27 February 2015

Salam semua...especially breastfeeding mommies. I love breastfeeding. Breastfeeding jugaklah reason saya consume Shaklee supplements sehingga ke hari ini. The effect is marvellous..hehe..

Bukan nak cerita tentang tu sebenarnya, hari ni nak sentuh sikit tentang berapa kalori terbakar semasa menyusukan anak. Semua orang tentu nak tahu bagaimana penyusuan boleh membakar kalori dan berapa banyak kalori yang terbakar.

Menurut kajian.http://exclusivepumping.com/2014/03/13/losing-weight-while-exclusively-pumping-part-1-how-many-extra-calories-do-i-really-need/ , setiap oz yang terhasil membakar 20 kalori




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

24 February 2015

5 SOALAN LAZIM TENTANG PENAPIS AIR POPULAR WATER PITCHER SHAKLEE.


Salam semua, dua tiga hari lepas ada seorang customer yang tanya tentang water pitcher shaklee. Customer ni memang dah berkira-kira nak beli jag filter ni sebabnya penapis air paling murah, mesra alam dan tak membahayakan

PENAPIS AIR
GET CLEAN WATER PITCHER
Get clean water pitcher memang terbukti dapat menuras sehingga 99% bendasing dalam air. Jom tengok apakah soalan lazim yang di tanya tentang water pitcher shaklee ini.

SISTEM PENURASAN MENGGUNAKAN BAHAN APA?
Get Clean® Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Dan lagi, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar. 

Saya pernah buat projek akhir tahun semasa degree dulu, memang buat eksperimen analisis kandungan mineral tempurung kelapa untuk casting process. Setiap kali kami buat analisis kandungan dalam microlab, memang kandungan KARBON adalah tinggi! Kandungan karbon yang tinggi inilah mampu membuatkan sistem turasan bekerja dengan lebih effektif!
 
BERAPA LITER AIR BOLEH DI ISI DALAM JAG TERSEBUT?
Water pitcher tersebut mampu menuras 1.8 liter air pada satu masa.


BERAPA LAMA FILTER WATER PITCHER BOLEH DIGUNAKAN?
Disahkan dapat menuras sehingga 300 liter. Anggaran satu filter digunakan adalah dalam masa 3 hingga 4 bulan bergantung kepada kekerapan penurasan

 PERLU KE MASAK AIR YANG DITURAS OLEH WATER PITCHER SHAKLEE?
Tak perlu! Hanya minum terus sahaja! Airnya rasa sedap dan bebas klorin!

APAKAH KELEBIHAN WATER PITCHER SHAKLEE BERBANDING JENAMA LAIN?
Menyingkirkan kandungan plumbum” dan banyak bendasing lain.Get Clean® Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan cemar berbahaya yang mungkin terkandung di dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association [WQA]) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.Menjimatkan KosRakyat Malaysia banyak membazirkan wang dengan meminum air botol. Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, Get Clean® Water dapat memberikan air yang bersih dan rasanya yang enak dengan meter bijak yang menandakan bilakah masanya untuk anda menukar penuras tersebut tanpa perlu mengagaknya.


Lagi satu, water pitcher shaklee ni handy je, boleh di bawa kemana sahaja. Ringan dan sangat mudah di bawa terutamanya kalau nak pergi holiday.

Jom cuba satu hari ini!!!:)

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

18 February 2015

MEROYAN SEMASA PANTANG? NORMAL ATAU BAHAYA?

Selalu kan kita sering mendengar tentang gila meroyan atau depresi atau post partum depression(PPD)  yang sering berlaku pada ibu yang baru melahirkan bayi atau semasa berada dalam pantang.

Saya sendiri pernah mengalaminya sehingga saya terus google dan hendak tahu apakah wujud penyakit begini. Agak lega bila mendapati kemurungan selepas bersalin adalah perkara yang normal.
Masa pantang Syamil, saya mudah marah, menangis, fikir boleh jaga anak ke tak, merajuk dengan suami,  dan macam-macam lah. Memang kena banyak bersabar dengan orang PPD ni. :P

Macam-macam simptom kemurungan semasa bersalin, antaranya :
- tekanan
- mudah menangis
- sering merungut
- sedih
- bersendirian
- mengabaikan bayi sementara

Simptom-simptom seperti di atas selalunya berlanjutan paling maksimum 2 minggu. Jika simptom berlanjutan lebih 2 minggu, haruslah pergi berjumpa yang pakar ye. Sebab hal emosi, depression tak boleh buat main. Mungkin boleh menjadi parah jika tidak dirawat.

Antara sebab yang menyebabkan kemurungan ialah, perubahan fizikal dan hormon iaitu hormon progesteron dan estrogen akan berkurang selepas melahirkan anak. Untuk stabilkan hormon selalunya boleh ambil pil hormon atau saya lagi suka ambil GLA COMPLEX.

Selain itu, perubahan persekitaran seperti individu baru muncul dalam hidup, kurang ilmu untuk menjaga bayi, masalah kewangan, kurang sokongan dari suami dan keluarga, susah untuk menyusukan bayi, dan juga kepenatan yang amat akibat bersalin.

Kalau cerita tentang emosi dan stress, memang saya syorkan ambil B COMPLEX. Satu-satunya vitamin anti stress yang berjaya mengubah pengalaman pantang saya semasa anak yang kedua.

Yang paling penting, sentiasa lah zikir sebab tak boleh sembahyang kan. Bila tak boleh sembahyang ni mula lah syaitan suka mengacau. So, kena lah selalu beringat, PEACE.





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

17 February 2015

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

10 February 2015

MULTIVITAMIN MACAM-MACAM VERSI. ANDA PILIH YANG MANA SERASI


Tahu tak kini Shaklee ada 3 multivitamin yang terhebat. :)

- serbuk vanila yang wangi dan sedap untuk dibancuh
- sesuai untuk kanak-kanak dan individu yang tidak gemar pil
- mengandungi lebih 19 jenis vitamin dan mineral serta fiber

- Tablet untuk ditelan untuk individu dewasa
- Mengandungi formula iron
- Mengandungi lebih 18 jenis vitamin dan mineral

- Tablet anggur yang boleh dikunyah
- Sesuai untuk kanak-kanak dan individu yang tidak boleh menelan ubat.
- Di rumus khas dengan pelbagai vitamin dan mineral

Nak shake?
atau
Nak telan?
atau
Nak kunyah?

Anda pilih!!

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

09 February 2015

KELAM KABUT FIKIR PASAL STOK SUSU APABILA PERIOD? SUSU MERUDUM??

Salam tengah hari semua mommies.
Dah lama tak cerita tentang penyusuan ibu kan. Anyway, Alhamdulillah saya masih menyusukan anak saya secara FULLY di kala anak sudah menginjak usia setahun empat bulan. Satu rezeki yang saya cukup bersyukur. Walaupun perjalanan menyusukan anak semasa bekerja tidaklah terlalu mudah, tapi saya redah dengan semangat juang yang tinggi. A good achievement indeed.

Sebelum ini saya pernah cerita tentang punca susu kurang dan sebagainya dalam entri-entri sebelum ini. Namun kali ini saya nak khususkan tentang kurang susu apabila period atau haid.

Saya pasti ramai yang mengalami masalah susu merudum apabila period. Kenapa susu kurang semasa period?

Susu berkurang semasa period selama 2 hingga 3 hari kerana kehilangan kalsium yang tinggi dalam darah.

Antara alternatif untuk masalah ini :

 If you decide to try this, you should start taking the supplement when you ovulate until the third day of your period. (If you don’t know when you ovulate, it’s generally about two weeks before you’re due for your period. You can also just take it for the whole month.) The supplement should be 1000(mg) calcium/500(mg) magnesium. Make sure that you buy the combination calcium/magnesium supplement, as that much calcium should never be taken alone

Dipetik dari : http://exclusivepumping.com/2013/12/28/what-you-can-do-when-your-period-tanks-your-milk-supply/

So, carilah supplemen yang ada kombinasi magnesium dan kalsium sekali...sonang!!!
Saya pilih OSTEMATRIX sebab memang lebih sekadar kalsium..hehe. My favourite supplemen tau OSTEMATRIX ni. Memang boleh kurangkan period pain sekali bila combine dengan GLA complex. I love it!





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

07 February 2015

SEMBELIT MIMPI NGERI SEMASA PANTANG!!!

 
Antara pengalaman yang paling ngeri semasa pantang adalah sembelit dan buasir!! Tanya sahaja setiap ibu yang melahirkan anak, pasti mereka gerun untuk ke tandas. Apatah lagi untuk meneran kerana sudah lelah meneran untuk melahirkan anak sebelum itu. 
Pada awal minggu semasa berpantang selalu ibu-ibu menghadapi masalah ini kerana kurang minum air, sibuk dengan melayan post depresi  ( hakikat ),  excited dengan baby baru sehingga lupa dengan diet yang seimbang. 

Anak pertama saya, memang saya mengalami buasir teruk sampai berdarah-darah. Masa tu tak kenal shaklee lagi. Memang berdebar nak pergi tandas sebab sangat gerun. 

Anak kedua pula, Alhamdulillah tiada masalah sedemikian. Apa yang saya amalkan??

1. Set berpantang shaklee ( ESP, Vitalea , Vita C, Zink, Ostematrix , Alfalfa)
2. Minum air 3 liter setiap hari
3. Mengamalkan makan nasi lembik untuk mengurangkan sembelit

Dalam set berpantang, ostematrix paling membantu untuk melegakan sembelit kerana ostematrix mengandungi elemen magnesium dalamnya. Magnesium membantu pergerakan usus dengan lebih baik dan juga menyerap air dalam kolon untuk memudahkan proses pembuangan
label

kandungan ostematrix
Bagi yang mengalami sembelit yang sangat teruk, boleh mengambil HERBLAX. Kalau yang menyusukan anak , kene tengok tindak balas herbalax terhadap bayi, jika bayi serasi bolehla mengambil herblax jika tidak boleh mengambil ostematrix sahaja :)

Tidak perlu lagi takut untuk ke tandas selepas ini!!!

Lagi tentang ostematrix atau kalsium :

Kepentingan kalsium seharian
Sukan ekstrem dan kesihatan tulang


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

06 February 2015

OSTEOARTHIRITIS MENYAKITKAN!!!!

Osteoarthiritis adalah satu penyakit sendi yang menyerang individu yang berusia dan kebanyakan adalah perempuan.

Berlaku apabila rawan sudah haus, kurang pelincir dan mula sakit yang teruk di bahagian lutut , pinggang dan juga tulang belakang.





Selalunya faktor utama osteoartiritis adalah berat badan dan juga usia yang semakin meningkat. Usia yang semakin meningkat memang akan menyebabkan tulang rawan haus.

Jom lihat 10 tips untuk menangani osteoarthiritis:


Antara supplemen cadangan :

OMEGA GUARD
- mengurangkan radang sendi
- melambatkan degradasi rawan

OSTEMATRIX
- membekalkan kalsium pada tulang untuk menguatkan tulang
- mengurangkan lenguh-lenguh badan

ADVANCED JOINT HEALTH
- menggalak mobiliti
- meningkatkan fleksibiliti
- memelihara pelincir dalam sendi







Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

05 February 2015

CUCI PINGGAN MANGKUK BERTIMBUN DENGAN BEBERAPA TITIS PENCUCI SAHAJA!!!



allergi



Mencuci pinggan mangkuk adalah rutin di setiap rumah. Boleh dikatakan sehari habis sebaldi air minimum hanya untuk basuh pinggan mangkuk. Lainlah kalau pakai polistrin semua...Ohh..so not environment friendly...hehe...


Saya tak kisah pakai pencuci pinggan mangkuk apa pun dulu. Sebab nak yang bersih dan cepat hilang minyak yang melekat. Tapi bermula dari anak pertama, saya banyak gunakan peralatan pam susu, botol susu, botol storage, dan EBM selalunya berminyak lagi dari susu formula biasa. So, memang saya cari yang sesuai untuk basuh. Kemudian, saya dapati produk tersebut ada paraben so saya tak guna dah.

Akhirnya selepas join Shaklee, baru saya tahu Shaklee pun ada DISH WASH CONCENTRATE. Sekali guna memang jatuh hati. Serius. Tak tipu.


dish wash

Memang sangat bersih bila basuh guna dish wash ni. Saya siap guna sebotol kosong untuk bancuh dilute sebab memang pekat sangat. Kalau guna untuk basuh botol bayi aje, setahun pun boleh tahan..:)

Ramai tanya apa kelebihan DISH WASH ni berbanding dengan pencuci pinggan mangkuk yang lain di pasaran. Jom intai kebaikannya :

* Handal menanggalkan minyak
* Mesra alam
* Melembutkan tangan
* Sesuai untuk alergi dengan bahan kimia walaupun sangat mild
* Beberapa titisan sahaja sudah memadai untuk basuhan yang banyak
* semulajadi ( berasaskan jagung / kelapa )
* Tidak bertoksik
* Hipoalergenik
* Tanpa klorin
* PH seimbang
* Tanpa bahan kimia

TAHUKAH ANDA ?
Sesetengah pencuci mengandungi surfaktan yang berasaskan petroleum, diethanolamine. Ia merupakan agent untuk mencuci tapi merengsa mata dan kulit.

Tengok demo ni pulak...:)


Sebuah rumah sebotol dish wash. Menarik tak?
Of course menarik!!! ;)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

04 February 2015

15 SEBAB ANDA HARUS TERJEBAK DENGAN VITALEA SHAKLEE!!



Assalamualaikum semua...hijau pemandangan di atas kan...hehe.. Hari ni nak kupas lagi tentang VITALEA. Belum ada lagi entri yang saya wujudkan khas untuk VITALEA ni.

Antara yang menarik tentang VITALEA :

1. Vitamin yang lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral yang diperlukan untuk tubuh badan

2.  Derifikasi dari vitalizer yang di cipta oleh Dr Forrest Shaklee 90 tahun dahulu. Cuma di tukar dalam bentuk tablet

3. Teknologi salutan mikro yang membantu pembebasan elemen vitamin B dan memelihara sel baru.

4. Sistem penyerapan bioactivated berpatent untuk memastikan penyerapan vitamin dan mineral yang lain

5. Sangat penting untuk ibu hamil kerana elemen IRON di dalamnya penting untuk mengekalkan paras hemoglobin yang sepatutnya semasa hamil

6. Mempunyai vitamin B yang lengkap untuk memelihara sel sihat

7. Sangat sesuai untuk pelajar yang sering lesu dan mengantuk serta tidak bermaya

8. Pilihan utama lelaki kerana semua vitamin pelengkap ada di dalam vitalea

9. Membantu individu yang alah pada sumber laut untuk mendapat kandungan iron secukupnya

10. Menjalani 340 ujian kawalan mutu untuk memastikan kualiti yang terjamin

11. Penting untuk segala masalah seperti lesu, rambut rosak, kurang bermaya, tidak fokus, diabetes, penyusuan dan macam-macam masalah lain ( kecuali SLE dan thalasemia dan G6PD)

12. Senang terurai dalam badan. Kapsul vitalea agak besar tetapi sangat mudah terlarut dalam badan. Ini buktinya!
ujian vitalea shaklee
13. Penyerapan iron yang maksimum berbanding dengan tablet iron lain kerana vitalea mempunyai vitamin D untuk memaksimakan penyerapan iron

14. Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan Vita Lea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%

15. Tablet Vita Lea Shaklee disalut dengan serbuk nutrisi~ spirulina.


Pendek kata semua yang dah cuba vitalea ni memang akan bagitahu  " RASA CERGAS DAN ENERGETIC "

Testimoni saya sendiri :

Saya akan ambil vitalea di sebelah malam jika nak kekal cergas sepanjang hari, Alhamdulillah memang berkesan. 

Ada juga yang pernah mengadu kata sampai tak boleh tidur sebab cergas sangat. hehe. Badan baru nak serasi memang begitu. Pendek kata, multivitamin ni adalah paling best saya pernah try . 

Lagi artikel tentang multivitamin. Jom baca!!!

MEGA OFFER FEBRUARI!!JOM BORONG!!
SMS/ WHATSAPP 0122319979 


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading