26 April 2016

RESIPI HOMEMADE NUGGET AYAM YANG SANGAT SIMPLE DAN SEDAP

Assalamualaikum korang,

Hari ni kita up resipi lagi nak? Memandangkan resipi yang saya buat last week mendapat sambutan baik dari FBians. So saya post kat blog jugak. Memang ada yang tak ada Fb kan?


homemade food
Tak sangka tahu lebih dari 900 share resipi ni. Memang ramai suka homemade food kan. Semestinya nak yang terbaik untuk anak-anak lagi-lagi kalau resipi tu mudah kan. Saya buat nugget ni dalam masa sejam lah. Adalah dapat untuk 90 biji macam tu. Kira 4 atau 5 kali makan. Jom cekidaut resipi!

homemade nugget ayam
 Ni bahan-bahan dia. Boneless chicken. Saya beli je yang siap-siap dah tak de tulang, telur 2 biji, garam, pepper, oregano, tepung gandum. Senang je bahan-bahan dia kan.

homemade nugget ayam
 Mula-mula, campur semua bahan dalam blender ( kecuali tepung gandum dan bread crumbs). Blend sampai kisar.

homemade nugget ayam
 Kemudian tambah sedikit tepung gandum untuk lebih pejal. Jangan letak banyak nanti rasa tepung lagi dari ayam

homemade nugget ayam
 Tadaa..Siap dah. Bulat-bulatkan adunan macam kat bawah ni. Bulatkan atas tepung gandum so that tak melekat.
homemade nugget ayam
 Agak buruk di situ. tapi tak pe bukan nak jual pun. haha.
homemade nugget ayam
 Golek atas telur jap
homemade nugget ayam
 Pastu atas bread crumbs jap
homemade nugget ayam
 Nampak cantik sikit dah kan
homemade nugget ayam
 Dah siap untuk di frozen. Banyak jugak dapat. Dalam 500 g rasanya
homemade nugget ayam

 Goreng dengan api kecil!

homemade nugget ayam

Nyum nyum! cicah dengan sos best. Saya punya nugget ni kurang garam. So agak tak rasa tapi still sedap bila cecah sos. hehe. Kalau nak lagi sedap masa uli bebola ni letak keju mozarella. Lagi layannnn...bila panas-panas makan meleleh cheese tu. Sodap!

Selamat mencuba!!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe

0 comments: