31 January 2013

Nak anak yang pintar?????Jom baca

Saya jarang beli paper star. Dulu-dulu selalu beli masa time cari kerja.Sekarang beli lagi bila nak cari kerja lagi..hehe...Certain articles dalam The Star memang menarik dan infomatif. Satu artikel yang memanggil saya untuk update blog hari ini is 'SMART MOVES' from The star Section Health page 10

Sedikit sebanyak review tentang artikel tersebut:

Studi menunjukkan pengambilan OMEGA 3 semasa hamil mampu melahirkan anak yang lebih tinggi IQ. Wah bestnya. Tak pernah tahu pun sebelum ni, kalau tak dah telan sebotol dua dah..hihi...:P

Pendapat mereka ada beberapa faktor yang membawa kepada intelek kanak-kanak iaitu DIETARY, ENVIRONMENT dan juga EDUCATION WISE yang dipilih. 

Pasal asid lemak saya dah pernah terang dulu, ia membantu meningkatkan daya fikiran kerana ia membina blok untuk sistem saraf yang badan sendiri pun tak boleh nak hasilkannya. Tambahan pula, B-complex juga membantu memberi tenaga untuk membina sistem saraf yang cemerlang..;)

Actually, haritu ada pergi DSM (Discover Shaklee Meeting), memang hal ini dibincangkan, so ibu bapa sekalian, pilihlah yang terbaik untuk anak anda. ANDA PENENTU MASA DEPAN ANAK ANDA.

RAISE YOUR CHILD WITH RELIGION, FULL OF CARE& EDUCATION :)



anak pintar
Artikel dalam star, sempat snap gambar ni
omega guard
Favourite Ibu bapa sekarang ni ;)

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

28 January 2013

ESP HOT!!!



Yes!! ESP adalah antara item yang wajib ada dalam stok saya setiap bulan. Baru restok, habis. Baru restok, orang macam dah tahu-tahu dah ada ESP. Memang killer product lah! Alhamdulillah, saya pun wajib ambil setiap hari. TAK MISS! Rasa energetic betul, tambah kulit pun dah makin cantik. Suka!!

Jom intai testimoni fresh dari customer saya..:)

Happy viewing

testimoni esp shaklee

testimoni esp shaklee

testimoni esp shaklee

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

24 January 2013

BREASTFEEDING>>Does all mothers loss their weight?

cara kurus




Sebelum move on dengan tajuk entry, saya nak cerita pasal weight loss saya..nak kata happy pun tak sangat sebab ramai kata x berapa lawa dah kurus sangat..huhu..takpe..janji suami suka...weee..

Jom track down my weight at pre pregnancy,during pregnancy dan post pregnancy.

Berat naik sebanyak 12 kg sepanjang pregnant tahun lepas. Lepas deliver pulak, turun 1 kg je.. Memang risau gak time tu..Sampai tak nak tengok timbang dah. hihi.. Saya tanya doktor why my weight tak turun pun ( itu lepas seminggu deliver ok!)..Doktor cakap berat naik pun lambat, nak turun pun ambil masa jugak. Then semua kata, Breastfeed lah..boleh turun punya. Time tu memang tak percaya sebab i have seen a lots of mothers yg fully breastfeed tapi tak de pun kurus melidi..hihi..

So, memang malas nak fikir dah. Sebab banyaaaak lagi benda nak fikir, tentang syamil, stok susu, pasal kerja lagi..so memang follow the flow. Fokus utama BREAST FEED syamil hingga 2 tahun. Makan memang tak ingat dunia. Kerap lapar lagi dari sebelum pregnant. Semua pun suka perli. Lantaklah, janji perut kenyang, production susu ok dan hati hepy..

Lepas almost 10 bulan BF syamil, berat memang turun mendadak. Even lagi kurang sebelum kahwin. Semua mula tegur. So i think it might be because of BF. Vitamin yang saya ambil pun alfalfa and ESP je boleh menyumbang sikit untuk kurus.

Love breastfeeding!!!;) Banyak benefit BF ni..Rugi siapa yang sia2 kan peluang untuk breastfeed. Paling rugi!!

Ok back to topik...:

***********************************************************************************

Apabila mengandung, seseorang harus naik berat badan secara berperingkat sebagai tenaga dan menampung kandungan. Food intake pun akan bertambah semasa mengandung. Tapi tahukah anda ibu menyusu memerlukan kalori lebih tinggi dari ibu mengandung? Kerana apabila menyusu, kalori terbakar sama seperti melakukan aktiviti kardiovaskular selama 30 minit! So tak hairan lah ramai yang lost weight semasa menyusukan anak mereka.

Antara tips untuk ibu menyusu untuk mengekalkan berat ideal :

~ Makan selang beberapa jam apabila lapar, dan ambil makanan yang berkhasiat
~ Minum air yang banyak kerana 50 % susu ibu adalah daripada air
~ Seimbangkan diet anda. Kerana jika anda hanya ambil karbohidrat sahaja, akan berasa cepat lapar kerana sudah bertukar kepada tenaga
~Bersenam
~ Mengurangkan berat badan secara optimum bukan secara drastik


Tidak semua ibu menyusu akan kurus atau lost weight. Tapi, semua ibu menyusu, rahim mereka akan mengecut dengan lebih cepat daripada ibu yang tidak menyusu. Biarpun menyusu membakar kalori, tetapi cara hidup, pemakanan juga diambil kira secara tidak langsung. Bersenam dan menyusukanlah anak disamping pemakanan yang sihat..in sha Allah dapat berat yang anda mahu! ;)





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

14 January 2013

Tandem nursing : Kunci kejayaan susu banyak

Tandem nursing adalah salah satu kaedah menyusukan 2 orang anak serentak. Selalunya ini terjadi apabila si ibu hamil dan masih ingin meneruskan penyusuan untuk anak sulung.

Tandem nursing akan simulate otak untuk menghasilkan susu dengan lebih banyak. Sama juga konsep seperti double pumping atau tandem dengan pam ( sebelah bayi ,sebelah lagi pam). Namun, tandem nursing tidak ada tolok bandingan dengan pam atau double pumping kerana hisapan anak lebih POWER daripada pam yang paling canggih pun!Itulah uniknya BREASTFEEDING

Pam hanyalah alternatif untuk si ibu yang ingin mengosongkan payudara atau menyimpan stok.

Tandem nursing haruslah memerlukan kesabaran yang tinggi pada awalnya kerana posisi sangat penting untuk menyusukan 2 orang anak atau kembar.

Kelebihan tandem nursing :
~ meningkatkan kuantiti susu
~ mengurangkan masalah bengkak susu ketika di awal kelahiran
~ menjimatkan masa ( tidak perlu pam)
~ Let Down yang tinggi

Siapa yang dah biasa tandem memang mereka enjoy kerana nikmatnya berbeza dan mampu memberi yang terbaik kepada anak-anak..;)

Jom tandem!!






Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

13 January 2013

Detox~ A way to Healthy life

Apa itu DETOX? Ramai yang menyarankan, detox,detox dan detox. Tapi berapa orang yang tahu tentang apa itu proses Detox?

Saya bagi contoh yang ringkas. Andai kata anda mengalami masalah perkumuhan seperti sembelit, buasir atau susah berpeluh. apa yang anda rasa? Tentu tidak selesa, stress, jerawat sana sini dan kulit berminyak. Ini adalah salah satu contoh toksin terkumpul dalam badan anda.

DETOKSIFIKASI adalah proses membuang toksin berlebihan di dalam badan melalui ginjal, buah pinggang, usus dan kulit. Toksik boleh dikeluarkan melalui najis dan peluh. Ia adalah 'pembersihan secara sihat luar dan dalam'

Apakah simptom-simptom badan mempunyai toksik yang berlebihan?
1. Jerawat sering tumbuh
2. Sering berpeluh tidak kira masa
3. Sistem penghadaman yang tidak baik
4. Susah membuang air besar
5. Susah untuk menurunkan berat badan
6. STRESS boleh mengundang hormon stress dan menganggu proses detox

Manfaat Detox 
1. Menurunkan berat badan
2. Kesihatan optimum
3. Mencerahkan kulit
4. Membuang lemak
5. Melancarkan peredaran darah
6. Awet muda

CARA DETOX

1. Mengamalkan makanan fiber untuk memudahkan penyahtoksin
2. Kurangkan minuman berkafein yang mengundang toksik
3. Mengurangkan bahan kimia di dalam makanan
4. Minum air banyak ( 3-4 liter)
5. Sauna
6. Bersenam

Antara produk shaklee yang membantu proses detox

 ~ ALFALFA & HERBLAX~




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

11 January 2013

B compleks shaklee~ MURAH dan LENGKAP!!





















B Compleks merupakan vitamin yang sangat penting untuk kita. Lengkap dengan 8 jenis vitamin B, B compleks shaklee merupakan item yang unggul terutama untuk wanita hamil.

Dahulu, saya juga pernah mengambil B compleks jenama lain, namun, badan saya tak boleh adopt dan sering sembelit. Bila saya ambil vitamin B compleks shaklee, Alhamdulillah stress makin kurang dan tak ada masalah panas badan atau sembelit.

Lagi satu feedback yang saya terima tentang B compleks shaklee : TAK BERBAU dan senang ditelan. Yang ini sangat sesuai untuk wanita hamil yang sering loya.

Tapi harga memang sangat murah!! Nak tahu berapa murah? Jom PM!



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

09 January 2013

Lindungi Hati anda!!

Hati merupakan organ yang terpenting dalam badan. Nak tahu fungsi hati? Meh check..

Fungsi hati :
1. Mengawal paras gula dalam darah
2. Detoksifikasi. Hati akan berkerjasama dengan buah pinggang untuk membuang bahan-bahan kumuh
3. Menghasilkan cecair hempedu untuk membantu penyerapan lemak
4. Penting dalam metabolisme lemak

Sebab itu, kita tidak disarankan untuk mengambil alkohol atau rokok kerana ia boleh menganggu hati. Pilihan di tangan anda, Jom tengok poster yang saya buat. QUICK RECAP


















Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading