Showing posts with label dehidrasi. Show all posts
Showing posts with label dehidrasi. Show all posts

22 June 2014

DEHIDRASI BOLEH MEMBAWA MAUT! CEGAH DEHIDRASI

dehidrasi, kurang air, cuaca panas

Dehidrasi

Panas kan cuaca sekarang ni? Berdasarkan kajian, kita di malaysia ni akan mengalami cuaca panas ini sehingga 6 bulan! Oh...sangat lama! Saya dah rasakan bahang-bahang panas ni. Dengan rumah baru yang sangat panas, dengan tak ada aircond, memang sangat mendugakan. Rasa macam nak tidur dalam kereta ON aircond aje..hehe....insha Allah nak pasang aircond secepat mungkin untuk bilik kami..:D

Ok jom, saya nak share cerita DEHIDRASI untuk anda..bukan saja-saja nak takutkan, tetapi ia adalah FAKTA!





Dehidrasi berlaku apabila badan kehilangan cecair dalam kuantiti yang agak banyak dalam sesuatu masa. Ia berlaku melalui perpeluhan, buang air kecil/besar , dan pernafasan. Antara simptom-simptom dehidrasi boleh di dapati di sini. Cuba bayangkan ye, jika air kencing anda menjadi pekat dan kuning. Akan ada satu perasaan yang tidak sihat sebab kita tahu itu tidak patut terjadi. Saya paling risau jika kencing menjadi kuning pekat dan tidak jernih. Ni sharing ye, bukan saja-saja nak tulis. Masa biasa bila kita tak minum air untuk few hours pun akan menyebabkan kencing pekat, apatah lagi jika kita dehidrasi kan.

Contoh : Bila cuaca panas sekarang ni, kita tak gemar minum air putih, suka minum air jus pulak tu, lepas tu berpeluh-peluh, kemudian kencing jadi pekat. Jangan terkejut jika anda mengalami simptom-simpom dehidrasi. Sebab tu WAJIB MINUM AIR PUTIH SEKURANG_KURANGNYA 2 LITER SEHARI!

Artikel utusan pada tahun 2002 bercerita tentang kesan dehidrasi pada badan. Takut juga baca ni.
Jom tingkatkan kempen minum air ye. Bawalah air botol ke mana sahaja.

Saya nak amalkan air putih yang konsisten dan performance drink untuk tenaga yang maksima! Wajib bertenaga untuk beribadat semasa di bulan puasa..


Oh ya, jika hendak tips berpuasa semasa hamil dan menyusukan anak, klik sini

performance drink
Garis kelabu : minum air putih
Garis hijau minum performance drink.
Paras gula semakin tinggi dengan performance drink dan boleh jana tenaga lebih UP




Selamat berpuasa semua...Moga kita dapat ramadhan yang mabrur tahun ini :)

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe

Continue Reading