05 January 2015

KANAK-KANAK TAK PERLU SUPPLEMEN JIKA . . .

Ramai yang tanya perlu ke supplemen untuk kanak-kanak? Bagi saya memang tak perlu jika mereka mengambil diet dengan kadar yang betul dan lengkap. Tapi dengan persekitaran yang sekarang ni, penuh dengan fast food, makan luar, Berapa peratus yang betul-betul makan masak di rumah setiap hari? Dan kalau pun yang masak di rumah, adakah vitamin dan mineral yang diperlukan itu mencukupi dan tidak termusnah akibat masakan yang tidak menepati piawaian?

Dalam web kegemaran saya WebMd ada di kupas sedikit tentang keperluan supplemen untuk kanak-kanak. Ini ringkasannya :

1. Kanak-kanak yang tidak makan dengan baik dan seimbang serta mengikut piramid makanan

2. Kanak-kanak yang makan tetapi sangat sedikit kuantitinya.

3. Kanak-kanak yang menghidap penyakit seperti asma, resdung 

4. Kanak-kanak yang aktif bersukan dan lasak

5. Kanak-kanak yang terlalu mengambil makanan segera atau makanan yang di proses

6. Kanak-kanak yang mengamalkan diet vegetarian di mana tidak semua nutrien di ambil

7. Kanak-kanak yang gemar minum minuman bergas kerana boleh menyah vitamin dan mineral dari badan mereka

Ha, anda tahu kan anak anda masuk dalam kategori mana. Macam anak saya masuk dalam kategori 1 & 2. Bukan tak masak kat rumah. Tapi memang dia makan sedikit sangat dan kadang-kadang susah makan. Very picky eater! Saya bagi meal shake dan lepas ni nak bagi yang ini pula....

Tadaaa....




BUY 3 FREE 1
BULAN JANUARI SAHAJA!!!!!





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe

0 comments: