25 August 2015

5 SEBAB SAYA BUAT BISNES SHAKLEE

Assalamualaikum semua, dah lunch semua? Saya baru sudah lunch. hehe.. Alhamdulillah rezeki hari ini saya makan kat bawah ofis ni je, sebab fikir nak update blog. Rindu nak berblogging ni. So untuk warm up balik blog saya ni, meh saya kongsikan  antara ASBAB atau SEBAB yang menolak diri saya untuk buat bisnes shaklee. Nak tahu kenapa? Mari baca
.
.
.
.

1.  MODAL RENDAH

Terus terang saya katakan, bisnes shaklee tak memerlukan modal yang tinggi pun. Masa awal-awal daftar saya tak bayar rm 75 sebagai yuran keahlian sebab saya beli barang untuk dapatkan FREE MEMBERSHIP. So saya memang dah untung di situ. Cuma, untuk kembangkan bisnes dari masa ke semasa saya dengan rela hati invest untuk buat flyers, poster, banner, booth fee dan macam-macam lagi lah. Saya invest dengan bonus shaklee tau. Tak pernah usik duit gaji saya pun. Buat stok pun saya guna duit bonus shaklee saya. Alhamdulillah memang tak membebankan. Dengan keadaan ekonomi sekarang, perlu difikirkan sehingga seratus kali untuk buka bisnes yang modal tinggi.

2. ONLINE & OFFLINE

Sejak 2010, bisnes online semakin mendapat sambutan hangat dari seluruh warga malaysia. Hanya dengan berbisnes online, ramai sangat yang dah jadi jutawan, work at home mother, dan ada juga suami isteri yang dah resign sebab buat bisnes online ni. Sama juga konsepnya dengan bisnes shaklee. So saya dapat melebarkan kan sayap antara online dan offline. Kalau offline sahaja, dapat sekumpulan kecil pelanggan dan haruslah bertubi-tubi marketing yang perlu dibuat.

3. KELUARGA

Sebenarnya, inilah sebab utama saya buat shaklee. Anak-anak saya. Alhamdulillah, banyak jatuh bangun saya dalam bisnes ini tapi Allah masih lorongkan dan cekalkan hati saya. Passion saya terlalu kuat. Setiap kali pergi ke kerja, saya selalu berharapan untuk duduk di rumah, jaga anak-anak saya. Masak sendiri, ajar anak saya sendiri. Hati kena cekal dan push factor kena kental!

4. SYARIKAT LEBIH 50 TAHUN DI PASARAN!

Di pasaran kita lihat bermacam-macam lambakan produk yang dijual. Terlalu banyak. Ada yang tak ada kelulusan KKM, ada yang diragui bahan-bahannya dan ada yang tiada kajian kukuh. Berbeza dengan produk Shaklee, yang sudah menjalani pelbagai kajian klinikal, dan produk shaklee ni semulajadi. Tak ada tambah pewarna ke, perasa ke. Mesra alam gitu. So bila company dah kukuh, lagi mudah untuk kita jual dan sharing pada orang.

5. FINANCIAL FREEDOM

Tentang financial freedom ni saya pernah post kat FB saya dulu. Panjang lebar juga saya karang  tentang pentingnya financial freedom. Sekarang ni semua fikir DUIT DUIT DUIT. Perlu lunaskan hutang itu dan ini. Sampai alpa sebenarnya kita perlu kejar dunia akhirat juga. So untuk balance kan, kenalah ada duit cukup untuk bantu orang, untuk keluarkan zakat, untuk sedekah, untuk kurangkan riba bank sebab loan rumah dan macam-macam lagi. Hidup akan jadi lebih fokus untuk kejar akhirat nanti. Ha,,gitu..hehe. Bagi saya kejayaan ni dari Allah. Jadi kita perlu la mendekatkan diri dengan Allah, Jemput rezeki anda dengan cara-cara tertentu yang ramai dah cuba.

Anda boleh menyertai empayar saya sekarang! 10 orang terawal akan mendapat kit istimewa dari saya juga ye. Shaklee pun ada bagi kit, saya pun akan bagi kit istimewa untuk anda! Jom sertai kami! ;)



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

10 August 2015

10 TIPS JIMAT MASA UNTUK WANITA BERKERJAYA MENGURUSKAN RUMAH TANGGA

Salam mommies semua,

Semalam saya jumpa artikel best tentang tips bekerja di rumah tanpa pembantu rumah. Dah lama saya tak up entri di sini. Dah kurang sejak maid saya dah tak ada. Secara jujurnya, bekerja dan menguruskan rumah tangga memang satu hal yang sangat mencabar.

Syukurlah di tempat kerja saya tak adalah kerja teruk macam kat production kilang dulu. Masa awal-awal tak ada maid, susah betul nak adjust masa. Sebab dah biasa ada maid kan. Hehehe.

Rutin saya, bangun pagi, gosok baju, tengok laptop sekejap jika ada masa untuk update bisnes shaklee, kemudian sidai baju , packing barang anak ke tadika, buat air suami dan buang sampah.

Antara tips-tips menarik yang saya gunakan :

1. Selalu dah rancang nak masak apa. Saya tak ada jadual nak masak apa tapi wajib saya fikir nak masak apa sebelum saya sampai di rumah. So saya fikir-fikir apa bahan yang ada dalam peti sejuk atau tak. Kalau tak ada saya suruh suami beli.

2. Sentiasa kosongkan sinki dengan segera, sebab bila balik rumah sinki tak kosong lagi memang consume time untuk saya kemaskan. So kalau ada masa awal pagi tu saya akan clearkan semua. Kalau tiba-tiba bangun lewat, saya akan buat lepas balik kerja

3. Saya tak ada masa hujung minggu untuk potong bawang siap-siap, sebab rumah saya selalu ada tetamu dan saya suka spend time dengan anak-anak saya rather than duduk di dapur lama-lama. Ikan pula, emak saya ajar kalau nak masak baru siang, baru lagi fresh :)

4. Masa masak tu la banyak multi task saya buat. Kalau sambil goreng ikan, saya akan basuh beras dan masak nasi, kemudian tengok ikan balik, lepas tu masuk baju kotor dalam mesin atau potong bawang, sayur-sayur. Kemudian baru buat sambal or kari or menu-menu lain. Selalu sementara masak saya akan basuh pinggan mangkuk atau entertain anak. Masa tu la anak punya request macam-macam timbul

5. Lepas makan semua baru saya kemas ruang tamu, sapu dan mop. Kemudian mandikan anak atau tukar baju anak jika perlu.

6. Solat magrib selalu saya akan pergi solat in between jika masa tak cukup. Sebab kalau lambat sangat saya prefer solat dulu di bilik bawah.

7. Lipat baju! Lipat baju memang sangat mendugakan bagi saya sebab saya tak ada masa nak duduk depan tv bagai. hehe. Kalau ada rancangan menarik saya akan tengok sekejap sambil lipat baju kemudian letak dalam bakul, kalau ada masa saya akan susun balik dlm wardrobe, kalau tak jumaat baru saya akan buat. :P

8. Untuk defrost ikan atau ayam, saya akan letak di bahagian peti bawah sebelum saya pergi kerja. So bila balik tu tak adalah lama saya nak tunggu. Lepas ni kena apply tips microwave tu. Berguna juga.

9. Clean as you go! Elakkan bertangguh-tangguh. Bagi saya kebersihan tu amat penting. Kalau buat on dot, memang tak perlu susah-susah hujung minggu nanti. Contoh, kalau rasa tandas tu kotor, saya akan cuci sekejap sebelum mandi. Sekejap je, tak perlu 10 minit or 20 minit. 5 minit dah cukup untuk bersihkan 'crucial part'. Do it right first time, konsep manufacturing yang saya belajar, contoh susun cawan terus elok2, lepas bancuh susu terus letak di tempatnya. Alhamdulillah suami banyak bantu untuk terapkan nilai ni :P

10. Rehat itu penting. Bagi saya rehat adalah semasa solat dan mandi. Sempat lah landing 5 minit kemudian sambung balik. Kita bukan mesin ye nak bekerja 24 jam non stop. Rehat tu penting. Kalau tak ada rehat, silap-silap asyik nak marah atau masakan tak sedap sebab tak ikhlas. :P

Itu sedikit sebanyak cara saya. Saya paling suka kalau tak perlu masak on weekdays walaupun minat saya adalah memasak. Memasak lepas balik kerja mencabar tau. hehe. Kalau saya tak perlu masak saya akan kemas chores yang lain. ;)

To all mommies,
You all super mom! Teruskan pancing pahala akhirat di dunia ini. Insha Allah.


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

03 August 2015

5 TIPS PENJAGAAN JAHITAN SELEPAS MELAHIRKAN ANAK

Assalamualaikum semua,

Jom sapu habuk-habuk di blog ni. Hehe. Dah lama sangat tak share tips dan entri dalam blog muka baru ni kan. Busy sangat! Sejak maid tak ada memang tangan dah macam sotong. Alhamdulillah, hari ini Allah mudahkan untuk saya teruskan perkongsian di alam maya ni :)

Ngeri bila dengar jahitan selepas bersalin terbuka kan? Ngeri sangat-sangat. Saya bersalin dah dua kali, so pengalaman jugak berbeza walaupun cara bersalin saya sama untuk kedua-dua anak saya. Kedua-dua anak saya ambil epidural dan induce. Tapi kedua-dua jahitan yang saya dapat memang sangat berbeza! Mungkin sebab anak pertama, jahitan jadi besar sikit berbanding dengan anak ke dua.

Pengalaman berpantang saya pun berbeza untuk kedua-dua anak saya. Tapi dalam banyak-banyak aspek semasa berpantang, luka jahitan adalah perkara major yang perlu di ambil kira. Seksa sangat kalau luka tu bernanah ke, terbuka ke, susah nak sembuh dan boleh menyebabkan anda berpantang tanpa nikmat.

Dr zubaidi ada menerangkan secara jelas tentang cara penjagaan luka episiotomi. Untuk tujuan perkongsian, saya kongsikan tips dari saya juga :

1. Sentiasa menukar pad. Amalkan penukaran pad setiap 2 hingga 3 jam kerana hendak memelihara vagina dari jangkitan bakteria. Nak jaga luka satu hal, jika dah kena jangkitan bakteria lagi haru siap boleh bernanah *ngeri*

2. Cuci dari depan ke belakang dan bukan sebaliknya untuk elak jangkitan bakteria juga

3. Ambil nutrien yang tinggi mineral dengan zink. Saya ambil zinc complex dari Shaklee. 2 biji zink memang sangat membantu untuk luka kering dengan cepat berbanding dengan tidak mengambilnya pada kelahiran yang pertama. Selain itu, zink membantu untuk meningkatkan sistem imun dan mencantikkan kulit juga. Ok what, luka pun sembuh cepat dan kulit pun jadi lawa. Heee..

4. Elakkan duduk lama. Masa berpantang ni adalah untuk berehat, sebolehnya cuba baring mengiring dan kaki rapat. Jangan lasak ye. Nanti memang takkan sembuh-sembuh luka bersalin.

5. Rendam dalam besen yang berisi air panas suam. Jika dah tahu nak bersalin pastikan ada besen saiz besar yang boleh anda rendam dalam tu. Kalau pakar selalu syorkan air dan antiseptik. Saya tambah garam sedikit untuk kecutkan luka atau bengkak. Kalau nak lagi effektif boleh tambah kunyit hidup yang di tumbuk dan juga manjakani serta sirih. Tradisional kan? hehe. Best tau efek dia kalau konsisten buat.

Itu adalah antara yang boleh saya kongsikan. Insha Allah kalau ada tips menarik lagi saya akan tambah. Selamat berpantang pada ibu-ibu yang bersalin. Pastikan anda jaga diri sebetulnya semasa berpantang.

Review : Sesiapa hendak set beralin shaklee boleh pm saya di 0122319979. Banyak tips menarik lagi untuk pelanggan tersayang saya!







Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading