Showing posts with label garlic complex. Show all posts
Showing posts with label garlic complex. Show all posts

07 June 2014

Miss V sakit!!!

Assalamualaikum semua...

Tengok tajuk pun dah tahu post ini khusus untuk siapa kan..so bagi yang perempuan, boleh baca dan amalkan tips-tips yang bakal saya share dalam entri ini mengenai kebersihan vagina. Yang lelaki pun boleh baca dengan tujuan untuk menyebarkan kebaikan kepada isteri masing-masing atau sebagai ilmu tambahan.

Tajuk diatas memang berkait rapat dengan kehidupan wanita yang dibelenggu masalah jangkitan vagina dan keputihan yang melampau. Memang hilang nikmat hidup jika tak dirawat dengan betul. Semua nya serba tak kena, stress, nak buat apa pun macam tak bersemangat aje. Pernah seorang customer mengadu pada saya masalah yang di alaminya menjadi-jadi sehingga dia tidak dapat fokus dalam pelajaran. Its true!

Sebab itu  menjaga kebersihan vagina sangat penting kerana bakteria mudah menyerang di situ. Antara simptom jangkitan vagina ialah

1. Keputihan yang berbau dan pekat
2. Pedih semasa kencing
3. Kegatalan dalam dan luar vagina
4. Ketidakselesaan semasa aktiviti seks
5. Sakit abdomen

Antara punca-punca jangkitan vagina pula :

1. Jangkitan bakteria/yis disebabkan oleh perubahan PH di vagina
2. Alergi terhadap krim atau spray yang digunakan
3. Menggunakan douching yang berbau wangi dan menggangu PH vagina yang mungkin mematikan bakteria baik dalam vagina
4. Pemakanan yang tidak seimbang
5. Pad/tampon yang jarang di tukar 
6. Seluar dalam yang basah dan tidak kerap ditukar
7. Penjagaan vagina yang tidak konsisten

Bagaimana pula kita nak merawat jangkitan vagina ni secara semulajadi?Ha, jom tengok dan insha Allah boleh aplikasi kan untuk semua.


Cara untuk menjaga kebersihan vagina secara semulajadi :

1. Amalkan makan yogurt 5oz sehari
2. Amalkan makan bawang putih 3 ulas sehari kerana bawang putih adalah anitfungal yang paling bagus!
3. Amalkan vitamin C untuk membaiki sistem imun
4. Boleh mengamalkan air barli
5. Douching menggunakan air rebusan sirih kerana sirih memang terkenal sebagai ubat tradisional untuk merawat vagina
6. Kerap menukar seluar dalam. Amalkan konsep melap setiap kali selepas ke tandas untuk memastikan vagina kering dan bersih


Jangan malas2 k...pastikan anda menjaga kebersihan vagina semaksima yang mungkin! Jika mahu supplemen yang sesuai kami boleh mengesyorkan garlic complex, alfalfa . Insha Allah boleh membantu anda!!! :)



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading