25 February 2013

Asthma ~

asma



Asma ialah sejenis penyakit radang yang menyerang paru-paru dan saluran pernafasan. Asma terjadi apabila ruangan udara menjadi sempit. Jom tengok gambar ini

asma

Ini lah rupa saluran pernafasan bila terkena serangan asma. Mukus akan terbentuk dan menyempitkan saluran pernafasan yang mengakibatkan susah nafas, sakit dada, batu yang teruk dan semput.

Serangan asma selalu terjadi apabila makan makanan yang terlalu sejuk atau seafood, terdedah kepada habuk, bulu binatang peliharaan,serangga dan pelbagai pencemaran yang lain.

Bagaimana untuk mengatasi masalah asma?
INHALER! Inhaler perlu ada bersama-sama tak kira di mana jua anda berada. Ia akan menjadi seperti kawan baik anda untuk melegakan asma apabila serangan berlaku.

TAPI...ada lagi satu cara natural untuk mengurangkan risiko serangan asma...

omega guard

Pengambilan OMEGA selama hampir 10 bulan boleh mengurangkan risiko serangan asma kerana ia merupakan anti radang dan melegakan saluran pernafasan.

Nak cure atau nak bawa inhaler selalu? Anda decide! ;)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

14 February 2013

HAMIL tetapi masih menyusu. Bahaya atau sebaliknya?

kehamilan


Menyusukan anak masing-masing merupakan moment yang terindah dalam setiap kehidupan wanita. Pelbagai rintangan perlu di hadapi oleh seorang ibu untuk menjayakan penyusuan selama 2 tahun. Kurang susu, nursing strike, nipple confius, latching tak betul,growth spurt, sakit pinggang, period dan macam-macam lagi masalah yang mungkin si ibu alami.

Ketika hampir semua masalah dihadapi dengan baik, penyusuan akan menjadi sangat ENJOY dan RILEKS kepada si ibu dan anak. Ketika anak menginjak umur 9 -11 bulan, si ibu mungkin disahkan hamil atau memang anda merancang untuk anak yang ke dua.

Apabila isu ini timbul, ramai menyangka TIDAK boleh meneruskan penyusuan selepas hamil. Ramai ibu akan mengalami kemurungan dan berfikir cara yang terbaik untuk wean off dengan anak.

PERLU WEAN OFF SEMASA HAMIL?

Follow the flow. Jangan terus wean off anak kerana itu boleh membawa kesedihan yang berpanjangan kepada si anak dan juga anda. Emosi anda sebagai seorang wanita hamil juga perlu di jaga.

Ramai yang mengatakan menyusukan akan merangsang hormon OKSITOSIN yang menggalak kepada pengecutan rahim atau kontraksi. Ya betul. Tapi hormon yang dirangsang adalah tidak cukup sehingga untuk mengundang kontraksi besar sehingga membawa kelahiran atau keguguran. [lactation counsellor]

Tetapi ada beberapa perkara yang perlu anda tahu bila menyusukan semasa hamil :

1. Nipple akan menjadi ngilu dan perit
2. Kebanyakan orang akan mengalami kemurudan susu
3. Rasa susu akan berubah menjelang trimester kedua kerana badan menghasilkan kolestrum untuk anak ke dua, dan mungkin anak anda akan wean off sendiri kerana tidak suka akan rasa susu itu.

HENTIKAN PENYUSUAN : JIKA ANDA PERNAH MENGALAMI KEGUGURAN, BLEEDING ATAU KELAHIRAN BAYI PRA MATANG. BINCANG DENGAN GYNAE ANDA :)

Jangan risau jika terpaksa wean off dengan anak sulung anda kerana itu adalah lumrah. Anda masih boleh tandem nursing dengannya selepas anak lahir (jika si anak masih mahu menyusu)

Sepanjang tempoh wean off, layan anak dengan baik, manjakan dia dan sentiasa rapat dengannya. Cari cara yang terbaik untuk WEAN OFF jika perlu.

Jika anda tidak mengalami apa-apa masalh, penyusuan masih boleh diteruskan sehingga anda mampu.


Happy breastfeed while pregnant!! :)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

13 February 2013

A BIG CHANGE IN ME!

Dah hampir setahun saya menggunakan produk shaklee.. Alhamdulillah, sangat bagus kesannya ke atas diri saya. Kalau nak tahu, saya cepat stress, down and penat sebelum ni.. tapi sejak setahun yang lepas saya mula mendapati perubahan yang ketara which is VERY GOOD for me.

Saya mengambil set wellness ( vitalea, b compleks, vtiamin C, alfalfa , ESP) dan ostematrix. Vitamin2 ini membantu dalam penyusuan, tidak mudah letih dan lebih bertenaga.

Bonus yang saya dapat, kulit lebih cantik dan licin dan KURUSSS,, saya tak makan set untuk kurus pun, tapi maybe sebab breastfeed dan ESP serta alfalfa boleh sebabkan berat saya turun cantik sahaja. Sampai orang tegur macam anak dara..:)

Kalau rasa jerawat nak tumbuh, saya sapu VITAMIN E...terus kering!!

Inilah latest rupa saya. CERIA & happy!!!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

10 February 2013

KOLESTROL ATTACK!WARNING!


kolestrol

Kolestrol merupakan salah satu elemen penting dalam badan dalam tenaga dan metabolisma. Ia penting untuk sel berkerja seluruh badan. Hati akan menukarkan lemak yang kita makan kepada bentuk kolestrol untuk tujuan tersebut.

Kolestrol akan dibawa oleh protein kepada sel . Ini dinamakan LIPOPROTEIN. Lipoprotein mengandungi 2 jenis kolestrol iaitu HDL(kolestrol baik) dan LDL(kolestrol tidak baik)

Sesiapa yang mengandungi kadar LDL yang tinggi berisiko untuk mendapat sakit jantung pada masa yang akan datang. Kolestrol boleh diuji dengan ujian darah (fasting test).

RESULT BLOOD TEST YANG NORMAL:
Jumlah kolestrol < 4mmol/L
LDL <2mmol/L
HDL>1mmol/L
triglyceride<1.7mmol/L

Untuk mengetahui dengan lebih tepat, ujian darah perlu di lakukan bersiri.

Nisbah : Jumlah kolestrol : HDL perlu < 4 untuk menunjukkan status FREE from kolestrol.

contoh blood test result
contoh blood test result

Sakit jantung selalunya berlaku apabila LDL tinggi, merokok, hig blood pressure, tak aktif, overweight, diabetes, keturunan.

Antara cara untuk mengurangkan risiko sakit jantung :
1. Berhenti merokok
2. Selalu bersenam
3. Makan secara sihat
4. Pilih lemak monounsaturated
5. Kurangkan lemak transfat ( lihat label pada makanan )
6. Pilih makanan yang tidak ada hydrogenated oils
7. Fish oils(polyunsaturated fat). Mengurangkan triglyceride, membantu blood clot, membaiki denyutan jantung

KOLESTROL ANTARA RISIKO SAKIT JANTUNG YANG PALING TINGGI. GET RID FROM IT!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

07 February 2013

DIABETES,kenapa dan mengapa?


diabetes
Diabetes menjadi penyakit yang umum di Malaysia. Apa itu sebenarnya diabetes? Diabetes adalah berlaku apabila tidak dapat menukarkan gula kepada tenaga.

JENIS DIABETES
Ada 2 jenis diabetes:
1. TYPE 1 : Kurang insulin( hormon yang mengawal gula)
2. TYPE 2 : Insulin tidak berfungsi dengan baik

SIMPTOM-SIMPTOM DIABETES
- kerap haus
- kerap kencing
- kurang berat badan
- luka lambat sembuh

Bagaimana nak tahu kita ada diabetes? Boleh check darah semasa puasa pagi. Jika result lebih dari 126mg/DL maka diklasifikasikan sebagai diabetes.


diabetes

Secara umumnya, pankreas akan menghasilkan insulin untuk menukar glukos kepada tenaga untuk sel darah. Tetapi bila kencing manis, pankreas tidak boleh menghasilkan insulin.

CARA KAWAL GULA

1. Kerap kan bersenam dengan konsisten ( membaiki kawalan gula dalam darah)
2. Jaga pemakanan yang mengandungi gula dan karbohidrat ( kurangkan karbohidrat)
3. Pengambilan asid lemak dengan kadar yang betul

DIABETES HARUS DIKAWAL SEBELUM MENJADI LEBIH MELARAT!



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

05 February 2013

OBES? Jom target IDEAL weight

lemak tepu


Bagaimana untuk hilangkan lemak-lemak di dalam badan dengan baik? Salah satu cara adalah mengambil OMEGA 3.

Merujuk Mind 1st co.uk, kajian dijalankan dan mendapati bahawa orang yang mengambil supplement omega membakar kalori mereka sebanyak 26% daripada yang tidak mengambil OMEGA.

Bagaimana OMEGA memainkan peranan?
Omega akan mengaktifkan metabolisma dan membantu membakar lemak dengan lebih mudah.
EPA & DHA akan mengoksidakan lemak yang terkumpul dan membaiki kadar insulin di dalam badan.

Ia juga akan menurunkan hormom leptin( hormon lapar) serta membantu menaikkan HDL ( kolestrol baik) di dalam badan.

Tapi, bukan ambil OMEGA semata-mata dah terus kurus ye..

Cara yang betul untuk menurukan berat badan dengan baik:
1. Detox
2. Jaga pemakanan( elakkan trans fat kerana ia boleh meningkatkan LDL(kolestrol yang tidak baik)
3. Minum air banyak untuk menyingkirkan toksin
4. BERSENAM

sihat

AMALKAN GAYA HIDUP YANG SIHAT :)


PIN PIN : OMEGA TENGAH PROMO. NAK BELI TIME PROMO ANDA YANG JIMAT. KALAU BELI TIME TAK PROMO, EFFECT TETAP SAMA TAPI HARGA TAK SAMA KAY...BUATLAH PILIHAN YANG BIJAK...;)

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

04 February 2013

OMEGA OH OMEGA


omega

Baru-baru ini saya ada buat research tentang omega atau fish oil. Memang tersangat banyak benefits dia. Rambang mata juga bila dok tengok fungsinya yang beribu. Baru ku tahu kenapa ramai suka OMEGA GUARD!!
Entri lepas pun saya ada share artikel tentang asid lemak dan omega, 

Nak baca lagi tentang OMEGA boleh klik di sini

Seperti yang sedia maklum, omega terkenal dengan fungsi untuk JANTUNG. Di US, mereka disarankan mengambil supplement  fish oil setiap hari untuk mengurangkan risiko sakit jantung. 

Bukan itu sahaja, OMEGA ada beberapa fungsi lain yang mantap.jom tengok sekilas:

1. Mengurangkan sakit mata : Retina adalah mengandungi kandungan DHA dan DHA melindungi mata dari retinopathy. Pengambilan DHA juga boleh mengurangkan mascular ( rabun samar-samar) yang makin lama boleh menyebabkan buta. Kajian telah membuktikan orang yang mengambil ikan dua kali seminggu mengurangkan risiko 50% sakit mata

2. Menajamkan memori

3. Untuk mengurangkan hipertension, stroke

4. Artiritis

5. Mengurangkan lemak dalam badan

6. Untuk pregnancy , post partum depression


In sha Allah, kalau ada kesempatan saya akan brief more details untuk setiap satu fungsi. Memang hebat la OMEGA ni..


PROMOSI OMEGA TERBUKA SEKARANG SEHINGGA 28 HB FEBRUARI. CEPAT DAPATKAN DENGAN HARGA YANG SANGAT MURAHHHHHHH.. 

                                                   omega guard



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

31 January 2013

Nak anak yang pintar?????Jom baca

Saya jarang beli paper star. Dulu-dulu selalu beli masa time cari kerja.Sekarang beli lagi bila nak cari kerja lagi..hehe...Certain articles dalam The Star memang menarik dan infomatif. Satu artikel yang memanggil saya untuk update blog hari ini is 'SMART MOVES' from The star Section Health page 10

Sedikit sebanyak review tentang artikel tersebut:

Studi menunjukkan pengambilan OMEGA 3 semasa hamil mampu melahirkan anak yang lebih tinggi IQ. Wah bestnya. Tak pernah tahu pun sebelum ni, kalau tak dah telan sebotol dua dah..hihi...:P

Pendapat mereka ada beberapa faktor yang membawa kepada intelek kanak-kanak iaitu DIETARY, ENVIRONMENT dan juga EDUCATION WISE yang dipilih. 

Pasal asid lemak saya dah pernah terang dulu, ia membantu meningkatkan daya fikiran kerana ia membina blok untuk sistem saraf yang badan sendiri pun tak boleh nak hasilkannya. Tambahan pula, B-complex juga membantu memberi tenaga untuk membina sistem saraf yang cemerlang..;)

Actually, haritu ada pergi DSM (Discover Shaklee Meeting), memang hal ini dibincangkan, so ibu bapa sekalian, pilihlah yang terbaik untuk anak anda. ANDA PENENTU MASA DEPAN ANAK ANDA.

RAISE YOUR CHILD WITH RELIGION, FULL OF CARE& EDUCATION :)



anak pintar
Artikel dalam star, sempat snap gambar ni
omega guard
Favourite Ibu bapa sekarang ni ;)

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

28 January 2013

ESP HOT!!!



Yes!! ESP adalah antara item yang wajib ada dalam stok saya setiap bulan. Baru restok, habis. Baru restok, orang macam dah tahu-tahu dah ada ESP. Memang killer product lah! Alhamdulillah, saya pun wajib ambil setiap hari. TAK MISS! Rasa energetic betul, tambah kulit pun dah makin cantik. Suka!!

Jom intai testimoni fresh dari customer saya..:)

Happy viewing

testimoni esp shaklee

testimoni esp shaklee

testimoni esp shaklee

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

24 January 2013

BREASTFEEDING>>Does all mothers loss their weight?

cara kurus




Sebelum move on dengan tajuk entry, saya nak cerita pasal weight loss saya..nak kata happy pun tak sangat sebab ramai kata x berapa lawa dah kurus sangat..huhu..takpe..janji suami suka...weee..

Jom track down my weight at pre pregnancy,during pregnancy dan post pregnancy.

Berat naik sebanyak 12 kg sepanjang pregnant tahun lepas. Lepas deliver pulak, turun 1 kg je.. Memang risau gak time tu..Sampai tak nak tengok timbang dah. hihi.. Saya tanya doktor why my weight tak turun pun ( itu lepas seminggu deliver ok!)..Doktor cakap berat naik pun lambat, nak turun pun ambil masa jugak. Then semua kata, Breastfeed lah..boleh turun punya. Time tu memang tak percaya sebab i have seen a lots of mothers yg fully breastfeed tapi tak de pun kurus melidi..hihi..

So, memang malas nak fikir dah. Sebab banyaaaak lagi benda nak fikir, tentang syamil, stok susu, pasal kerja lagi..so memang follow the flow. Fokus utama BREAST FEED syamil hingga 2 tahun. Makan memang tak ingat dunia. Kerap lapar lagi dari sebelum pregnant. Semua pun suka perli. Lantaklah, janji perut kenyang, production susu ok dan hati hepy..

Lepas almost 10 bulan BF syamil, berat memang turun mendadak. Even lagi kurang sebelum kahwin. Semua mula tegur. So i think it might be because of BF. Vitamin yang saya ambil pun alfalfa and ESP je boleh menyumbang sikit untuk kurus.

Love breastfeeding!!!;) Banyak benefit BF ni..Rugi siapa yang sia2 kan peluang untuk breastfeed. Paling rugi!!

Ok back to topik...:

***********************************************************************************

Apabila mengandung, seseorang harus naik berat badan secara berperingkat sebagai tenaga dan menampung kandungan. Food intake pun akan bertambah semasa mengandung. Tapi tahukah anda ibu menyusu memerlukan kalori lebih tinggi dari ibu mengandung? Kerana apabila menyusu, kalori terbakar sama seperti melakukan aktiviti kardiovaskular selama 30 minit! So tak hairan lah ramai yang lost weight semasa menyusukan anak mereka.

Antara tips untuk ibu menyusu untuk mengekalkan berat ideal :

~ Makan selang beberapa jam apabila lapar, dan ambil makanan yang berkhasiat
~ Minum air yang banyak kerana 50 % susu ibu adalah daripada air
~ Seimbangkan diet anda. Kerana jika anda hanya ambil karbohidrat sahaja, akan berasa cepat lapar kerana sudah bertukar kepada tenaga
~Bersenam
~ Mengurangkan berat badan secara optimum bukan secara drastik


Tidak semua ibu menyusu akan kurus atau lost weight. Tapi, semua ibu menyusu, rahim mereka akan mengecut dengan lebih cepat daripada ibu yang tidak menyusu. Biarpun menyusu membakar kalori, tetapi cara hidup, pemakanan juga diambil kira secara tidak langsung. Bersenam dan menyusukanlah anak disamping pemakanan yang sihat..in sha Allah dapat berat yang anda mahu! ;)





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

14 January 2013

Tandem nursing : Kunci kejayaan susu banyak

Tandem nursing adalah salah satu kaedah menyusukan 2 orang anak serentak. Selalunya ini terjadi apabila si ibu hamil dan masih ingin meneruskan penyusuan untuk anak sulung.

Tandem nursing akan simulate otak untuk menghasilkan susu dengan lebih banyak. Sama juga konsep seperti double pumping atau tandem dengan pam ( sebelah bayi ,sebelah lagi pam). Namun, tandem nursing tidak ada tolok bandingan dengan pam atau double pumping kerana hisapan anak lebih POWER daripada pam yang paling canggih pun!Itulah uniknya BREASTFEEDING

Pam hanyalah alternatif untuk si ibu yang ingin mengosongkan payudara atau menyimpan stok.

Tandem nursing haruslah memerlukan kesabaran yang tinggi pada awalnya kerana posisi sangat penting untuk menyusukan 2 orang anak atau kembar.

Kelebihan tandem nursing :
~ meningkatkan kuantiti susu
~ mengurangkan masalah bengkak susu ketika di awal kelahiran
~ menjimatkan masa ( tidak perlu pam)
~ Let Down yang tinggi

Siapa yang dah biasa tandem memang mereka enjoy kerana nikmatnya berbeza dan mampu memberi yang terbaik kepada anak-anak..;)

Jom tandem!!






Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

13 January 2013

Detox~ A way to Healthy life

Apa itu DETOX? Ramai yang menyarankan, detox,detox dan detox. Tapi berapa orang yang tahu tentang apa itu proses Detox?

Saya bagi contoh yang ringkas. Andai kata anda mengalami masalah perkumuhan seperti sembelit, buasir atau susah berpeluh. apa yang anda rasa? Tentu tidak selesa, stress, jerawat sana sini dan kulit berminyak. Ini adalah salah satu contoh toksin terkumpul dalam badan anda.

DETOKSIFIKASI adalah proses membuang toksin berlebihan di dalam badan melalui ginjal, buah pinggang, usus dan kulit. Toksik boleh dikeluarkan melalui najis dan peluh. Ia adalah 'pembersihan secara sihat luar dan dalam'

Apakah simptom-simptom badan mempunyai toksik yang berlebihan?
1. Jerawat sering tumbuh
2. Sering berpeluh tidak kira masa
3. Sistem penghadaman yang tidak baik
4. Susah membuang air besar
5. Susah untuk menurunkan berat badan
6. STRESS boleh mengundang hormon stress dan menganggu proses detox

Manfaat Detox 
1. Menurunkan berat badan
2. Kesihatan optimum
3. Mencerahkan kulit
4. Membuang lemak
5. Melancarkan peredaran darah
6. Awet muda

CARA DETOX

1. Mengamalkan makanan fiber untuk memudahkan penyahtoksin
2. Kurangkan minuman berkafein yang mengundang toksik
3. Mengurangkan bahan kimia di dalam makanan
4. Minum air banyak ( 3-4 liter)
5. Sauna
6. Bersenam

Antara produk shaklee yang membantu proses detox

 ~ ALFALFA & HERBLAX~




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

11 January 2013

B compleks shaklee~ MURAH dan LENGKAP!!





















B Compleks merupakan vitamin yang sangat penting untuk kita. Lengkap dengan 8 jenis vitamin B, B compleks shaklee merupakan item yang unggul terutama untuk wanita hamil.

Dahulu, saya juga pernah mengambil B compleks jenama lain, namun, badan saya tak boleh adopt dan sering sembelit. Bila saya ambil vitamin B compleks shaklee, Alhamdulillah stress makin kurang dan tak ada masalah panas badan atau sembelit.

Lagi satu feedback yang saya terima tentang B compleks shaklee : TAK BERBAU dan senang ditelan. Yang ini sangat sesuai untuk wanita hamil yang sering loya.

Tapi harga memang sangat murah!! Nak tahu berapa murah? Jom PM!



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

09 January 2013

Lindungi Hati anda!!

Hati merupakan organ yang terpenting dalam badan. Nak tahu fungsi hati? Meh check..

Fungsi hati :
1. Mengawal paras gula dalam darah
2. Detoksifikasi. Hati akan berkerjasama dengan buah pinggang untuk membuang bahan-bahan kumuh
3. Menghasilkan cecair hempedu untuk membantu penyerapan lemak
4. Penting dalam metabolisme lemak

Sebab itu, kita tidak disarankan untuk mengambil alkohol atau rokok kerana ia boleh menganggu hati. Pilihan di tangan anda, Jom tengok poster yang saya buat. QUICK RECAP


















Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

19 December 2012

Berapa oz susu ibu diperlukan?

Alhamdulillah, murah lagi rezeki Syamil untuk menikmati susu ibu. Syamil dah berusia 10 bulan++ and syamil dah mula makan dengan baik. Awal-awal dulu memang susah nak bagi dia makan. REASON : HE WAS NOT READY TO EAT. Nasiblah saya tak risau sgt bila dia tak nak makan.

Ok. back to topic. Ramai ibu-ibu musykil tentang amount susu yang perlu dibekalkan untuk anak-anak mereka especially bila anak kurang dari setahun. Please ye, jangan compare anak orang lain dengan anak kita. Maybe anak orang lain minum banyak, anak kita minum sikit but if its enough for them then its ok.

Sama je konsep dengan orang besar. Kadang-kadang portion kita makan tak sama kan? Ada yang makan 2 pinggan nasi, ada yang makan 1 pinggan dan ada juga yang makan setengah pinggan. Well, yang ni bukan untuk yang berdiet. PEMAKANAN NORMAL. So bila exceed, kadang-kadang kita rasa tak boleh go thru. macam tulah juga baby. Tak perlu paksa dia if dia tak mahu minum.

FAKTA SALAH : Susu ibu perlu meningkat OZ dari masa ke semasa

FAKTA : Susu ibu biasanya akan berkurang dari masa ke semasa unless ada demand yang tinggi. Keperluannya juga tidak meningkat sangat macam susu formula. Itulah keunikan susu ibu.

Anak saya hampir setahun, sampai sekarang dia hanya minum 3-4oz per feeding dan saya bekalkan 12 0z sehari. ( Pukul 8-6 petang). Saya kadang-kadang pernah juga letak lebih stok, tapi jarang sangat habis.

Boleh baca lebih lanjut tentang requirement susu untuk toddler di sini



Chilled EBM untuk 2 sesi
Ni hasil untuk 2 kali sesi. Pukul 8 dan pukul 11pagi. Saya akan make sure dapat pam 3-4 kali sehari untuk kekalkan supply.

So untuk mommies semua, jangan risau tentang susu tak cukup or whatsoever.

Kalo anak anda mula minum banyak, tandanya mungkin :

~Bila menyusu rasa tidak puas dan asyik menangis. Cuba sua botol yang ada EBM, jika anak minum, bermakna dia memerlukan kuantiti yang lebih. Tapi, cuba juga perah selepas dia DF dan rasa tidak puas. Kalau memang susu tak keluar, mungkin anda harus tingkatkan demand dengan cara power pumping atau tandem nursing. Jika susu keluar lagi atleast 0.50z -1 oz bermakna anak anda mungkin tak ada mood untuk DF or mahu botol. Kena troubleshoot!



TROUBLE SHOOT IS ON OF THE WAY TO MAKE BREASTFEEDING JOURNEY SUCCESFULL!

All the best!

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

Chewable Vitamin C bakal laris!


Tunggu punya tunggu vitamin C sustain release, rupa-rupanya April 2013 baru tahu tentang kewujudannya. Betapa high demand vitamin C ni kan? Memang best lah, saya pun tak sempat simpan stok untuk saya sendiri. Tapi....ada good news ...:)

Vitamin C-chewable 100 mg boleh jadi pengganti..FUNGSI? tetap sama.....best..tak perlu risau,tak perlu gusar. Kita kunyah vitamin C chewable...Lagi bagus dari gula-gula kan? Jom order! 























Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

15 December 2012

Mahu hamil?

Mengandung dan melahirkan memang sudah menjadi impian setiap yang sudah bergelar isteri. Namun, Allah wujudkan pelbagai dugaan untuk mendapat nikmat ini. Bukan semua yang senang hamil dan melahirkan. Ada yang terlalu senang, ada yang betul-betul cuba baru dapat dan ada yang bertahun-tahun mencuba masih belum mendapat peluang itu.

Semua itu adalah rahsia Allah. Hanya Allah sahaja tahu mengapa ada yang di uji sebegitu. Namun sebagai manusia dan hamba, kita seharusnya berusaha sebelum bertawakkal. Tak boleh lah bila tak dapat hamil terus putus asa dan berserah. No! Tak jadi lah. Kena kental. Berusaha segala macam yang dihalalkan oleh Allah. Banyakkk cara.

Antara caranya apabila sudah setahun lebih tidak dikurniakan cahaya mata :

1. Berbincang dengan suami isteri. Jangan memendam atau berahsia. Bersedia menerima kelemahan dan kekurangan jika dari kita. Dan sentiasa menyokong jika pihak lagi satu yang menyumbang ke arah kekurangan itu.

2. Berjumpa dengan pakar sakit puan atau tuan. Cerita dengan mereka dan mereka mungkin akan menjalani beberapa ujian kesuburan

3. Kaedah teknologi : Jika budget anda lebih, boleh terus cuba kaedah yang canggih seperti invitro dsb.

4. Pengambilan supplement yang membantu sistem reproduksi.

Antara supplemen yang penting untuk kesuburan adalah VITAMIN E, ZINK, dan GLA ( jika haid tidak teratur). Supplemen tambahan yang diperlukan adalah B-compleks dan Alfalfa.

VITAMIN E

Menyuburkan sistem reproduksi lelaki.Formulasi vitamin E shaklee mengandungi selenium dan 50 % selenium dalam lelaki terdapat dalam testikel. Kebanyakan selenium hilang melalui air mani.

ZINK

Mampu meningkatkan jumlah sperma yang sihat dan memberi tenaga kepada sperma untuk bergerak ke arah ovum. Mengurangkan masalah prostat dan melawan bakteria dalam vagina

GLA

Mengawal haid yang tidak teratur. Membantu wanita menghasilkan cecair serviks yang subur untuk bantu sperma hidup lebih lama.

B-COMPLEKS

Anti stress dan memberi tenaga

ALFALFA

Mengurangkan sakit ketika bersama dan mencegah keputihan sekaligus membersihkan vagina.

















Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

11 December 2012

Zink~khazanah lelaki,rambut gugur, penyembuhan luka


Zink adalah antara item yang menjadi kegemaran ramai kerana fungsinya dan harga memang jauh lebih murah dari yang lain..:)

Zink selalunya terkenal dengan khazanah lelaki. Kenapa? kerana pengambilan zink dalam masa yang panjang mampu memperbaiki kemampuan lelaki, impoten dan meninggikan kiraan sperma. Ia juga sesuai untuk keupayaan seks yang bertenaga


Ia juga boleh membantu masalah prostat, dan membaiki keadaan kerap kencing

Selain itu, zink sangat sesuai di ambil untuk mempercepatkan penyembuhan luka, pembedahan, bersalin mahupun luka dalam atau luar. Ia adalah item magik di dalam set berpantang kami.

Zink juga membantu ovulasi sekaligus membantu kesuburan seseorang wanita. Anda yang mempunyai masalah kencing manis ,rambut gugur dan buasir  juga boleh mengambil zink

Jom kita tengok apa kesan kekurangan zink:







Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

07 December 2012

Collagen powder~Harga jauh lebih murah berbanding dengan ekstrak di dalamnya! Jom check!





Ramai yang tertanya-tanya tentang shaklee collagen powder..maklumlah tengah promo. Masing-masing cuba ambil peluang yang ada..:) Hari ini saya nak share tentang apa ada dalam collagen powder sehingga sangat POWERFULL...jom tengok...

Sisik Ikan merah 

Ekstrak sisik ikan merah ini mempunyai kadar molekular yang rendah dan penyerapan yang lebih hebat dari yang lain.

 Camelia Japonica Seed Extract

Biji ini selalu digunakan dalam bahan solek atau foundation. Sesuai untuk melembapkan kulit, anti oksida dan mengurangkan radikal bebas. Shaklee collagen powder tidak mempunyai unsur sintetik dan selamat digunakan

Pfaffia

Ekstrak ini mengandungi asid hialuronik yang menghidratkan tisu badan sekaligus melembapkan kulit.

Ekstrak kerangan

Mengandungi glukosamina yang melancarkan pergerakan sendi.

Lactobacillus acidophilus

Bakteria baik untuk peningkatan penyerapan

Vitamin C & B 

Memberi tenaga kepada sel dan mencegah pigmentasi 

Banyak kan benefits?Yang penting semuanya natural...jom bercollagen sempena PROMO hebat ini! 




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

04 December 2012

Promo Disember~ Collagen Powder~



Teruja? Collagen powder yang terkenal dengan penyerapan unggul boleh di dapati dengan harga yang super duper murah! Harga jatuh menjunam...Poster di atas adalah dari shaklee. Buy 6 free 1, tapi nak beli sekotak pun boleh ya, saya boleh uruskan untuk my lovely customer. Yang penting anda mahu. Harga mampu milik ya..

Shaklee collagen powder ni boleh menunjukkan kesan seawal 8 minggu...ha..2 bulan jer..so budget-budget lar...

2 bulan = 60 days

Satu kotak collagen ada 15 sachets ; Sebulan pakai 2 kotak. Dua bulan? 4 kotak sahaja...bila lagi nak beli kalau bukan promo kan?

Boleh lihat lebih lanjut tentang collagen di sini.

Jom bercollagen!;)



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading