24 January 2013

BREASTFEEDING>>Does all mothers loss their weight?

cara kurus




Sebelum move on dengan tajuk entry, saya nak cerita pasal weight loss saya..nak kata happy pun tak sangat sebab ramai kata x berapa lawa dah kurus sangat..huhu..takpe..janji suami suka...weee..

Jom track down my weight at pre pregnancy,during pregnancy dan post pregnancy.

Berat naik sebanyak 12 kg sepanjang pregnant tahun lepas. Lepas deliver pulak, turun 1 kg je.. Memang risau gak time tu..Sampai tak nak tengok timbang dah. hihi.. Saya tanya doktor why my weight tak turun pun ( itu lepas seminggu deliver ok!)..Doktor cakap berat naik pun lambat, nak turun pun ambil masa jugak. Then semua kata, Breastfeed lah..boleh turun punya. Time tu memang tak percaya sebab i have seen a lots of mothers yg fully breastfeed tapi tak de pun kurus melidi..hihi..

So, memang malas nak fikir dah. Sebab banyaaaak lagi benda nak fikir, tentang syamil, stok susu, pasal kerja lagi..so memang follow the flow. Fokus utama BREAST FEED syamil hingga 2 tahun. Makan memang tak ingat dunia. Kerap lapar lagi dari sebelum pregnant. Semua pun suka perli. Lantaklah, janji perut kenyang, production susu ok dan hati hepy..

Lepas almost 10 bulan BF syamil, berat memang turun mendadak. Even lagi kurang sebelum kahwin. Semua mula tegur. So i think it might be because of BF. Vitamin yang saya ambil pun alfalfa and ESP je boleh menyumbang sikit untuk kurus.

Love breastfeeding!!!;) Banyak benefit BF ni..Rugi siapa yang sia2 kan peluang untuk breastfeed. Paling rugi!!

Ok back to topik...:

***********************************************************************************

Apabila mengandung, seseorang harus naik berat badan secara berperingkat sebagai tenaga dan menampung kandungan. Food intake pun akan bertambah semasa mengandung. Tapi tahukah anda ibu menyusu memerlukan kalori lebih tinggi dari ibu mengandung? Kerana apabila menyusu, kalori terbakar sama seperti melakukan aktiviti kardiovaskular selama 30 minit! So tak hairan lah ramai yang lost weight semasa menyusukan anak mereka.

Antara tips untuk ibu menyusu untuk mengekalkan berat ideal :

~ Makan selang beberapa jam apabila lapar, dan ambil makanan yang berkhasiat
~ Minum air yang banyak kerana 50 % susu ibu adalah daripada air
~ Seimbangkan diet anda. Kerana jika anda hanya ambil karbohidrat sahaja, akan berasa cepat lapar kerana sudah bertukar kepada tenaga
~Bersenam
~ Mengurangkan berat badan secara optimum bukan secara drastik


Tidak semua ibu menyusu akan kurus atau lost weight. Tapi, semua ibu menyusu, rahim mereka akan mengecut dengan lebih cepat daripada ibu yang tidak menyusu. Biarpun menyusu membakar kalori, tetapi cara hidup, pemakanan juga diambil kira secara tidak langsung. Bersenam dan menyusukanlah anak disamping pemakanan yang sihat..in sha Allah dapat berat yang anda mahu! ;)





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe

0 comments: