07 April 2013

HOT TESTIMONIAL~ NUTRIFERON~ IMMUNE DEFENSE!!

Promo hangat bulan ni untuk NUTRIFERON..wah..makin ramai tanya pasal nutriferon ni. Tak cuba tak tahu ye...Saya dah cuba dulu nutriferon ni..memang mantap! Tak sia-sia labur duit di sini sebab alhamdulillah dah tak rajin sakit dan tak perlu turun naik hospital untuk ambil ubat sintetik..;)

Jom tengok testimonial rakan-rakan semua tentang NUTRIFERON ni..terbaik!!

testimoni nutriferon

testimoni nutriferon

testimoni nutriferon

testimoni nutriferon

testimoni nutriferon

testimoni nutriferon

Ini testimoni rakan-rakan sekalian..Anda bagaimana? Tak nak rebut harga runtuh bulan april ni? Jimat banyakkk tau...




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

03 April 2013

nutriferon


Walla..bulan ni promo NUTRIFERON..memang sangat menjimatkan....NUTRIFERON satu-satunya imun booster yang tak ada saingan buat masa ini.. TAK ADA SAINGAN OK!..bukan calang-calang produk...

NUTRIFERON ni adalah penemuan dan kajian lebih 40 tahun..wee...lama tu, patutlah sangat berkualiti. Ia menggalakkan INTERFERON untuk menjadi bentang sistem imun apabila badan di serang oleh bakteria atau virus.

Kira macam antibiotik tapi ini NATURAL punya...memang SAFE dan tak mengganggu buah pinggang dan lain-lain..

Jom tengok sekilas siapa yang perlukan NUTRIFERON ini :

1. Sesiapa sahaja yang berumur melebihi 12 tahun yang gaya hidupnya amat sibuk, tekanan gaya hidup menyebabkan system imun individu ini seringkali mengalami serangan yang berterusan
2. Individu yang ingin proaktif di dalam mengoptimumkan respons imun mereka terhadap iritasi alam sekitar dan juga pencemaran udara
3. Individu yang ingin mengekalkan prestasi sistem imun mereka di tahap yang maksimum
4. Individu yang berumur, yang sedemikian terdedah kepada kekurangan imuniti
5. Individu yang diet mereka tidak optimum
6. Individu yang sering tertekan/hidup dalam tekanan
7. Individu yang gaya hidupnya tidak/kurang aktif
8.bayi yang menyusu susu ibu (ibu yang ambil)
9.Kanak2 bawah 1tahun-12 tahun boleh ambil mengikut dose yang disarankan
10.Ibu menyusu boleh ambil, tetapi pregnant mom xboleh ambil
11.Memang digalakkan ambil untuk mereka yang ada sakit autoimune (sekumpulan lebih daripada 100 jenis penyakit di mana sistem imun badan menyerang sel baik )


KENAPA NUTRIFERON?
>>>>Dalam satu kajian makmal baru2 ini, Nutriferon telah menunjukkan yang ia memberi kesan secara positif terhadap sel-sel pembunuh semulajadi (NK) – sokongan tambahan bagi penemuan hebat dalam sains sistem imun

1. Meningkatkan tahap interferon secara semulajadi – saintis telah mengenalpasti interferon sebagai satu faktor penting penyumbang kepada fungsi imun yang sihat. Nutriferon adalah satu-satunya supplemen tambahan di US yang dihasilkan oleh immunologist yang menjumpai interferon yang meningkatkan pengeluaran interferon di dalam badan secara semulajadi.


2. Dihasilkan oleh individu yang menjumpai Interferon - Dr. Yasuhiko Kojima, imunologi dunia yang terkenal yang telah menemui interferon pada tahun 1954, telah melakukan penyelidikan berdedikasi selama empat puluh tahun untuk mencari sebatian semulajadi yang akan memberi rangsangan kepada pengeluaran interferon. Nutriferon daripada Shaklee adalah satu-satunya supplemen perlindungan di US.


3. Penyelidikan selama 40 tahun – selepas 40 tahun melakukan ujian yang teliti dan melibatkan percubaan bertan-tan kandungan sebatian semulajadi dan herba, Dr. Kojima membangunkan campuran unik empat elemen berkuasa sayur-sayuran yang meningkatkan pengeluaran semulajadi interferon badan.


4. Campuran interferon yang dipatenkan – elemen tumbuh-tumbuhan penggalak. NutriFeron mempunyai MACH, 1 campuran interferon drpd ekstrak tumbuhan yg telah dipatenkan formula ekslusif yang mengandungi ekstrak labu, ekstrak safflower, ekstrak benih Asian Plantain dan ekstrak bunga Japanese Honeysuckle.


5. disokong oleh 4 kajian klinikal ke atas manusia- 4 kajian klinikal yang dikeluarkan mengesahkan kesihatan luarbiasa dan sokongan imunisasi hasil manfaat daripada campuran ekstrak proprietari yang ditemui di NutriFeron.


6. Formula eksklusif dilindungi oleh tiga paten - Nutriferon disokong oleh tiga paten dan hanya boleh didapati melalui Shakee dan Independent Distributor Shaklee sahaja. Formula yang unik dan berpaten ini hanya eksklusif di Shaklee.


7. Dibuat menepati piawaian kualiti yang terbaik – supplemen tambahan yang berkesan, NutriFeron telah melalui ujian sistematik yang ketat untuk keselamatan, kesucian, potensi, dan prestasinya.


Ha, hebat tak NUTRIFERON keluaran shaklee ni...harga memang berbaloi dengan kualitinya....;)

nutriferon

















BANYAK KEGUNAAN KAN??????? YANG PENTING SEMULAJADI DAN SELAMAT..PROMO HEBAT BULAN APRIL. JOM KASI UP SISTEM IMUN SEMUA...KURANGKAN RISIKO UNTUK JATUH SAKIT...

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

01 April 2013

WHY OUR SERVICE IS BEING CHOOSED..:)



Servis mantap dari rehans wardrobe..terbaik!!Enjoy viewing the video ok..;)

Please share this video as well..:)

Untuk dapatkan servis pengiklanan yang cantik,berpatutan dan berbaloi boleh hubungi Syafwan di 0173209979 atau layari page beliau di facebook : https://www.facebook.com/SrsAdvertisement

PASTI TERTARIK!!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

VITAMIN E~ musuh utama jerawat & kesan lecur!

Saya ingat lagi time saya belajar dulu selalu kena jerawat. Kulit selalu sensitif sebab terdedah dengan minyak masa kat workshop. Yelah, manufacturing student. bukan duduk beraircond sakan ye. Kadang- kadang penat sangat balik terus tidur tanpa basuh muka which is VERY BAD HABIT.

Nak tahu tips jaga muka? Selalu lah basuh muka anda dengan lebih kerap. Sebab tu ambil wudhu tu kira penyeri muka juga..:) Tapi bila dah kena minyak dan asap bagai, kenalah cuci muka dengan sempurna, ye tak?

So bila jerawat datang aja, mesti susah hati. Berpuluh farmasi saya naik turun untuk ubat jerawat. Ada yang lagi teruk adalah. Ada satu sahaja yang ok untuk saya tapi itu pun alcohol which is kadang2 was-was nak guna...:)

Jom kita tengok testimoni dari cik aula tentang VITAMIN E
testimoni vitamin e
Superb kan kesan vitamin E ni. Yang ni vitamin E lama tau. sebelum diupgrade dengan grape seed dan selenium. Sekarang lagi power ;)

Macam pagi tadi saya picit vitamin E sikit, sapu kat jerawat, boleh kecut dah sikit2. Bukan tu je muka jadi balance. Tak kering dan tak berminyak..Memang sesuai buat masker...

Macam mana nak buat masker vitamin E? 
Ramai suggest guna plain yogurt+ESP+ vitamin E yang dipicitkan. Settle. Tak perlu pergi facial dah..hehe.

testimoni vitamin e

Yang ni pula membuktikan vitamin E memang bagus untuk kesan lecur. Tengoklah perubahan drastik adik comel ini. Untuk luaran dia pakai herbal blend cream dan vitamin E. Untuk dalaman pulak dia makan meal shake+ Vita C. Marvellous!

Vitamin E ni best plak bila gali ilmu banyak-banyak dapat tahu banyaaaak fungsi dia. Yang paling penting its NATURAL..bukan sintetik. Tak perlu risau tak perlu takut. Memang berbaloi beli untuk kecantikan dan sebagai first aid. Untuk SUAMI ISTERI pun sangat2 digalakkan...:)



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

16 March 2013

PERIOD PAIN..memang sakit!

period pain

Sebut pasal PERIOD PAIN atau SENGGUGUT memang semua wanita yang pernah mengalaminya gerun. Memang sakit bersalin lagi sakit. Tapi sakit ni jika bulan-bulan mengganggu hidup, memang serba tak kena.

Masa saya belajar dulu, ada rakan saya yang hampir 2 hari MC sebab sakit yang tak tahan sampai muntah dan pengsan. Pelik juga, walaupun saya pun bulan-bulan tak pernah miss sakit tuh, tapi Alhamdulillah boleh lagi pergi ke kelas cuma nak fokus tu susah sikit.

Sebab period pain ni sakit dia tak sama untuk semua wanita. Ada yang MILD je, ada yang sakit teruk ada yang tak pernah sakit pun ada.  Ada yang cakap lepas bersalin dah tak ada senggugut. No! Dah bersalin pun ada yang masih senggugut ok!

Antara simptom-simptom period pain :
1. Sakit abdomen yang amat ( tak boleh nak describe sebab yang alami sahaja tahu..:) )
2. Sakit tulang pinggang dan ke bawah
3. Tidak boleh fokus atau berjalan dengan baik
4. Muntah atau pengsan ( kes teruk)

Antara sebab-sebab berlakunya period pain :
1. Serviks sempit
2. Ovari ada cyst
3. Infeksi
4. IUD mengganggu

LAGI SATU : Ia terjadi sebab rahim dirangsang oleh PROSTAGLANDINS, sejenis bahan kimiah yang terlibat dalam kesakitan dan keradangan). So semakin banyak PROSTAGLANDINS, semakin bertambah lah sakit itu.


CARA-CARA UNTUK MENGURANGKANG PERIOD PAIN :

1. Diet yang seimbang dengan buah dan sayuran. Fiber yang cukup boleh menyingkirkan estrogen yang berlebihan.
2. Pengambilan vitamin E, Kalsium , Magnesium dan Vitamin D yang cukup. Kalsium dan magnesium berfungsi untuk mengurangkan kejang otot pada perut dan menyokong sakit tulang akibat period pain
3. Regular check up . Bincang dengan doktor jika sakit yang teruk

4. Elakkan XENEOESTROGEN & PHYTOESTROGENS kerana dua bahan ini mengakibatkan menstrual cramps. XENEOESTROGEN selalu didapati dalam shampu atau serbuk cuci ( yang ni lah sebab kita digalakkan guna bebas toksik ;) ) PHYTOESTROGENS pula selalu terdapat dalam herba-herba buatan sendiri.Kedua unsur ini boleh mengakibatkan kekurangan vitamin B dan Magnesium sekaligus membawa kepada kejang perut semasa period

5. Baring dalam posisi yang selesa
6. Tuam perut dengan botol panas berbalut ( saya pernah buat dulu memang mujarab) . Ia seakan merelease otot masa kejang
7. COKLAT ( yang ni bergantung pada individu. saya suka coklat dan ia membantu hilangkan sakit saya..hehe)

JOM CURE PERIOD PAIN dan jalani hidup dengan ceria!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

12 March 2013

Apple pie sedappppp

Hari ni nak tukar selera pula update blog, semalam dah berjaya buat PIE EPAL...memang sedap..cuma manis sebab saya guna epal merah yang manis. so tak terfikir nak kurangkan manis dalam inti tu..heheh...tapi memang tercapai hajat lah..:)

Bahan-bahan :

Inti :
6 biji epal ( hijau /merah)
200 g gula pasir
20 g tepung jagung
sedikit air

Untuk Doh:
500 g tepung gandum
200g gula halus ( tak nak pun tak ape sebab inti pie tu dah manis)
200g mentega
2 biji telur
Esen vanila


Ni bahan-bahan untuk inti epal. Panaskan air dan gula

Lepas tu masuk epal yang dah dipotong dadu. Masak sehingga perang. Angkat dan ketepikan


Ni doh tepung, masuk semua bahan2 doh dan gaul sebati. Pakai tangan je baru tahu tekstur
Simpan dalam peti sejuk 30 minit
 Letak lapisan pertama doh lebih kurang 1/2 inci. Pastikan loyang digris dengan mentega dan tepung. Kalau nak senang guna acuan pie. Saya ni nak cepat so pakai loyang je. hihi


Masukkan inti epal yang dah masak tadi. Ratakan

Letak lagi lapisan di atas untuk tutup epal. Pastikan tutup betul-betul. Masak dalam ketuhar 200 degree selama 20 minit. Tengok sekali sekala perubahan dalam ketuhar tu.

Tadaa...dah siap...boleh potong dan makan.. Saya makan dengan ESP..memang kombinasi hebat!hehe..





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

11 March 2013

GIGI & KALSIUM

kalsium

Hari ini saya nak cerita pasal gigi pula. Saya suka buat research tentang mineral dan vitamin. So alang-alang bulan ni promo OSTEMATRIX..so kita gali ilmu tentang keperluan kalsium dalam hidup kita.

Tahukah anda 1/3 daripada gigi kita terdiri daripada kalsium. So kalau kalsium tak cukup, agak-agak kukuh tak struktur gigi kita?Mestilah tak kan. Sebab tu dari kecil disarankan minum susu la...makan ikan bilis la dan macam-macam. Keperluan kalsium adalah seiring dengan pertumbuhan umur masing-masing.

Kanak-kanak dan remaja perlukan kalsium tinggi untuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat. So bila dah tumbuh gigi kekal tak perlu dah kalsium ke???A BIG NO!

KALSIUM perlu sepanjang hidup untuk mengelakkan tulang dan gigi rapuh...Bila kalsium kurang, ini salah satu yang boleh terjadi...GIGI RAPUH...bila gigi rapuh mulalah berlubang ke...lepas berlubang ada yang kena cabut..nak ker??

So jangan ambil remeh dengan keperluan kalsium. Make sure your calcium intake is sufficient ;)







Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

05 March 2013

INSOMNIA ~ Susah tidur

INSOMNIA ~ Susah tidur

Tahukah anda nikmat tidur sangat penting untuk manusia? Macam Nabi pernah beritahu, 1/3 malam adalah untuk tidur. Jadi, bila tidur tak cukup atau sukar tidur, hari berikutnya tentu memenatkan dan tidak produktif.

Antara sebab mendapat insomnia adalah :
1. Stress
2. Mengambil ubat-ubatan
3. Masalah kesihatan atau kesakitan
4. Pola pemakanan yang tidak baik
5. Kafein intake
6. Merokok dan alkohol
7. Kerap berfikir dan tidak berehat

Ramai yang mengalami susah tidur walaupun penat seharian. Ada yang bergantung dengan pil tidur sehingga pil tidur pun tidak boleh memberikan kesan yang baik.

Antara cadangan untuk tidur lena ialah :
1. Mandi dengan air suam sebelum tidur
2. Mengambil segelas susu atau produk tenusu
3. Elakkan kafein
4. Pengambilan Kalsium+Magnesium yang cukup

Jom tengok apa mereka kata :

Tentukan yan terbaik untuk anda...saya ada pilihan yang terbaik...OSTEMATRIX...Lebih dari sekadar kalsium...:)

INSOMNIA ~ Susah tidur















Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe





Continue Reading

02 March 2013

OSTEOPOROSIS~ A SILENT DISEASE

Saya kenal apa itu osteoporosis masa tengok iklan susu dulu-dulu.. Bagaimana tulang tiba-tiba membengkok..ngeri tengok. Tapi masa tu kecil lagi, mana tahu sebab apa jadi macam tu semua. Tapi selalu mak pesan..minum susu..minum susu... Fuh. Saya admit saya tak suka minum susu putih. Saya lagi suka minum yang berperisa which i knoe sometimes its not good sebab banyaaak gula.

Ok, jom share pasal OSTEOPOROSIS.

Apa itu osteoporosis? Ia adalah tulang yang menjadi semakin lemah dengan peningkatan usia. Atau lebih tepat, hilang jisim tulang dan struktur tulang yang sepatutnya. Kira macam tulang akan jadi rapuh, poros.

No simptom for this disease..sebab its a SILENT DISEASE. Hanya tahu bila tulang retak or patah. Lepas tu baru maybe diagnos dengan OSTEOPOROSIS...

Antara faktor untuk terjadinya osteoporosis ialah :
1. Usia tua
2. Hormon seks yang berkurang ( terutama selepas menopous)
3. Sejarah keluarga
4. Cara pemakanan
5. Kurang bersenam
6. KEKURANGAN KALSIUM dan VITAMIN D


OSTEOPOROSIS

Sebab itu pengambilan kalsium sangat penting untuk semua terutama wanita.

Salah satu cara merawat osteoporosis ialah mengambil keperluan kalsium yang secukupnya, pengambilan vitamin D untuk penyerapan kalsium yang lebih baik dan kerapkan bersenam.

So jom bagi yang terbaik kepada keluarga kita...:)Saya dah beri, dan mereka sangat berpuas hati. Anda bila lagi?

ostematrix


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

25 February 2013

Asthma ~

asma



Asma ialah sejenis penyakit radang yang menyerang paru-paru dan saluran pernafasan. Asma terjadi apabila ruangan udara menjadi sempit. Jom tengok gambar ini

asma

Ini lah rupa saluran pernafasan bila terkena serangan asma. Mukus akan terbentuk dan menyempitkan saluran pernafasan yang mengakibatkan susah nafas, sakit dada, batu yang teruk dan semput.

Serangan asma selalu terjadi apabila makan makanan yang terlalu sejuk atau seafood, terdedah kepada habuk, bulu binatang peliharaan,serangga dan pelbagai pencemaran yang lain.

Bagaimana untuk mengatasi masalah asma?
INHALER! Inhaler perlu ada bersama-sama tak kira di mana jua anda berada. Ia akan menjadi seperti kawan baik anda untuk melegakan asma apabila serangan berlaku.

TAPI...ada lagi satu cara natural untuk mengurangkan risiko serangan asma...

omega guard

Pengambilan OMEGA selama hampir 10 bulan boleh mengurangkan risiko serangan asma kerana ia merupakan anti radang dan melegakan saluran pernafasan.

Nak cure atau nak bawa inhaler selalu? Anda decide! ;)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

14 February 2013

HAMIL tetapi masih menyusu. Bahaya atau sebaliknya?

kehamilan


Menyusukan anak masing-masing merupakan moment yang terindah dalam setiap kehidupan wanita. Pelbagai rintangan perlu di hadapi oleh seorang ibu untuk menjayakan penyusuan selama 2 tahun. Kurang susu, nursing strike, nipple confius, latching tak betul,growth spurt, sakit pinggang, period dan macam-macam lagi masalah yang mungkin si ibu alami.

Ketika hampir semua masalah dihadapi dengan baik, penyusuan akan menjadi sangat ENJOY dan RILEKS kepada si ibu dan anak. Ketika anak menginjak umur 9 -11 bulan, si ibu mungkin disahkan hamil atau memang anda merancang untuk anak yang ke dua.

Apabila isu ini timbul, ramai menyangka TIDAK boleh meneruskan penyusuan selepas hamil. Ramai ibu akan mengalami kemurungan dan berfikir cara yang terbaik untuk wean off dengan anak.

PERLU WEAN OFF SEMASA HAMIL?

Follow the flow. Jangan terus wean off anak kerana itu boleh membawa kesedihan yang berpanjangan kepada si anak dan juga anda. Emosi anda sebagai seorang wanita hamil juga perlu di jaga.

Ramai yang mengatakan menyusukan akan merangsang hormon OKSITOSIN yang menggalak kepada pengecutan rahim atau kontraksi. Ya betul. Tapi hormon yang dirangsang adalah tidak cukup sehingga untuk mengundang kontraksi besar sehingga membawa kelahiran atau keguguran. [lactation counsellor]

Tetapi ada beberapa perkara yang perlu anda tahu bila menyusukan semasa hamil :

1. Nipple akan menjadi ngilu dan perit
2. Kebanyakan orang akan mengalami kemurudan susu
3. Rasa susu akan berubah menjelang trimester kedua kerana badan menghasilkan kolestrum untuk anak ke dua, dan mungkin anak anda akan wean off sendiri kerana tidak suka akan rasa susu itu.

HENTIKAN PENYUSUAN : JIKA ANDA PERNAH MENGALAMI KEGUGURAN, BLEEDING ATAU KELAHIRAN BAYI PRA MATANG. BINCANG DENGAN GYNAE ANDA :)

Jangan risau jika terpaksa wean off dengan anak sulung anda kerana itu adalah lumrah. Anda masih boleh tandem nursing dengannya selepas anak lahir (jika si anak masih mahu menyusu)

Sepanjang tempoh wean off, layan anak dengan baik, manjakan dia dan sentiasa rapat dengannya. Cari cara yang terbaik untuk WEAN OFF jika perlu.

Jika anda tidak mengalami apa-apa masalh, penyusuan masih boleh diteruskan sehingga anda mampu.


Happy breastfeed while pregnant!! :)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

13 February 2013

A BIG CHANGE IN ME!

Dah hampir setahun saya menggunakan produk shaklee.. Alhamdulillah, sangat bagus kesannya ke atas diri saya. Kalau nak tahu, saya cepat stress, down and penat sebelum ni.. tapi sejak setahun yang lepas saya mula mendapati perubahan yang ketara which is VERY GOOD for me.

Saya mengambil set wellness ( vitalea, b compleks, vtiamin C, alfalfa , ESP) dan ostematrix. Vitamin2 ini membantu dalam penyusuan, tidak mudah letih dan lebih bertenaga.

Bonus yang saya dapat, kulit lebih cantik dan licin dan KURUSSS,, saya tak makan set untuk kurus pun, tapi maybe sebab breastfeed dan ESP serta alfalfa boleh sebabkan berat saya turun cantik sahaja. Sampai orang tegur macam anak dara..:)

Kalau rasa jerawat nak tumbuh, saya sapu VITAMIN E...terus kering!!

Inilah latest rupa saya. CERIA & happy!!!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

10 February 2013

KOLESTROL ATTACK!WARNING!


kolestrol

Kolestrol merupakan salah satu elemen penting dalam badan dalam tenaga dan metabolisma. Ia penting untuk sel berkerja seluruh badan. Hati akan menukarkan lemak yang kita makan kepada bentuk kolestrol untuk tujuan tersebut.

Kolestrol akan dibawa oleh protein kepada sel . Ini dinamakan LIPOPROTEIN. Lipoprotein mengandungi 2 jenis kolestrol iaitu HDL(kolestrol baik) dan LDL(kolestrol tidak baik)

Sesiapa yang mengandungi kadar LDL yang tinggi berisiko untuk mendapat sakit jantung pada masa yang akan datang. Kolestrol boleh diuji dengan ujian darah (fasting test).

RESULT BLOOD TEST YANG NORMAL:
Jumlah kolestrol < 4mmol/L
LDL <2mmol/L
HDL>1mmol/L
triglyceride<1.7mmol/L

Untuk mengetahui dengan lebih tepat, ujian darah perlu di lakukan bersiri.

Nisbah : Jumlah kolestrol : HDL perlu < 4 untuk menunjukkan status FREE from kolestrol.

contoh blood test result
contoh blood test result

Sakit jantung selalunya berlaku apabila LDL tinggi, merokok, hig blood pressure, tak aktif, overweight, diabetes, keturunan.

Antara cara untuk mengurangkan risiko sakit jantung :
1. Berhenti merokok
2. Selalu bersenam
3. Makan secara sihat
4. Pilih lemak monounsaturated
5. Kurangkan lemak transfat ( lihat label pada makanan )
6. Pilih makanan yang tidak ada hydrogenated oils
7. Fish oils(polyunsaturated fat). Mengurangkan triglyceride, membantu blood clot, membaiki denyutan jantung

KOLESTROL ANTARA RISIKO SAKIT JANTUNG YANG PALING TINGGI. GET RID FROM IT!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

07 February 2013

DIABETES,kenapa dan mengapa?


diabetes
Diabetes menjadi penyakit yang umum di Malaysia. Apa itu sebenarnya diabetes? Diabetes adalah berlaku apabila tidak dapat menukarkan gula kepada tenaga.

JENIS DIABETES
Ada 2 jenis diabetes:
1. TYPE 1 : Kurang insulin( hormon yang mengawal gula)
2. TYPE 2 : Insulin tidak berfungsi dengan baik

SIMPTOM-SIMPTOM DIABETES
- kerap haus
- kerap kencing
- kurang berat badan
- luka lambat sembuh

Bagaimana nak tahu kita ada diabetes? Boleh check darah semasa puasa pagi. Jika result lebih dari 126mg/DL maka diklasifikasikan sebagai diabetes.


diabetes

Secara umumnya, pankreas akan menghasilkan insulin untuk menukar glukos kepada tenaga untuk sel darah. Tetapi bila kencing manis, pankreas tidak boleh menghasilkan insulin.

CARA KAWAL GULA

1. Kerap kan bersenam dengan konsisten ( membaiki kawalan gula dalam darah)
2. Jaga pemakanan yang mengandungi gula dan karbohidrat ( kurangkan karbohidrat)
3. Pengambilan asid lemak dengan kadar yang betul

DIABETES HARUS DIKAWAL SEBELUM MENJADI LEBIH MELARAT!



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

05 February 2013

OBES? Jom target IDEAL weight

lemak tepu


Bagaimana untuk hilangkan lemak-lemak di dalam badan dengan baik? Salah satu cara adalah mengambil OMEGA 3.

Merujuk Mind 1st co.uk, kajian dijalankan dan mendapati bahawa orang yang mengambil supplement omega membakar kalori mereka sebanyak 26% daripada yang tidak mengambil OMEGA.

Bagaimana OMEGA memainkan peranan?
Omega akan mengaktifkan metabolisma dan membantu membakar lemak dengan lebih mudah.
EPA & DHA akan mengoksidakan lemak yang terkumpul dan membaiki kadar insulin di dalam badan.

Ia juga akan menurunkan hormom leptin( hormon lapar) serta membantu menaikkan HDL ( kolestrol baik) di dalam badan.

Tapi, bukan ambil OMEGA semata-mata dah terus kurus ye..

Cara yang betul untuk menurukan berat badan dengan baik:
1. Detox
2. Jaga pemakanan( elakkan trans fat kerana ia boleh meningkatkan LDL(kolestrol yang tidak baik)
3. Minum air banyak untuk menyingkirkan toksin
4. BERSENAM

sihat

AMALKAN GAYA HIDUP YANG SIHAT :)


PIN PIN : OMEGA TENGAH PROMO. NAK BELI TIME PROMO ANDA YANG JIMAT. KALAU BELI TIME TAK PROMO, EFFECT TETAP SAMA TAPI HARGA TAK SAMA KAY...BUATLAH PILIHAN YANG BIJAK...;)

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

04 February 2013

OMEGA OH OMEGA


omega

Baru-baru ini saya ada buat research tentang omega atau fish oil. Memang tersangat banyak benefits dia. Rambang mata juga bila dok tengok fungsinya yang beribu. Baru ku tahu kenapa ramai suka OMEGA GUARD!!
Entri lepas pun saya ada share artikel tentang asid lemak dan omega, 

Nak baca lagi tentang OMEGA boleh klik di sini

Seperti yang sedia maklum, omega terkenal dengan fungsi untuk JANTUNG. Di US, mereka disarankan mengambil supplement  fish oil setiap hari untuk mengurangkan risiko sakit jantung. 

Bukan itu sahaja, OMEGA ada beberapa fungsi lain yang mantap.jom tengok sekilas:

1. Mengurangkan sakit mata : Retina adalah mengandungi kandungan DHA dan DHA melindungi mata dari retinopathy. Pengambilan DHA juga boleh mengurangkan mascular ( rabun samar-samar) yang makin lama boleh menyebabkan buta. Kajian telah membuktikan orang yang mengambil ikan dua kali seminggu mengurangkan risiko 50% sakit mata

2. Menajamkan memori

3. Untuk mengurangkan hipertension, stroke

4. Artiritis

5. Mengurangkan lemak dalam badan

6. Untuk pregnancy , post partum depression


In sha Allah, kalau ada kesempatan saya akan brief more details untuk setiap satu fungsi. Memang hebat la OMEGA ni..


PROMOSI OMEGA TERBUKA SEKARANG SEHINGGA 28 HB FEBRUARI. CEPAT DAPATKAN DENGAN HARGA YANG SANGAT MURAHHHHHHH.. 

                                                   omega guard



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading