Showing posts with label kolestrol. Show all posts
Showing posts with label kolestrol. Show all posts

23 November 2015

7 TIPS NAIKKAN KOLESTROL HDL

Assalam semua,

Korang tahu tak apa itu HDL? HDL adalah sejenis kolestrol baik yang di perlukan dalam badan. Kolestrol baik perlu untuk mengankut kolestrol jahat dari pembuluh darah untuk bertukar menjadi zat yang baik.
Kalau dulu kita sering risau kalau LDL (kolestrol jahat) meningkat bukan? Namun, sejak meneliti beberapa bacaan, tahap kolestrol baik (HDL) juga penting untuk badan dan mengelakkan penyakit jantung jika dibiarkan berlarutan. Saya pernah up entri kolestrol tak lama dulu, tapi tak berapa terperinci tentang HDL ni.


kolestrol baik


Bagaimana HDL berfungsi? Jom tengok gambar #stock picture ni. Saya ambil dari google. (medmovie)

kolestrol baik
kolestrol

Ini pula, bacaan kolestrol yang sepatutnya. Means, kalau you all nak cek kolestrol boleh jadikan table ni sebagai rujukan. Haih. asyik cerita gambar je, tipsnye mana kan??? Kejap ye, kita share jap je lagi.



7 TIPS UNTUK NAIKKAN HDL / KOLESTROL BAIK DALAM DARAH



1.  Tingkatkan senaman. Kadang-kadang, kalau HDL kurang sikit je, doktor akan sarankan exercise banyak-banyak. Insha Allah boleh naikkan HDL

senaman

2. Kurangkan berat berlebihan. Pastikan anda tahu BMI anda di tahap mana. Berat boleh dikurangkan dengan pengambilan kalori yang baik dan juga senaman. Mengikut kajian, jika setiap 2.7kg berkurangan, 0.03mmol/L HDL boleh di tingkatkan

turun berat badan
3. Pilih makanan berlemak yang sihat dan tidak tepu. Ada 2jenis lemak. Pastikan anda pilih yang betul. Elakkan makan makanan yang bergoreng dengan minyak berlebihan. Gambar bawah ni menunjukkan dengan jelas jenis-jenis lemak yang perlu anda ambil

lemak baik

lemak sihat


4. Ambil makanan berwarna ungu kerana makanan ini tinggi antioksidan dan antocyanin. Ha, dalam vivix ada antocyanin ni. Kan? Pernah highlight dulu dalam entry sebelum-sebelum ni. Kalau tak pun cari lah buah naga ke, beetroot ke, anggur ke, tapi pastikan bukan non organik ye. Nanti jadi lagi tak ok kang.


5. Kurangkan makanan karbohidrat seperti nasi dan roti. Lebihkan protein


6. Ambil makanan yang bersumber omega 3 atau supplemen omega
lemak omega 3

7. Berhenti merokok!



Yang tips-tips atas ni bukan saya cakap seorang syok sendiri tau. Banyak web-web medikal pun ada cerita pasal ni. Antaranya, kalau nak pengesahan boleh klik link bawah ni

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/hdl-cholesterol/art-20046388?pg=2

 http://www.everydayhealth.com/high-cholesterol-pictures/how-to-raise-hdl-cholesterol.aspx#01

http://www.mensfitness.com/nutrition/how-to-boost-your-good-cholesterol-sky-high/slide/9


Harap boleh membantu untuk you all. Jom sihat selalu ;) Insha Allah

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

30 August 2014

BEBAS KOLESTROL SECARA SEMULAJADI!!!

Assalamualaikum semua,

Hari ini saya nak upkan entri tentang KOLESTROL. Secara ringkas boleh saya jelaskan apa itu kolestrol. Kolestrol adalah lemak yang mendap di saluran darah. Kalau secara saintifik boleh lihat pada definisi kolestrol

kolestrol dalam darah

Dalam gambar di atas merupakan saluran arteri secara rentas. Nampak tak penimbunan kolestrol yang makin lama makin menyempitkan ruang salur darah tersebut? Selalu orang kata asal kolestrol tinggi je boleh sebabkan penyakit strok atau tekanan darah tinggi. Mengapa?

Jom samakan persamaan ini :

Tekanan (P) = Daya ( F) / Luas permukaan( A)

Kalau engineer atau student maths or fizik tak tahu persamaan ini memang kena balik sekolah semula. :p. Apa yang saya nak kaitkan di sini adalah tentang makin kecil luas permukaan, makin tinggi tekanan yang di alami. Sebab itu mudah kena tekanan darah tinggi atau strok.

Kolestrol terbahagi kepada dua jenis : HDL( kolestrol baik )  dan LDL ( kolestrol jahat). Ada pelbagai cara untuk mengurangkan kolestrol. Sebelum itu, saya nak sentuh sikit tentang bacaan kolestrol yang normal :

kolestrol rendah

Antara cara-cara mengurangkan kolestrol adalah :
1. Mengamalkan diet yang sihat dan seimbang
2. Mengurangkan makanan kolestrol tinggi
3. Mengurangkan lemak tepu
4. Aktif bersenam
5. Mengurangkan berat badan secara ideal
6. Mengambil asid lemak OMEGA 
7. Pengambilan FITOSTEROL untuk menghalang penyerapan kolestrol dalam darah

phytocol shaklee
phytocol ST

FITOSTEROL adalah untuk menghalang penyerapan kolestrol dalam darah. Ramai yang mencari-cari produk sebegini kerana kolestrol yang tinggi boleh menyebabkan pelbagai risiko penyakit yang lain seperti angin ahmar, sakit jantung, penyakit hati , tekanan darah tinggi dan ketidaksuburan. Sebab itu kita perlu mengambil inisiatif untuk mengurangkan kolestrol yang tinggi dalam badan kita.

Faktor pemakanan yang tidak baik, merokok dan arak serta emosi dan tekanan boleh menyebabkan kehadiran kolestrol . Untuk itu, shaklee telah menjalankan pelbagai kajian dalam usaha mengeluarkan phytocol ST ini.

Sejujurnya, fitosterol yang bersamaan dengan 200 lobak + 70 roti gandum + 425 biji tomato diperlukan setiap hari untuk mengurangkan kolestrol. Mana mungkin nak telan sebanyak itu ye tak?

Sebab itu PHYTOCOL -ST ini dikeluarkan untuk menghalang penyerapan kolestrol dalam darah

Antara ciri-ciri istimewa phytocol ST :

- dibuat daripada tumbuhan dan buahan
- memenuhi keperluan 2000mg sehari
- di uji secara klinikal ( 80 kajian) untuk menurunkan paras LDL
- Tidak ada pewarna dan pemanis yang di tambah

BAGAIMANA PHYTOCOL ST BERFUNGSI???

Simple dan mudah. Phytocol atau fitosterol akan menghalang penyerapan kolestrol dalam darah serta menyingkirkannya melalui usus. Best kan?

Wajib ada untuk sesiapa yang kolestrol level tinggi atau almost borderline. boleh hubungi saya untuk konsultasi hebat!!!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

10 February 2013

KOLESTROL ATTACK!WARNING!


kolestrol

Kolestrol merupakan salah satu elemen penting dalam badan dalam tenaga dan metabolisma. Ia penting untuk sel berkerja seluruh badan. Hati akan menukarkan lemak yang kita makan kepada bentuk kolestrol untuk tujuan tersebut.

Kolestrol akan dibawa oleh protein kepada sel . Ini dinamakan LIPOPROTEIN. Lipoprotein mengandungi 2 jenis kolestrol iaitu HDL(kolestrol baik) dan LDL(kolestrol tidak baik)

Sesiapa yang mengandungi kadar LDL yang tinggi berisiko untuk mendapat sakit jantung pada masa yang akan datang. Kolestrol boleh diuji dengan ujian darah (fasting test).

RESULT BLOOD TEST YANG NORMAL:
Jumlah kolestrol < 4mmol/L
LDL <2mmol/L
HDL>1mmol/L
triglyceride<1.7mmol/L

Untuk mengetahui dengan lebih tepat, ujian darah perlu di lakukan bersiri.

Nisbah : Jumlah kolestrol : HDL perlu < 4 untuk menunjukkan status FREE from kolestrol.

contoh blood test result
contoh blood test result

Sakit jantung selalunya berlaku apabila LDL tinggi, merokok, hig blood pressure, tak aktif, overweight, diabetes, keturunan.

Antara cara untuk mengurangkan risiko sakit jantung :
1. Berhenti merokok
2. Selalu bersenam
3. Makan secara sihat
4. Pilih lemak monounsaturated
5. Kurangkan lemak transfat ( lihat label pada makanan )
6. Pilih makanan yang tidak ada hydrogenated oils
7. Fish oils(polyunsaturated fat). Mengurangkan triglyceride, membantu blood clot, membaiki denyutan jantung

KOLESTROL ANTARA RISIKO SAKIT JANTUNG YANG PALING TINGGI. GET RID FROM IT!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading