Showing posts with label umrah. Show all posts
Showing posts with label umrah. Show all posts

27 December 2015

Madinah al Mukarammah - Jiwa Rasulullah di sini


Assalamualaikum,

Dah 3 entri saya bercerita tentang pengalaman umrah saya. Alhamdulillah moga jadi motivasi untuk kalian untuk kesana. Dan juga sebagai kenangan untuk saya di hari-hari yang mendatang.

Selepas tawaf wida seperti yang saya ceritakan di entri sebelum ini , kami berkemas untuk ke madinah. Sungguh hati sedih sebab nak tinggalkan Mekah, tapi gembira juga kerana ingin berjumpa dengan Nabi Muhammad s.a.w. :)

Perjalanan dari Mekah ke Madinah mengambil masa selama hampir 7 jam. Kami naik bas. Kemudian singgah di RNR untuk makan dan solat. Makan nasi arab yang jarang-jarang saya temui di Malaysia. Ada ikan dan ayam. Kami yang tengok mula-mula tu pelik. Macam tak kena je kombinasi tu. Tapi lepas makan, memang tip top lah! Sedap ikan tu. Saya makan sikit je sebab nak layan tidur balik atas bas. haha. Tips untuk yang nak pergi umrah, tidur lah dalam perjalanan walaupun setengah jam ke, sebab memang sangat membantu untuk gain energy balik :)
 
Nasi arab paling rare!

Kami sampai di Madinah pada jam 10 pm hari sabtu 12 Disember. Sampai-sampai saya duk cari juga Masjid Nabawi. :) Bila nampak payung-payung tu, Allah, rasa tak sabar nak masuk tau. Tapi mutawif kata esok pagi baru nak pergi. Huhu.

Saya tak dapat menyaksikan payung ni tutup dan buka sepanjang berada di Madinah. Tak ada rezeki. Huhu. Tapi sangat cantik kan.

Madinah sangat cantik bandarnya. Sangat damai. Sangat tenang. Memang di segenap penjuru di Madinah ada jiwa Rasulullah. Kota yang baginda sangat sayang, kota yang baginda minta pada Allah supaya dijadikan tanah suci seperti di Mekah. :) 

Masa kami pergi ni musim sejuk. Sejuk sangat! Kalau bangun subuh atau tahajud memang sampai ke tulang la. Saya tak pakai baju sejuk pun sebab nak rasa kesejukan dia. Memang sejuk. Best.

Kota madinah lebih terancang, lebih cantik , lebih sistematik. Tidak ada bercampur2 dengan lelaki dan perempuan berbeza dengan di Mekah. Saya tak tahu nak explain dah. Memang seronok.

Dan kalau pasangan yang berkahwin, nak cari tempat honeymoon, saya sangat syorkan madinah ni. City of love! Especially kalau musim sejuk macam bulan disember - januari ni. Sangat recommended! Boleh je pilih Mekah dulu, selesaikan ibadat dulu, pastu g madinah untuk shopping dan jalan-jalan :) Keberkatan di situ tak dapat kat mana-mana dah. Kalau mampu pergilah sini  ;)

Rutin kami di madinah macam biasa, solat di masjid, balik tu jalan-jalan jap. Shopping jubah di sini memang murah! Tapi kami beli sikit2 je. :) Ada wifi di hotel madinah memudahkan kami untuk update sikit-sikit apa yang patut. Hikmah allah dettached hubungan kami dengan media sosial ialah kami dapt fokus lebih lagi. Memang tak terasa langsung lah nak berwhatsapp or berfacebook.:)

Kat madinah pun, saya tak guna uncang selipar seperti yang saya guna di Mekah. Saya simpan je kat luar masjid. Tips nya : Jangan letak dua-dua selipar sekali. :P Mesti orang tak curik sebab ada satu je. Alhamdulillah berjaya selamatkan selipar kesayangan saya. haha.

Oklah jom layan gambar pulak :)






 Ok sampai di sini sahaja! Insha Allah kalau saya ade teringat apa-apa info saya update ye.
Sharing is caring!

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

22 December 2015

SPIRITUAL JOURNEY- PENGALAMAN UMRAH (PART 2 MEKAH)

Assalamualaikum semua,

Semalam dah cerita pasal raudah , hari ini bersambung pula cerita-cerita menarik di Mekah. Alhamdulillah, kami berjaya buat 3 UMRAH. Satunya miqat di atas kapal terbang, lagi 2 bermiqat di Jaranah dan Masjid Aeisyah di luar kota mekah.

Untuk berhihram, kita kena keluar dari tanah haram ke tanah halal untuk berniat ihram. Sebab tu kadang-kadang ambil masa sehari juga. Sebab sebelum bermiqat kami ada juga berziarah jabal nur, jabal thur, dan macam-macam tempat lagi. Banyak masa di dalam bas saya tertidur kepenatan so tak dapat tengok Mina dan Muzdalifah.

Sejujurnya, Sai'e merupakan antara ibadah yang paling mencabar. Memang sangat muhasabah bagaimana Siti Sarah mencari air untuk anaknya. Sungguh gigih, di tengah-tengah panas pulak tu. Kita ni dah semua di modified, dah ada aircond, kiri-kanan ada air zam-zam, sungguh bertuah tetapi tetap rasa mencabar tau.

Tawaf tu alhamdulillah ok. Suka sangat tawaf sebab dapat tengok kaabah. Kami banyak tawaf sunat. Tapi ramai gak yang merempuh-rempuh terutama part nak dekat hajar aswad sebab banyak batch baru yang masuk nak tawaf. Sekali lagi tipsnya adalah SABAR. hehe.

Hari pertama saya masuk ke Masjid Haram ikut gate 79. Dalam hati saya terdetik, oh.ingat sajae gate 79 mesti boleh keluar. Sebab ramai kata susah nak keluar takut sesat. Tapi tula, hati kena jaga kat sana. Nak balik tu kami sesat. Hehe. Memang pusing satu masjid jugak. Lepas tu cepat2 istigfar dalam hati, then baru jumpa jalan balik :)

Banyak lagi kejadian-kejadian yang menakjubkan, sesetengahnya biarlah dalam memori saya :). Pokok pangkalnya, sentiasala berniat baik dan beristigfar banyak-banyak.

Kat Mekah sangat best sebab santai perjalanan kami walaupun beribadat. Sebelum masuk ke masjid kami akan berwudhuk atau siap-siap pergi ke tandas sebab tandas agak jauh. Kalau dah masuk then nak kelaur balik memang susah nk dapat tempat balik. Hari-hari pertama saya memang mendugakan sebab asyik kena pergi tandas, mungkin sebab penangan air zam zam yang berfungsi sebagai agen detoks. hehe. Itu saya anggap sebagai ujian. Hari ke tiga dah ok dan boleh ikut flow nya. Banyak saya bergerak dengan suami saya. Best lah pergi dengan suami shj pun sebab mengeratkan hubungan kami. Saling bantu membantu, selalu kena kacau dengan suami pun ada. hehe. Kenangan terindah  :)

Yang tak boleh lupa, teh masala dan air mango dia. 5 star! Kat kaki lima lepas masjid tu je. Tapi sangat superb. Pernah kami makan nasi pun kat kaki lima. Best tau, kat sini siapa pun takkan heran pasal orang lain. Tak ada jakun2 pun.

Hotel kami agak jauh jugak, so sepanjang kami jalan banyak bersembang dan melihat gelagat orang :) . Bayangkan ye, kami berjalan hampir 7 km sehari termasuk tawaf, kemudian naik gua hirak lagi malam tu, the next day tu sakit sikit je. Lepas tu dah tak rasa apa! Memang magik!. Kalau kat Malaysia, panjat tangga 5 tingkat pun boleh cramp kaki seminggu! Memang nampak lah kuasa Allah kat situ. :)



Kaabah :) Master firdhaus share ni.

Suami saya tangkap. Kami akan berjanji nak jumpa kat gate mana. Setiap kali tu lah menunggu kat gate ;)

Jabal Rahmah tempat pertemuan Nabi Adam dan Hawa. Saya tak naik sebab tak ada benda nak buat kat situ, lagipun nak save energy untuk buat tawaf. Di sini lah ramai berdoa untuk jodoh, menulis nama etc. Mutawif kata kat depan kaabah banyak lagi tempat mustajab doa. Tak perlu nak doa kat sini secara terperinci :)

Belakang tu Jabal Nur or Jabal thur, tak ingat dah memori ku :(

Air zam-zam unlimited kat sini

cantik jejantas di masjid aeisyah

PENGALAMAN MASUK HIJR ISMAIL

Hijr Ismail - sumber google
Hijr Ismail adalah termasuk dalam kawasan kaabah juga. Dulu lepas banjir besar, kaabah di bina balik, masa tu tak merangkumi hijr Ismail untuk membina kaabah . So memang kat luar macam tu. So bayangkan kalau anda solat kat situ, seolah-olah anda solat dalam kaabah. Masya Allah. Antara tempat yang mustajab doa selain di Multazam dan hajr aswad.

Saya dapat solat bersama suami sebanyak 3 kali di sini. Alhamdulillah syukur sangat2. Yang penting, kena niat dulu. Saya kata saya nak pergi juga dalam tu kalau boleh. Memang Allah mudahkan. 3 -3 kali kami pergi masa sebelum subuh. Subhanallah, masa nak masuk tu merempuh kejap je, pastu tibe-tibe di bukakkan lorong untuk kami masuk. Kemudian kami pergi bahagian belakang sekali. Sama konsep macam dalam raudah jugak. Menangis saya solat di situ. Tiga kali pun Allah mudahkan. 15 minit kami di situ, kemudian bila ada orang sedang menunggu kami bangkit untuk bagi peluang pada orang lain. Kat sini jangan pentingkan diri sangat, semua tu Allah akan tengok. Kalau anda bantu orang lain, insha Allah kita akan di bantu juga :)

Saya cuba juga untuk ke hajr aswad tapi tak dapat. Dan saya tak kecewa pun sebab saya tak bersungguh pun ke situ. huhu. Saya fikir dari berhimpit2 lelaki perempuan, Allah lagi tak suka kot. Sebab tu kami undur diri.

Jom layan gambar pulak ye ;)

Pemandangan dari gua hirak. Pengalaman yang sukar di lupakan.

Dalam gua hirak, tempat wahyu pertama Nabi. Tak buat apa di sini. cuma melihat.

Laluan gate 114. Favourite path ni

Masjidil Haram

Jus Mango yang superb! Tak jumpa kat Malaysia lagi. Aiskrim situ pun sedap giler!

Hari terakhir saya dapat saf di depan kaabah. Allah akbar. sayu sangat.

Tanyalah pengalaman semua yang tawaf wida ( tawaf selamat tinggal). Pasti semua pun akan menangis. Paling tidak sebak dalam hati. Saya tak ada masa nak sebak2, memang nangis terus. huhu. sedih. sebak. Luluh hati pun ada sebab rasa macam sekejap je kat situ.

Kota Mekah dan Madinah adalah sangat best. Insha Allah nak pergi lagi. Nantikan kisah lain di Madinah pula ye :)
Continue Reading

21 December 2015

SECEBIS KENANGAN DI TAMAN SYURGA ALLAH~ RAUDAH

Assalamualaikum,

Saya ada cerita tentang entri part 1 di Mekah sebelum ni. Patutnya nak sambung tentang Mekah, Hijr Ismail, Tawaf dan sebagainya. Tapi hati saya tetap nak cerita tentang Raudah, sebuah taman syurga di Masjid Nabawi.

Nabi Muhammad s.a.w bersabda 
"Antara rumahku dan mimbarku terdapat taman di antara taman surga." (HR. Bukhari, no. 1196 dan Muslim, no. 1391)

Itulah dia RAUDAH. Memang sungguh taman syurga. Siapa yang dah pergi sahaja akan dapat merasainya. Namun, untuk ke dalamnya bukan semudah yang semua sangka kerana semua pun berebut untuk ke taman syurga :)  Raudah adalah antara tempat mustajab doa di masjid nabawi. Makam rasulullah pun ada di situ juga tapi orang perempuan dah tak boleh tengok dah. Dulu-dulu boleh tengok tapi akibat terlalu banyak perbuatan khurafat, kerajaan Arab saudi telah menutupnya.

Ramai tanya saya tips untuk ke Raudah. Nak tahu tips nya ?

1. SABAR
2. SABAR
3. SABAR
4. IKHTIHAR

Percayalah, kesabaran itulah yang akan membuatkan anda terasa manisnya berada dalam taman syurga itu :). Raudah ni terbuka untuk lelaki dan perempuan, tapi untuk perempuan ada masa-masa tertentu. Macam saya, Alhamdulillah saya dapat masuk sebanyak 3 kali ke raudah sepanjang 5 hari berada di Madinah. 2 hari saya masuk pagi pukul 9 dan 1 hari saya masuk malam pukul 9 juga.

Untuk yang perempuan, pintu masuk harus dari pintu no 25. Senang je, terus ke arah kanan. Kalau tak tahu boleh tanya atau just ikut kumpulan perempuan yang ada.


PINTU SEBELUM MASUK KAWASAN RAUDAH
Anda kena tunggu macam dalam gambar di atas. Kena sabar, banyak selawat, banyak baca ' rabbi yassir
wala tuassir'. Bagi saya 2 benda ni memang memudahkan saya. Siapa yang tak pernah pergi lagi anda kena tahu anda akan jumpa macam-macam perangai orang di sini. Yang tak sabar, yang merempuh, yang memijak. Semua ada. sebab tu kena sabar banyak-banyak.

KALI PERTAMA MASUK KE RAUDAH
Kali pertama kami masuk dalam group bersama mutawif Indonesia. Kira boleh duduk lama jugak sebelum di panggil. Sempat la selawat, solat dhuha dulu, baca quran dulu. Kemudian tak sampai 20 minit, dah di panggil. Allah, sayu je hati rasa ni masa nak masuk. Tapi tiba-tiba ada sekumpulan orang merempuh ke arah kami. Kami tertolak dan saya memang tak putus baca selawat dan salam. Tiba-tiba saya tengok kaki saya dah ada di karpet hijau ( karpet hijau di masjid nabawi adalah tanda kawasan raudah, yang lainnya adalah karpet merah). Tengok karpet hijau je air mata saya mengalir laju. Pastu saya memang tak tahu yang mana satu makam nabi, saya tak kisah sebab bukan boleh buat ape pun di makan nabi dan nabi tak pernah suruh bertawasul di makam nabi. Tapi saya solat sunat 2 rakaat. Sembahyang saya kelam kabut sikit sebab orang menghimpit kiri dan kanan. Tapi bila sujud, subhanallah sangat seronok. Basah karpet :) Macam-macam saya doa di situ. Antara doa saya. moga dijauhkan dari perbuatan bid'aah yang sangat di larang keras oleh Nabi. Saya doa macam-macam untuk diri saya, keluarga saya  dan lain-lain. Kemudian saya dapat ke depan sedikit. Sambil berdiri tu mulut keep doa dan selawat, tiba-tiba ruang kosong terbuka luas depan saya. Saya solat Hajat pula lagi sekali. Sepanjang solat saya menangis. Menangis sebab Allah mudahkan. Padahal saya dapat rasa belakang saya orang tehimpit-himpit. Subhanallah sungguh dapat rasa Allah tolong. Kemudian saya cakap cukup, Biarlah orang lain merasa pula. Sebab saya dah lama berdoa di sujud tu.Bila keluar dari carpet hijau tu rasa kepuasan yang amat sangat. Sangat lah best. Rasa macam nabi dok tengok je  :)

KALI KEDUA MASUK RAUDAH

Kali kedua saya pergi adalah pada malam hari, selepas solat isya. Suami hantar sampai perkarangan masjid kemudian dia balik. Saya meneruskan misi. Masa tu saya jumpa seorang akak ni. Dia sama penerbngan dengan saya. Kami bersembang kejap kemudian berjanji untuk balik bersama. Sama juga situasi saya untuk kali ke dua, cuma saya tengok ramai yang menari dan berselawat. Masa tu saya menangis semahunya depan makam nabi. Berdoa kepada Allah untuk hilangkan perbuatan bid'aah mereka. Mencium tiang dan sebagainya bukan ajaran nabi. Sahabat pun tak pernah buat begitu. Kali ini doa saya lebih kepada untuk umat nabi sendiri, untuk negara dan juga untuk diri sendiri. Dapat solat 2 kali juga. Kali kedua lebih mudah dan dibukakan ruang untuk solat. Alhamdulillah :)

KALI KETIGA MASUK RAUDAH

Masa kali ketiga saya masuk adalah awal pagi selepas pukul 8 untuk ziarah wida'. Masa ni sangat luar biasa ramainya. Tapi saya masuk jugak. Masa sujud tu kepala kena pijak, jari tangan pun kena pijak. Selamat lah kaki ayam je. hehe. Ada satu masa tu tiba-tiba saya rasa geram dengan jemaah yang menolak-nolak ( paling worst sepanjang di raudah). Tapi saya cepat-cepat istigfar. Mungkin ini ujian. Kemudian solat kali pertama tu memang kelam kabut, solat kali kedua Alhamdulillah sangat selesa :). Menangis saya masa meninggalkan raudah tu. Saya kata, ya Nabi, saya akan datang lagi dengan Izin Allah.

Sangat best pengalaman saya di raudah. Dan yang uniknya, ke tiga-tiga lawatan saya ke raudah hampir sama coraknya. Hampir sama mudahnya. Tempoh dari menunggu sehingga selesai pun lebih kurang 1 hingga 1 jam setengah sahaja.

Ingat, tips paling utama adalah SABAR dan SELAWAT. Semua pun pasti akan dapat peluang untuk ke raudah. Yang penting doa di mudahkan segala urusan :)

Antara link menarik untuk anda baca

Hukum melawat makam nabi

Ok, lepas ni saya update pasal Mekah pulak. Hihi. Terskip pulak kan. Saya suka sangat dengan Raudah ni. Jatuh Hati sebab tu prioriti di sini ;)

Moga cinta kita bertaut kembali di Raudah.
Amin

Continue Reading

16 November 2015

PIL MELAMBATKAN HAID UNTUK UMRAH ATAU HAJI

Assalamualaikum semua,

Saya rasa saya perlu share tentang pil melambatkan haid terutama untuk wanita yang ingin menunaikan umrah atau haji. Ada banyak pendapat yang mengatakan hukum mengambil pil penahan haid ini sebagai harus ataupun tidak perlu langsung kerana haid adalah nature of woman.

Tapi pada pandangan saya, apabila kita betul-betul nak melakukan ibadah kerana Allah, spend duit yang beribu untuk ke sana, maka saya pilih untuk mengambil pil ini. Saya ada rujuk beberapa website favourite saya iaitu : www.islamqa.com

Website ini alhamdulillah setakat ini memaparkan semua hukum berdasarkan hadith nabi yang sahih dan mengikut riwayat.

Antara link yang memberi jawapan kepada soalan perlukah mengambil pil penahad haid untuk umrah atau haji :

1. Hukum mengambil pil penahan haid

2. Hukum mengambil pil penahan haid

3. Hukum mengambil pil penahadn haid 


Selepas melakukan beberapa research dan survey, saya dapati pil norethisterone. Ada juga doktor yang mencadangkan saya pil yasmin iaitu pil perancang. Saya tak berapa konfiden dengan itu sebab banyak gak side effect yang mungkin saya terpaksa tanggung kerana pengambilan pil yasmin tu kena bermula 1 atau 2 bulan sebelum haid di umrah atau haji.

norethisterone
pil norethisterone 5mg - Sunolot

So pagi ni saya pergi klinik bahiah saujana utama. Memang sangat best dan faham explanation doktor tu. Cara makan pun sangat simple. Ambil 2 biji pil ni sehari sekali, 3 atau 4 hari sebelum tarikh jangkaan haid kita. So kenala take note haid sebelumnya kena berapa haribulan. Kalau tak memang sia-sialah jawabnya :p.
Kalau nak safe, boleh je ambil seminggu sebelum hari haid tu. Kemudian agak-agak nak balik dari umrah atau haji tu, stop la makan ubat tu. Lepas 2 atau 3 hari akan turun haid macam biasa, cuma mungkin akan heavy sikit sebab haid ditahan kan, so bila keluar tu akan keluar sekali banyak.

Kalau lagi sikit makan lagi bagus kot..hihi. sebab kita nak kurangkan side effect kan. Tapi doktor tu cakap tak ada side effect sangat sebab kita ambil few days or 1 week macam tu je. Kalau ada pun maybe sakit kepala, dizzy atau loya-loya. So far, kawan-kawan saya tak ada masalah bila ambil pil ini.

Bagaimana norethisterone ini berfungsi?

Norethisterone ini adalah sejenis hormon progesteron. Kalau nak dekat period atau haid, hormon progesteron akan menurun. So, kemudian dinding rahim akan luruh sebagai haid. Tapi bila ambil pil ini, ia akan menebalkan dan mengekalkan dinding rahim tanpa luruh. Bila dah stop, then dinding rahim pun akan luruh la sebagai haid.

Saya harap entry ini akan membantu anda sebab saya mengambil masa lebih kurang 1 bulan lebih untuk decide tentang ini. hehe. So hope you all dapat decide dengan mudah :)


Sebenarnya pil ni boleh guna untuk honeymoon atau kalau nak pergi bercuti saja-saja, tapi saya tak berapa galakkan lah kalau untuk tujuan macam tu. Kalau niat beribadat lain lah :)

Btw, insha Allah saya dan suami akan menjalani ibadat umrah dengan group shaklee2u pada 6 Disember ini. Jujurnya, sangat2 teruja untuk  bertemu rumah allah yang menjadi kiblat semua muslim serta berjumpa rasulullah saw. Insha Allah saya akan update tentang perjalanan kami  :)

Doakan semua ye ;)


Produk review :

Haid tak normal?
Sering stress sebab datang bulan tak tentu masa?
Sukar hamil?


Jom cuba GLA COMPLEX! RM 83 sahaja!

Whatsapp 0122319979 sekarang untuk sebarang pertanyaan :)





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading