Showing posts with label masker facial. Show all posts
Showing posts with label masker facial. Show all posts

23 September 2014

DIY : HOME MADE FACIAL : MURAH! BERKESAN! TAHAN LAMA!

Aktiviti hujung minggu saya BERFACIAL. Actually bukan aktiviti hujung minggu sebab masa buat facial ni dah malam ahad dah. Esoknya kerja tapi saya gigih nak bereksperimen dengan full course facial. Hehe. gigih nak dapat muka yang super lembut. Kalau dulu saya buat masker vita C dan ESP shj, Kini saya ambil jalan panjang sikit sebab nak lawa kan...Muka ni sekali sekala kena belai. Baru best dan terpelihara.. :)

Saya ambil masa selama 30 minit untuk buat facial ini. Ringkas sahaja, cuma part tunggu masker jadi kering tu yang lama :).. Okay, jom tengok step2 facial home made saya :

scrub
2 biji alfalfa saya tumbuk kasar. Kalau dulu untuk masker saya tumbuk halus, kini saya tumbuk kasar pula sebab nak buat skrub

alfalfa shaklee
Nampak tu agak kasar-kasar sikit kan. Baru berfungsi sebagai skrub untuk menanggalkan kotoran dari dalam

Tambah gula. Gula ni patut kene tumbuk halus gak. Jangan kasar sangat sebab nanti calar kulit muka. Tak cantik nanti. 

masker
Collagen powder saya masuk kat bekas yang lain pula . Ini untuk bahan masker. Saya guna separuh peket jer, Baki saya simpan untuk minum

Masker
Tambah sikit ESP dalam collagen tadi

alfalfa
Ok jom mula, skrub campuran alfalfa dan gula di campur dengan gentle deep foaming cleanser or saya panggil pencuci muka nutriwhite. Campur, lepas tu skrub lah muka anda dengan gerakan memutar. Saya paling suka bab skrub ni, rasa memang smooth tau lepas basuh dengan air. Rasa macam breathable sebab kotoran2 semua keluar. Oh ye, skrub tu boleh campur air sikit ye.

cleanser
Kemudian, cuci muka dengan pencuuci nutriwhite . Cuci bersih-bersih. Kalau boleh dengan air suam la ye..hygenic.heee..

Collagen + ESP ni dah tambah air sikit. ni terlebih air so apply masker ni tak rasa tebal sangat tapi still rasa best . Lepas apply masker ni, tunggu dalam masa 15 minit baru boleh basuh 

toner nutriwhite
Selepas tu, lap muka bersih-bersih dengan tuala lembut. Kemudian apply Soothing Radiance Whitening Softener dengan kapas muka. Apply tipis kat muka. 

krim malam
Akhir sekali saya guna night cream nutriwhite. Kemudian, rilex dan tidur!

Senang kan step-step nak buat facial ni. Saya buat malam kerana lagi bagus buat facial malam. Ada cerita lanjut dalam entri krim malam

Outcome:

* Bangun pagi rasa moist
* Rasa nak pegang-pegang kulit muka sebab melantun
* Nampak agak cerah
* Kesan facial bertahan sehingga 2 hari lebih.

Kos facial ni tak sampai RM 15 pun. Heee....tapi high class punya facial tau. Bahan-bahan semua yang berkualiti dan bebas bahan kimia..

Ok! tidur jom!!!
zzzzzz





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading