Showing posts with label pengalaman bersalin. Show all posts
Showing posts with label pengalaman bersalin. Show all posts

03 November 2013

Pengalaman bersalin ~ Anak ke 2

Salam semua..lama dah tak update blog ye..sedang berpantang hari yang ke 21dah..cepat betul masa berlalu..puteri saya pun dah berusia lebih 20 hari..yeah..saya dah ada sepasang anak dah ni..best2..

Ramai nak tahu pengalaman bersalin saya kali ni..cukup bermakna dan cukup 'sakit' juga..jom ikuti kronologi pengalaman bersalin Siti Aeisyah Humaira ;)

15 oct : selamat beraya haji,,selamat sudah makan lemang dan rendang seperti di hajati..check up sebelumnya doc dah bagi tahu ade bukaan dlm 2 cm..tapi rahim masih tebal..so doc suruh tunggu sahaja..sampai ke raya haji pun tak ada tanda2 major yang nak bersalin..memang ada sakit2..tapi tak teruk dan still bearable..sakit ala2 senggugut minor..hihi...

16 oct : check up of 40th weeks..tak buat apa2 mental or fizikal preparation..masa check up, VE result dalam 3 cm but still tebal lagi rahim tu..alahai..kecewa je dgr..doc bagi dua pilihan..either nak tunggu sehari dua or induce terus..doc kata induce pun sikit jer sebab jalan dah bukak..so kami fikir punye fikir terus cakap induce sebab doc kata 'awak ni memang jenis kena induce kot'.. So terus masuk wad..time tu nervous sebab doc kata arini petang dah boleh bersalin..uish..seram sejuk...

12 pm : dapat masuk single wad. Husband teman sekejap..lepas tu makan lunch yang hospital bagi..kene cek ctg bagai..time ni husband tak ada dah sebab nak pergi bawak barang dan ambil MIL..seorang2 jer..

1 pm : sebab VE tadi dah ada tanda darah sikit dan dah rasa sakit sikit..tetiba telefon emak suruh datang cepat takut sangat bersalin awal..hehe...

3 pm : doc masuk ubat induce..sakit tak usah cerita k..hehe..lepas setengah jam tu dah mula memulas perut rasa sakit tu..memang dah start..tapi cuba untuk tidak menangis..konon kuat lah kan..:p

4 pm : emak, MIL dan husband dah datang..sakit makin kuat dah..doc datang cek dah 4 cm..wahh..cepat kali ni..kalau dulu time anak 1st memang nak buka 1 cm pun bercinta je rasa..bila dah 4 cm doc pecah air ketuban..mak ai banyak betul air ketuban ku..patut perut besar,,hihi..lepas pecah ketuban..the game started..sakit sangat dah..doc tanya nak epi ker..saya suruh tunggu dulu sampai pukul 5..tak sampai pukul 5 sakit yang tak tertanggung rasanya..tanya husband nak amik epi ke..die ckp ikut sy la, die mana tahu..hihi..sebab tak dapat fikir  sgt..sy ambik epi jugak kali ni,,

5.30 pm : dah masuk labor room sebab nak cucuk epi..kali ni cucuk memang berkali ganda sakit..trauma pulak..sakit pun lmbt hilang...tapi dah lama tu boleh lah tahan sikit sakit tu..

7 pm : bertarung lagi,,rasa macam epi tu kurang berkesan..muntah yang banyak sebab minum milo sebelum masuk labor room..husband lah saksi segalanya..rasa nak pitam..rasa nak tidur tapi sakit semua ada...

8.45pm : tetibe rasa sakit sangat..menitik2 air mata keluar..husband pun dah tak tau nak buat ape..keep zikir sahaja..doc yang datang tengok pelik..dia tanya awk amik epi kan..stil sakit ker? Saya angguk je..doc suruh tambah dos,,time tu dah tak ada tenaga..tak larat sungguh dah..doc suruh tidur kalau nak cepat bukak sebab bukaan masih 6 cm je..tension je


9.00 pm : rasa rilex sikit sebab dapat tidur..lepas tu doc check dah 10 cm dan boleh teran dah..nerves lagi,,husband jadi tukang bagi sokongan..memang tak lepas tangan dia langsung..teran punya teran tak dapat jugak sebab dah abis tenaga..doc kata gune vacuum juga..finally pukul 9.20 pm lahirlah puteri saya..:) menangis jugak lepas tengok baby saya,.sempat tanya doc anak apa...hihi...tengok husband dah berpeluh bagai,,rupanya die pun nerves..haha...

Lepas tu saya menggigil jer..tak boleh nak buat apa..nak minum milo tapi doc suruh tunggu takut muntah...memang tak larat..doc pula jahit lambat sebab entertain patient lagi satu...memang lama duk labor room..dalam kul 12  baru di bawak ke wad..

Pengalaman bersalin setiap anak memang tak sama!! No 2 ni saya rasa lagi suffer dari yang syamil..tapi alhamdulillah berjaya juga deliver normal...


Dan sekarang dah 20 hari++..memang enjoying my breastfeeding journey yang dah bermula balik...

Nanti jangan lupa nantikan kisah berpantang saya ye..sangat berbeza dengan pantang anak 1st dulu..;)

Okay..nak nap kejap..

Untuk nak order supplements boleh terus pm or whatsapp di 0122319979..biz tetap on ye.. ;)


Continue Reading