30 August 2014

BEBAS KOLESTROL SECARA SEMULAJADI!!!

Assalamualaikum semua,

Hari ini saya nak upkan entri tentang KOLESTROL. Secara ringkas boleh saya jelaskan apa itu kolestrol. Kolestrol adalah lemak yang mendap di saluran darah. Kalau secara saintifik boleh lihat pada definisi kolestrol

kolestrol dalam darah

Dalam gambar di atas merupakan saluran arteri secara rentas. Nampak tak penimbunan kolestrol yang makin lama makin menyempitkan ruang salur darah tersebut? Selalu orang kata asal kolestrol tinggi je boleh sebabkan penyakit strok atau tekanan darah tinggi. Mengapa?

Jom samakan persamaan ini :

Tekanan (P) = Daya ( F) / Luas permukaan( A)

Kalau engineer atau student maths or fizik tak tahu persamaan ini memang kena balik sekolah semula. :p. Apa yang saya nak kaitkan di sini adalah tentang makin kecil luas permukaan, makin tinggi tekanan yang di alami. Sebab itu mudah kena tekanan darah tinggi atau strok.

Kolestrol terbahagi kepada dua jenis : HDL( kolestrol baik )  dan LDL ( kolestrol jahat). Ada pelbagai cara untuk mengurangkan kolestrol. Sebelum itu, saya nak sentuh sikit tentang bacaan kolestrol yang normal :

kolestrol rendah

Antara cara-cara mengurangkan kolestrol adalah :
1. Mengamalkan diet yang sihat dan seimbang
2. Mengurangkan makanan kolestrol tinggi
3. Mengurangkan lemak tepu
4. Aktif bersenam
5. Mengurangkan berat badan secara ideal
6. Mengambil asid lemak OMEGA 
7. Pengambilan FITOSTEROL untuk menghalang penyerapan kolestrol dalam darah

phytocol shaklee
phytocol ST

FITOSTEROL adalah untuk menghalang penyerapan kolestrol dalam darah. Ramai yang mencari-cari produk sebegini kerana kolestrol yang tinggi boleh menyebabkan pelbagai risiko penyakit yang lain seperti angin ahmar, sakit jantung, penyakit hati , tekanan darah tinggi dan ketidaksuburan. Sebab itu kita perlu mengambil inisiatif untuk mengurangkan kolestrol yang tinggi dalam badan kita.

Faktor pemakanan yang tidak baik, merokok dan arak serta emosi dan tekanan boleh menyebabkan kehadiran kolestrol . Untuk itu, shaklee telah menjalankan pelbagai kajian dalam usaha mengeluarkan phytocol ST ini.

Sejujurnya, fitosterol yang bersamaan dengan 200 lobak + 70 roti gandum + 425 biji tomato diperlukan setiap hari untuk mengurangkan kolestrol. Mana mungkin nak telan sebanyak itu ye tak?

Sebab itu PHYTOCOL -ST ini dikeluarkan untuk menghalang penyerapan kolestrol dalam darah

Antara ciri-ciri istimewa phytocol ST :

- dibuat daripada tumbuhan dan buahan
- memenuhi keperluan 2000mg sehari
- di uji secara klinikal ( 80 kajian) untuk menurunkan paras LDL
- Tidak ada pewarna dan pemanis yang di tambah

BAGAIMANA PHYTOCOL ST BERFUNGSI???

Simple dan mudah. Phytocol atau fitosterol akan menghalang penyerapan kolestrol dalam darah serta menyingkirkannya melalui usus. Best kan?

Wajib ada untuk sesiapa yang kolestrol level tinggi atau almost borderline. boleh hubungi saya untuk konsultasi hebat!!!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

26 August 2014

TEKANAN DARAH : PENGUKUR SEGALANYA




bacaan tekanan darah

Salam semua..dah lama tak update entri kat blog ni kan. Minta maaf ye, baru-baru ini nenek saya dimasukkan ke ICU akibat jantung lemah. So, saya pun memang kelam kabut mengikuti perkembangan beliau. Alhamdulillah, kini makin sihat :) 

Sejak saya melawat nya, saya selalu tertanya-tanya bagaimana hendak baca bacaan tekanan darah. Sebab rasa macam setiap kali kalau sakit ke, mesti doktor periksa tekanan darah kita kan? Kita gelar BP atau blood pressure. 

Apa itu tekanan darah?
Tekanan darah merujuk kepada tekanan yang dikenakan oleh darah pada pembuluh arteri darah ketika darah di pam oleh jantung keseluruh anggota tubuh badan manusia.( Sumber : Wikipedia)

Tekanan darah ada tiga jenis iaitu tekanan darah normal, tekanan darah tinggi dan tekanan darah rendah. 

Dalam entri kali ini saya nak kongsi tentang maksud bacaan tekanan darah. Rujuk gambar ini.

blood pressure
kolestrol tinggi
Boleh rujuk jadual di atas untuk mengetahui tekanan darah anda berada pada kadar normal atau tidak. Simptom-simptom untuk tekanan darah jadi rendah atau tinggi juga disertakan untuk rujukan anda semua :)

Dah pandai baca? Jom lepas ni boleh baca sekali dengan doktor dah.

Artikel yang menarik berkaitan dengan tekanan darah atau tekanan darah tinggi

Nak dapatkan tekanan darah yang cun? Tips :

1. Jaga pemakanan

2. Selalu bersenam

3. Minum air suam  banyak

4. Kurangkan kolestrol

5. Lebihkan nutrien asas

6. Amalkan gaya hidup sihat ( no smoking, tidur cukup)

Nak tahu supplemen yang sesuai untuk tekanan darah rendah atau tinggi? Nanti saya share naaaa..tunggu! ;)

Sharing is caring..~ Spread the love!

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

15 August 2014

TAK SUKA MAKAN SUPPLEMEN TAPI NAK CANTIK JUGA??

Setiap hari saya akan dapat pelbagai ragam customer. Hehe. Suka aja layankan. Ada yang kata

"Akak, saya nak kulit licin macam akak tapi tak leh la telan supplemen banyak-banyak ni "

Memang ada yang utarakan persoalan yang sebegini. So kalau nak cantik jom buat masker??? Tak perlu telan bagai tapi jika anda konsisten insha Allah kulit jadi flawless dan gorjes ( walaupun yang telan itu lah mencantikkan dalam dan luar..hehe, ini sebagai alternatif )

Saya share sikit ye cara saya :

1. Makan vitalea sebiji sehari ( ini sahaja yang kena telan ). Vitalea ni bertujuan untuk memberi tenaga, lebih cergas dan untuk kesihatan dalaman

2. Masker vitamin C - sebiji x 2 kali seminggu

3. Masker vitamin E - setiap malam sebelum tidur

4. Masker collagen - 2 minggu sekali

5. Masker vivix - sebulan sekali

Yang ni paling basic la. Kalau kira-kira kos sebulan tak sampai RM 100 pun. tapi boleh dapat facial bertaraf tinggi tau.

Nak tahu detail masker kenala PM saya...heehe....




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

BOIKOT SHAKLEE JUGA??

Saya lebih suka fokus untuk menolong orang dan menyebar kebaikan. Semalam viral jadinye post seorang ustaz berkaitan dengan isu shaklee & israel. Saya tak nak komen lebih sebab itu hak individu masing-masing. Beliau berhak untuk buat atau tidak buat shaklee.

Tapi apa yang nak saya tekankan di sini, orang-orang Malaysia ni suka benar dengan Butang share & like dan menyebarkan info tanpa usul periksa. Ada yang menyatakan tentang rezeki HARAM. Haih. pendeknya akal wahai manusia. Cepat sungguh menjatuhkan hukum haram halal ni.

Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.
ayat 6- surah alhujurat


Tahukah anda setiap kali GAZA dibedil atau diserang baru akan timbul isu-isu begini. Bila dah tak ada ramai je yang cakap besar tentang boikot kembali balik menyokong. Tapi bukan itu yang saya nak sampaikan. Sila BOIKOT dengan ilmu. Bertahun-tahun sudah shaklee di Malaysia. Tak pernah timbul isu sebegini atau dikatikan dengan MCD or NESTLE. Tak ada.

Jom tengok kronologi isu israel & shaklee dalam blog ini

Saya suka dengan bisnes shaklee sebab bukan sebab DUIT atau kebebasan kewangan. Itu hanya adalah salah satu misi. Sebenarnya saya tak perlu share tentang bab rohani, tapi saya nak share juga sebab untuk buka mata manusia-manusia yang menggelar segelintir dari kami sebagai mata duitan! SENYUM SAHAJA ~

Sejak tahun 2012,
1. Saya berjaya konsisten mengamalkan zikir setiap hari , padahal sebelum itu tak pernah dan sangat kurang.
2. Solat dhuha menjadi habit dan ketenangan ada di situ
3. Sedekah /Infak / Zakat
4. Tolong ibu/bapa dan orang lain

Bukan saya nak kata sebab SHAKLEE saya jadi begini, tapi ALLAH yang lorongkan saya pada biznes ini. Dan saya sangat puas hati setiap kali saya share kebaikan dan tips2 kesihatan kepada orang ramai.

Ada satu masa saya dapat award di National Conference, puas saya fikir mcm mana nak elak dari bersalam dengan lelaki bukan muhrim di sana. Siap fikir nak beli sarung tangan tau. Tak tipu!  Tapi bila sampai sana terpana juga master-master di sana hanya letak tangan di dada sebagai tanda hormat dan mendapat balasan yang sama. Apa lagi you all expect kan? Speechless.

Saya yakin dengan SHAKLEE.
Ada beberapa kali saya jatuh bangun dengan SHAKLEE namun saya tetap ingin teruskan untuk menyebar kebaikan.

Saya memilih SHAKLEE, jika anda rasa was-was anda boleh teruskan untuk boikot. Itu pilihan masing-masing.

JOM TONTON VIDEO dari roger barnett. *speechless*




Continue Reading

08 August 2014

Rasukan ESP!!


Assalam semua,

Di entri sebelum-sebelum ini saya pernah cerita anak ke-2 saya ada ekzema kan? Ekzemanya semakin baik tau dari hari ke hari. Konsisten dengan ESP & Omega memang betul-betul membantu mengurangkan ekzema anak saya. Selain itu, saya juga menjaga makan sebab saya dah tahu udang boleh trigger ekzema anak saya. Allergik, Kesian anak saya tak boleh dengan udang. Saya yang penggemar udang pun kena berkorban lah smpai saya wean off breastfeed dengan dia.

Tapi masa raya tu, macam mana ntah saya makan mini popia inti udang kering. Habis sepeket saya kerjakan masa pergi penang haritu. Hasilnya, memang jadi teruk ekzema anak saya kat belakang leher. Saya sapu herbal blend hari-hari dan saya pun konsisten minum ESP supaya anak saya boleh cepat sembuh. Alhamdulillah dah kering sikit ruam-ruam tu

Jaga makan ye ibu-ibu breastfeed yang anaknya ekzema...:)



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

06 August 2014

BAHANA AKIBAT SHAKLEE!!!

Assalamualaikum, selamat hari raya semua..Rehanswardrobe bersiaran semula..yippi!! Untuk yang nak order supplemen shaklee boleh terus direct pada saya. Whatsapp boleh, sms boleh, PM kat fb boleh, call boleh...email pun boleh.  Sangat mudah untuk reach saya!!

Ok jom cerita tentang penangan ESP untuk saya. Sejujurnya, saya paling konsisten ambil ESP, vita C atau vitalea. Diselang selikan dengan B compleks. Selain dapat kulit muka yang cerah dan lembut, memang ESP terbukti memberi tenaga sepanjang hari!!



Tadaaa!!! Tak perlu fikir nak foundation apa dah..memang tepek bedak sahaja..ada lagi satu rahsia...NUTRIWHITE!!! Nanti sambung kat entri lain na....;)



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading