluan protein yang berbeza bagi individu yang berbeza

Fuh...hebat tak hebat ESP ni..bukan calang-calang soya ye. Patutlah selalu licin sahaja walaupun di restock berpuluh kali..Kehebatannya memang superb! Ok nak packing untuk customer pulak ni..Bye!!

esp shaklee








Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

21 May 2013

PARABEN OH PARABEN

Sebelum ni sumpah tak tahu pasal paraben. Bila duk research pasal paraben, melopong kejap sebab tak pernah tahu ada isu pasal paraben ni. Selama ni banyak dah consume paraben ni.

Nak tahu apa itu paraben?

Paraben adalah sejenis pengawet yang ditambah dalam alat solek, kosmetik, shampoo, losyen dan bahan pencuci serta makanan juga.  Paraben ni di tambah untuk mengawet bahan itu tahan lama, yelah macam-macam bahan kimia dalam produk mesti ada sesuatu yang buat produk itu tahan lama.

Tapi paraben ni tak bagus tau. Daripada hasil kajian saya, memang tak ada bukti yang betul-betul meletakkan paraben sebagai BENDA YANG TERLARANG, tapi banyak research condong ke arah negatif apabila dikaitkan dengan isu paraben.

Antara kesan sampingan yang mungkin boleh terjadi apabila terlalu lama menggunakan paraben :

1. Ketidaksuburan dan sistem reproduktif tidak berfungsi dengan baik
2. Tumor, kanser atau breast cancer kerana struktur paraben lebih menyerupai hormon estrogen. Apabila hormon estrogen terlalu tinggi, ada risiko untuk breast cancer.
3. Penuaan yang cepat

Dulu masa saya pakai pureen wash tu tak pernah tahu isu yang digempar gempurkan. Sekarang baru tahu. Alhamdulillah, saya beransur-ansur memilih shaklee sebagai produk utama untuk kesihatan menyeluruh

paraben free


nutriwhite skin care

Nutriwhite skin care ni memang best lah. Tapi saya tak guna semua. Guna pencuci dan krim siang jer. Sebab memang pemalas nak pakai banyak-banyak. Tahan lamaa....dan yang penting semua dari esktrak buah dan tumbuhan. Muka ku terpelihara..;)

Selain itu, basic H, herbal blend cream, dish wash pun menjadi favourite saya. Tunggu ada budget lebih nanti kita SHAKLEEKAN seluruh rumah...;)



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

17 May 2013

PEMAKANAN SEMASA PANTANG ..PENTING!!!

Ramai wanita selepas bersalin sibuk untuk menjaga kecantikan badan mereka lebih daripada pemakanan. Tahukah anda pemakanan yang seimbang semasa pantang juga salah satu faktor untuk menjaga kecantikan dan kesihatan dalaman? Terutama untuk ibu yang menyusukan anak, mereka memerlukan kalori yang lebih dan tenaga yang lebih selepas bertarung nyawa untuk melahirkan anak.

Pengalaman makanan pantang saya semasa anak pertama dulu memang ada perbezaan dengan pemakanan normal saya. Kalau normal saya makan sepinggan nasi, bila pantang saya digesa mengambil 2 pinggan nasi. Berjam jugak nak habis!!

Antara tips untuk membuatkan anda berselera untuk makan semasa pantang:

1. Sertakan makanan yang bersup+lada hitam( yang ni memang membuka selera saya, apa-apa pun mesti ada lada hitam)

2. Pilih makanan yang anda suka. Minggu pertama anda boleh cuba makanan yang disyorkan oleh ibu atau boleh google resipi di internet. Bila anda suka makanan tersebut, anda akan makan dengan berselera.

3. Nasi di masak secara lembik ( mengelakkan sembelit)


KEPERLUAN NUTRIEN SEMASA PANTANG ( persatuan pemakanan malaysia)

Tenaga :

Tambah 500kcal ke dalam diet anda ( 3 1/2 hidangan nasi atau bijirin atau oats)

Protein :

Tambah 20g protein (bersamaan dengan satu ekor ikan sederhana)

Kalsium ~ 1000mg , tingkatkan pengambilan kalsium seperti susu, yogurt, keju dan ikan bilis

Zat besi (10 mg) & Asid Folik (500 mikro gram) : Ambil nutrien ini dengan kadar yang mencukupi untuk memenuhi keperluan nutrien


JAGALAH PEMAKANAN ANDA SEMASA PANTANG!! PENTING OK..jangan ambil mudah, nanti akan menyesal di kemudian hari ;)





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

07 May 2013

KEAJAIBAN VIVIX ` memang tonik ajaib!!

vivix




Tengok botol jer teruja kan nak beli? Hehe. Saya admire design botol-botol yang macam ni memang cantik. Kecil-kecil cili api tau. Jangan ingat botol kecil..FUNGSI yang beribu!!

Hari ini saya gali ilmu tentang vivix pula. Memang teruja nak hadiahkan kepada parents dan memang teringin nak telan sebotol untuk saya. Hehe. Sangat banyak benefit kerana kandungannya semua buah-buahan yang sangat berkualiti dan sering digunakan untuk merawat penyakit pada zaman dahulu. Jom tengok sekilas!!

muscadine grapes
 MUSCADINE GRAPES

* Anti oksidan tinggi
* Ada resveratrol( 6 kali lebih dari grape biasa
* Lindungi kulit dari UV
* Mengurangkan kolestrol
* Mengelak kanser
* Regulate blood sugar
*Preven blood clot
* Memerangi radikel bebas


POLYGONUM CUSPIDATUM

POLYGONUM CUSPIDATUM

 Anti  aging
•Membetulkan DNA
•High resveratrol
•Cegah diabetes
•Enhance athletic
PURPLE CARROT

PURPLE CARROT

*Anti oksida tinggi
Anti radang : sesuai untuk artiritis
Antibakteria
Prevent cancer
Virus fighter
Ada high vita A = elak blood clot > PREVENT STROKE
Menguatkan rambut
Mengurangkan blood pressure & stabilkan paras gula
28 lebih antioksidan dari carrot biasa



European Elderberri
European Elderberri
Untuk asma & sembelit
High antioksida lebih dari vita E dan vita C
Mengurangkan oksidasi
Anti viral
Membaiki penglihatan
Immune booster
Membaiki sistem pernafasan
Relive tonsilitis dan sinus
Improve cough & flul


Dah baca semua fungsi setiap ekstrak di atas? Memang superb kan. ALL IN ONE. Kalau rasa malas nak telan vitamin banyak-banyak, telan VIVIX ni. Insha Allah berkesan .

Untuk darah tinggi, kulit cantik, strok, kesihatan mata, artiritis, sistem imun, anti aging, sistem pernafasan, diabetes, SLE disease dan macam-macam lagi lah. YOU JUST NAME IT!

PROMO HANGAT UNTUK BULAN MEI. JOM DAPATKAN PALING KURANG SEBOTOL ATAU GRAB TERUS 6 BOTOL UNTUK KELUARGA ANDA!!!





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

Berat anak susah naik?

berat anak susah naik
Adakah anak anda dikategorikan sebagai KECIL atau KURANG BERAT BADAN? Jom kita lihat sedikit sebanyak tentang isu ini.


Kita sering kali di ingatkan oleh klinik kesihatan malaysia untuk memantau berat anak sejajar dengan GRAF yang disediakan. Namun, harus di ingatkan bahawa pola pertumbuhan setiap kanak-kanak adalah sangat berbeza dan tidak boleh di banding-bandingkan.

Faktor anak kurang berat badan :
1. Genetik : Bila ibu bapa pun kecil molek, bila anak kecil juga seharusnya tidak perlu risau tentang saiz badan anak

2. Kekurangan nutrisi yang lengkap : Pemakanan kanak-kanak harus divariasikan dengan GIZI SEIMBANG dan bukan satu jenis sahaja setiap hari. Banyakkan buah-buahan dan sayuran serta protein dan karbohidrat sebagai menu utama

3. Aktif : Anak yang sangat lasak dan aktif juga susah hendak naik berat badannya kerana metabolisme sering di bakar. Sentiasa tawarkan anak makanan snek seperti buah atau biskut selain daripada menu utama

4. Pencernaan tidak bagus : Sentiasa memantau sistem pembuangan anak-anak . Segera berjumpa doktor jika sistem pencernaan didapati tidak normal.


Jadi tak perlu risau atau gusar jika anak susah naik berat. Asalkan anak makan cukup dan seimbang serta pengambilan susu yang cukup anak itu sudah cukup sihat. Melainkan pertumbuhan terencat dan anak mulai tidak aktif maka haruslah berjumpa dengan PAED. 

Anak saya juga kategori CILIK! Tapi sangat hyper. so saya tak risau sangat sebab makan minum dia ok saja. Tambahan pula lepas minum MEAL SHAKE selera dia bertambah juga cuma berat susah nak naik kerana terlalu hyper! hihi











Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

19 April 2013

Handle EBM semasa travel

Memandangkan ada customer saya tanya tentang cara nak handle pam dan EBM semasa beliau travel nanti, jadi saya buat entri ini khas untuk beliau dan juga untuk semua ibu-ibu yang lain.  :)

Ok, Perlu di ingatkan kepada semua ibu, bila berjauhan dengan bayi, anda WAJIB pam setiap 3-4 jam untuk maintain supply kepada anak. Maksudnya di sini, tengah malam pun perlu bangun sebab bayi tak ada di sisi untuk tolong kosongkan payudara anda. So tiada alasan kata tak sempat or so on. WAJIB schedule untuk pam..Macam-macam cara ada sekarang kan nak pam?? cover dengan shawl, even dalam meeting pun boleh, time solat, time lunch break, time tea time, pam yang canggih-canggih pun ada. So BE SMART.

Tips untuk jimat masa semasa pam :
1. Multi task ( cuba untuk pam sambil cakap telefon dengan husband ker, lipat baju ker, sms ker, update notes ker)
2. Double pumping ( Yang ni memang jimat masa separuh, lagi-lagi kalau guna freestyle atau elektrik. 10 minit dah boleh siap , orang pun tak sedar kita pergi pam)

So kalau hotel atau tempat penginapan ada peti sejuk, itu sudah bagus. Kalau tak ada, cari lah peti sejuk yang kat hotel ker. Minta jasa baik mereka. Kalau travel 4 hari sahaja, then tak perlu sejuk bekukan EBM anda. Letak dalam cooler bag pun boleh. Boleh tengok link ini untuk lihat tempoh susu untuk bertahan.

Antara gadjet yang perlu ada semasa anda travel selain pakaian dan peralatan anda. :)

ebm
Coolerman box - untuk bawa balik susu perahan yang sejuk atau beku

ebm
Cooler box juga - jika tak dapat cooler box yang atas tu, boleh bawak ini. Isi ais separuh, lepas tu isi EBM then isi ais balik

ebm
Storage bottle yang mencukupi sepanjang tempoh travel

ebm
Cooler bag untuk sesi di luar -contoh semasa kursus. Dah balik hotel boleh transfer tu peti sejuk. jangan lupa label

avent
Pastikan breast pump and berfungsi dengan baik, kalau perlu servis, servis lah dulu ye..

Kalau ada yang nak tanya, boleh pm saya terus. Saya boleh bantu anda. Selamat travel dan selamat mengepam!! ;)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading