08 January 2018

Alahan dan allergi pada kanak-kanak

Assalamualaikum semua,


Jika sesiapa yang pernah alami alahan atau allergi, mereka cukup waspada dengan apa yang menyebabkan atau trigger alahan terutama alahan pada bayi atau kanak-kanak. Bukan senang nak kawal eczema atau alahan dan allergi pada kanak-kanak tau.


Selalunya kanak-kanak yang alahan dan allergi disebabkan oleh pemakanan dan persekitaran mereka. Ada yang alah terhadap habuk, ada yang alah terhadap telur, ada yang alah terhadap perasa dan pewarna tiruan serta macam-macam jenis alahan lagi.


Sebab itu ibu bapa perlu tahu apa yang anak-anak mereka boleh makan dan tak boleh makan. Kadang-kadang persekitaran yang bagaimana mereka boleh kawal dan sebagainya. Hanya ibu bapa atau penjaga kanak-kanak kenal mereka dengan baik.


Macam kakak ipar saya pernah beritahu saya, anaknya memang ada alahan. Kalau makan cheese lebih sedikit dia akan batuk-batuk teruk. Baru-baru ini, kakak ipar saya ada beritahu anaknya makan vitamin brand XXX, tetapi anaknya batuk bertambah teruk dari hari ke hari. Jadi masa tu saya cuma syorkan OMEGA, kerana omega mampu mengurangkan radang batuk dan alahan. Mungkin anaknya alah pada pewarna dan perasa tambahan di dalam vitamin tersebut. Wallahualam.


Anaknya memang serasi dengan OMEGA GUARD. Alhamdulillah, alahannya pun makin terkawal. Sama juga dengan anak saya aeisyah. Aeisyah pun ada eczema sejak bayi lagi. Tapi, memang sangat terkawal. Semasa menyusukan aeisyah, saya akan makan OMEGA GUARD dan anak saya mendapat manfaat dari OMEGA GUARD melalui susu ibu. Lepas tu dah lama dia dah tak kena ekzema. Ada sesekali akan muncul balik terutama jika dia makan gula-gula yang tinggi kandungan pewarna. Saya akan bagi dia omega dan meal shake berselang seli dengan vitalea kids .


Meal shake pula mempunyai kandungan protein yang mampu membaiki tisu-tisu kulit yang rosak. Kulit anak pun jadi cantik gitu. :)


alahan




Kalau ada anak-anak yang mempunya masalah alahan, sila pantau pemakanan dan persekitaran ya. Kawal sebelum ia menjadi teruk. Jika jadi teruk selalunya doktor akan sarankan steroid. Jika perlu elak lah steroid kerana ia akan membawa kesan sampingan jika dose berlebihan.


Amalkan home made food dan pilih makanan yang kurang gula untuk anak anda:)






Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe

0 comments: