18 December 2013

Tips pam di ofis dengan berjaya!


Setelah lebih kurang 10 bulan meninggalkan sesi mengepam di ofis, kini rutin kembali lagi..:) Ada yang rasa susah nak mengepam di ofis kan? Sebenarnya sangat senang tau..jom saya share cara saya merutinkan diri dan utilize masa dengan baik ye..:)

1. Jika nak lebih etika, mintak izin dari boss anda untuk pam..bukan lah setiap kali nak pam pergi mintak izin..bukan..just let them know  once.so tak adalah mereka tercari-cari jika kita tak ada kat tempat kita kan?? And mereka akan lebih menghargai kot sebab kita minta izin..:)

Yang ni contoh saya email boss saya..see..dia tak kisah..seriously best giler!!










2. Jika boss dah bagi izin, guna masa tu sebaik-baiknya. Macam saya sebelum datang kerja dah pam sekali. Kat ofis pam 3 kali. Tak sampai 20 min pun sebab guna double pumping. Double pumping adalah salah satu cara untuk jimatkan masa dan juga simulate susu lagi banyak. So saya memang akan vote for double pumping even lagi mahal dari single pump. Tapi kalau tak ada budget, takpe, guna je apa yang ada, janji sesi mengepam jangan skip

3. Macam saya sambil pump saya akan update fb, akan update post di page, akan follow up dengan customer. So kerja 2 in 1. Saya memang suka multi task..jimat masa sangat2!..So you all kalau tak ada bisnes macam saya boleh buat ape2 yang patut, nak baca quran ke, nak zikir ke nak baca info2 dalam internet ke atau nak tidur pun boleh..hihi..its all depend in you.

4.  Nak jimat masa lagi? tak perlu basuh-basuh pam tu banyak kali. Simpan je dalam cooler bag bagi sejuk. Macam kita simpan dalam peti sejuk jugak..tapi make sure cooler bag tu bersih. Atau kalau nak senang lap dengan kain atau tisu. Balik rumah baru sterile.

5. Pastikan cukup storage bottle atau storage bag, cooler bag yang sesuai untuk pergi ke ofis. Biar selesa baru best.

6. Jika ramai geng ibu yang mengepam di ofis, boleh tubuhkan group ibu-ibu menyusu ker..hihi..kat PROTON ada tau. Group whatsapp untuk mothers. Macam-macam boleh share di sana. So boleh exchange tips & info..

7. Elakkan compare hasil perahan anda dengan rakan anda. Mungkin kawan tu dapat 2 botol penuh, kita dapat 1 botol sahaja.Tak apa. Syukur sebab itu adalah rezeki anak dan memang banyak itu aje anak kita minum.

8. Kalau tersangat busy atau meeting, minta izin keluar sebentar untuk pam, dalam 10 minit pun jadi . Tak perlu pam habis tapi perah sedikit untuk maintain supply dan kurangkan bengkak. Kalau tak ada orang kat ofis, atau di cubicle, boleh pam aja di situ cover dengan shawl. Yang ni perlu ada keberanian yang luar biasa. hihi. Saya pernah buat dulu masa kat ofis lama sebab memang tak ada lelaki. Workers kerja di bawah dan kadang-kadang jer mereka naik ofis. Itupun dia orang tak perasan langsung..hihi..

Ada tips lagi? Jom share!!



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

16 December 2013

TIPS ASINGKAN TEMPAT TIDUR ANAK

Salam isnin kawan-kawan sekalian..hari ni saya dah masuk kerja balik selepas bercuti selama 2 bulan. Perasaan? Memang kalau boleh nak cuti lama lagi, tapi kali ni saya tak ada feeling2 macam tinggal Syamil dulu. Saya kebalkan hati, kentalkan hati..memang setiap kali pam akan teringat anak saya tu..tapi saya nak cuba jadi kuat..konon la..hihi..


Sambil-sambil pam kat surau, sembang dengan ibu-ibu tentang macam-macam..Selalunya memang topik anak yang menjadi pilihan..anak macam ni..anak macam tu..menceritakan keletah anak memang menggamit rindu masa di ofis..

Tiba-tiba masuk topik tidur asing dengan anak-anak..Ada yang sudah mengajar anak tidur dalam baby cot, ada yang tidur sekatil dengan bayi dan macam-macam style lagi..Macam saya sendiri anak-anak tidur dengan saya..walaupun saya memang nak ajar mereka tidur asing, tapi terlalu awal kot.

But saya dah ada plan saya sendiri nanti macam mana nak train mereka.

Saya rasa sangat perlu ibu-bapa ALERT tentang asingkan tempat tidur dengan anak-anak. Ada sesetengah ibu bapa pernah claim or dilabel KEJAM sebab asingkan tempat tidur anak terlalu awal. Percayalah..tindakan mereka adalah betul. Bukan kita nak mengikut style barat yang biar anak independent sendiri. Bukan itu sebabnya ok..


Sebabnya adalah zaman ini sangat pantas dan anak-anak kita, otak mereka sangat ligat. Tak macam kita dulu-dulu yang BLURR sahaja. Faham-faham sajalah bila suami isteri di dalam bilik. Privasi kita harus dipelihara even dengan anak-anak. Biar mereka hormat dengan cara kita. So bukan bila dah umur 5 atau 6 tahun baru nak ajar..itu dah salah. Kena praktiskan dari umur seawal 3 tahun. Ajar perlahan-lahan.













 Macam saya sekarang, memang 4 orang tidur atas katil sekali. Keras tulang..haha. Sangat lah tak selesa tapi sebab anak kecil lagi saya ikutkan je. Lagipun bilik agak sempit, lepas pindah nanti saya plan macam ni :

1. Anak-anak masih tidur di bilik kami tapi praktis tidur di bawah dengan toto atau tilam lembut. Tidur dan main-main dengan mereka di situ sampai mereka tertidur. Bila dah betul-betul lena, si ibunya bolehla kembali ke katil dan tidur dengan selesa ( again, ini bukan isu ibu nak selesa, anak kasi susah, ini untuk train anak ;) )

2. Agak-agak anak dah boleh berdikari sikit, ajar mereka tidur di bilik asing. Jangan tinggalkan mereka di bilik macam tu jer. Itu memang dah gaya western. Tidur atau bercerita dengan mereka sebelum tidur. Kalau boleh bilik tu letak shining2 star kat syiling ke..buat simple2 sudah..saya tak pernah pun nak buat bilik anak macam barbie doll tu..hihi..buat simple cost sudah.

3. Macam saya ada anak lelaki dan perempuan, so memang nak tak nak kena asingkan bilik mereka sebab Nabi dah pesan memang kena asingkan tempat tidur anak lelaki dan anak perempuan.

Jom share cara anda pula ;)


Continue Reading

11 December 2013

KEHAMILAN BERSAMA OMEGA 3

Acap kali kita tahu ramai yang sudah maklum tentang kepentingan Asid Folik..macam saya sebelum kahwin pun dah tahu rata-rata semua start ambil asid folik selepas kahwin sebab nak pregnant..

Lepas hamil pun semua pun tahu asid folik tu essential supplemen..Tapi tahukah anda lagi satu supplemen yang sangat penting semasa hamil?

OMEGA 3!!




Seperti yang saya bincangkan dalam entri sebelumnya OMEGA 3 tidak dapat dihasilkan dalam badan. jadi kita perlu mendapatkannya dari sumber yang lain.

Antara fungsi EPA & DHA dalam OMEGA 3 semasa kehamilan ialah

1. Memberi nutrien untuk perkembangan bayi

2. Membantu perkembangan otak dan mata bayi semasa di kandungan

3. Membantu mengurangkan risiko alergi pada anak selepas lahir

4. Mengurangkan risiko kelahiran bayi pra-matang

5. Membantu perkembangan sistem kardiak dan pernafasan bayi

6. Mengurangkan sindrom depression selepas kelahiran


Kajian dilakukan mendapati ibu yang mengambil omega 3 semasa hamil melahirkan bayi yang cekap dan cepat memberi respon berbanding dengan ibu yang sebaliknya.
http://www.early-pregnancy-tests.com/omega-3.html

  
OMEGA HARGA RUNTUH SEPANJANG DISEMBER!! IBU-IBU HAMIL....FIKIR APA LAGI??JOM BERIKAN YANG TERBAIK UNTUK BAYI ANDA ;)

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

07 December 2013

PERUT BUNCIT MEMANG TAK BEST!!


KENAIKAN berat badan selalunya berpunca daripada bahan buangan yang terkumpul di dalam usus besar. Pakar pemakanan berpendapat individu yang memiliki usus besar akan menghadapi masalah untuk menyerap khasiat daripada makanan yang diambil. Ini menyebabkan mereka cenderung untuk makan lebih daripada sepatutnya.

Makan lebih banyak serat. Anda mungkin pernah mendengar sebelum ini. Tetapi adakah anda tahu mengapa serat begitu penting untuk kesihatan anda?

Serat boleh diperoleh daripada buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh dan kekacang. Makanan yang mengandungi serat boleh mengatasi sembelit, membantu mengekalkan berat badan yang sihat dan mengurangkan risiko penyakit kencing manis serta penyakit jantung.
Memilih makanan lazat yang menyediakan serat sebenarnya tidak sukar. Anda hanya perlu mengetahui berapa banyak serat yang anda perlukan, makanan apa yang mengandungi serat dan bagaimana untuk menambah serat dalam makanan seharian dan makanan ringan.
Apakah itu serat?Serat juga dikenali sebagai pelawas atau pukal termasuk semua bahagian makanan pada tumbuhan yang badan anda tidak boleh mencerna atau menyerap. Tidak seperti komponen makanan lain seperti lemak, protein atau karbohidrat, badan anda mampu memecahkan dan menyerap serat yang tidak dicerna oleh badan anda. Ia juga melepasi melalui perut, usus kecil, kolon dan keluar dari tubuh anda.

KelebihanDiet tinggi serat mempunyai banyak manfaat, termasuk:

Menormalkan pergerakan usus
Serat meningkatkan berat dan saiz najis anda selain melembutkannya. Najis besar adalah lebih mudah untuk lulus lalu mengurangkan peluang untuk sembelit. Jika anda mempunyai najis longgar, berair, serat juga boleh membantu mengukuhkan najis kerana ia menyerap air dan menambah pukal kepada najis.

Membantu mengekalkan kesihatan usus
Diet tinggi serat boleh mengurangkan risiko untuk mendapat buasir dan kantung kecil di usus anda (penyakit diverticular ).

Merendahkan tahap kolesterol
Serat larut terdapat dalam kacang, oat, flaxseed dan oat bran boleh membantu jumlah paras kolesterol darah yang lebih rendah dengan mengurangkan lipo protein berketumpatan rendah atau " buruk," paras kolesterol. Kajian juga menunjukkan bahawa serat membantu mengurangkan tekanan darah dan keradangan.

Membantu mengawal tahap gula dalam darah
Bagi mereka yang menghidapi penyakit kencing manis, serat larut boleh melambatkan penyerapan gula dan membantu meningkatkan tahap gula dalam darah. Diet sihat yang merangkumi serat larut juga boleh mengurangkan risiko untuk mendapat diabetes jenis 2.

Membantu dalam mencapai berat badan yang sihat
Makanan tinggi serat biasanya memerlukan lebih banyak masa untuk dikunyah, yang memberi masa badan anda untuk mendaftar apabila anda tidak lagi lapar, jadi anda kurang cenderung untuk makan terlalu banyak. Selain itu, makanan yang tinggi serat cenderung membuat makanan berasa lebih padat dan kenyang yang berpanjangan, jadi perut anda akan rasa penuh bagi masa lebih lama.
Diet tinggi serat juga cenderung untuk menjadi kurang "tenaga padat" bermakna mereka yang mengamalkannya mempunyai kurang kalori walaupun jumlah makanan diambil sama dengan orang lain.

Jom detoks dan bakar lemak dengan produk Shaklee yang terunggul!!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

03 December 2013

PENGAKUAN BENAR TENTANG ALFALFA

Hari ini nak dedah tentang penggunaan alfalfa pada diri saya..sebenarnya memang pengguna setia Alfalfa sebelum pregnant hari itu..lepas dah pregnant terus stop sebab takut kecutkan rahim..actually boleh saja makan sebiji or 2 biji ..but at your own risk la kan..;)

So selepas hampir 10 bulan lebih tak makan alfalfa, saya memang dah rindu betul nak makan alfalfa tu sebab saya pernah rasa kesannya sangat best pada saya..masa pantang ingat boleh makan tiba-tiba anak jaundis pula..so HOLD lagi..

Lepas 40 days gitu lah saya start balik makan Alfalfa...seriously, im FLAT!! Sakit badan sana sini, rasa macam nak demam and so on..rasa macam nak stop je tapi because i know it is healing crisis..so saya teruskan ambil hampir 8 biji sehari!!

Lepas beberapa hari saya rasa ringan aje badan sbb all toxin were flushed out!! saya dpt rasa kulit pun jadi minyak-minyak sikit..wah banyak betul toksik dalam badan ni selama 10 bulan!

Darah nifas yang saki baki pun keluar lancar..susu meriah...dan yang penting kurang dah lenguh-lenguh badan seiring dgn pengambilan alfalfa+ostematrix.

TERBAIK!!

Rating 5 star!!


superb!!
Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

02 December 2013

SIAPA NAK KURUS? JOM FOLLOW RAPAT-RAPAT..ADA TIPS ISTIMEWA!

Salam disember semua..dah berada di penghujung tahun 2013..masing-masing ada target dan impian nak capai tahun depan kan..semoga semua target dan impian di lakar dengan baik dan kena caranya..;)

Cerita tentang KURUS lagi..jom follow rapat-rapat ye..PENTING!! Saya pernah cerita dulu untuk kurus badan mesti kena DETOX dulu..baca di sini lebih lanjut tentang DETOX..

Kemudian ada kawan tanya, dah detox, dah ambil supplements, dah minum air, tapi berat tak turun-turun juga. Ha, itu sebab penangan RESEPTOR LEPTIN yang dah tak bertindak balas.

TAK FAHAM KAN? JOM KASI FAHAM



LEPTIN adalah satu hormon protein yang dilepaskan oleh sel lemak dalam badan. Pembebasan leptin yang tinggi akan mengurangkan selera makan dan membakar makanan sebagai tenaga. Tapi di sebabkan oleh beberapa perkara, LEPTIN dirembeskan perlahan atau menghantar signal yang salah kepada otak mengenai selera makan. Sebenarnya tak lapar pun, tapi kita rasa lapar kadang-kadang kan? itu sebab LEPTIN kurang bertindak balas.

Nak kurangkan makan / berat :

1. LEPTIN perlu dirembeskan tinggi
2. Reseptor sensiviti terhadap LEPTIN perlu tinggi.

BAGAIMANA HENDAK PASTIKAN RANGSANGAN RESEPTOR HORMON LEPTIN BERTINDAK DENGAN BETUL??

1. Makan dengan seimbang. Balance diet anda sewajarnya, ikut piramid makanan yang ditetapkan
2. Makan karbohidrat, protein dan lemak dengan komposisi betul.
3. Makan makanan yang kaya dengan antioksidan
4. Makan sayur atau salad di waktu pagi sebelum 10 pagi
5. Makan dengan kerap tapi pada kadar yang sedikit ( bukan makan junk food ye, healthy food)
6. Rajin berjalan, kerap senam
7. Tidur yang secukupnya ( sekurang-kurang enam jam)
8. Makan makanan yang tinggi OMEGA 3 kerana OMEGA 3 mampu meningkatkan rangsangan LEPTIN. Boleh mengambil supplemen, tetapi pastikan yang terbaik..:)
9. Kurangkan lemak

Ha, OMEGA GUARD pilihan saya lah semestinya sebab dah sah-sah berkualiti. Betul ker kualiti? Rujuk sini . Tak perlu ragu-ragu dah..

Oh ye lupa, jika tak perasan banner promo bulan ni, saya ingatkan ye, promo OMEGA GUARD..
Inilah masanya kembali nak grab peluang keemasan untuk mencuba OMEGA..rata-rata ramai yang suka promo ni sebab fungsi OMEGA yang superb best! Nak tahu pelbagai fungsi OMEGA? Baca entri ini

Anda ada 2 pilihan :
1. BUY 6 FREE 1 + free memberhsip + cash back + hidup sihat dengan shaklee

atau

2. Nak beli sebotol pun boleh

Harga tetap RUNTUH!!
OMEGA GUARD PILIHAN SAYA..ANDA????




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading