23 January 2014

KAFEIN PENYEBAB SUKAR UNTUK HAMIL??


Bila baca tentang info kafein baru tersedar kafein ini sangat buruk kesannya daripada yang baik. Oh no..dahlah baru-baru ni gian nak minum teh dan kopi aje, HARUS STOP!!!

Dipetik dari Journal Diabetes Care 2005, pengambilan kafein yang berlebihan boleh meninggikan rintangan insulin, bila  rintangan insulin meningkat, proses ovulasi boleh terganggu dan seterusnya boleh mengurangkan risiko untuk hamil.

Selain itu untuk ibu hamil, pengambilan kafein akan mengecutkan salur darah dan seterusnya boleh mengurangkan penghantaran darah ke dalam plasenta menyebabkan janin akan terjejas pertumbuhan selnya dan boleh mengakibatkan gugur jika janin tidak kuat.

Ha, dah nampak jelas kan..bukan tak boleh minum langsung tapi, sekali sekala bolehlah untuk lepas gian..hehe..tapi sebaiknya terus STOP..

Nak tahu kesan negatif yang lain ?

kafein







Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

20 January 2014

SHAKLEE HARAM? KE HALAL? JOM SIASAT!!

Kebelakangan ini selalu sahaja ada produk-produk yang di CLAIM tak halal or tak mengikut piawaian tertentu yang di gariskan oleh KKM..so sy nak UPkan entri tentang isu halal haram tentang produk shaklee..khas untuk semua customer saya dan juga untuk bakal customer saya..hehe...

Shaklee merupakan produk keluaran USA yang telah lebih 50 tahun bertapak. Sepanjang tempoh itu, Alhamdulillah tidak ada sebarang penolakan dari kerajaan atau kementerian kesihatan..cuma kadang2 ada pihak yang mahukan kepastian. Tak salah untuk mencari yang HALAL..yes, jika anda ragu-ragu maka yang halal pun memang akan jadi haram. Itulah hukum alam..:)

Inilah sijil Halal yang di iktiraf oleh ISA ( Islamic Services of America )


Kenapa bukan JAKIM yang iktiraf? Sebab produk itu diimport dari USA.. JAKIM mengiktiraf halal dari produk keluaran Malaysia. Jadi jangan konpius naaa....Tapi saya ada info hebat untuk anda...

ISA adalah satu badan yang diiktiraf oleh JAKIM
 Nampak tak? Jelas tak? Nak lagi info?

ISA diiktiraf oleh JAKIM sejak 1982
Ha, amik..sejak 1982 di iktiraf oleh JAKIM. Anda perlukan apa lagi? Tak percaya juga, jom ikut saya pergi USA buat kajian..:P

Dah hampir 16 bulan saya menikmati income dari bisnes ini, jika HARAM hasilnya, HARAM jugalah darah daging saya dan anak-anak.. Dan saya antara yang sangat particular bab-bab halal haram ini..kadang-kadang nak makan di rumah kawan saya India pun saya akan selidik betul-betul. Apatah lagi sumber pendapatan saya kan???

:) Senyum selalu untuk ketenangan hidup yang berpanjangan...:)





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

14 January 2014

CERITA BEST TENTANG LECITHIN..KURUS SAMBIL BREASTFEEDING!

lecithin

Saya jarang cerita tentang lecithin dalam blog ni kan? Tapi nak tahu tak lecithin lah paling laris selepas ESP dan ALFALFA...Setiap kali restok mesti ada sahaja customer tahu..hihi..mesti habis lecithin..

Well, lecithin ni berfungsi untuk memecahkan lemak dalam badan..lagi best sebab lecithin ni boleh di consume oleh ibu yang menyusukan anak mereka. Superb kan.. Saya masa pantang dulu memang berat lambat turun ( anak pertama)..lepas tu saya hanya makan sebotol lecithin sahaja..zupp..turun berat saya dengan jayanya..lepas tu saya terus breastfeeding sampai sekarang berat susah nak naik...hihi,,tapi teringin nak continue omega pulak sebab nak kempiskan perut ( biasalah kan lepas bersalin bila malas pakai bengkung ini lah jadinya,..haha)

Lecithin ni juga boleh elak milk clot ( bengkak susu)..Mostly customer saya memang repeat order lecithin ni...nak tengok testimonial yang menarik? Jom layannn...

testimoni lecithin

testimoni lecithin

testimoni lecithin


JOM MISI KURUS TANPA EFFECT BREASTFEEDING!!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

08 January 2014

PENYAKIT BARU DATANG LAGI!!! misi 2014

Saya memang dalam mood nak pindah rumah..insha Allah hujung bulan ni nak pindah.. perasaan? sangat teruja sebab nak deko rumah sendiri..hari-hari dok tengok blog orang mcm mana nak susun atur..macam mana nak jimatkan space for max! Alhamdullillah dapat inspirasi!

Kalau time kat uni dulu memang saya sangat particular bab2 organize ni...maybe sebab terjangkit dengan salina..hihi..tapi memang saya pantang kalau bilik bersemak! Especially bila kami study ramai2 atau lepak ramai2..saya mesti nak kemas fully lepas mereka balik..hihi..macam tu jugak kalau pergi camping bagai, balik tu bukan terus tidur tau. Mesti kemas barang dan kosongkan beg dulu baru TIDUR!..

Sekarang ni saya, husband dan 2 orang anak dalam satu bilik..dah 3 tahun menumpang rumah adik ipar saya..memang tension jugak sebab tak boleh organize langsung sebab very limited space..bayangkan, baju saya dan husband pun dah tak muat almari..baju anak2 kena letak dekat almari luar dan memang tak organize langsung. Dressing table yang lacinya dah terkopak.bila laci dah terkopak lagi mengurangkan ruang untuk saya simpan barang. Dengan biz shaklee lagi..saya tak ada tempat nak simpan shaker la, pill box la, bubble wrap la, plastik courier la, log book saya, nak tampal misi n target pun letak kat cermin tengok muka..sangatlah tak organize.. Husband suka bising-bising sebab tak kemas tapi dia tak pernah faham macam mana nak squeeze semua dalam satu bilik..itupun saya selalu kemas kat luaran..dalam almari tu tolonglah jangan tengok..memang macam nak nangis kalau cari baju...totally not me!Tapi sejak 2 bulan lalu memang saya pejam sebelah mata jer sebab tahu nak pindah dah..so malas nak kemas beria2..kene jimat masa...kalau tengok pun baju yang saya pakai semua berulang sebab lepas cuci letak kat bahagian depan almari,,so senang nak capai..

Tapi, semua itu ada hikmahnya..banyak bersabar akan membuahkan kemanisan yang tak terhingga..insha Allah impian saya untuk duduk di rumah baru akan tercapai. So the journey of decoration will starts! ;)

Antara blog yang saya sangat suka jelajah :

www.susunatursioca.blogspot.com

www.vanillapink3113.blogspot.com

Ok nantikan tentang nafas baru di rumah baru saya ye..

Mode : sangat tak sabar nak shopping!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

06 January 2014

NURSING STRIKE @ Anak reject susu ibu?


nursing strike


NURSING STRIKE

Kadang-kadang ada bayi yang mengalami nursing strike. Apa itu nursing strike? Nursing strike adalah satu keadaan di mana tiba-tiba bayi menolak untuk menyusu badan. Kenapa saya upkan entri ini? Sebab saya sedang mengalaminya, walaupun stress tapi nak juga share pada ibu-ibu yang tidak tahu tentang ini. YANG PENTING JANGAN GIVE UP ATAU TERLALU STRESS sebab ia boleh menganggu susu anda.

Saya dah pernah alami untuk anak pertama dulu. Memang macam hilang akal aje sebab tak tahu punca. Macam-macam cara saya buat, tapi dia nak botol jugak. Nak keraskan hati tak nak kasi botol tapi dia tak mahu juga. So saya kena pam setiap 3 jam walaupun dia ada di sisi..huhu..bayangkan saya pergi shopping complex pun saya usung pam dan syamil. Hihi..Jadi Exclusive Pumping Mother sementara. Bila dalam kereta atau pun mamai nak tidur dia mahu menyusu dengan saya. Kalau saya ayun-ayun sambil breastfeed pun dia ok sikit. Saya rasa adalah dalam 1 minggu macam tu lepas tu kembali normal

Untuk anak kedua pula, agak awal saya mengalaminya. Tapi biasalah baby girl cepat mengalah..hihi..tapi dia melalak nak botol juga. Mungkin sebab saya terlalu sibuk dengan urusan pindah, so saya kurang Direct feed dengan dia.

FAKTA :
Nursing strike adalah sementara dan bukan tanda-tanda untuk wean off ye. So ibu-ibu jangan cepat putus asa ...

FAKTOR NURSING STRIKE

❋ Penggunaan susu botol - konfius nipple : Sebab itu ibu bekerja yang menyusukan anak lebih cenderung mengalami pengalaman anak reject susu. Sebab bayi keliru puting dan mula menolak salah satu medium. Nama pun bayi kan, so ikut suka hati mereka sahaja..hehe

❋ Flow susu terlalu laju - Susu ibu kadang-kadang flow terlalu laju menyebabkan bayi tersedak atau bayi tidak gemar untuk menyusu apabila susu terlalu laju

❋ Penggunaan deodaran/ sabun mandi yang baru menyebabkan si anak tidak gemar akan bau badan ibunya

❋ Perubahan rasa susu : Kadang-kadang bayi dapat detect rasa susu yang mungkin berubah akibat period, ubat-ubatan atau hormon lain.

❋ Persekitaran baru yang si bayi tidak dapat sesuaikan diri

❋ Tumbuh gigi atau alih bulan

❋ Hidung tersumbat atau infection dalam telinga : kedua keadaan ini boleh menyebabkan si bayi tidak selesa untuk menyusu


ANTARA CARA UNTUK MENGATASI NURSING STRIKE

✔ Cuba susukan anak dalam keadaan mamai atau dalam kenderaan. Selalunya bayi gemar menyusu dalam kereta yang sedang bergerak ( ini dari pengalaman saya untuk kedua anak saya)

✔ Menyusukan anak dengan cara mengayun perlahan-lahan atau nyanyikan lagu dengan lembut

‼ EMOSI ibu perlu dijaga supaya bayi tidak dapat mengesan STRESS si ibu kerana ia boleh memburukkan keadaan

✔ Lebihkan skin to skin contact dengan bayi. Boleh gunakan sling atau boleh menyusu dalam keadaan bersentuhan dengan si bayi. Pastikan anda tidak paksa anak untuk menyusu. Tunggu bayi menyerah diri. Cuma kerapkan SKIN to SKIN

✔ Elakkan penggunaan botol. Boleh cuba beri dalam picagari atau sudu ( yang ni memang susah nak di praktikkan sebab leceh..hihi. sebab tu saya suka syorkan gunakan puting yang seakan puting ibu..tapi saya guna avent biasa tu jer, awal-awal dulu dia ok je.)

✔ Kerapkan pam jika bayi menyusu sedikit untuk maintain supply. Sebab selalunya bayi suka layan moodnya..kadang-kadang boleh tertidur walaupun belum kenyang akibat nursing strike ni.

✔ Cuba menyusu dalam keadaan yang senyap dan fokus

✔ Mandi bersama anak adalah salah satu contoh skin to skin


PENDEK KATA, DONT GIVE UP!

Sebab nursing strike bukannya berterusan. So, banyak-banyakkan bersabar demi anak yang tercinta!! ;)

ps : mode berdoa supaya anak saya tak adalah lama sangat strike nya.. :)



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

04 January 2014

Cuci usus jom!


herblax

Herblax dah kembali semula di semua branch2 shaklee..ramai betul yang rindu nak makan herblax kan???hehe..well saya memang ada regular customer yang ambil herblax ni sebab beliau mempunyai masalah pembuangan yang sangat serius.

Herblax ni salah satu item hot selain alfalfa yang membantu proses detox..seperti entri2 lain, saya selalu sebut betapa pentingnya proses detoks kerana tanpa penyingkiran toksin dalam badan ia boleh menganggu proses2 lain seperti nak kurus, stress, jerawat, berpeluh dan macam-macam lagi.

Antara fungsi hebat herbalax :
@ Membersihkan usus dengan baik tanpa mengganggu organ usus
@ Memudahkan proses peristalsis di usus
@ Mengurangkan bau badan
@ Mengurangkan perut kempis
@ Melegakan sembelit
@ Sebagai agen detoks
@ Asas untuk proses kurus

Semua bahan-bahan dalam herbalax ni adalah semulajadi dan kebanyakannya herba! Kalau orang-orang dulu kumpul herba ini untuk cuci usus mereka..hehe..kita telan herblax lagi senang kan..;)

Antara kandungannya :
  • Senna Leaves – Merangsang tindakan pembersihan yg lembut pd usus dan perut, percepatkan proses detoksifikasi dan mengurangkan penyerapan lemak.
  • Buckhorn bark – Melembutkan najis untuk memudahkan pergerakan dan memberikan lembapan kepada usus.
  • Licorice Root – Membantu proses detoksifikasi.
  • Fennel seeds – Mengeluarkan toksin yangterkumpul akibat lebihan makanan danpengambilan alcohol, membantu pencernaan dan berkesan untuk masalahsembelit dan kembung perut atau usus.
  • Anise seeds – Merangsang pengeluaran jus gastrik untuk membanti proses pencernaan.
  • Rhubarb root – Herba yang banyak digunakan dalam perubatan Cina untuk digunakansebagai antibiotic.
  • Blue Malva Flower – Membantu proses detoksifikasi dan mengimbangi tekstur kulit.
  • Culver’s root - Membantu masalah lebihan air dalam badan dan asma.
  • Alfalfa leaves – Membersihkan usus, darah dan hati.

 Saya tak tahu bila lagi akan licin stok herblax ni..so better fast ye..;)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

03 January 2014

Teman setia wanita! Most wanted items on JANUARY

Baru entri lepas saya cerita tentang ALFALFA mampu boost susu..sejam lepas tu saya dapat sms mengatakan promo bulan ini adalah ALFALFA..memang saya tersenyum sendirian sambil drive ke hq. Apa lagi, terus borong satu set alfalfa, dan tak sampai setengah hari habis laris..

Siapa yang tak tahu cerita kehebatan Alfalfa? Saya dah banyak kongsi dalam blog ini. Personally, alfalfa memang banyak memberi kesan positif pada saya..Lagi-lagi lepas berpantang kan..memang ramai wanita suka akan ALFALFA ni..vitamin cinta yang paling hebat

ALFALFA SEBAGAI VITAMIN CINTA

Kenapa Alfalfa digelar sebagai vitamin cinta? Sebab lelaki tak boleh consume ke? Eh mestilah tidak.. Alfalfa ni boleh digunakan lelaki & perempuan...Tapi selalunya wanita lebih mneggemarinya kerana :

# Mampu menghilangkan keputihan yang melarat dan membersihkan vagina. Siapa yang menderita akibat keputihan memang akan merasai nikmat apabila keputihan hilang begitu sahaja. It works! Saya pun pernah mencubanya..Fantastic!

# Sebagai kacip fatimah . Alfalfa ni kacip fatimah versi moden. Terutama untuk wanita yang lepas bersalin, ia akan membantu mengecutkan rahim dan berfungsi sebagai perapat

# Mengurangkan rasa sakit ketika bersama

Bukan hanya sebagai vitamin cinta, ALFALFA mampu mengurangkan alergi, melegakan sembelit, mengatasi masalah resdung, sebagai agen detoks, sebagai MILK BOOSTER, dan macam-macam lagi lah..



JOM DAPATKANNYA DENGAN HARGA SUPER MURAH BULAN JANUARI NI!!!






Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

01 January 2014

Alfalfa 3 biji boost susu **PENANGAN HEBAT ALFALFA**

Alfalfa memang terkenal dengan milk booster yang hebat lagi-lagi kalau ambil bersama ESP..terhebat!!!

Ni hasil pam saya untuk sesi yang ke dua..Sesi pertama saya dapat 5 oz je total walaupun baru perah setelah semalaman tak pam. Lepas tu saya amik ALFALFA 3 BIJI shj! dan minum air suam..

TADAA!!! Ini lah hasilnya!! marvelouss!!

p/s : saya lupa minum ESP pagi tu, kalau tak mungkinkah penuh botol??hihi..rezeki2!!




Jangan lupa konsep asas penyusuan ye :
1. Kerapkan pam dan direct feed
2. Minum air yang banyak dan mencukupi
3. Usir jauh2 stress yang mendatang!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe

Continue Reading