23 January 2014

KAFEIN PENYEBAB SUKAR UNTUK HAMIL??


Bila baca tentang info kafein baru tersedar kafein ini sangat buruk kesannya daripada yang baik. Oh no..dahlah baru-baru ni gian nak minum teh dan kopi aje, HARUS STOP!!!

Dipetik dari Journal Diabetes Care 2005, pengambilan kafein yang berlebihan boleh meninggikan rintangan insulin, bila  rintangan insulin meningkat, proses ovulasi boleh terganggu dan seterusnya boleh mengurangkan risiko untuk hamil.

Selain itu untuk ibu hamil, pengambilan kafein akan mengecutkan salur darah dan seterusnya boleh mengurangkan penghantaran darah ke dalam plasenta menyebabkan janin akan terjejas pertumbuhan selnya dan boleh mengakibatkan gugur jika janin tidak kuat.

Ha, dah nampak jelas kan..bukan tak boleh minum langsung tapi, sekali sekala bolehlah untuk lepas gian..hehe..tapi sebaiknya terus STOP..

Nak tahu kesan negatif yang lain ?

kafein







Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe

0 comments: