23 November 2015

BAGAIMANA VITAMIN C MERAWAT JERAWAT DAN JERAGAT?


Wanita selalunya allergik bila tengok jerawat di muka kan? Tipulah kalau you all yang kena jerawat dan jeragat boleh duduk diam tanpa fikir macam mana nak kurangkan atau rawat jerawat tu kan?

Muka saya pun tibe-tibe naik jerawat ..huhu.. Saya memang dah tahu naik jerawat sebab masalah hormon dan juga stress. Kemudian saya cuma upkan intake vitamin C saya kepada 3 biji sehari. Alhamdulillah walaupun kesan masih ada,tapi boleh nampak semakin pudar.

merawat jerawat


APA HEBATNYA VITAMIN C sehingga boleh merawat jeragat dan jerawat?

Pertama kali kita kena tahu, vitamin C adalah penguat sistem imun, di mana jerawat bermula kerana jangkitan bakteria atau kotoran yang seterusnya boleh mengakibatkan jerawat teruk. So secara tidak langsung, vitamin C boleh meningkatkan sistem imun dan kurangkan 'block' dari jangkitan yang menyebabkan jerawat.

Lagi satu you all tahu tak vitamin C pun salah satu detoks agent? Kalau badan penuh toksin memang senang kena jerawat. Contoh, kalau berhari-hari tidak buang air besar akibat sembelit boleh sebabkan jerawat. Saya pernah mengalaminya. Tapi masa tu tak tahu. Sekarang Alhamdulillah ok dah!

Vitamin C juga adalah antiokisdan yang menyerang radikel bebas yang menyerang sel-sel kulit. So kira vitamin C ni protective la. Hehe. Menjaga kulit kita gitu. Boleh baca bagaimana vitamin C merawat jerawat . 
Artikel tu dalam bahas inggeris, tapi saya dah olah dalam bentuk ringkas dalam entri ini!

 So, kalau you all nak vitamin C, mesti kena ambil dari sumber makanan atau supplemen tau sebab badan kita tak dapat hasilkan vitamin C sendiri. Macam saya hari-hari tak pernah miss ambil vitamin C shaklee ni ;)
Ternyata pilihan yang sangat bagus sebab saya dah alami #shakleeeffect yang sangat best. Bukan tu je, vitaminC pun boleh dijadikan masker kecantikan tau. So luar dalam pun terjaga. Dan sememangnya lebih hebat kesannya dengan collagen+ vitamin B dan vitamin E!

Jangan stres2! nanti jerawat susah hilang...heeee....


Product review : Offer vitamin C sangat murah untuk bulan Oktober. Grab now!



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

7 TIPS NAIKKAN KOLESTROL HDL

Assalam semua,

Korang tahu tak apa itu HDL? HDL adalah sejenis kolestrol baik yang di perlukan dalam badan. Kolestrol baik perlu untuk mengankut kolestrol jahat dari pembuluh darah untuk bertukar menjadi zat yang baik.
Kalau dulu kita sering risau kalau LDL (kolestrol jahat) meningkat bukan? Namun, sejak meneliti beberapa bacaan, tahap kolestrol baik (HDL) juga penting untuk badan dan mengelakkan penyakit jantung jika dibiarkan berlarutan. Saya pernah up entri kolestrol tak lama dulu, tapi tak berapa terperinci tentang HDL ni.


kolestrol baik


Bagaimana HDL berfungsi? Jom tengok gambar #stock picture ni. Saya ambil dari google. (medmovie)

kolestrol baik
kolestrol

Ini pula, bacaan kolestrol yang sepatutnya. Means, kalau you all nak cek kolestrol boleh jadikan table ni sebagai rujukan. Haih. asyik cerita gambar je, tipsnye mana kan??? Kejap ye, kita share jap je lagi.



7 TIPS UNTUK NAIKKAN HDL / KOLESTROL BAIK DALAM DARAH



1.  Tingkatkan senaman. Kadang-kadang, kalau HDL kurang sikit je, doktor akan sarankan exercise banyak-banyak. Insha Allah boleh naikkan HDL

senaman

2. Kurangkan berat berlebihan. Pastikan anda tahu BMI anda di tahap mana. Berat boleh dikurangkan dengan pengambilan kalori yang baik dan juga senaman. Mengikut kajian, jika setiap 2.7kg berkurangan, 0.03mmol/L HDL boleh di tingkatkan

turun berat badan
3. Pilih makanan berlemak yang sihat dan tidak tepu. Ada 2jenis lemak. Pastikan anda pilih yang betul. Elakkan makan makanan yang bergoreng dengan minyak berlebihan. Gambar bawah ni menunjukkan dengan jelas jenis-jenis lemak yang perlu anda ambil

lemak baik

lemak sihat


4. Ambil makanan berwarna ungu kerana makanan ini tinggi antioksidan dan antocyanin. Ha, dalam vivix ada antocyanin ni. Kan? Pernah highlight dulu dalam entry sebelum-sebelum ni. Kalau tak pun cari lah buah naga ke, beetroot ke, anggur ke, tapi pastikan bukan non organik ye. Nanti jadi lagi tak ok kang.


5. Kurangkan makanan karbohidrat seperti nasi dan roti. Lebihkan protein


6. Ambil makanan yang bersumber omega 3 atau supplemen omega
lemak omega 3

7. Berhenti merokok!



Yang tips-tips atas ni bukan saya cakap seorang syok sendiri tau. Banyak web-web medikal pun ada cerita pasal ni. Antaranya, kalau nak pengesahan boleh klik link bawah ni

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/hdl-cholesterol/art-20046388?pg=2

 http://www.everydayhealth.com/high-cholesterol-pictures/how-to-raise-hdl-cholesterol.aspx#01

http://www.mensfitness.com/nutrition/how-to-boost-your-good-cholesterol-sky-high/slide/9


Harap boleh membantu untuk you all. Jom sihat selalu ;) Insha Allah

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

18 November 2015

SKIN CARE BEBAS BAHAN KIMIA DARI SHAKLEE

Assalam..

Actually dah banyak entri saya dah ketengahkan tentang nutriwhite, sebab saya memang pengguna tegar skin care nutriwhite. Honestlty memang best, memang sangat teruja sebab kulit kita jadi lebih gebu dan tak kusam, jerawat tu memang ada la terutama kalau nak period, tapi Alhamdulillah cepat hilang.

Entry hari ni saja nak up tentang shaklee nutriwhite yang saya pakai basic! Edit2 gambar bagi lawa rasa rugi pula tak share kat blog. Sebab kat instagram banyak gambar-gambar menarik  ( ig : rehanswardrobe ) so kena adil lah kat sini pun letak sama kan..kan??

skincare

Ha, lawa kan? Actually gambar ni mentor saya yang snap, best sangat dalam group JMS dan group jelita jelitawan. Susur galur atas kami ni mudah sangat memberi, tinggal nak buat atau tak sahaja. So in case kalau you all nak join group kami, tak perlu risau dah tentang nak ambik gambar yang cantik-cantik macam ni, Insha Allah kami share dan ada banyak lagi kami kongsi bersama, pengalaman, testimonial dan macam-macam lagi lah. Kan da off topic tu..hehe..

Back to topic, nutriwhite ni memang sangat best, anda boleh tengok testimonial nutriwhite shaklee, kemudian kalau anda lebih fokus nak tengok bahan-bahan yang di buat untuk menjadi nutriwhite boleh tengok di : ramuan nutriwhite. You all memang akan terkejut tau tengok semuan ramuan bunga-bunga dan buah-buahan. Tanpa paraben dan tanpa bahan kimia. Nak tahu harga boleh tengok price list nutriwhite. Insha Allah negotiable dan banyak free gift menarik menanti anda!

Oh ye, anda akan terkejut juga tengok harga nya sebab murah dan jimat berbanding dengan bahan yang ada dalamnya!

Selamat membaca semua link-link yang saya bagi  ye ;)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

16 November 2015

PIL MELAMBATKAN HAID UNTUK UMRAH ATAU HAJI

Assalamualaikum semua,

Saya rasa saya perlu share tentang pil melambatkan haid terutama untuk wanita yang ingin menunaikan umrah atau haji. Ada banyak pendapat yang mengatakan hukum mengambil pil penahan haid ini sebagai harus ataupun tidak perlu langsung kerana haid adalah nature of woman.

Tapi pada pandangan saya, apabila kita betul-betul nak melakukan ibadah kerana Allah, spend duit yang beribu untuk ke sana, maka saya pilih untuk mengambil pil ini. Saya ada rujuk beberapa website favourite saya iaitu : www.islamqa.com

Website ini alhamdulillah setakat ini memaparkan semua hukum berdasarkan hadith nabi yang sahih dan mengikut riwayat.

Antara link yang memberi jawapan kepada soalan perlukah mengambil pil penahad haid untuk umrah atau haji :

1. Hukum mengambil pil penahan haid

2. Hukum mengambil pil penahan haid

3. Hukum mengambil pil penahadn haid 


Selepas melakukan beberapa research dan survey, saya dapati pil norethisterone. Ada juga doktor yang mencadangkan saya pil yasmin iaitu pil perancang. Saya tak berapa konfiden dengan itu sebab banyak gak side effect yang mungkin saya terpaksa tanggung kerana pengambilan pil yasmin tu kena bermula 1 atau 2 bulan sebelum haid di umrah atau haji.

norethisterone
pil norethisterone 5mg - Sunolot

So pagi ni saya pergi klinik bahiah saujana utama. Memang sangat best dan faham explanation doktor tu. Cara makan pun sangat simple. Ambil 2 biji pil ni sehari sekali, 3 atau 4 hari sebelum tarikh jangkaan haid kita. So kenala take note haid sebelumnya kena berapa haribulan. Kalau tak memang sia-sialah jawabnya :p.
Kalau nak safe, boleh je ambil seminggu sebelum hari haid tu. Kemudian agak-agak nak balik dari umrah atau haji tu, stop la makan ubat tu. Lepas 2 atau 3 hari akan turun haid macam biasa, cuma mungkin akan heavy sikit sebab haid ditahan kan, so bila keluar tu akan keluar sekali banyak.

Kalau lagi sikit makan lagi bagus kot..hihi. sebab kita nak kurangkan side effect kan. Tapi doktor tu cakap tak ada side effect sangat sebab kita ambil few days or 1 week macam tu je. Kalau ada pun maybe sakit kepala, dizzy atau loya-loya. So far, kawan-kawan saya tak ada masalah bila ambil pil ini.

Bagaimana norethisterone ini berfungsi?

Norethisterone ini adalah sejenis hormon progesteron. Kalau nak dekat period atau haid, hormon progesteron akan menurun. So, kemudian dinding rahim akan luruh sebagai haid. Tapi bila ambil pil ini, ia akan menebalkan dan mengekalkan dinding rahim tanpa luruh. Bila dah stop, then dinding rahim pun akan luruh la sebagai haid.

Saya harap entry ini akan membantu anda sebab saya mengambil masa lebih kurang 1 bulan lebih untuk decide tentang ini. hehe. So hope you all dapat decide dengan mudah :)


Sebenarnya pil ni boleh guna untuk honeymoon atau kalau nak pergi bercuti saja-saja, tapi saya tak berapa galakkan lah kalau untuk tujuan macam tu. Kalau niat beribadat lain lah :)

Btw, insha Allah saya dan suami akan menjalani ibadat umrah dengan group shaklee2u pada 6 Disember ini. Jujurnya, sangat2 teruja untuk  bertemu rumah allah yang menjadi kiblat semua muslim serta berjumpa rasulullah saw. Insha Allah saya akan update tentang perjalanan kami  :)

Doakan semua ye ;)


Produk review :

Haid tak normal?
Sering stress sebab datang bulan tak tentu masa?
Sukar hamil?


Jom cuba GLA COMPLEX! RM 83 sahaja!

Whatsapp 0122319979 sekarang untuk sebarang pertanyaan :)





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

11 November 2015

Vitamin C : Kolagen paling murah dan berkesan

Korang tahu tak, Vitamin C ni pun boleh berfungsi sebagai collagen tau. Ambillah 2 hingga 3 biji vitamin C setiap hari. Pastu share la dekat saya hasilnya lepas 4 atau 6 bulan. Insha Allah marvellous!!







































Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

10 FAKTA TENTANG VITAMIN C

Assalamualaikum semua,

Sebelum saya lupa, saya nak remind you all ye, bulan ni ada promo Vitamin C shaklee yang sangat popular tu. Bagi saya, vitamin C tu yang buat kulit saya makin cerah dan tidak kusam masa awal-awal saya ambil vitamin C dengan set menyusu. Well, memang bonus ambil set penyusuan shaklee tapi dapat kulit yang lagi cantik dan tidak kusam.

Ok, siapa tak tahu tentang vitamin C, entry ni saya nak cerita semua tentang vitamin C sahaja. So you all boleh baca dan rasakan kepentingan vitamin C untuk badan anda!



1. Vitamin C adalah vitamin larut air dan jika di ambil berlebihan akan dikumuhkan dalam air kencing. Sangat berbeza dengan vitamin C shaklee yang ada sistem perlepasan berjam di mana 100mg akan dibebaskan setiap jam. :) uuntunglah anda!

2. Vitamin C penting untuk sintestis collagen dalam kulit anda. Jika tidak mampu untuk mengambil collagen, anda boleh ambil vitamin C yang secukupnya untuk kulit anda.

3. Vitamin C adalah salah satu antioksidan yang penting di mana ia akan memerangi radikel bebas yang dihasilkan oleh sel badan.

4. Kekurangan vitamin C boleh sebabkan penyakit skurvi di mana gusi boleh mudah berdarah, dan gigi mudah tanggal

5.  Vitamin C mampu membantu otak untuk merembeskan hormon neurotransmiter untuk fungsi otak yang lebih baik


6. Vitamin C boleh mengurangkan selesema dan meningkatkan sistem imun badan manusia

7. Vitamin C boleh mencerahkan kulit, mencegah pigmentasi, menjadikan kulit lebih cantik dan tidak kusam serta lebih bertenaga

8. Keperluan asas vitamin C setiap hari adalah 650mg bagi setiap individu dewasa

9. Perokok memerlukan vitamin C yang sangat tinggi kerana vitamin C akan musnah kerana asap rokok dan tembakau

10.  Vitamin C membantu penyerapan iron dengan lebih baik



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading