22 March 2016

KIRA KALORI MINUMAN ANDA!

Assalamualaikum...

Korang suka minum teh tarik tak? Suka kan? Mesti kebanyakan orang suka teh tarik ni. Susah lah nak jumpa orang yang tak gemar teh ni. Kalau lepak mamak mesti teh atau milo ais paling favourite kan??

Saya antara penggemar milo dan teh juga.Tapi tak lah tegar sangat. Teh emak saya sangat sedap lah, alhamdulillah resipi turun ke saya dan setiap kali orang datang ke rumah, teh saya paling digemari oleh ramai :). Pernah ada sedara teringat-ingat teh saya tu. Hehe. Padahal biasa je. :)

Teh saya ada kelainan sedikit sebab ada letak garam sikit. Which is not good pun. Tapi sebab nak sedap kan, memang rasa berlemak-lemak gitu. Dan saya jenis rebus daun teh sampai rasanya turun betul-betul, Sebab tu kaw. Teh halia dan teh masala pun macam tu jugak. Kadang-kadang leceh jugak nak buat sebab kena tunggu mendidih, kemudian nak reneh daun teh, pastu tapis pastu nak bancuh susu dan gula. Saya tak guna susu pekat manis ye. Sebab gula sangat tinggi dan tak elok. Rasanya teh saya kalori low sikit kot. Hehe.

Kalori teh ni 100 kcal tau. Kalau pagi petang siang malam minum memang hampir 300 kcal jugak la. Almost sama sepinggan nasi dan ayam tau. Lagipun teh ada kafein, tak elok lah minum selalu kan? kan? Walaupun suka tapi saya memang akan kira lah berapa kali minum. Kadang-kadang seminggu sekali ataupun masa kenduri je. Dulu kalau kat rumah hari-hari bedal sebab sedap!

Insha Allah saya akan share lagi tentang cara kira kalori ni. Senang je tau, yang penting badan sihat. Oh ya, lupa saya nak share kalori ESP  pulak,one of my favourite drinks!

Oooo.. lebih kurang sama je dengan segelas teh tarik. Tapi dengan ESP boleh rasa kenyang sampai 3 jam lah untuk saya. For me not 6 hours sebab memang perut mintak nak makan apa-apa. haha. Dan yang bestnya bila minum ESP dan workout, anda punya muscle semua terbentuk elok. Tak ada gelebeh-gelebeh, Kira fit lah. Tapi kena workout.

Kalau minum ESP pastu tidur, memang otot gelebeh ye. Jom jadikan ESP sebagai rutin harian. Teh tarik pun boleh minum, tapi sekali sekala okla kan..kan??

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

19 March 2016

RESIPI CHEESY MEATBALL YANG PALING SIMPLE

Hi korang, 
Harini nak share tentang resipi cheesy meatball yang paling simple lah. Actually saya dah tengok banyak resipi, simple jugak. Tapi yang ni saya simple kan lagi. Hehe. Setengah jam dah siap. Saya suka sangat meatball ikea, tapi tak sempat cari resipi tu. So kita buat dengan apa yang ada dulu naaa...Hehe. 

Tapi saya punya paling unik kot.hihi. Sebab saya tak guna daging kisar readymade tu. Saya kisar sendiri daging tu. Gigih tak?? Haha. Sebab saya tak berapa suka daging kisar kat pasaran tu. Kalau tak sempat sangat baru saya beli, Itu pun sangat rare lah. Daging ni saya beli fresh dari kedai daging, lepas tu suruh weekly maid saya cincangkan. Kerja-kerja renyah selalu saya delegates, tak cukup masa nak buat semua kan. Bread crumbs pun saya buat sendiri, tapi sedikit hangus lah. But still sedap je rasa nya. 

Suami suka meatball ni. Saya goreng 5 ke 6 ketul je dulu sebab yang lain nak frozenkan. Nak bagi dia test dulu lah konon. Dia habis makan semuanya :)

Ok jom tengok resipi. Memang simple dan mudah!
bebola daging keju
Bahan-bahan dia macam kat atas gambar ni. Senang je kan? Saya tak masuk cili sebab nanti anak tak nak makan. heee..Pepper dan tepung jagung pun masuk sikit cuma tak sempat snap gambar. hehe. Keju kalau guna mozarella lagi best tau, tapi keju ni je ada masa saya pergi kedai tu, malas nak menapak kedai lain. Keju ni pun sedap, masin-masin. So dalam adunan tu tak perlu garam sangat pun still ok.
bebola daging keju
 Campur semua. Gaul rata dan make sure semua sebati dan boleh kepal. Jika rasa lembik boleh tambah tepung jagung or bread crumbs lagi. Pastu buat bentuk bulat dan sumbat keju dalam tu. Keju tu saya potong 5 keping sekali untuk dapat bentuk kiub.
bebola daging keju
 Ready to frozen! Besar-besar gak saya buat, so masa nak goreng api kena perlahan sangat. 

bebola daging keju
 Testing untuk goreng
bebola daging keju
 Testing untuk makan. Sedap!!! Walaupun rupa tak berapa cantik, tapi korang cubalah, mesti sedap!

Selamat mencuba!! :)



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

18 March 2016

Pengalaman menarik di Farm In The City, Seri Kembangan

Assalamualaikum people :) 
Semalam kami suami isteri ambil cuti semata-mata nak bawak anak-anak pergi berjalan. Hehe. Kesian pula rasa anak-anak tak pergi mana, and suami pulak jenis yang indoor type, banyak masa kami habiskan kat rumah je. So kali ni suami yang plan. Hehe. Saya ikot sahaja. Walaupun cuti tinggal 1 hari je, tapi saya tak kisah kot untuk anak-anak. Buat apa nak berkira masa untuk anak-anak kan? kan?

Kami decide nak pergi Farm in the city di seri kembangan. Farm in the city ini terletak berdekatan giant seri kembangan dan pasar borong selangor. Jarang lah saya jalan-jalan area sini. 

Syamil memang suka animals. Macam ayah dia. Haha. Secara jujurnya, saya tak berapa minat. Suka tengok sebab nak tengok gelagat anak-anak je. hihi. Mereka memang teruja lah. 

Harga tiket untuk ke farm in the city tak adalah mahal sangat. RM 30 untuk dewasa dan RM 25 untuk kanak-kanak. Kalau kanak-kanak yang ketinggian kurang dari 90 cm FREE! So sebab anak-anak saya semua comel2 belaka, memang free lah. Kami berdua je bayar. :D . Kalau you all datang dengan keluarga yang besar ada pakej keluarga juga. RM 100++ if tak silap. 

Cuaca yang panas memang terasa walaupun tempatnya redup sebab ada atap2. Sepatutnya kalau hari biasa tak ada rasa panas sangat kot. Sebab cuaca sekarang memang extreme, basah habis baju anak-anak mandi peluh. hihi. 

Jom layan gambar nak?

farm in the city

 farm in the city
 Pandai Syamil posing. Masa ni emaknya pergi minum air. Haha. Nampak sangat tak minat kan. :P Ayah dia yang lain dua orang ni.

farm in the city
 Curious??

farm in the city

farm in the city
 Ikan. Excited betul dieorang ni.

farm in the city

Tengok apa tu??? hehe
 
farm in the city
 Aeisyah memang excited betul
farm in the city
 Siap ada pamplet kat tangan dia ni. Siap belek tau. Haha.
farm in the city

farm in the city
 Parrot show.
farm in the city
 Kura-kura ni comel

farm in the city

farm in the city
 Gambar hero famili. Haha. Gambar heroin tak ada. Malas nak bergambar. :P

Overall, memang worth it for kids. Dan boleh je habis dalam masa 2 atau 3 jam. So kalau weekend nak g saja-saja pun boleh. Adhoc planning pun boleh sangat. Kalau duk area puchong, putrajaya, kajang semua memang sangat dekat lah. Kami plan nak jalan-jalan lagi sebenarnya, tapi semua pun dah pancit. Terus singgah umah makcik di puchong jap then balik. 

Siapa tak pergi lagi boleh pergi lah. berbaloi berbanding pergi zoo. hihi.


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

15 March 2016

3 TIPS JANA INCOME TANPA KELUAR RUMAH



Ramai tau tanya betul ke flexible business shaklee. Ataupun hanya omong kosong? Mestilah betul cuma cabaran dan result agak tinggi sedikit berbanding yang boleh keluar. Selalunya, dalam rumah mereka hanya kuasai ONLINE target sahaja. Sama juga. Macam-macam cara ada kan nak buat bisnes. Jom saya share 3 tips utama untuk buat bisnes shaklee dari rumah sahaja :)


🌠 barang boleh order dari shaklee. Shaklee akan hantar terus ke rumah anda. Selalunya jika order hari ini, esok dah sampai. Anda cuma perlu forecast stok sahaja. Ikut pengalaman saya, jarang dah shaklee hantar barang lambat, dulu ada juga sebab nak selaraskan shipment dan walk in. Kadang tu, petang saya order, esok pagi dah sampai dah stok yang kita nak. Heaven! ;)

🌠 pos barang? Anda boleh daftar dengan pos laju atau gdex. Ikut tahap bisnes anda. Jika kena caj, boleh cover dari untung runcit anda. 

🌠 kelas coaching atau kelas marketing? Telegram ada, group whatsapp ada, webinar ada. Ramai yang ikuti kelas sambil menyusu anak, sambil lipat kain, sambil landing, siap dengan kain batik pun ada!

3 point atas cukup dah untuk bermula buat bisnes shaklee. 

Namun, perlu ingat point2 atas bukan boleh ikut selalu. Ada masanya, offline meeting dan offline coaching lebih kuat aura, kelas nutrisi jugak ada di adakan di branch2 shaklee. So, jika anda mampu pergi, anda akan untung lebih. 

Jika anda nak mula, tapi kenderaan pun takde. Atau jenis duduk rumah tak boleh keluar sebab anak nak jaga dan sebagainya, guna 3 point di atas tu. Kalau konsisten insha allah anda boleh keluar dari kepompong alasan. :)

Jom sertai saya untuk ketahui banyak lagi tips yang menarik hanya untuk anda :)

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

10 March 2016

5 SEBAB SUSU IBU TIDAK CUKUP UNTUK BAYI ANDA

Hi ,
Dah lama rasanya tak share tentang penyusuan susu ibu atau breastfeeding kan? Maklumlah dah dekat 2 tahun nak bercerai susu dengan Aeisyah. Tapi tempoh hari, ada whatsapp dari seorang pembaca yang tanya tips tentang penyusuan. Jadi, saya mula balik lah nak share ape-apa yang patut kan. Untuk pedoman dan rujukan semua. Lagipun adik saya dan adik ipar saya baru melahirkan anak. So saya dalam proses membantu mereka untuk menjayakan misi penyusuan. Insha Allah moga di permudahkan :)

Hari ini nak share benda yang saya dah pernah share dulu. Cuma lebih dalam dan jelas. Saya pernah share dalam entri konsep asas penyusuan.
 
Ramai ibu yang dah tahu tentang ilmu penyusuan ini. Namun masih ramai juga yang tak tahu pasal ni. So sebagai awareness, saya kongsikan sekali lagi 5 sebab susu ibu tidak cukup untuk bayi anda. Sebenarnya ada banyak lagi, namun saya fokus yang utama dulu ye.  

SUSU IBU TIDAK CUKUPSelalu kita dengar tentang demand vs supply kan? Contoh yang saya boleh bagi ialah kita hasilkan susu sikit, tapi keperluan anak lagi banyak dari yang kita hasilkan. Isu ini selalu terjadi kepada ibu-ibu yang tidak mengepam 3 jam sekali atau tidak direct feed untuk anak sekerap yang mungkin. Masalah ini akan berlaku selalunya lepas habis pantang. Sebabnya, anak makin membesar, tapi supply kita sedikit sahaja. Sebab tu kena kerap menyusu dan pam jika anak tidak menyusu. Kalau menyusu, biarlah dalam 10 ke 15 minit baru breast akan betul-betul kosong. Lepas breast kosong secara kerap, otak akan hantar signal kata perlu susu banyak lagi. So lama-lama susu akan makin banyak  insha allah. Lagi satu cara cepat nak tingkatkan susu adalah dengan power pumping. Ada dalam entri saya tu. Klik je link untuk baca ye :)



SUSU IBU TIDAK CUKUP 

 Ha, sebab kedua adalah kurang minum air. Tolong lah. Tolong paksa diri tu minum air ye. Kurang-kurang 2 liter sehari. Tu paling kurang. Kalau nak lagi baik 3 liter tu is the best. Orang dulu-dulu tak bagi minum air banyak-banyak sebab takut perut kembung dan so on, tu semua karut. Sebab susu ibu ni komposisi air 70%. Banyak kot. Kalau dah tak minum air mana nak datang susu kan??. Jika ibu-ibu tak bagi minum air, terangkan pada mereka. Kalau tak faham juga, minum la sorok-sorok. Haha. terpaksa lah. So amalkan minum air putih ya. Angkut je botol kat mana-mana you all pergi. Kalau puasa pun, kene minum masa sahur dan buka puasa. Dan minum air bukanlah sebotol terus. Kenalah berperingkat-peringkat ok?

SUSU IBU TIDAK CUKUP

 Kalau rasa susu tiba -tiba drop, kemudian korang period, so tak perlu risau sebab ini normal. Sebab hormon akan berubah, kalsium akan hilang banyak melalui darah, jadi ambillah pil kalsium atau makanan sumber kalsium. Dalam 2 3 hari macam tu akan ok balik susu tu insha Allah




SUSU IBU TIDAK CUKUP

 Saya pernah alami ini. Masa mengandung aeisyah, susu kurang mendadak. Yang ni pun sebab hormon berubah. Ada yang susu meriah lagi masa mengandung. Tapi selalunya kebanyakannya akan drop teruk. So bersedia lah dari mental dan fizikal. Boleh teruskan penyusuan asalkan tidak pernah gugur atau bleeding dan tidak sakit semasa menyusu.
SUSU IBU TIDAK CUKUP
LETIH & STRESS merupakan sebab yang selalu menjadi sebab susu merudum. Sebab tu, masa penyusuan, tidak boleh stress. Kalau stress pun cepat-cepat berzikir atau fikir yang baik-baik sahaja. Kadang-kadang susu meriah, tapi sebab stress boleh sebabkan susu tak keluar tau. So be happy ye! 

& juga

Faham betul-betul konsep penyusuan ok??

Pesanan penaja :

Set ini hanya untuk membantu penyusuan sahaja.Selain itu untuk ia bantu tingkatkan stamina dan kecergasan walaupun menyusu kerap :) 
 Tidak ada jaminan meningkatkan susu tanpa konsep asas yang di patuhi. TQ! :)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

TESTIMONIAL DAN KISAH CINTA DENGAN ESP


Assalamualaikum semua..
Dah lama tak jamu mata kan dengan testimoni-testimoni yang best kan? Harini jom baca kisah cinta pengguna tegar ESP 
Testimoni ini saya kumpul pagi-pagi sebelum subuh tau. Haha. Gigih tak? Sebab nak bagitahu kat you all betapa bestnya ESP ni. Kalau you all baca je testimonial ni you all dah boleh tahu apa fungsi ESP ni sebenarnya. 

ESP repairs! ESP baiki sel kulit anda! Memang superb tau. Kulit jadi gebu. cantik dan moist. Asyik-asyik testimoni sendiri je kan. Jom usha kisah mereka pulak :)

Kalau berminat boleh terus whatsapp 01223199779.
You wont be regret. Insha Allah :)

Enjoy viewing!
testimonial ESP

testimonial ESP

testimonial ESP

testimonial ESP

testimonial ESP

testimonial ESP
Add caption

testimonial ESP

testimonial ESP

testimonial ESP

testimonial ESP

testimonial ESP

testimonial ESP

testimonial ESP

testimonial ESP

testimonial ESP

testimonial ESP

testimonial ESP
Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

08 March 2016

SIAPA PERLUKAN ESP?

 
Assalamualaikum korang. 
Dalam blog ni banyak saya cerita tentang ESP kan? Banyak sangat lah sebab saya memang suka sangat dengan ESP ni.  Tapi ramai yang tak tahu siapa yang betul-betul perlukan ESP ni kan? Sebenarnya, hampir semua individu boleh ambil ESP kecuali lah kalau kencing ada protein tu, itu kes lain lah. Sebab nanti buah pinggang berat nak proses.


Ok straight to the point.


SIAPA YANG PERLUKAN ESP?

1. Individu yang mempunyai kulit kusam, dan berjeragat

2. Individu yang sering keletihan dan tidak bermaya akibat work load yang sangat banyak

3. Individu yang sering mengalami gastrik

4. Individu yang menyusukan anak dan ingin meriahkan lagi susu

5. Individu yang mengalami ekzema

6. Individu yang menghidap kencing manis dan perlukan snek yang tidak mengganggu gula mereka

7. Individu yang berpantang untuk tenaga segera serta memulihkan sel-sel baru

8. Individu yang ingin penyerapan vitamin dan nutrien dengan lebih baik

9. Individu yang ingin mengurangkan kesan stretch mark 

10. Individu yang ingin memudarkan parut pembedahan

11. Individu yang terlalu sibuk sehingga tiada masa untuk makan pagi 

12. Individu yang ingin kurus

13. Individu yang mempunyai rambut dan kuku yang rapuh serta rambut gugur terlalu banyak

.
.
.

Fuh..banyak tu. Ada lagi banyak sebenarnya. Nanti sambung naaaa...Dah habis break time ni. 
Jangan lupa promo ESP masih ON tau! ;)





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

05 March 2016

TIPS KEMAS RUMAH UNTUK WANITA BEKERJAYA

Ramai wanita suri rumah mahupun yang bekerja tidak dapat mengemas rumah 100% dalam keadaan kemas kerana kekangan masa dan halangan yang lain.
Saya ada sedikit tips yang mampu membantu individu yang sangat mementingkan kebersihan, kekemasan dan sedap mata memandang.
Tips ini bukan untuk ALL PERFECT. Tetapi hanyalah ALMOST PERFECT. Buat dengan cara yang santai, lama-lama anda akan biasa dengan kemas rumah tanpa menjejaskan masa dengan keluarga.
Bagi yang menyusukan anak, tips ini mungkin agak kurang praktikal, tetapi masih boleh diguna pakai jika anak sedang tidur. Apa-apapun PRIORITY IS FIRST :)
Sharing is caring!


 Yang ni selalu terjadi, kita akan fikir, nanti lah kemas, tapi lama-lama kita akan nampak banyak sangat nak kemas kan? So ni konsep manufacturing juga. DO IT RIGHT AT FIRST TIME. Sebagai suri rumah , semuanya kena sambil-sambil

 Yg ni memang sangat membantu. Sya pernah guna pisau yang tak berapa tajam. Memang melambatkan kerja dan membuang masa.

 Yang ni memang style saya. Multi task ni skil yang perlu ada dan memang akan ade once dah jadi ibu atau isteri. Multitask boleh bawa kebaikan dan keburukan juga. Asalkan anda pandai manage, insha Allah akan ok.

Contoh: Balik kerja pukul 7. Pukul 8 saya dah siap masa +kemas dapur + masuk pakaian dalam mesin + basuh pinggan

Semua sambil-sambil je

 Yang ni ikut selera masing-masing. Kalau hujung minggu memang nak duduk rumah, boleh lah kumpul dan lipat sambil tengok tv. Kalau tanpa gangguan, 45 minit siap lipat semua dah.

Saya guna konsep lipat baju tengah minggu dan hujung minggu..

Untuk anak-anak yang pergi tadika, saya akan recycle balik baju yang baru basuh. Senang. Kurang bakul baju nak lipat. 

 Apply lah tips ni. Senang hidup anda. hehe. Percayalah tak susah pun. Tak perlu beria sangat. Asalkan bersih sedikit. Nanti nak basuh hujung minggu tak adalah ambil masa yang lama sangat

 Ni memang tak ada pilihan kalau nak tengok rumah kemas. Kalau boleh tutup mata, then boleh skip step ini . 

 Saya selalu guna kain cadar lam untuk budak-budak masuk mainan di dalam tu. So that nanti boleh punggah terus.

 Yang ni memang kalau dah ajar, anda boleh kurangkan kerja anda sebanyak 10-15%. Kalau anak dah 5 tahun tu lagi senang. Banyak boleh delegates.

 This is my style. Suka letak atas table top segala benda yang nak masak. Kalau bawang nak guna 3 biji, 3 biji lah saya letak. Kalau nak guna cili 2 biji, 2 biji jugak saya letak. Dengan tu saya dah boleh nampak the next procedure. Dan kepala akan jadi ringan sedikit. hehe.


 Selamat mencuba ye :)




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading