01 September 2018

TIPS-TIPS PENJAGAAN ANAK YANG BERKHATAN

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, anak sulung saya Muhammad Syamil Syariff dah selesai berkhatan :) Lega? Ya sangat lega sebab dah lepas satu tanggunjawab sebagai pemilik amanah Allah. Kat sini saya nak share beberapa tips yang saya amalkan untuk menjaga anak saya sesudah sunat / khatan.

Kami suami isteri bersepakat untuk mencari doktor pakar untuk membuat sunat pada anak.  Sejak dengar kes yang mengerikan tahun lepas semasa proses sunat, suami memang nekad nak cari pakar. Trauma katanya. Saya follow je, bukan tahu sangat pun. Hihi. Memandangkan abang saya ada 3 orang anak bujang yang sudah selesai bersunat, so memang refer dia sahaja. Abang saya rekomen Dr Husin Marijan , general surgeon dari KPJ Kelang. Saya bagi 5 bintang kat doktor ni sebab hasil kerjanya sangat kemas dan beliau sangat teliti. Kami pilih teknik berkhatan laser.

Memandangkan anak saya baru berumur 6 tahun, beliau nasihat untuk full bius melancarkan proses sunat tersebut. Yelah, kalau budak tu nervous takut bergerak-gerak nanti susah pulak kan. So kami pun setuju. Untuk temujanji, memang kena jumpa doktor tersebut dan Dr Husin akan periksa dan buat temujanji untuk proses bersunat. Masa first time jumpa dia charge RM 1 je untuk konsultasi. Kos rawatan  untuk semua proses di anggarkan RM 1k + - .

Saya pilih cuti bulan 8 sebabnya cuti akhir tahun takut pack dan Syamil pun nak pergi sekolah dah, so nak bagi dia betul betul rilex masa tu. Persiapan sekolah dan orientasi pun ada so takut mengganggu.

Alhamdulillah, sehari sebelum dia berpuasa dan next day semuanya berjalan lancar. Pukul 12 tengah hari dah settle semua. Cuak jugak tengok lepas selesai semua. Takut dia sakit. hehe. Tapi alhamdulillah dia tak sakit. Saya bagi sekali je PCM

Dugaan yang paling besar adalah masa dia nak kencing for the first time, Menjerit jugak dia bila kena air. Tapi duk pujuk dia. Kali kedua kencing dah ok dah. Banyak lah drama dia. Haha. Masa nak mandikan dia siap pakai cawan untuk tutup. Hihi. Tu pun sekali je.

Lepas tu banyak kena main psikologi je. Yang paling penting mindset. Saya memang dah tetapkan mindset saya yang dia akan cepat sembuh. Tak fikir negatif langsung masa tu. Hari pertama masa mandi malam tu saya dah lalukan air terus. Pastu dia cakap " Aik tak sakit langsung"  Haha. Kena masukkan elemen takut kat dia. Contoh , kalau tak cuci bersih bersih nanti bernanah, teknik tu memang berkesan. Dia memang akan dengar cakap

Alhamdulillah, semua ok. Tiap tiap hari saya bagi chewable vitamin C shaklee dan 2 malam saya bagi VIVIX. Saya bagi vivix cuma nak speed up recovery je. Saya bagi atas kepercayaan saya. Memang laju je kering.

Ok, jom saya share beberapa tips lain :


Sebelum proses bersunat
Selepas sedar dari pengsan hihi

Nampak tak apa kegunaan benda alah ni? Jap saya tunjuk .hee

Ni rumah sementara syamil. Hehe. Bila tidur malam je dia akan masuk dalam ni dan biarkan bukak semua seluar bagi berangin betul betul. 

Yang ni masa day time, Guna meja lipat daiso tu. Senang bagi dia fleksibel.

Tips yang terakhir, pakaikanlah jubah untuk dia. Tak ada kain pelekat bagai. Hee. Lagi senang handle macam ni. Kalau day time guna jubah cotton, malam pakai jenis yang ni. Dia ada 3 helai je. Memang tukar tu je 5 hari tu. Lepas dah yakin baru pakai seluar


Alhamdulillah, sangat smooth semuanya. Kecuali ada lah ragam ragam dia sebab kita restrict dia dari main main. 4 hari pertama memang saya tak bagi dia berjalan jalan sangat. Lepas tu dah bagi dia bebas sikit. Saya tak pantang apa apa makanan untuk dia. Dia makan apa saja. Heee..:)

Boleh lah share pada yang memerlukan, make sure mindset tu positif ya!















HUBUNGI KAMI : https://www.facebook.com/messages/Rehanswardrobe WhatsApp : http://www.wasap.my/60122319979 Email : rehanswardrobe@gmail.com Blog : www.rehanswardrobe.com Instagram : rehanswardrobe
Continue Reading

23 July 2018

HFMD berleluasa di negara! Cegah sebelum kena


Assalamualaikum semua,

Berita tentang virus HFMD  ( Hand foot mouth disease ) semakin menular di negara kita. Pagi ini bila di kejutkan dengan berita tentang virus HFMD  sudah menular di troli pasaraya , semua ibu bapa mulai risau. Saya pun tak terkecuali sebab ada anak-anak yang kecil.

Penyakit HFMD disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai enterovirus meliputi Coxsackie Virus A16 (Cox A16) dan Enterovirus 71 (EV 71). Penularan penyakit/virus HFMD adalah melalui sentuhan langsung dengan cecair hidung, air liur, lepuh (blister) dan najis kanak-kanak yang dijangkiti serta sentuhan pada permukaan dan alatan permainan yang tercemar dengan virus HFMD. Mereka yang dijangkiti akan menunjukkan satu atau lebih tanda seperti demam, luka (ulcer) di mulut, ruam atau lepuh di tapak tangan dan kaki. HFMD selalunya menyebabkan jangkitan ringan dan sembuh dengan sendiri. Namun begitu, segelintir jangkitan HFMD yang disebabkan oleh jangkitan EV71 boleh menyebabkan komplikasi seperti radang otak dan jantung. ( Sumber  : KKM Malaysia )



Antara symptom-symptom awal HFMD adalah :

1) Demam atau tidak sihat
2) Muncul bintik bintik merah di mulut, tangan, kaki atau punggung
3) Ulser di mulut

Antara langkah-langkah pencegahan virus HFMD adalah :

1) Elakkan membawa anak anak ke tempat awam atau tempat ramai orang berkumpul
2) Elakkan penggunaan tandas awam kerana virus boleh merebak melalui najis
3) Sentiasa membersihkan tangan dengan air dan sabun atau dengan sanitizer atau spray basicH
4) Sentiasa menggunakan wet tissue. Macam-macam jenis ada di drug store, pilih yang berkenan dan kalau boleh biarlah yang untuk mematikan kuman

Andai kata anak terkena HFMD, jangan risau jangan cuak, dengan jagaan rapi, insha Allah anak boleh sembuh dengan cepat jika mengikut cara-cara berikut :

1) Kuarantin anak yang terkena HFMD dengan yang belum. Jika boleh asingkan, sila asingkan
2) Maklumkan taska dan kementerian kesihatan untuk mereka melakukan pantauan dan pembersihan di premis yang berkaitan
3) Boleh guna herbal blend dan mandikan anak dengan basic H. Penggunaan herbal blend boleh mengurangkan risiko parut ruam
4) Pastikan anak minum air suam dengan banyaknya kerana virus tiada ubat, hanya akan keluar melalui air kencing.
5) Jangan bawa anak ke luar selagi belum betul betul sembuh
6) Jika anak masih memakai pampers, pastikan lupuskan pampers anak segera dan tutup tong sampah. Jika anak dewasa membuang air besar, pastikan bersihkan tangan anak anda dengan teliti

Macam-macam produk yang boleh anda cuba untuk HFMD, ini semua adalah langkah pencegahan. Selebihnya semua di kuasa Allah swt. Moga Allah lindungi semua. Amin

sumber : google


HUBUNGI KAMI : https://www.facebook.com/messages/Rehanswardrobe WhatsApp : http://www.wasap.my/60122319979 Email : rehanswardrobe@gmail.com Blog : www.rehanswardrobe.com Instagram : rehanswardrobe
Continue Reading

18 February 2018

TESTIMONIAL YOUTH SKINCARE

Hi,

Entry sebelum ini dah tahu tentang YOUTH dan rangkaian produk YOUTH kan? Sekarang jom tengok antara testimonial YOUTH selepas beberapa hari penggunaan ( purata 20 hari +-)

 Nampak tak eye bag kurang? Dan muka lebih glowing :)
 Eyebag auntie ni pun makin kurang dan kulit lebih shining :)
 Jeragat makin kurang 



 Parut lebih tertutup dan kurang menyerlah dari sebelum ini

Best kan? Jom cuba produk YOUTH hari ini :)

HUBUNGI KAMI : https://www.facebook.com/messages/Rehanswardrobe WhatsApp : http://www.wasap.my/60122319979 Email : rehanswardrobe@gmail.com Blog : www.rehanswardrobe.com Instagram : rehanswardrobe
Continue Reading

PRODUK-PRODUK YOUTH SKINCARE

Salam semua,

Hari tu saya ada share tentang skincare terbaru dari shaklee iaitu YOUTH SKINCARE . Semua yang dah guna YOUTH ni memang semuanya cakap WOW. Sangat best dan sangat selamat untuk semua. Yang penting tidak ada bahan kimia langsung. Sebab ini lah ramai yang suka sangat dengan YOUTH ni :)

Ramai tanya ada apa dalam satu set skincare YOUTH. So dalam entri ini saya nak kupas satu-satu tentang item dalam YOUTH :). Ready to fall in love ya ;)

1. LUMINIOUS GEL OIL CLEANSER
:regi
Produk 3 dalam 1 ini yang mengandungi :


* pH yang seimbang
* Bebas sabun
*Gabungan daripada vitamin dan
polifenol serta alga mengilatkan
kulit, menjernihkan kulit dan
menyediakan kulit kita untuk
dunia luar

2. PERFECTING SKIN TONER
Dengan YOUTH Toner, kulit anda akan kelihatan lebih licin, lebih lembap dan juga terpelihara dari dari sel-sel yang telah mati (yang menjadikan kulit kusam) dan bebas dari segala pencemaran persekitaran (toksin-toksin). Ia bantu menjadikan kulit kita lebih berseri-seri

3. AGE DEFENSE MINERAL MOISTURIZER SPF 30
:beetle: Melindungi kulit kita jauh dari sinaran matahari.
:beetle: Sumber bahan semulajadi dari hidupan laut biopolimer yang terdapat di dalam moisturizer ini bantu lindungi kita daripada pencemaran.
:beetle: Kesan dari vitamin yang terkandung di dalam produk ini dapat membantu melembapkan kulit wajah kita dan meningkatkan penampilan tona warna kulit yang lebih sekata.

4. YOUTH ACTIVATING SERUM
:shell: Serum ni mempunyai 10 kali ganda bahan aktif yang bantu pemulihan secara kritikal.
:shell: Dengan campuran vitamin,
polifenol, produk ini dapat
bantu penghasilan kolagen dan membaikpulih hingga pada tahap sellular.

:shell: Mengembalikan aura seri muka yang superb dan keremajaan kulit.

5. ADVANCED RENEWAL NIGHT CREAM
Krim malam yang sangat dinanti-nantikan ini dijangkakan dapat menyokong proses pembaharuan sel kulit muka kita sewaktu kita sedang tidur.
Wow, best sangat ni!
:bug: Lagi kan, dengan campuran bahan botani yang sangat best, ia bantu penghasilan kolagen dan elastin yang membuatkan kulit kita kelihatan lebih muda, lebih lembut dan halus, dan glowing

6. RADIANCE C+E

Yang terakhir, formula gabungan vitamin C tulen dan vitamin E ini bantu mencerahkan kulit dan ia telah terbukti dapat mengurangkan kesan garisan-garisan dan kedutan.



Berminat?

HUBUNGI KAMI : https://www.facebook.com/messages/Rehanswardrobe
WhatsApp : http://www.wasap.my/60122319979
Email : rehanswardrobe@gmail.com
Blog : www.rehanswardrobe.com
Instagram : rehanswardrobe
Continue Reading

06 February 2018

YOUTH SKIN CARE

Assalamualaikum semua,
Nak share sesuatu yang you all mesti suka sangat. Minggu lepas, Shaklee ada lancarkan skin care terbaru. Memang sangat WOW! Sebab nya Shaklee patentkan skin care ni dan tak ada skin care brand mana-mana yang ada elemen eksklusif seperti dalam YOUTH ni. Roger Barnett, CEO Shaklee mengambil masa 8 tahun untuk keluarkan produk yang sangat best ni. Banyak penyelidikan, infact, lab person dah penat bila sebenarnya dah lulut tapi tetap tak meet requirement dari CEO ni. Betapa dia nak yang the BEST dan SELAMAT untuk semua. Almost perfect!
.
.
Layan gambar dulu ya. :)
youth skincare
Yang ni pakej eksklusif untuk leaders Shaklee. Memang sangat elegant packaging dia. Sungguh tergoda tau.




 Antara kandungan YOUTH set
SPF Cream ( Tak dapat lagi sebab stok tak sampai lagi )
KEISTIMEWAAN YOUTH SKIN CARE
1. Mempunyai clinical result tanpa kompromi
2.Lebih 8 tahun penyelidakan untuk memastikan produk yang dikeluarkan selamat dan berkesan  seiring dengan objektif Shakle
3. 100% vegan ( unsur botani
4.  Hipoalergenik
5. Tidak menyumbatkan liang pori
6. Duji oleh dermatologist dan oftalmologist
7. Bebas dari 1500 bahan kimia yang selalu digunakan oleh produk penjagaan muka yang lain
8.  100% wanita telah dibuktikan secara klinikal memiliki kulit yang lebih muda
9.  2/3 wanita menunjukan indeks umur yang lebih muda dari 10 tahun
10. Dihasilkan secara klinikal oleh pakar kulit bertaraf dunia
11. Ekstrak botani di uji lebih 350 bahan asing atau tercemar untuk memastikan ekstrak botani adalah selamat untuk digunakan
EKSTRAK DAN RAMUAN DALAM YOUTH
Muscadine Grape : polifenol melindungi sel dan DNA. Ramuan ini lah menjadi igauan ramai sebab ramuan ini terdapat dalam produk supplemen termahal Shaklee VIVIX. Ramuan ini menentang radikal bebas dan tinggi antioksida serta memelihara kulit dari anasir luar
Lotus Japonicus : Penjanaan semula dan memberi nutrien dan tenaga pada sel
Apple stem : Mempercepatkan pembaharuan kulit
Schisandra Chinensis : Untuk menenangkan kulit yang radang, sensitive atau gatal. Ia juga selalu digunakan untuk merawat dermatitis dan radang kulit
Vital Repair + Complex : Nutrien dan antioksida untuk kulit
Fungsi YOUTH :
1.  Untuk kulit lebih muda
2.  Memperbaharui tekstur kulit
3.  Menaikkan seri wajah
4. Mengurangkan jeragat dan kedutan di wajah
5. Menegangkan kulit
6. Melindungi kulit dari sinar UV
7. Mengurangkan pigmentasi
8. Menjadikan kulit lebih awet muda


Saya bagi teaser testimonial dulu. Jom layan. Memang best!
.
.
Nampak kan perbezaan ketara?
HUBUNGI KAMI : https://www.facebook.com/messages/Rehanswardrobe
WhatsApp : http://www.wasap.my/60122319979
Email : rehanswardrobe@gmail.com Blog : www.rehanswardrobe.com
Instagram : rehanswardrobe
Continue Reading

18 January 2018

Kebaikan Omega Guard Shaklee

Assalamualaikum semua,

Semua orang sedia maklum kan tentang betapa pentingnya minyak ikan pada badan kita? Minyak ikan yang mengandungi EPA dan DHA harus di ambil dari sumber lain kerana badan kita tidak dapat memproses asid lemak tersebut sendiri.


Sebelum saya nak kupas tentang betapa omega guard Shaklee sangat istimewa, saya nak senaraikan tentang fungsi OMEGA atau minyak ikan pada semua :


KELEBIHAN OMEGA

omega guard shaklee

  1. Mengimbangi perubahan dalam kepekatan hormon wanita yang menyebabkan PMS.
  2. Membantu meningkatkan kesuburan.
  3. Pengambilan secara berterusan memyerikan kulit, kulit lebih licin dan kemerah-merahan.
  4. Mencegah penyakit saluran darah dan strok
  5. DHA dan EPA mampu menentang trombosis
  6. Merendahkan kepekatan darah dan tekanan  darah tinggi.
  7. Melicinkan saluran darah dan peredaran darah lebih lancar
  8. Mengekalkan tekanan darah normal
  9. Mengurangkan ketegangan dileher atau sakit kepala
  10. Merendahkan kolestrol
  11. Menghindarkan  pembekuan darah didalam badan.
  12. Mengawal masalah obesiti
  13. Mencegah arteriosclerosis, myocardial infacrtion
  14. Membantu mengurangkan risiko penyakit jantung
  15. Membantu tumbesaran  dan perkembangan otak janin
  16. DHA merupakan nutrien utama untuk otak, sistem saraf dan retina. Ianya penting dalam 3 bulan terakhr perkembangan otak janin semasa dalam kandungan.
  17. DHA meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran.
  18. Mencegah penyakit alzheimer.
  19. Memelihara penglihatan dan pendengaran dan  mencegah migrain
  20. Meningkatkan sistem imun dan menyihatkan paru-paru.
  21. Membaiki alahan kulit dan untuk SLE
  22. Menentang kanser paru-paru, payudara, prostat dan kolon.
  23. Meningkatkan enterogastritis, merangsang hati selepas pembedahan.
  24. Membantu pankreas pesakit kanser untuk berfungsi dengan lebih efektif.
  25. Memelihara fungsi-fungsi sendi (arthritis)
  26. Paras asid lemak omega-3 larut dalam tisu rawan. Oleh sebab itu ia boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan.
  27. Memelihara fungsi-fungsi sendi
  28. Membaikpulih gout dengan berkesan.
  29. Mencegah insomnia dan mengurangkan tekanan.
  30. EPA dan  DHA berupaya menstabilkan emosi dan membantu dalam perkembangan kesihatan mental seperti kemurungan, tekanan, kebimbangan (anxiety), neurasthenia, insomnia, autisme, kanak-kanak hiperaktif dan penyakit schizophernia.
  31. Mengurangkan kolestrol dalam darah

Dalam entri sebelum ini juga, saya pernah kongsi tentang keistimewaan omega guard Shaklee, namun saya nak terangkan lebih terperinci tentang keisitmewaan omega guard berbanding minyak ikan yang lain.

keistimewaan omega guard



6 KELEBIHAN OMEGA GUARD SHAKLEE DARI MINYAK IKAN YANG LAIN :


1. Penyulingan Molekul Tiga Peringkat untuk ketulenan dan kepekatan. Proses proprietari ini, memekatkan omega-3, dan menyingkirkan komponen berbahaya seperti merkuri, plumbum, arsenik, kadmium, dioxins dan pelbagai bahan cemar lain.

2. Kualiti terjamin- Minyak ikan bergred Farmaseutikal.

3. Mengandungi 7 spektrum lengkap asid lemak omega-3 tulen yang terhasil secara semulajadi seperti EPA, DHA dan banyak lagi.

4.  Mempunyai DHA dan EPA yang tinggi – satu sajian memberikan 990mg asid lemak omega-3 (546mg EPA, 360mg DHA).


OMEGA GUARD



5. Bau dan rasa kesan hanyir yang minimum.

6. Diiktiraf oleh Friend of the Sea®. Ianya untuk memastikan bekalan berterusan minyak ikan berkualiti tanpa menjejaskan alam sekitar.



Banyak lagi artikel yang boleh di muat turun dalam link : Keistimewaan omega guard Shaklee
Untuk koleksi testimonial omega guard boleh klik link : Testimoni omega guard Shaklee

OFFER HEBAT BULAN JANUARI!
BELI 3 DENGAN LESS 5%
JADI YANG TERAWAL UNTUK MENIKMATI OFFER TERSEBUT

HUBUNGI KAMI :
https://www.facebook.com/messages/Rehanswardrobe
WhatsApp : http://www.wasap.my/60122319979
Email : rehanswardrobe@gmail.com
Blog : www.rehanswardrobe.com
Instagram : rehanswardrobe



Continue Reading

Keunikan ESP shaklee

Assalamualaikum semua,


Hye, hari ini nak share sedikit info tentang esp Shaklee. Sebenarnya banyak sangat keistimewaan esp Shaklee ni.Saya pernah share dalam banyak entri sebelum ini tentang soya ESP shaklee sebelum ini. Pernah juga saya kupas tentang kelebihan esp sebelum ini juga. Dalam entri tersebut, saya ada selitkan tentang Identity Preservation Program atau lebih dikenali dengan IPP.


Identity preservation program ni lebih kurang macam third party inspection. Shaklee akan lantik satu pihak untuk periksa segala benda tentang ESP dari mula penanaman soya sampai di tuai dan di proses. Wow sangat kan? Bukan Shaklee yang periksa sendiri, tetapi pihak ketiga di mana semua bentuk keputusan harus di akur oleh pihak Shaklee. Sehinggakan peralatan yang digunakan untuk menuai atau menanam soya itu pun di ambil kira dalam program ini. Hebat kan? Bukan calang-calang produk ESP ni tau.


Yang paling menarik, jika apa-apa kriteria mengikut spec tidak dipatuhi maka, akan di batalkan dan tak boleh di luluskan. Betapa Shaklee menjaga kualiti soya esp Shaklee ini.


Selain itu, program ini bertujuan untuk menjaga genetik soya tanpa bahan kimia dan gangguan bendasing luar yang boleh mengganggu struktur soya tersebut.


Sebab itu, ESP Shaklee sangat berkualiti dan ramai sukakan ESP kerana piawainya tersendiri.








Ingin mencuba ESP Shaklee yang mengandungi seribu satu rahsia tersendiri? Boleh hubungi di mana-mana medium untuk info atau order :)




https://www.facebook.com/messages/Rehanswardrobe
WhatsApp : http://www.wasap.my/60122319979
Email : rehanswardrobe@gmail.com
Blog : www.rehanswardrobe.com
Instagram : rehanswardrobe



Continue Reading

09 January 2018

Dekorasi ruang tamu dan ruang makan

Assalamualaikum semua :)


Lama pulak tak share tentang deko rumah kan? Kali ni nak share sedikit dekorasi ruang tamu yang di ubah sedikit sejak tahun 2014. Pada tahun 2014 kami pindah masuk rumah syurga ini :) Dah 4 tahun berada di teratak ini. Alhamdulillah untuk sebuah rumah yang simple dan sedap mata memandang. Syurga duniaku. Kalau selagi tak balik rumah sendiri, memang rasa lain je. Home is always sweet when you are in there <3
.
.
Projek tahun ni sebenarnya nak plan deko bilik budak-budak. Dah berlima sekarang haruslah migrate kan budak-budak ke bilik sebelah. Lenguh badan dah nak tidur kat atas toto. :P So tengah merangka-rangka plan untuk deko bilik anak-anak, teringat yang tak share lagi ruang tamu yang latest. Banyak mengalami perubahan sejak tahun lalu. Alhamdulillah, deko ni kena buat slow-slow sebab nak deko bukan setakat plan sahaja, duit nya pun kena ada :)


Ok jomlah kita tengok gambar. Gambar tak berapa cantik. Agak blur, tapi boleh lah kan. Asalkan korang boleh dapat manfaat dari idea ini. Dulu dah pernah share dalam entri susun atur ruang tamu. Boleh lah kalau nak jenguk :)



Ruang tamu yang sebelum. Masa ni baru juga pindah.


Selepas ubahsuai sedikit.


Tak banyak perubahan di ruang tamu, kecuali langsir memang tukar habis sekali dengan rail dia. Langsir jahit di jakel. Design saya. Memang suka simple macam ni. Karpet tebal tu evergreen punya corak. Pilihan suami. Meja kopi tu pun dah tukar sebab yang lama tu asyik goyang-goyang bila budak -budak main asyik terjatuh. Agak bahaya di situ. Kemudian tambah rocking chair :)


Ruang makan sebelum


Ruang makan selepas.


Untuk ruang makan, kami cat momento. Upah sahaja sebab tak pandai cat. Lepas tu tambah cermin dan lampu di atas tu.


Ni almari lego syamil. Simpan semua koleksi lego syamil :)

Tu sahaja setakat ni. Nanti kalau ada ubahsuai saya share okay :)
ps : Sorry gambar tak berapa clear. Handphone cabuk aja :P:P











Continue Reading

08 January 2018

Alahan dan allergi pada kanak-kanak

Assalamualaikum semua,


Jika sesiapa yang pernah alami alahan atau allergi, mereka cukup waspada dengan apa yang menyebabkan atau trigger alahan terutama alahan pada bayi atau kanak-kanak. Bukan senang nak kawal eczema atau alahan dan allergi pada kanak-kanak tau.


Selalunya kanak-kanak yang alahan dan allergi disebabkan oleh pemakanan dan persekitaran mereka. Ada yang alah terhadap habuk, ada yang alah terhadap telur, ada yang alah terhadap perasa dan pewarna tiruan serta macam-macam jenis alahan lagi.


Sebab itu ibu bapa perlu tahu apa yang anak-anak mereka boleh makan dan tak boleh makan. Kadang-kadang persekitaran yang bagaimana mereka boleh kawal dan sebagainya. Hanya ibu bapa atau penjaga kanak-kanak kenal mereka dengan baik.


Macam kakak ipar saya pernah beritahu saya, anaknya memang ada alahan. Kalau makan cheese lebih sedikit dia akan batuk-batuk teruk. Baru-baru ini, kakak ipar saya ada beritahu anaknya makan vitamin brand XXX, tetapi anaknya batuk bertambah teruk dari hari ke hari. Jadi masa tu saya cuma syorkan OMEGA, kerana omega mampu mengurangkan radang batuk dan alahan. Mungkin anaknya alah pada pewarna dan perasa tambahan di dalam vitamin tersebut. Wallahualam.


Anaknya memang serasi dengan OMEGA GUARD. Alhamdulillah, alahannya pun makin terkawal. Sama juga dengan anak saya aeisyah. Aeisyah pun ada eczema sejak bayi lagi. Tapi, memang sangat terkawal. Semasa menyusukan aeisyah, saya akan makan OMEGA GUARD dan anak saya mendapat manfaat dari OMEGA GUARD melalui susu ibu. Lepas tu dah lama dia dah tak kena ekzema. Ada sesekali akan muncul balik terutama jika dia makan gula-gula yang tinggi kandungan pewarna. Saya akan bagi dia omega dan meal shake berselang seli dengan vitalea kids .


Meal shake pula mempunyai kandungan protein yang mampu membaiki tisu-tisu kulit yang rosak. Kulit anak pun jadi cantik gitu. :)


alahan




Kalau ada anak-anak yang mempunya masalah alahan, sila pantau pemakanan dan persekitaran ya. Kawal sebelum ia menjadi teruk. Jika jadi teruk selalunya doktor akan sarankan steroid. Jika perlu elak lah steroid kerana ia akan membawa kesan sampingan jika dose berlebihan.


Amalkan home made food dan pilih makanan yang kurang gula untuk anak anda:)






Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

04 January 2018

PERLUKAH VITAMIN UNTUK KANAK-KANAK ?

Ramai yang suka bertanya perlukah vitamin untuk kanak-kanak atau lebih ringkas supplemen untuk kanak-kanak. Perlu di ingat vitamin atau supplemen kanak-kanak adalah untuk menampung nutrisi kanak-kanak yang lopong dalam pemakanan seharian.


Dari zaman belajar lagi kita sudah didedahkan dengan kepentingan nutrisi dalam badan kita. Nutrisi sangat penting dalam tumbesaran dan perkembangan otak sedari kecil. Ramai pakar pemakanan berpendapat nutrisi perlu seimbang dalam pemakanan seharian.

Kalau kita tengok dalam pinggan pemakanan anak, cukup seimbang kah makanan mereka? Sayur cukup? Buah cukup? Mineral-mineral lain okay? Walaupun kita masak sendiri hari-hari, namun mungkin kita terlepas pandang untuk pantau kandungan vitamin dan mineral dalam pemakanan seharian.


Vitamin dan supplemen untuk kanak-kanak sangat banyak bak cendawan tumbuh selepas hujan di pasaran. Apakah kriteria penting dalam pemilihan vitamin untuk kanak-kanak?

Saya boleh senaraikan serba sedikit tips pemilihan vitamin untuk kanak-kanak seperti berikut :

1. Halal dan semulajadi
2. Tidak menggunakan pemanis dan perasa tambahan kerana pemanis dan perasa tambahan merupakan agen utama untuk allergi dan sakit-sakit yang lain
3. Berkesan dan selamat
4. Diuji secara klinikal dan melalui proses RND yang ketat

Pilihan saya semestinya vitalea kids , omega guard dan meal shake


supplemen kanak-kanak

VITALEA KIDS

1. Mengandungi 19 jenis vitamin dan mineral
2. Bebas gluten
3. Mengandungi Xylitol iaitu pemanis semulajadi dan tidak sebabkan kaviti gigi sangat sesuai untuk kanak-kanak yang cerewat tentang rasa
4. Berkesan dan semulajadi
5. Kaya dengan sumber anti oksidan
6. Selamat , halal dan ada kelulusan KKM
7. Senang dikunyah dan berperisa anggur
8. Menaikkan selera makan
9. Meningkatkan sistem imun kanak-kanak
10. Menampung nutrisi kanak-kanak yang lopong
11. Sesuai untuk kanak-kanak yang asma atau allergi
12. Mengurangkan rasa lesu semasa belajar

vitamin untuk kanak-kanak



MEAL SHAKE
1. Mengandungi 19 jenis vitamin dan mineral
2. Mengandungi fiber yang bagus untuk kanak-kanak yang sembelit
3. Mengandungi soya non gmo untuk kulit yang lebih cantik dan untuk sel yang lebih baik
4. Berperisa vanilla dan berbentuk serbuk sesuai dibancuh dalam susu atau minuman kegemaran kanak-kanak
5. Sesuai untuk kanak-kanak yang baru berusia setahun dan tidak pandai kunyah tablet
6. Meningkatkan selera makan
7. Sesuai untuk kanak-kanak yang picky eater
8. Bagus untuk sesetengah kanak-kanak yang eczema
9. Meningkatkan sistem imun

omega guard



OMEGA GUARD
1. Minyak ikan terbaik untuk perkembangan otak dan mata kanak-kanak
2. Sesuai untuk kanak-kanak yang mengidap ekzema, asma atau allergi
3. Mengurangkan radang jika batuk atau selesema
4. Omega guard tidak dihasilkan dari hati ikan yang penuh toksik
5.Minyak ikan yang lengkap dengan asid lemak ALA, EPA dan DHA
6. Dihasilkan dengan kaedah penyulingan berperingkat untuk menyingkirkan logam berat
7. Membantu memori kanak-kanak lebih baik
8. Meningkatkan tahap aktif anak-anak semasa pembelajaran




Berita baik!
Promo VITALEA KIDS dan OMEGA GUARD berlangsung sepanjang bulan januari ini.
Boleh WhatsApp 0122319979 atau klik link ini untuk terus ke inbox kami :)

http://www.wasap.my/60122319979






Continue Reading