25 February 2013

Asthma ~

asma



Asma ialah sejenis penyakit radang yang menyerang paru-paru dan saluran pernafasan. Asma terjadi apabila ruangan udara menjadi sempit. Jom tengok gambar ini

asma

Ini lah rupa saluran pernafasan bila terkena serangan asma. Mukus akan terbentuk dan menyempitkan saluran pernafasan yang mengakibatkan susah nafas, sakit dada, batu yang teruk dan semput.

Serangan asma selalu terjadi apabila makan makanan yang terlalu sejuk atau seafood, terdedah kepada habuk, bulu binatang peliharaan,serangga dan pelbagai pencemaran yang lain.

Bagaimana untuk mengatasi masalah asma?
INHALER! Inhaler perlu ada bersama-sama tak kira di mana jua anda berada. Ia akan menjadi seperti kawan baik anda untuk melegakan asma apabila serangan berlaku.

TAPI...ada lagi satu cara natural untuk mengurangkan risiko serangan asma...

omega guard

Pengambilan OMEGA selama hampir 10 bulan boleh mengurangkan risiko serangan asma kerana ia merupakan anti radang dan melegakan saluran pernafasan.

Nak cure atau nak bawa inhaler selalu? Anda decide! ;)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

14 February 2013

HAMIL tetapi masih menyusu. Bahaya atau sebaliknya?

kehamilan


Menyusukan anak masing-masing merupakan moment yang terindah dalam setiap kehidupan wanita. Pelbagai rintangan perlu di hadapi oleh seorang ibu untuk menjayakan penyusuan selama 2 tahun. Kurang susu, nursing strike, nipple confius, latching tak betul,growth spurt, sakit pinggang, period dan macam-macam lagi masalah yang mungkin si ibu alami.

Ketika hampir semua masalah dihadapi dengan baik, penyusuan akan menjadi sangat ENJOY dan RILEKS kepada si ibu dan anak. Ketika anak menginjak umur 9 -11 bulan, si ibu mungkin disahkan hamil atau memang anda merancang untuk anak yang ke dua.

Apabila isu ini timbul, ramai menyangka TIDAK boleh meneruskan penyusuan selepas hamil. Ramai ibu akan mengalami kemurungan dan berfikir cara yang terbaik untuk wean off dengan anak.

PERLU WEAN OFF SEMASA HAMIL?

Follow the flow. Jangan terus wean off anak kerana itu boleh membawa kesedihan yang berpanjangan kepada si anak dan juga anda. Emosi anda sebagai seorang wanita hamil juga perlu di jaga.

Ramai yang mengatakan menyusukan akan merangsang hormon OKSITOSIN yang menggalak kepada pengecutan rahim atau kontraksi. Ya betul. Tapi hormon yang dirangsang adalah tidak cukup sehingga untuk mengundang kontraksi besar sehingga membawa kelahiran atau keguguran. [lactation counsellor]

Tetapi ada beberapa perkara yang perlu anda tahu bila menyusukan semasa hamil :

1. Nipple akan menjadi ngilu dan perit
2. Kebanyakan orang akan mengalami kemurudan susu
3. Rasa susu akan berubah menjelang trimester kedua kerana badan menghasilkan kolestrum untuk anak ke dua, dan mungkin anak anda akan wean off sendiri kerana tidak suka akan rasa susu itu.

HENTIKAN PENYUSUAN : JIKA ANDA PERNAH MENGALAMI KEGUGURAN, BLEEDING ATAU KELAHIRAN BAYI PRA MATANG. BINCANG DENGAN GYNAE ANDA :)

Jangan risau jika terpaksa wean off dengan anak sulung anda kerana itu adalah lumrah. Anda masih boleh tandem nursing dengannya selepas anak lahir (jika si anak masih mahu menyusu)

Sepanjang tempoh wean off, layan anak dengan baik, manjakan dia dan sentiasa rapat dengannya. Cari cara yang terbaik untuk WEAN OFF jika perlu.

Jika anda tidak mengalami apa-apa masalh, penyusuan masih boleh diteruskan sehingga anda mampu.


Happy breastfeed while pregnant!! :)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

13 February 2013

A BIG CHANGE IN ME!

Dah hampir setahun saya menggunakan produk shaklee.. Alhamdulillah, sangat bagus kesannya ke atas diri saya. Kalau nak tahu, saya cepat stress, down and penat sebelum ni.. tapi sejak setahun yang lepas saya mula mendapati perubahan yang ketara which is VERY GOOD for me.

Saya mengambil set wellness ( vitalea, b compleks, vtiamin C, alfalfa , ESP) dan ostematrix. Vitamin2 ini membantu dalam penyusuan, tidak mudah letih dan lebih bertenaga.

Bonus yang saya dapat, kulit lebih cantik dan licin dan KURUSSS,, saya tak makan set untuk kurus pun, tapi maybe sebab breastfeed dan ESP serta alfalfa boleh sebabkan berat saya turun cantik sahaja. Sampai orang tegur macam anak dara..:)

Kalau rasa jerawat nak tumbuh, saya sapu VITAMIN E...terus kering!!

Inilah latest rupa saya. CERIA & happy!!!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

10 February 2013

KOLESTROL ATTACK!WARNING!


kolestrol

Kolestrol merupakan salah satu elemen penting dalam badan dalam tenaga dan metabolisma. Ia penting untuk sel berkerja seluruh badan. Hati akan menukarkan lemak yang kita makan kepada bentuk kolestrol untuk tujuan tersebut.

Kolestrol akan dibawa oleh protein kepada sel . Ini dinamakan LIPOPROTEIN. Lipoprotein mengandungi 2 jenis kolestrol iaitu HDL(kolestrol baik) dan LDL(kolestrol tidak baik)

Sesiapa yang mengandungi kadar LDL yang tinggi berisiko untuk mendapat sakit jantung pada masa yang akan datang. Kolestrol boleh diuji dengan ujian darah (fasting test).

RESULT BLOOD TEST YANG NORMAL:
Jumlah kolestrol < 4mmol/L
LDL <2mmol/L
HDL>1mmol/L
triglyceride<1.7mmol/L

Untuk mengetahui dengan lebih tepat, ujian darah perlu di lakukan bersiri.

Nisbah : Jumlah kolestrol : HDL perlu < 4 untuk menunjukkan status FREE from kolestrol.

contoh blood test result
contoh blood test result

Sakit jantung selalunya berlaku apabila LDL tinggi, merokok, hig blood pressure, tak aktif, overweight, diabetes, keturunan.

Antara cara untuk mengurangkan risiko sakit jantung :
1. Berhenti merokok
2. Selalu bersenam
3. Makan secara sihat
4. Pilih lemak monounsaturated
5. Kurangkan lemak transfat ( lihat label pada makanan )
6. Pilih makanan yang tidak ada hydrogenated oils
7. Fish oils(polyunsaturated fat). Mengurangkan triglyceride, membantu blood clot, membaiki denyutan jantung

KOLESTROL ANTARA RISIKO SAKIT JANTUNG YANG PALING TINGGI. GET RID FROM IT!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

07 February 2013

DIABETES,kenapa dan mengapa?


diabetes
Diabetes menjadi penyakit yang umum di Malaysia. Apa itu sebenarnya diabetes? Diabetes adalah berlaku apabila tidak dapat menukarkan gula kepada tenaga.

JENIS DIABETES
Ada 2 jenis diabetes:
1. TYPE 1 : Kurang insulin( hormon yang mengawal gula)
2. TYPE 2 : Insulin tidak berfungsi dengan baik

SIMPTOM-SIMPTOM DIABETES
- kerap haus
- kerap kencing
- kurang berat badan
- luka lambat sembuh

Bagaimana nak tahu kita ada diabetes? Boleh check darah semasa puasa pagi. Jika result lebih dari 126mg/DL maka diklasifikasikan sebagai diabetes.


diabetes

Secara umumnya, pankreas akan menghasilkan insulin untuk menukar glukos kepada tenaga untuk sel darah. Tetapi bila kencing manis, pankreas tidak boleh menghasilkan insulin.

CARA KAWAL GULA

1. Kerap kan bersenam dengan konsisten ( membaiki kawalan gula dalam darah)
2. Jaga pemakanan yang mengandungi gula dan karbohidrat ( kurangkan karbohidrat)
3. Pengambilan asid lemak dengan kadar yang betul

DIABETES HARUS DIKAWAL SEBELUM MENJADI LEBIH MELARAT!



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

05 February 2013

OBES? Jom target IDEAL weight

lemak tepu


Bagaimana untuk hilangkan lemak-lemak di dalam badan dengan baik? Salah satu cara adalah mengambil OMEGA 3.

Merujuk Mind 1st co.uk, kajian dijalankan dan mendapati bahawa orang yang mengambil supplement omega membakar kalori mereka sebanyak 26% daripada yang tidak mengambil OMEGA.

Bagaimana OMEGA memainkan peranan?
Omega akan mengaktifkan metabolisma dan membantu membakar lemak dengan lebih mudah.
EPA & DHA akan mengoksidakan lemak yang terkumpul dan membaiki kadar insulin di dalam badan.

Ia juga akan menurunkan hormom leptin( hormon lapar) serta membantu menaikkan HDL ( kolestrol baik) di dalam badan.

Tapi, bukan ambil OMEGA semata-mata dah terus kurus ye..

Cara yang betul untuk menurukan berat badan dengan baik:
1. Detox
2. Jaga pemakanan( elakkan trans fat kerana ia boleh meningkatkan LDL(kolestrol yang tidak baik)
3. Minum air banyak untuk menyingkirkan toksin
4. BERSENAM

sihat

AMALKAN GAYA HIDUP YANG SIHAT :)


PIN PIN : OMEGA TENGAH PROMO. NAK BELI TIME PROMO ANDA YANG JIMAT. KALAU BELI TIME TAK PROMO, EFFECT TETAP SAMA TAPI HARGA TAK SAMA KAY...BUATLAH PILIHAN YANG BIJAK...;)

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

04 February 2013

OMEGA OH OMEGA


omega

Baru-baru ini saya ada buat research tentang omega atau fish oil. Memang tersangat banyak benefits dia. Rambang mata juga bila dok tengok fungsinya yang beribu. Baru ku tahu kenapa ramai suka OMEGA GUARD!!
Entri lepas pun saya ada share artikel tentang asid lemak dan omega, 

Nak baca lagi tentang OMEGA boleh klik di sini

Seperti yang sedia maklum, omega terkenal dengan fungsi untuk JANTUNG. Di US, mereka disarankan mengambil supplement  fish oil setiap hari untuk mengurangkan risiko sakit jantung. 

Bukan itu sahaja, OMEGA ada beberapa fungsi lain yang mantap.jom tengok sekilas:

1. Mengurangkan sakit mata : Retina adalah mengandungi kandungan DHA dan DHA melindungi mata dari retinopathy. Pengambilan DHA juga boleh mengurangkan mascular ( rabun samar-samar) yang makin lama boleh menyebabkan buta. Kajian telah membuktikan orang yang mengambil ikan dua kali seminggu mengurangkan risiko 50% sakit mata

2. Menajamkan memori

3. Untuk mengurangkan hipertension, stroke

4. Artiritis

5. Mengurangkan lemak dalam badan

6. Untuk pregnancy , post partum depression


In sha Allah, kalau ada kesempatan saya akan brief more details untuk setiap satu fungsi. Memang hebat la OMEGA ni..


PROMOSI OMEGA TERBUKA SEKARANG SEHINGGA 28 HB FEBRUARI. CEPAT DAPATKAN DENGAN HARGA YANG SANGAT MURAHHHHHHH.. 

                                                   omega guard



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading