Showing posts with label anak. Show all posts
Showing posts with label anak. Show all posts

16 December 2013

TIPS ASINGKAN TEMPAT TIDUR ANAK

Salam isnin kawan-kawan sekalian..hari ni saya dah masuk kerja balik selepas bercuti selama 2 bulan. Perasaan? Memang kalau boleh nak cuti lama lagi, tapi kali ni saya tak ada feeling2 macam tinggal Syamil dulu. Saya kebalkan hati, kentalkan hati..memang setiap kali pam akan teringat anak saya tu..tapi saya nak cuba jadi kuat..konon la..hihi..


Sambil-sambil pam kat surau, sembang dengan ibu-ibu tentang macam-macam..Selalunya memang topik anak yang menjadi pilihan..anak macam ni..anak macam tu..menceritakan keletah anak memang menggamit rindu masa di ofis..

Tiba-tiba masuk topik tidur asing dengan anak-anak..Ada yang sudah mengajar anak tidur dalam baby cot, ada yang tidur sekatil dengan bayi dan macam-macam style lagi..Macam saya sendiri anak-anak tidur dengan saya..walaupun saya memang nak ajar mereka tidur asing, tapi terlalu awal kot.

But saya dah ada plan saya sendiri nanti macam mana nak train mereka.

Saya rasa sangat perlu ibu-bapa ALERT tentang asingkan tempat tidur dengan anak-anak. Ada sesetengah ibu bapa pernah claim or dilabel KEJAM sebab asingkan tempat tidur anak terlalu awal. Percayalah..tindakan mereka adalah betul. Bukan kita nak mengikut style barat yang biar anak independent sendiri. Bukan itu sebabnya ok..


Sebabnya adalah zaman ini sangat pantas dan anak-anak kita, otak mereka sangat ligat. Tak macam kita dulu-dulu yang BLURR sahaja. Faham-faham sajalah bila suami isteri di dalam bilik. Privasi kita harus dipelihara even dengan anak-anak. Biar mereka hormat dengan cara kita. So bukan bila dah umur 5 atau 6 tahun baru nak ajar..itu dah salah. Kena praktiskan dari umur seawal 3 tahun. Ajar perlahan-lahan.













 Macam saya sekarang, memang 4 orang tidur atas katil sekali. Keras tulang..haha. Sangat lah tak selesa tapi sebab anak kecil lagi saya ikutkan je. Lagipun bilik agak sempit, lepas pindah nanti saya plan macam ni :

1. Anak-anak masih tidur di bilik kami tapi praktis tidur di bawah dengan toto atau tilam lembut. Tidur dan main-main dengan mereka di situ sampai mereka tertidur. Bila dah betul-betul lena, si ibunya bolehla kembali ke katil dan tidur dengan selesa ( again, ini bukan isu ibu nak selesa, anak kasi susah, ini untuk train anak ;) )

2. Agak-agak anak dah boleh berdikari sikit, ajar mereka tidur di bilik asing. Jangan tinggalkan mereka di bilik macam tu jer. Itu memang dah gaya western. Tidur atau bercerita dengan mereka sebelum tidur. Kalau boleh bilik tu letak shining2 star kat syiling ke..buat simple2 sudah..saya tak pernah pun nak buat bilik anak macam barbie doll tu..hihi..buat simple cost sudah.

3. Macam saya ada anak lelaki dan perempuan, so memang nak tak nak kena asingkan bilik mereka sebab Nabi dah pesan memang kena asingkan tempat tidur anak lelaki dan anak perempuan.

Jom share cara anda pula ;)


Continue Reading

03 November 2013

Pengalaman bersalin ~ Anak ke 2

Salam semua..lama dah tak update blog ye..sedang berpantang hari yang ke 21dah..cepat betul masa berlalu..puteri saya pun dah berusia lebih 20 hari..yeah..saya dah ada sepasang anak dah ni..best2..

Ramai nak tahu pengalaman bersalin saya kali ni..cukup bermakna dan cukup 'sakit' juga..jom ikuti kronologi pengalaman bersalin Siti Aeisyah Humaira ;)

15 oct : selamat beraya haji,,selamat sudah makan lemang dan rendang seperti di hajati..check up sebelumnya doc dah bagi tahu ade bukaan dlm 2 cm..tapi rahim masih tebal..so doc suruh tunggu sahaja..sampai ke raya haji pun tak ada tanda2 major yang nak bersalin..memang ada sakit2..tapi tak teruk dan still bearable..sakit ala2 senggugut minor..hihi...

16 oct : check up of 40th weeks..tak buat apa2 mental or fizikal preparation..masa check up, VE result dalam 3 cm but still tebal lagi rahim tu..alahai..kecewa je dgr..doc bagi dua pilihan..either nak tunggu sehari dua or induce terus..doc kata induce pun sikit jer sebab jalan dah bukak..so kami fikir punye fikir terus cakap induce sebab doc kata 'awak ni memang jenis kena induce kot'.. So terus masuk wad..time tu nervous sebab doc kata arini petang dah boleh bersalin..uish..seram sejuk...

12 pm : dapat masuk single wad. Husband teman sekejap..lepas tu makan lunch yang hospital bagi..kene cek ctg bagai..time ni husband tak ada dah sebab nak pergi bawak barang dan ambil MIL..seorang2 jer..

1 pm : sebab VE tadi dah ada tanda darah sikit dan dah rasa sakit sikit..tetiba telefon emak suruh datang cepat takut sangat bersalin awal..hehe...

3 pm : doc masuk ubat induce..sakit tak usah cerita k..hehe..lepas setengah jam tu dah mula memulas perut rasa sakit tu..memang dah start..tapi cuba untuk tidak menangis..konon kuat lah kan..:p

4 pm : emak, MIL dan husband dah datang..sakit makin kuat dah..doc datang cek dah 4 cm..wahh..cepat kali ni..kalau dulu time anak 1st memang nak buka 1 cm pun bercinta je rasa..bila dah 4 cm doc pecah air ketuban..mak ai banyak betul air ketuban ku..patut perut besar,,hihi..lepas pecah ketuban..the game started..sakit sangat dah..doc tanya nak epi ker..saya suruh tunggu dulu sampai pukul 5..tak sampai pukul 5 sakit yang tak tertanggung rasanya..tanya husband nak amik epi ke..die ckp ikut sy la, die mana tahu..hihi..sebab tak dapat fikir  sgt..sy ambik epi jugak kali ni,,

5.30 pm : dah masuk labor room sebab nak cucuk epi..kali ni cucuk memang berkali ganda sakit..trauma pulak..sakit pun lmbt hilang...tapi dah lama tu boleh lah tahan sikit sakit tu..

7 pm : bertarung lagi,,rasa macam epi tu kurang berkesan..muntah yang banyak sebab minum milo sebelum masuk labor room..husband lah saksi segalanya..rasa nak pitam..rasa nak tidur tapi sakit semua ada...

8.45pm : tetibe rasa sakit sangat..menitik2 air mata keluar..husband pun dah tak tau nak buat ape..keep zikir sahaja..doc yang datang tengok pelik..dia tanya awk amik epi kan..stil sakit ker? Saya angguk je..doc suruh tambah dos,,time tu dah tak ada tenaga..tak larat sungguh dah..doc suruh tidur kalau nak cepat bukak sebab bukaan masih 6 cm je..tension je


9.00 pm : rasa rilex sikit sebab dapat tidur..lepas tu doc check dah 10 cm dan boleh teran dah..nerves lagi,,husband jadi tukang bagi sokongan..memang tak lepas tangan dia langsung..teran punya teran tak dapat jugak sebab dah abis tenaga..doc kata gune vacuum juga..finally pukul 9.20 pm lahirlah puteri saya..:) menangis jugak lepas tengok baby saya,.sempat tanya doc anak apa...hihi...tengok husband dah berpeluh bagai,,rupanya die pun nerves..haha...

Lepas tu saya menggigil jer..tak boleh nak buat apa..nak minum milo tapi doc suruh tunggu takut muntah...memang tak larat..doc pula jahit lambat sebab entertain patient lagi satu...memang lama duk labor room..dalam kul 12  baru di bawak ke wad..

Pengalaman bersalin setiap anak memang tak sama!! No 2 ni saya rasa lagi suffer dari yang syamil..tapi alhamdulillah berjaya juga deliver normal...


Dan sekarang dah 20 hari++..memang enjoying my breastfeeding journey yang dah bermula balik...

Nanti jangan lupa nantikan kisah berpantang saya ye..sangat berbeza dengan pantang anak 1st dulu..;)

Okay..nak nap kejap..

Untuk nak order supplements boleh terus pm or whatsapp di 0122319979..biz tetap on ye.. ;)


Continue Reading