Showing posts with label lecithin. Show all posts
Showing posts with label lecithin. Show all posts

08 November 2014

LECITHIN vs OMEGA GUARD

LECITHIN SEBAGAI PENGEMULSI LEMAK?

kurus dengan lecithin



Lecithin yang berasal dari minyak biji soya berfungsi mengemulsi lemak dan memastikan lemak kekal di dalam sistem digestive dan tidak memendapkan diri ke dinding membran menjadi lemak kental.
Emulsi lemak bermaksud lemak itu dipecahkan molekulnya kepada lebih kecil supaya ia lebih mudah bergerak di dalam sistem pencernaan. Jadi secara logiknya Lecithin berupaya membasmi lemak yang kita makan sewaktu itu dan bukannya 'membakar' lemak sedia ada yang sudah terkumpul di dinding membran.
Jadi, boleh kurus ke guna Lecithin ni? Terpulang. Kalau tiada lemak termendap, maka kuranglah lemak terkumpul. Customer saya ramai yang mengalami kekurangan berat, ada juga yang maintain sahaja tak turun- turun. So Lecithin bukan lah pembakar lemak. Ia adalah pengemulsi lemak. Kamu perlukan sesuatu untuk keluarkan lemak yang telah teremulsi, iaitu Herblax atau Alfalfa.


BAGAIMANA DENGAN OMEGA GUARD?

omega shaklee


Omega Guard tidak mengemulsi lemak tetapi fungsi minyak ikan membantu pembakaran lemak termendap. Haa nampak tak macamana kalau Lecithin dan Omega digabungkan? Macamana Omega Guard membantu pembakaran lemak? Fungsi Omega 3 melancarkan perjalanan darah ke otot ketika bersenam. Maka lebih banyak pembakaran lemak akan berlaku. Omega 3 berfungsi secara begini:
Menghalang pembentukkan lemak --> menambah metabolism --> bakar lemak
Ia juga berfungsi:

*menghalang penghasilan hormon cortisole yg menggalakkan penyimpanan lemak.
*Memperbaiki kadar gula dalam darah - beri lebih tenaga utk bersenam.
*Menambah kadar penghasilan serotonin - kimia otak yang buat kita rasa kenyang - so boleh control     makan.
*Pengambilan Omega 3 akan membantu tahap insulin berada pada 50% kurang dr kebiasaan. Apabila   kadar insulin rendah pembakaran lemak akan berlaku. Insulin rendah juga bantu kawal gula. Maka     gula/karbohidrat tidak menjadi lemak. Jadi, sebelum memilih pembakar lemak, cuba fahami dahulu    bagaimana ia berfungsi.
Continue Reading

14 January 2014

CERITA BEST TENTANG LECITHIN..KURUS SAMBIL BREASTFEEDING!

lecithin

Saya jarang cerita tentang lecithin dalam blog ni kan? Tapi nak tahu tak lecithin lah paling laris selepas ESP dan ALFALFA...Setiap kali restok mesti ada sahaja customer tahu..hihi..mesti habis lecithin..

Well, lecithin ni berfungsi untuk memecahkan lemak dalam badan..lagi best sebab lecithin ni boleh di consume oleh ibu yang menyusukan anak mereka. Superb kan.. Saya masa pantang dulu memang berat lambat turun ( anak pertama)..lepas tu saya hanya makan sebotol lecithin sahaja..zupp..turun berat saya dengan jayanya..lepas tu saya terus breastfeeding sampai sekarang berat susah nak naik...hihi,,tapi teringin nak continue omega pulak sebab nak kempiskan perut ( biasalah kan lepas bersalin bila malas pakai bengkung ini lah jadinya,..haha)

Lecithin ni juga boleh elak milk clot ( bengkak susu)..Mostly customer saya memang repeat order lecithin ni...nak tengok testimonial yang menarik? Jom layannn...

testimoni lecithin

testimoni lecithin

testimoni lecithin


JOM MISI KURUS TANPA EFFECT BREASTFEEDING!!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

18 September 2012

Kurus yang sihat

Kurus adalah sinonim dengan wanita. Terutamanya selepas melahirkan anak. Macam-macam cara yang ingin dicuba oleh setiap wanita kalau ingin kurus.

Kalau ikut pengalaman saya, kurus itu tidak akan datang bergolek. Bukan tup-tup dah jadi kurus. Bukan hari ini dah cuba nak kurus esok dah kurus. A BIG NO! Cuma untuk sesetengah individu, mereka mudah kurus., bergantung kepada metabolisme mereka.

Nak tahu macam mana saya kurus?

Jom kita tengok aliran carta berat saya :

Sebelum mengandung : 57 kg
Hujung kehamilan       : 69 kg
Selepas melahirkan     : 67 kg ( turun 2 kg sahaja!)

Saya gelisah, tapi tak sempat nak fikir apa-apa sebab tengah layan anak yang baru lahir. Lepas 40 hari berat turun 65 kg. Agak lambat berat saya turun. Mungkin tak cukup bakar kalori yang saya ambil. Masa pantang memang makan banyak.

Dan selepas 7 bulan akhirnya saya kembali kepada berat asal saya. Bagaimana?

BREASTFEEDING

So ibu-ibu yang ingin kurus dan cantik molek, susukan anak ya, jangan malas-malas. Turun naik berat semasa penyusuan pun bergantung kepada individu. Makan perlu jaga, jangan nak hentam semua dengan alasan BREASTFEEDING. 

Satu lagi yang membantu saya shape up...ini dia :

Pemecah lemak
Credit to : Mamafaiz aka Chery
 
Kepentingan Lecithin :
Asasnya, lecithin berfungsi sebagai 'pemecah lemak' (fat emulsifier). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.

Kandungan Lecithin :
  • Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian .
  • Kolin – satu komponen neurotransmitter.
  • Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf.
  • Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan.
Kegunaan Lecithin :

PALING UTAMA
  • Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids).
  • Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol.
  • Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).
  • Membantu kawal paras triglycerides.
  • Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
  • Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.
PENTING UNTUK FUNGSI OTAK
  • Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb.
  • Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari lecithin.
  • Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah terdiri daripada lecithin, manakala 70% lemak di hati (liver) adalah lecitin.
UNTUK KAUM TUA
  • Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua.
  • Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat yang menjadi punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb.
UNTUK PENGHADAMAN
  • Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman
UNTUK SEL
  • Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel.
  • Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita
UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)
  • Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.
Tapi pastikan anda mengambil Lecitin selepas heavy meal(lunch/dinner)..bukan sebelum makan lunch/dinner yer ..kerana .pengambilan vitamin sebelum makan akan meningkatkan enzim metabolik... dimana anda akan cepat berasa lapar.... ..:-)
 
 


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading