14 October 2015

VITAMIN C BOLEH SEBABKAN KANSER. FAKTA ATAU AUTA?

Hari ini penuh whatsapp group mengforward message tentang vitamin C boleh sebab kan kanser. Nak tahu message yang mana? Kejap saya paste
.
.
.

Nurull Halawati - Penulis Skrip dan Novel

5 August at 21:56 · 

Saya perlu tulis kisah ini untuk kebaikan semua!

KISAH BENAR: KERAP MAKAN LUAR & MAKAN VITAMIN C PUNCA KANSER!!

Alkisahnya, tadi saya ada pitching filem hantu Thailand, untuk projek worldwide di Kl Sentral. Saya menanti CEO syarikat tersebut yang menelefon saya untuk sama-sama menghadap panel, berkaitan budget filem dan sebagainya.

Bila dia tiba, kami berbual sementara menanti giliran dipanggil. Kami bercerita soal kerjaya masing-masing. Bila dia tahu karya saya Stanza Cinta dan Walau Sedetik Cuma...mukanya nampak berubah. Saya katakan pada dia saya suka buat drama berat, kisah pesakit kanser. Sebab kawan baik saya meninggal sebab kanser.

Tika itu dia membuka cerita, "saya pesakit kanser!"

Saya tergamam!!. Jika diteliti keadaannya memang tidak nampak seperti orang sakit kanser. Nak kata sakit biasa pun tidak. Memang cergas, sihat dan ceria.

"Saya ada kanser darah. Doktor kata lepas dua kali kimo saya dah mati..."

Begitu mukadimahnya becerita pada saya.

"Memang dah lama saya berhasrat nak buat drama kisah saya ni. Supaya jadi iktibar...tentang akibat kanser, pada pesakit itu sendiri, juga pada keluarga dan orang tersayang yang menghidap kanser!!kisahnya memang sadis..memang boleh menangis dibuatnya!

Tapi, apa yang saya nak ceritakan ini jauh lebih penting dari liku-liku yang dihadapinya tatkala doktor mengesahkan, "awak meghidap kanser!"

Katanya, selepas mendapat ujian darah, dokor hanya bertanya 3 perkara pada beliau..

1) Doktor : You suka makan luar ye?
Mr X : Bukan suka, memang hari-hari makan luar....( isterinya seorang Manager di sebuah hotel terkemuka. Kerjaya dan gaji yang besar)

2) Doktor : You biasa makan vitamin C ke?
Mr X : Yes..Saya memang suka makan Vitamin C. Antara amalan dia sejak remaja belia lagi.

3) Apa minuman yang You selalu amalkan??
Mr X : Saya suka minum air lemon suam! Ataupun ice lemon tea.

Ok, berdasarkan soalan itu,doktor sendiri sudah tahu apa faktor yang menyebabkan kanser darah pada tubuh beliau.

1- Makanan luar antara punca kanser kerana kandungan MSG dan bahan perasa yang terlalu tinggi. (Saya sendiri memang selalu ada pengalaman buruk jika makan luar di kedai, selalu akan pening yang teramat, loya dan muntah-muntah!)

2- Doktor kata Vitamin C itu juga antara penyebab Kanser! Kerana kandungan bahan kimia didalamnya! Ramai yang tak tahu sebab dengar vitamin je mesti baik dan bagus! Sedangkan dalam Vitamin tu terdapat bermacam-macam bahan kimia juga.

Masa ini saya tersentak kejap! saya hari-hari telan Vitamin C shaklee, alamakk..rasa gerun pula tetiba. Saya tanya dia Shakleetu ok tak? Dia kata yang tu dia tak tahu tapi jangan makan Vitamin C yang bukan-bukan. Pastikan takde bahan kimia! Tika itu saya teringat, Shaklee memang tidak mengandungi bahan kimia, ianya neutral 100%.

3- MINUMAN?? Doktor kata, nasib baik You suka amalkan minuman ni. Ada sejenis air yang You selalu minum yang buat You masih selamat. Itulah dia AIR LEMON!!!

Air lemon jika diminum dengan ais akan menjadi Vitamin C secara semulajadi.

Air lemon jika dminum dengan air suam akan menjadi ubat untuk kanser!

itulah air kegemarannya yang diminum selama ini, yang mengurangkan gejala kansernya dari merebak dengan teruk!

Selepas disahkan menghidap kanser, Mr X tidak mahu menjalani rawatan kimoterapi. Ubat-ubatan hospital yang dibeli sebanyak RM37k tidak dimakan. Punyalah mahal macam boleh beli kereta!

Kebetulan seorang kawannya, baru menjalani kimoterapi di hospital swasta dengan kos sebanyak RM147k..tapi keesokan harinya meninggal dunia! Disebabkan itu, dia langsung tidak berniat untuk menjalani kimoterapi!!

Dia berusaha mencari jalan lain tanpa perlu menjalani kimo, tanpa perlu menelan ubat-ubatan yang berkotak-kotak dibekalkan doktor!

Akhirnya dia menemui penawarnya, iaitu herba Belalai Gajah (sejenis pokok) serta Dewa Raja. Dua jenis herba inilah yang dimakannya selama ini...hingga ke saat ini. Daritidak boleh bangun, sakit yang teruk.kurus kering, kini dia sudah pun pulih. Sihat walafiat dan ceegas menjalani kehidupannya seperti orang lain.

Saya berjanji untuk menulis kisahnya untuk didramakan. Dia seorang yang sangat positif, bersemangat dan kuat berhadapan dengan kansernya, namun dugaan yang dilaluinya dari sudut yang lain. Nanti akan saya nukilkan dalam karya saya.

Pesan dia pada saya, tolong jaga pemakanan..jaga pemakanan! Jangan banyak makan di luar, jangan makan vitamin C atau ubat-ubatan yang ada bahan kimia..dan selalulah minum Air Lemon. Setiap pagi dan malam!

p/s: Balik rumah terus beli lemon banyak-banyak. Saya takkan bagi anak makan Vitamin C dari farmasi yang saya beli bulan-bulan tu. akan cari yang nuetral sahaja.

Kalau nak insaf, nak control nafsu makan yang tinggi melangit, jumpalah orang sakit, berbuallah dengan pesakit-pesakit kronik.Baru thu betapa BESARNYA NIKMAT SEBUAH KESIHATAN ITU!!!!!

Selamat menjaga keluarga anda semua, buat para isteri jagalah makan minum suami dan anak-anak, supaya makanan yang dimakan halal, selamat dan diyakini bersih!-

Ok, popular ye Shaklee ni sebab ramai yang ambil vitamin C sustained release dan juga chewable vitamin C untuk kanak-kanak.

Korang tahu tak vitamin-vitamin Shaklee ni natural dan semulajadi? Tidak ada unsur sintetik macam vitamin yang lain. Vitamin yang lain memang saya tak tahu tapi saya belajar dan gali tentang vitamin C. Malah multivitaminnya dah lebih 100 tahun di dunia ni, saya rasa kajian lebih kepada betapa sihatnya individu yang mengambil supplemen shaklee berbanding dengan individu yang tidak mengambil supplemen shaklee.

Vitamin C shaklee 500mg adalah sustained release, dimana perlepasan berjam dalam badan. Kalau siapa belajar sains dulu ingat kan vitamin C adalah larut air dan akan dilepaskan dalam air kencing jika tidak digunakan. Lagipun vitamin C shaklee dibuat daripada ekstrak jagung dan mengandungi bioflavonoid. Manakala chewable vita C di buat dari rosehip

Kalau tengok banyak sangat klinikal study yang dibuat oleh physician shaklee, boleh refer di : klinikal studi shaklee. Kalau ada banyak masa untuk forward macam-macam whatsapp message, saya pasti anda juga ada masa untuk baca klinikal studi shaklee juga :)

Nak tahu landmark study? Boleh download brochure di sini : landmark study

Lagi tentang vitamin Shaklee boleh baca di sini : journal shaklee

Saya rasa message diforward tu tak bagitahu pun vitamin Shaklee tu tak boleh makan, cuma doktor tu suruh avoid yang SINTETIK which is so true. Lagipun, makan kat luar hari-hari dengan MSG yang banyak boleh jadi penyumbang juga.

Info : Antioksidan sangat penting untuk kanser sebab memerangi radikel bebas yang menyerang sel-sel baik. Antara antioksidan yang penting adalah ACE which is vitamin A , C dan E.

So kalau anda nak cari yang semulajadi dan natural meh la pilih shaklee ni. Dah ramai sangat yang puas hati dan jadi lebih sihat ;)

Ok, nak balik dah!
Bye!

Salam sayang dari shaklee independent distributor

Rehana

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

13 October 2015

7 TIPS PEMAKANAN UNTUK KESIHATAN OTAK ANDA

Saya ada baca artikel dari daily mail tentang nutrien penting untuk kesihatan otak. Saya cuba ringkaskan di sini untuk tatapan para pembaca semua untuk info anda ;)

Pemakanan yang sihat sangat mempengaruhi sistem badan kita termasuk otak. Pernah saya dengar pemakanan yang tidak sihat seperti sosej dan nugget segera boleh mengakibatkan kanser dalam jangka masa panjang. Wallahualam, Sebab itu penting untuk jaga nutrien yang masuk ke dalam perut kita. Di sini ada 7 tips pemakanan yang mungkin membantu anda terutama untuk kesihatan otak anda. Apa 7 tips itu ?

1. OMEGA 3

Asid lemak dalam omega 3 memainkan peranan penting dalam mengekalkan struktur neuro dan fungsinya selain menjadi anti radang dalam badan kita. Pengambilan omega 3 mampu mengurangkan simptom tekanan pada seseorang individu. Omega 3 ada banyak dalam kekacang, tiram, ikan seperti sardin, makerel dan salmon. Oleh kerana sesetengah ikan laut dalam mempunyai merkuri yang tinggi, haruslah di ambil dengan kadar yang sederhana. Beza tau dengan Omega Guard yang sudah melalui proses penyingkiran logam-logam berat seperti merkuri itu. Jadi sentiasa selamat dan pastikan pilih supplemen yang betul-betul berkualiti dan melalui proses penyulingan yang menyingkir toksik dalam laut itu

2. VITAMIN B DAN FOLAT

Kita perlukan vitamin B untuk proses metabolisma dan mempunyai fungsi khas untuk otak. Folat ( B9) sangat penting untuk anti stress . Jika anda mengambil supplemen B compleks, pastikan vitamin B compleks itu lengkap dengan 12 jenis vitamin B.


3. ASID AMINO

Asid amino boleh dijumpai dalam protein seperti telur, daging dan kekacang. Asid amino juga mempunyai fungsi anti depression. Pastikan asid amino lengkap ye ( ada asid amino perlu dan asid amino tidak perlu)


4.  MINERAL

Mineral seperti zink, magnesium, iron mempunyai fungsi penting dalam neurologi. Zink khususnya sering dilupakan walhal zink terlibat dengan proses reaksi bahan kimia di dalam otak. Di samping itu zink sangat penting untuk sistem imun, kekurangan zink mampu merangsang depression atau tekanan. Begitu juga dengan fungsi magnesium yang sangat penting untuk otak. Manakala iron sinonim dengan perkembangan otak seperti menghantar oksigen ke otak.

5. VITAMIN D

Vitamin D adalah vitamin larut lemak yang penting untuk perkembangan otak dan tulang. Kekurangan vitamin D juga boleh mengakibatkan depression. Vitamin D juga boleh diperoleh dari cahaya matahari dan juga dalam sesetengah ikan dan cendawan. Ostematrik juga ada vitamin D :)

6.  ANTIOKSIDAN

Antioksidan seperti polyphenol yang ada dalam sesetengah buah dan sayur mampu memerangi radikal bebas yang memusnahkan sel baik. Pengambilan vitamin A, C dan E sangat penting sebagai antioksidan anda. Vivix juga merupakan antioksida yang hebat.

7. MICROBIOTIK

Pengambilan mikrobiotik seperti dalam yogurt, tempe mampu mengurangkan bakteria jahat dan memberi bakteria baik untuk kesihatan otak dan badan.

Jagalah otak anda, pastikan nutrien yang baik-baik sahaja menjadi pilihan anda!!


Read more: http://www.dailymail.co.uk/health/article-3269722/Omega-3-depression-magnesium-calm-anxiety-expert-reveals-7-key-nutrients-boost-mental-health-them.html#ixzz3oUT9N6Tl







Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

10 October 2015

MINYAK IKAN BERLAMBAK DI PASARAN! KENAPA OMEGA GUARD JUGA MENJADI PILIHAN??

Assalamualaikum semua,

Jom bersiaran kembali di hujung minggu ni. Ramai mungkin keluar berjalan atau rehat bersama keluarga, Bagi saya masa anak-anak tidur ini lah saya boleh buat kerja sedikit terutama kalau nak update blog. heee..

Sempena promo OMEGA GUARD ni, saya nak kupas sedikit tentang kelebihan OMEGA GUARD SHAKLEE yang tidak ada dalam jenama lain. Bukan apa, ramai yang tangkap muat sahaja bila nak pilih minyak ikan ini. Tak risik betul-betul, asal murah terus rembat. Kena betul-betul selidik apa kelebihan produk tersebut sebelum consume.

minyak ikan



Saya terangkan secara simple dan mudah di fahami, gambar atas sekali menunjukkan kapsul sama saiz untuk minyak ikan. Cuma kandungannya yang berbeza, dalam omega guard kepekatan EPA & DHA adalah sangat tinggi berbanding dengan jenama yang lain. Boleh rujuk gambar kedua tentang kandungan EPA & DHA yang ada dalam jenama lain juga. Tahu apa baki kandungan dalam kapsul jenama lain ? 40% sahaja omega 3 dan yang lainnya hanyalah lemak ikan semata-mata.

Selain itu, kebanyakan minyak ikan di pasaran di buat dari hati ikan manakala omega guard shaklee di buat dari keseluruhan ikan tersebut. Memang berkualiti kan.Kalau hati ikan lagi banyak toksik sebab tu pun nabi tak galakkan makan organ dalaman sebab tinggi toksik.  Omega Guard Shaklee diekstrak dari ikan laut air sejuk (sardin, mackerel, herring, anchovies) di perairan air Jepun yang betekanan tinggi. Laut dalam ye, bukan laut biasa-biasa. Selain itu banyak lagi kehebatan omega guard shaklee seperti :

1. Melalui proses penyulingan tiga molekul yang membuang plumbum, dan logam-logam toksik seperti merkuri dan tidak berbau

2. Tidak ada pewarna dan perasa tiruan

3. Tidak mengandungi oksida dan lemak trans

testimoni omega
TESTIMONI OMEGA GUARD SHAKLEE

JANGAN LUPA PROMO OMEGA GUARD MASIH BERLANGSUNG KINI! MURAH DAN BERKUALITI!



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

04 October 2015

PENGAMBILAN COLLAGEN BERTERUSAN MAMPU MENGURANGKAN SAKIT SENDI

Assalamualaikum semua,

Saya nak share cerita best dengan you all semua. Tak best lah simpan cerita best seorang2 kan. Baru-baru ini saya dah start consume shaklee collagen powder. Maklumlah umur dah menganjak 30 tahun rabu yang lalu,hihi, dah kena mula jaga kulit dan sendi.
did you know



Amazingly, saya makan 10 peket collagen powder, alhamdulillah sakit sendi saya di bahagian lutut dah mula berkurang tau. Lenguh-lenguh pun dah semakin baik lebih baik dari semasa saya consume ostematrix.

Saya memang dah tahu collagen mampu mengurangkan sakit sendi kerana master farihah pernah share ayah beliau sembuh dari ligamen koyak if tak silap saya. Kemudian saya kaji balik apa kaitan collagen dan sendi.

Dalam artikel daily mail ini, Dr ada menyarankan untuk mengambil supplemen collagen untuk membaiki sakit sendi. Anda boleh baca di artikel penuh tentang testimonial yang sangat positif tentang supplemen collagen.

Kenapa collagen mampu mengurangkan sakit sendi?
Kolagen merupakan komponen utama yang menghubungkan tisu dalam badan. Ia terdiri kira-kira 1/4 daripada jisim badan kita yang terdiri daripada kulit otot dan tendon. Selain itu, Vitamin C juga mampu bantu untuk membina collagen yang semakin hilang dalam badan kita,


Saya consume collagen untuk lebih cantik dan sihat :)
Nak tahu extra tips yang saya buat masa consume collagen??



Tadaa!! Masker collagen. Superb. Awesome! Sebab kolagen shaklee ni sangat kecil molekulnya so memang cepat je serap dalam kulit dan kesannya sangat segera! Nak tips yang super hebat lagi jom contact saya ;)






Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading