Showing posts with label HOME ORGANIZING. Show all posts
Showing posts with label HOME ORGANIZING. Show all posts

11 July 2014

HOME DEKO : RUANG TAMU & RUANG MAKAN RUMAH KAMI

home deko bersama eric leong

Home Deko


Assalamualaikum,
Lama dah tak tulis tentang deko rumah atau susun atur rumah. Sangat busy dan tak sempat nak hias-hias rumah pun. Kalau ada lebih 24 jam kan bagus...heeee...
ruang tamu
Ruang tamu saya

Sorry ye, gambar blur!. Tapi boleh nampak kan. Inilah susun atur sofa rumah saya. Sofa ni di beli dkt greenwood city. Katil pun beli kat kedai dia jugak. Sedap duduk, tak lembut dan tak keras sangat. Harga dekat RM 4k gak. Coffee table kat tengah-tengah tu saya memang tak tahu nak letak tang mana sebab agak mengganggu kalau letak tengah. Coffee table tu di beli dari perabot Hashim sungai buloh. Murah! RM 120 je kot. Boleh tempah yang custom made juga di sini. Kedai nya dekat deret jalan paya jaras sungai buloh tu...Ke arah kuala selangor, kedai belah kiri. :)


Nampak tak tikar yang tergulung dihujung sana? Tikar biasa yang senang nak lap bila budak2 tumpah air. Tapi anak saya selalu sangat tumpahkan air bagai. Kesian maid saya nak asyik lap dan jemur kalau dah basah sangat. End up saya gulung dan letak dulu. Tunggu weekend or orang nak datang baru bentang boleh tak??? heeeee....Bantal besar tu yang penting kalau nak lepak baring sambil tengok tv. Sogo mari...hehe...

Kain langsir pulak, saya pilih warna ungu. Saja-saja pilih. Beli kat kamdar. Design langsir ni cun dan murah! Langsir rumah memang benda yang penting saya buat sebelum pindah rumah.:)
televisyen
Rak tv
Rak tv ni pulak custom made. Dekat RM 2k. Design tu saya yang buat..tepi kotak tu nak letak pasu tinggi sebenarnya, tapi tak jumpa lagi, so letak aje lah hiasan yang ada walaupun tak berapa berkenan. Decoder semua saya build in, wayar tarik ikut belakang kabinet.



Kipas tu macam cacatkan keadaan tapi who cares, panas kot!! haha.. Nampak divider living room saya belah kiri gambar tu? Divider design pun saya dan hubby buat. Kalau nak tengok gambar yang lagi jelas leh tengok entri ini. Sebab buat divider ini untuk asingkan tempat makan dan ruang tamu...:)

susun atur perabot
Bantal ungu nak match dengan langsir ungu. Husband tanya, kalau langsir tukar cmne? Ha...tu nanti boleh fikir naaa....

meja makan
Ni ruang makan saya

Ruang makan saya agak kecik, tapi just nice. Saya suka design meja makan bulat..asyik petak je, so nak kelainan saya beli yang bulat. Harga meja makan tengah offer time tu, RM 1.6 k sahaja full marble, kerusi ala2 leather..hihi...beli di perabot bahagia kat shah alam. Tak perlu alas meja bagai sebab marble kan..senang nak lap.


Ruang ni masih kosong. Kena tambah lampu, cermin atau nak cat belakang tu...hehe...nanti dulu lah..banyak sgt dah spend ni ha.....:P

Ok,,itu sahaja untuk entri kali ini..jom susun atur!!!

PS: NAK SHAKLEE PRODUCT DENGAN HARGA MANTAP DAN CONSULTATION HEBAT!!HUBUNGI SAYA!!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

13 May 2014

Ruang istimewa rumahku!

Assalamualaikum semua....

Jom terjah ruang istimewa rumah saya...semestinya bilik bawah kami yang menjadi port lepak dan multipurpose..sebabnya? Malas nak naik tangga tiap kali walaupun naik tangga tu satu exercise yang baik..hihi...sememangnya adanya bilik bawah sangat memudahkan kerja. Masa dulu kat gombak, bilik bawah tak ada. MIL saya sampai sekarang menyesal pecah bilik bawah sebab sangat tak FRIENDLY USER sebab asyik nak menapak naik atas especially bila nak menyusu or nak tukar baju etc2...

Bilik bawah ni sangat convenient dan saya jadikan tempat multi purpose. Yang utama adalah untuk solat dan rehat2...
Nampak tak hujung sana ada tersangkut sejadah dan telekung? Untuk guest dan saya sendiri kalau nak sembahyang. Sebabnya, balik dari kerja saya terus masak. Jarang saya sembahyang maghrib kat atas sebab saya sembahyang bawah dan sambung masak...effektif tak???? hehe..jimat masa..

Agak tak kemas :p tapi saya memang dah tak tahu nak susun mcm mana lagi dah..sebab ruang dia sangat besar dan wajib pakai divider mcm saya beli dari daiso tu, memang agak tak sesuai tapi okla leh simpan banyak barang and baju2 baby kecik2 aje. So just ok. Baju-baju syamil dan gaun aeisyah saya gantung sebab? Malas lipat!:p Abaikan beg merah n pink tu,,beg harian anak2 saya. Yang tu maid saya yang susun
Almari ni kami pakai masa di gombak dahulu, Letak baju-baju saya, sekarang dah ada wardrobe baru kat master bedroom, so bolehla letak almari ni. Almari ni leh panggil multipurpose cupboard sebab banyak barang dalam nih.Kalau perhati betul-betul, ada tudung saya dan sweater tergantung di hujung tu.
Sebab, kalau tiba-tiba ada orang nak datang, sarung aje. :) saya pastikan tudung tu dah terpin elok ( plan nak jahit je lagi senang ...hehe ) ..Baju-baju MIL dan FIL pun ada di sebelah lagi satu pintu. Kalau mereka singgah, memang mandi or tinggal sini senang jer. Quran dan toto pun ada dalam tu.

Blind : belakang tu ruang sidai baju. Saya dah pasang net, so memang akan bukak tingkap hari-hari untuk pengudaraan yang lebih baik. :) sebelah kanan tu ada pintu, ke tandas..syiok kan..leh mandi or ambil air sembahyang terus masuk bilik. tak payah sarung-sarung tudung incase tetamu lelaki ada kat luar. :)


KATIL!!! Yang ni lah penyeri bilik..hehe...sebabnya, saya boleh menyusu, boleh bagi baby tidur, emak baby pun rehat2 jap, husband saya landing kadang2..memang bilik ni kami gunakan sepenuhnya especially bila baby sangat panas. Bilik ni sejuk sebab KDK fan dan memang naturally sejuk..:) Kadang2 petang2 semua berempat tidur kat bilik ni. Bentang toto..Memang lama anak-anak ku tidur ...:) Cadar katil ni sebenarnya pakai queen size punye. Hehe..Tak sempat beli sebab tilam die jenis tebal and susah nak cari cadar tu. So yang ni pun jadilah kan..??? :)



Tinggal beberapa benda saya tak buat lagi :

1. Cermin ( wajib ada sebab nak solat nak tgk ada rambut kuar ke tak ..:P and sebelum keluar rumah leh belek tudung jap ..hihi..)

2. Shelf ( ni nak yang comel2 je, sebab nak letak quran, letak buku-buku or kitab yasin ke, jam ke)




3. Frame ( nak dyi frame doa. nanti kalau dah buat saya share naaa)
Ok..jom singgah blog http://susunatursioca.blogspot.com/

Best tengok blog kak fizah ni...:)









Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

02 March 2014

ORGANIZING : Rempah & Santan

Ok jom kita share cerita tentang home organizing pulak, wee,teruja tau nak kemas rumah baru..dan HARUSLAH penat yang bertan2 sebab perah otak jugak nak susun barang bagi betul-betul organize.

Nak tahu rutin saya lepas ambil anak dari rumah mak saya buat apa? Masuk rumah, bagi salam, bukak tudung, sinsing lengan baju dan mula untuk memasak..Sebab paling awal saya sampai rumah pun dalam 6.30 - 6.45 pm, so saya kalau boleh memang nak siapkan b4 magrib atau paling lewat before kul 8 sebab by 8 pm tu saya dah boleh santai2 dah..dan encik suami balik memang perut dah lapar bunyi macam-macam lagu dah..

So sebab tu sangat penting organize barang dapur..sebab itu jugaklah saya kemas dapur dulu lepas pindah hari tu..

Macam mana saya simpan rempah? Sebelum ni dalam bekas-bekas biru yang pernah saya beli kat groupun dulu, terletak elok dalam laci, tapi Syamil boleh capai dan dia dah tumpahkan serbuk kari tu..huhu..sejak tu terfikir2 cam mana nak simpan since kabinet atas tu kalau boleh saya nak simpan dekat dengan tempat masak so saya nak capai.tapi ruang sangat kecil plak..so terpaksa saya tukar kepada jag yang comel.. daiso mari RM 5 sebijik,,mcm mahal ,tapi cute dan ruang sangat limited saya memang pakai benda ni..


Saya label di pemegang je sebab senang nampak. Father in law saya puji ni..hihi..die kata macam dalam lab dah..hehe..tapi memang sangat membantu label ni esp bila saya pernah terkonfius dengan serbuk ikan dan daging..habis kari jadi tak sedap..hihi..nampak teratur..perfect dengan bekas minyak kat sebelah tu.. ;)

Ini pula cara saya simpan santan..kalau dulu2 beli santan peket tu terus campak je dalam peti sejuk. hihi..so bila time emergency nak guna memang haru lah..so saya letak dalam bekas ais macam dalam gambar. so bila nak masak tu saya keluarkan kiub 1 je..senang cair bila masuk dalam masakan..




Kalau tengok kat sebelah santan tu ada cili giling yang dah di bekukan..sebab saya blend banyak2 terus. Masa weekend la selalu MIL saya buatkan..tips untuk tahan lebih lama..letak garam dalam cili tu..memang tahan..dan kalau lagi bagus letak dalam freezer macam dalam gambar..1 day before boleh turunkan kalau bekas yang sebelumnya dah habis..

ps : so tak perlu tambah garam dalam masakan..rasa dulu baru add on..kang terlebih masin plak..:P

Sekian tips untuk hari ini...;)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

08 January 2014

PENYAKIT BARU DATANG LAGI!!! misi 2014

Saya memang dalam mood nak pindah rumah..insha Allah hujung bulan ni nak pindah.. perasaan? sangat teruja sebab nak deko rumah sendiri..hari-hari dok tengok blog orang mcm mana nak susun atur..macam mana nak jimatkan space for max! Alhamdullillah dapat inspirasi!

Kalau time kat uni dulu memang saya sangat particular bab2 organize ni...maybe sebab terjangkit dengan salina..hihi..tapi memang saya pantang kalau bilik bersemak! Especially bila kami study ramai2 atau lepak ramai2..saya mesti nak kemas fully lepas mereka balik..hihi..macam tu jugak kalau pergi camping bagai, balik tu bukan terus tidur tau. Mesti kemas barang dan kosongkan beg dulu baru TIDUR!..

Sekarang ni saya, husband dan 2 orang anak dalam satu bilik..dah 3 tahun menumpang rumah adik ipar saya..memang tension jugak sebab tak boleh organize langsung sebab very limited space..bayangkan, baju saya dan husband pun dah tak muat almari..baju anak2 kena letak dekat almari luar dan memang tak organize langsung. Dressing table yang lacinya dah terkopak.bila laci dah terkopak lagi mengurangkan ruang untuk saya simpan barang. Dengan biz shaklee lagi..saya tak ada tempat nak simpan shaker la, pill box la, bubble wrap la, plastik courier la, log book saya, nak tampal misi n target pun letak kat cermin tengok muka..sangatlah tak organize.. Husband suka bising-bising sebab tak kemas tapi dia tak pernah faham macam mana nak squeeze semua dalam satu bilik..itupun saya selalu kemas kat luaran..dalam almari tu tolonglah jangan tengok..memang macam nak nangis kalau cari baju...totally not me!Tapi sejak 2 bulan lalu memang saya pejam sebelah mata jer sebab tahu nak pindah dah..so malas nak kemas beria2..kene jimat masa...kalau tengok pun baju yang saya pakai semua berulang sebab lepas cuci letak kat bahagian depan almari,,so senang nak capai..

Tapi, semua itu ada hikmahnya..banyak bersabar akan membuahkan kemanisan yang tak terhingga..insha Allah impian saya untuk duduk di rumah baru akan tercapai. So the journey of decoration will starts! ;)

Antara blog yang saya sangat suka jelajah :

www.susunatursioca.blogspot.com

www.vanillapink3113.blogspot.com

Ok nantikan tentang nafas baru di rumah baru saya ye..

Mode : sangat tak sabar nak shopping!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading