09 September 2015

APA ITU MLM, APA SEBENARNYA MLM?


Lama benar dah tak post entry di sini kan. Saya dalam proses untuk membaik pulih blog saya nih. Hehe.
Berbalik pada tajuk di atas, saya nak kongsi serba sedikit tentang sistem pemasaran shaklee ataupun MLM.
Nak saya jujur? Sebelum saya sertai bisnes shaklee, saya tak pernah tahu apa itu MLM. Konsep nya macam mana pun saya tak tahu. huhu. Naif kan. Semua orang pernah tanya saya, join MLM ke? Tak takut ke? Saya macam pelik juga kenapa orang cakap macam tu kan. Dan masa tu saya tak ambil kisah langsung, yang penting saya nak jual produk dan dapat extra income.

Awal bulan saya join dulu saya dah dapat merasa RM 900, banyak lah kan! So masa tu memang nak jual je, kemudian kami ada kelas coaching, bagaimana nak besarkan organisasi. So di sini lah orang selalu ingat Shaklee ni head hunting atau pun MLM yang tak ikut shariah. A big NO!

Sebenarnya konsep bisnes shaklee ni adalah macam cara meluaskan network atau organisasi. Contoh : anda pengeluar produk A, anda nak menjual produk A seorang-seorang memang untung banyak la...Tapi sampai bila anda nak penat dan nak modal balik. Di sini lah Shaklee memainkan peranan dengan mengeluarkan konsep distributor. Kemudian distributor tu pulak nak meluaskan jualan, so mereka boleh besarkan organisasi dengan recruit orang di bawah dan mesti atau WAJIB di guide, kalau tak hanya sia-sia dan memang lah tak dapat apa-apa kecuali hanya nama downline tu di bawah anda. :P

Ok saya rumuskan serba sedikit tentang konsep MLM di shaklee ye :

1.Tiada artis mahupun duta untuk shaklee. Pergila tengok atau belek mana-mana page atau blog distributor. Mesti semua pegang botol shaklee dan posing. Hihi. Tu tandanya mereka jadi modal dan duta shaklee sendiri.

2. Kalau perasan Shaklee jarang buat iklan di TV atau di mana-mana website atau di radio sekalipun. Kenapa? Kerana Shaklee simpan duit itu untuk bayar distributor-distributor yang gigih menjual dan mempromosi produk shaklee. Itu trick pemasaran Shaklee dan saya tak nampak apa-apa salah di sini. Pemasaran produk banyak caranya, iklan, flyers, Fb ads, sponsor event dan macam-macam cara, Shaklee guna cara MLM untuk membayar orang-orang yang berjaya menjual dan membesarkan organisasi mereka

3. Shaklee tidak menjual harga terlalu tinggi atau terlalu rendah. Kalau tengok harga vitamin Shaklee tak mahal mana pun kalau dibandingkan dengan kajian dan penyelidikan yang di lakukan.

4. Shaklee hanya membayar Leadership Bonus jika kita berjaya memimpin dan guide orang di bawah kita. Ala, macam tiap-tiap tahun kalau makan gaji, mesti ada bonus kan sebab perform dan sebagainya. Cuma di shaklee tak bayar ikut yearly, Shaklee bayar ikut banyak mana usaha kita. Ada yang tiap-tiap bulan dapat, ada yang kadang dapat kadang tak dapat, semuanya bergantung pada usaha sendiri. Jika makan tidur dan harapkan rezeki masuk dengan organisasi anda, memang tak dapat apa la ye! WAJIB MESTI HARUS bekerja keras untuk mengukuhkan organisasi sebelum merasa pasif income.

5. Modah shaklee hanya RM 75 sahaja seumur hidup. Bukan beratus bukan beribu bukan berjuta. Kalau anda yang bijak, kalau dah dengar modal Rm 75 pun dah boleh tahu konsepnya bukan MLM yang tidak betul. Andai kata anda tak meneruskan bisnes setelah beberapa lama pun anda tidak rugi apa-apa. Malah anda sangat untung kerana ilmu yang anda dapat dalam bisnes ini sangat lumayan!

6. MLM shaklee pernah ada downline yang lebih hebat dari upline. Tak percaya? Boleh tanya, boleh google atau boleh hubungi pihak shaklee sendiri untuk clarification

7.  Shaklee diiktiraf sebagai BEST MLM BRAND dalam produk nutrisi oelh Brand Laureate pada tahun 2014


Dan yang paling penting, bukan senang nak senang. Tanya lah saya yang dah lebih 2 tahun dalam bisnes ni, ada kalanya saya down, jika saya tak usaha memang ZERO ye. Tak ada hasil. Ada usaha adalah hasil. Shaklee bukan skim cepat kaya, bukan MLM yang menindas orang malah Shaklee merupakan syarikat yang dah lebih 50 tahun dalam pasaran, ramai dah akui keberkesanan produk shaklee.

Jika anda memilih Shaklee, anda telah membuat pilihan yang bijak!

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang sistem MLM mengkikut shariah boleh klik : MLM Halal



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe

0 comments: