Showing posts with label diabetes. Show all posts
Showing posts with label diabetes. Show all posts

03 October 2014

ESP SESUAI UNTUK DIABETES

Assalamualaikum semua,

Sudah bersarapan? Barangkali ramai yang mengambil ESP untuk sarapan atau alas perut. :) Ada customer yang tanya saya,

' Kak, ayah saya sakit diabetes, boleh ker dia minum ESP? Saya takut nak bagi sebab takut paras gula naik....'


Ha, sebab itu la perlu tahu tentang kelebihan-kelebihan ESP ini. Bukan calang-calang soya yang kami war-warkan. Sebenarnya saya pernah cerita tentang indeks glisemik dalam entri sebelum-sebelum ini, cuma saya nak jelaskan lebih terperinci lagi tentang indeks glisemik yang mempengaruhi paras gula dalam darah.

INDEKS GLISEMIK : Kadar penyerapan karbohidrat dan menjadi glukos dalam darah.

Jom tengok diagram ini untuk lebih jelas :




indeks glisemik
Jenis-jenis makanan dan GI nya


Sebab tu memang saya syorkan pada customer yang menghidap diabetes atau kencing manis dengan ESP. Tak perlu gusar langsung sebab ESP mempunyai GI yang serendah 39 sahaja!!



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

04 March 2014

INDEKS GLISEMIK RENDAH SINONIM DENGAN DIABETES? APA PERANAN ESP disini?



Indeks glisemik (GI) adalah tahap glukos dalam darah seseorang. Semakin tinggi GI semakin tinggi paras gula dalam darah. Kajian dahulu menyatakan GI yang rendah boleh mengurangkan risiko sakit jantung, diabeted, stroke, depresi, dan kanser payudara.

Tahukah anda ESP di keluarkan dengan GI yang rendah..memang sangat sesuai untuk pesakit diabetes. Emak saya pun consume ESP ni sebab malas nak makan banyak2 ubat..So jom berESP sempena 6 TONG ESP YANG BAKAL MENDAPAT 1 TONG FREE...Hebat tawaran bulan mac ni kan..So jom cuba sebelum stok licin!!!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

07 February 2013

DIABETES,kenapa dan mengapa?


diabetes
Diabetes menjadi penyakit yang umum di Malaysia. Apa itu sebenarnya diabetes? Diabetes adalah berlaku apabila tidak dapat menukarkan gula kepada tenaga.

JENIS DIABETES
Ada 2 jenis diabetes:
1. TYPE 1 : Kurang insulin( hormon yang mengawal gula)
2. TYPE 2 : Insulin tidak berfungsi dengan baik

SIMPTOM-SIMPTOM DIABETES
- kerap haus
- kerap kencing
- kurang berat badan
- luka lambat sembuh

Bagaimana nak tahu kita ada diabetes? Boleh check darah semasa puasa pagi. Jika result lebih dari 126mg/DL maka diklasifikasikan sebagai diabetes.


diabetes

Secara umumnya, pankreas akan menghasilkan insulin untuk menukar glukos kepada tenaga untuk sel darah. Tetapi bila kencing manis, pankreas tidak boleh menghasilkan insulin.

CARA KAWAL GULA

1. Kerap kan bersenam dengan konsisten ( membaiki kawalan gula dalam darah)
2. Jaga pemakanan yang mengandungi gula dan karbohidrat ( kurangkan karbohidrat)
3. Pengambilan asid lemak dengan kadar yang betul

DIABETES HARUS DIKAWAL SEBELUM MENJADI LEBIH MELARAT!



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading