18 December 2013

Tips pam di ofis dengan berjaya!


Setelah lebih kurang 10 bulan meninggalkan sesi mengepam di ofis, kini rutin kembali lagi..:) Ada yang rasa susah nak mengepam di ofis kan? Sebenarnya sangat senang tau..jom saya share cara saya merutinkan diri dan utilize masa dengan baik ye..:)

1. Jika nak lebih etika, mintak izin dari boss anda untuk pam..bukan lah setiap kali nak pam pergi mintak izin..bukan..just let them know  once.so tak adalah mereka tercari-cari jika kita tak ada kat tempat kita kan?? And mereka akan lebih menghargai kot sebab kita minta izin..:)

Yang ni contoh saya email boss saya..see..dia tak kisah..seriously best giler!!










2. Jika boss dah bagi izin, guna masa tu sebaik-baiknya. Macam saya sebelum datang kerja dah pam sekali. Kat ofis pam 3 kali. Tak sampai 20 min pun sebab guna double pumping. Double pumping adalah salah satu cara untuk jimatkan masa dan juga simulate susu lagi banyak. So saya memang akan vote for double pumping even lagi mahal dari single pump. Tapi kalau tak ada budget, takpe, guna je apa yang ada, janji sesi mengepam jangan skip

3. Macam saya sambil pump saya akan update fb, akan update post di page, akan follow up dengan customer. So kerja 2 in 1. Saya memang suka multi task..jimat masa sangat2!..So you all kalau tak ada bisnes macam saya boleh buat ape2 yang patut, nak baca quran ke, nak zikir ke nak baca info2 dalam internet ke atau nak tidur pun boleh..hihi..its all depend in you.

4.  Nak jimat masa lagi? tak perlu basuh-basuh pam tu banyak kali. Simpan je dalam cooler bag bagi sejuk. Macam kita simpan dalam peti sejuk jugak..tapi make sure cooler bag tu bersih. Atau kalau nak senang lap dengan kain atau tisu. Balik rumah baru sterile.

5. Pastikan cukup storage bottle atau storage bag, cooler bag yang sesuai untuk pergi ke ofis. Biar selesa baru best.

6. Jika ramai geng ibu yang mengepam di ofis, boleh tubuhkan group ibu-ibu menyusu ker..hihi..kat PROTON ada tau. Group whatsapp untuk mothers. Macam-macam boleh share di sana. So boleh exchange tips & info..

7. Elakkan compare hasil perahan anda dengan rakan anda. Mungkin kawan tu dapat 2 botol penuh, kita dapat 1 botol sahaja.Tak apa. Syukur sebab itu adalah rezeki anak dan memang banyak itu aje anak kita minum.

8. Kalau tersangat busy atau meeting, minta izin keluar sebentar untuk pam, dalam 10 minit pun jadi . Tak perlu pam habis tapi perah sedikit untuk maintain supply dan kurangkan bengkak. Kalau tak ada orang kat ofis, atau di cubicle, boleh pam aja di situ cover dengan shawl. Yang ni perlu ada keberanian yang luar biasa. hihi. Saya pernah buat dulu masa kat ofis lama sebab memang tak ada lelaki. Workers kerja di bawah dan kadang-kadang jer mereka naik ofis. Itupun dia orang tak perasan langsung..hihi..

Ada tips lagi? Jom share!!



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

16 December 2013

TIPS ASINGKAN TEMPAT TIDUR ANAK

Salam isnin kawan-kawan sekalian..hari ni saya dah masuk kerja balik selepas bercuti selama 2 bulan. Perasaan? Memang kalau boleh nak cuti lama lagi, tapi kali ni saya tak ada feeling2 macam tinggal Syamil dulu. Saya kebalkan hati, kentalkan hati..memang setiap kali pam akan teringat anak saya tu..tapi saya nak cuba jadi kuat..konon la..hihi..


Sambil-sambil pam kat surau, sembang dengan ibu-ibu tentang macam-macam..Selalunya memang topik anak yang menjadi pilihan..anak macam ni..anak macam tu..menceritakan keletah anak memang menggamit rindu masa di ofis..

Tiba-tiba masuk topik tidur asing dengan anak-anak..Ada yang sudah mengajar anak tidur dalam baby cot, ada yang tidur sekatil dengan bayi dan macam-macam style lagi..Macam saya sendiri anak-anak tidur dengan saya..walaupun saya memang nak ajar mereka tidur asing, tapi terlalu awal kot.

But saya dah ada plan saya sendiri nanti macam mana nak train mereka.

Saya rasa sangat perlu ibu-bapa ALERT tentang asingkan tempat tidur dengan anak-anak. Ada sesetengah ibu bapa pernah claim or dilabel KEJAM sebab asingkan tempat tidur anak terlalu awal. Percayalah..tindakan mereka adalah betul. Bukan kita nak mengikut style barat yang biar anak independent sendiri. Bukan itu sebabnya ok..


Sebabnya adalah zaman ini sangat pantas dan anak-anak kita, otak mereka sangat ligat. Tak macam kita dulu-dulu yang BLURR sahaja. Faham-faham sajalah bila suami isteri di dalam bilik. Privasi kita harus dipelihara even dengan anak-anak. Biar mereka hormat dengan cara kita. So bukan bila dah umur 5 atau 6 tahun baru nak ajar..itu dah salah. Kena praktiskan dari umur seawal 3 tahun. Ajar perlahan-lahan.













 Macam saya sekarang, memang 4 orang tidur atas katil sekali. Keras tulang..haha. Sangat lah tak selesa tapi sebab anak kecil lagi saya ikutkan je. Lagipun bilik agak sempit, lepas pindah nanti saya plan macam ni :

1. Anak-anak masih tidur di bilik kami tapi praktis tidur di bawah dengan toto atau tilam lembut. Tidur dan main-main dengan mereka di situ sampai mereka tertidur. Bila dah betul-betul lena, si ibunya bolehla kembali ke katil dan tidur dengan selesa ( again, ini bukan isu ibu nak selesa, anak kasi susah, ini untuk train anak ;) )

2. Agak-agak anak dah boleh berdikari sikit, ajar mereka tidur di bilik asing. Jangan tinggalkan mereka di bilik macam tu jer. Itu memang dah gaya western. Tidur atau bercerita dengan mereka sebelum tidur. Kalau boleh bilik tu letak shining2 star kat syiling ke..buat simple2 sudah..saya tak pernah pun nak buat bilik anak macam barbie doll tu..hihi..buat simple cost sudah.

3. Macam saya ada anak lelaki dan perempuan, so memang nak tak nak kena asingkan bilik mereka sebab Nabi dah pesan memang kena asingkan tempat tidur anak lelaki dan anak perempuan.

Jom share cara anda pula ;)


Continue Reading

11 December 2013

KEHAMILAN BERSAMA OMEGA 3

Acap kali kita tahu ramai yang sudah maklum tentang kepentingan Asid Folik..macam saya sebelum kahwin pun dah tahu rata-rata semua start ambil asid folik selepas kahwin sebab nak pregnant..

Lepas hamil pun semua pun tahu asid folik tu essential supplemen..Tapi tahukah anda lagi satu supplemen yang sangat penting semasa hamil?

OMEGA 3!!




Seperti yang saya bincangkan dalam entri sebelumnya OMEGA 3 tidak dapat dihasilkan dalam badan. jadi kita perlu mendapatkannya dari sumber yang lain.

Antara fungsi EPA & DHA dalam OMEGA 3 semasa kehamilan ialah

1. Memberi nutrien untuk perkembangan bayi

2. Membantu perkembangan otak dan mata bayi semasa di kandungan

3. Membantu mengurangkan risiko alergi pada anak selepas lahir

4. Mengurangkan risiko kelahiran bayi pra-matang

5. Membantu perkembangan sistem kardiak dan pernafasan bayi

6. Mengurangkan sindrom depression selepas kelahiran


Kajian dilakukan mendapati ibu yang mengambil omega 3 semasa hamil melahirkan bayi yang cekap dan cepat memberi respon berbanding dengan ibu yang sebaliknya.
http://www.early-pregnancy-tests.com/omega-3.html

  
OMEGA HARGA RUNTUH SEPANJANG DISEMBER!! IBU-IBU HAMIL....FIKIR APA LAGI??JOM BERIKAN YANG TERBAIK UNTUK BAYI ANDA ;)

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

07 December 2013

PERUT BUNCIT MEMANG TAK BEST!!


KENAIKAN berat badan selalunya berpunca daripada bahan buangan yang terkumpul di dalam usus besar. Pakar pemakanan berpendapat individu yang memiliki usus besar akan menghadapi masalah untuk menyerap khasiat daripada makanan yang diambil. Ini menyebabkan mereka cenderung untuk makan lebih daripada sepatutnya.

Makan lebih banyak serat. Anda mungkin pernah mendengar sebelum ini. Tetapi adakah anda tahu mengapa serat begitu penting untuk kesihatan anda?

Serat boleh diperoleh daripada buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh dan kekacang. Makanan yang mengandungi serat boleh mengatasi sembelit, membantu mengekalkan berat badan yang sihat dan mengurangkan risiko penyakit kencing manis serta penyakit jantung.
Memilih makanan lazat yang menyediakan serat sebenarnya tidak sukar. Anda hanya perlu mengetahui berapa banyak serat yang anda perlukan, makanan apa yang mengandungi serat dan bagaimana untuk menambah serat dalam makanan seharian dan makanan ringan.
Apakah itu serat?Serat juga dikenali sebagai pelawas atau pukal termasuk semua bahagian makanan pada tumbuhan yang badan anda tidak boleh mencerna atau menyerap. Tidak seperti komponen makanan lain seperti lemak, protein atau karbohidrat, badan anda mampu memecahkan dan menyerap serat yang tidak dicerna oleh badan anda. Ia juga melepasi melalui perut, usus kecil, kolon dan keluar dari tubuh anda.

KelebihanDiet tinggi serat mempunyai banyak manfaat, termasuk:

Menormalkan pergerakan usus
Serat meningkatkan berat dan saiz najis anda selain melembutkannya. Najis besar adalah lebih mudah untuk lulus lalu mengurangkan peluang untuk sembelit. Jika anda mempunyai najis longgar, berair, serat juga boleh membantu mengukuhkan najis kerana ia menyerap air dan menambah pukal kepada najis.

Membantu mengekalkan kesihatan usus
Diet tinggi serat boleh mengurangkan risiko untuk mendapat buasir dan kantung kecil di usus anda (penyakit diverticular ).

Merendahkan tahap kolesterol
Serat larut terdapat dalam kacang, oat, flaxseed dan oat bran boleh membantu jumlah paras kolesterol darah yang lebih rendah dengan mengurangkan lipo protein berketumpatan rendah atau " buruk," paras kolesterol. Kajian juga menunjukkan bahawa serat membantu mengurangkan tekanan darah dan keradangan.

Membantu mengawal tahap gula dalam darah
Bagi mereka yang menghidapi penyakit kencing manis, serat larut boleh melambatkan penyerapan gula dan membantu meningkatkan tahap gula dalam darah. Diet sihat yang merangkumi serat larut juga boleh mengurangkan risiko untuk mendapat diabetes jenis 2.

Membantu dalam mencapai berat badan yang sihat
Makanan tinggi serat biasanya memerlukan lebih banyak masa untuk dikunyah, yang memberi masa badan anda untuk mendaftar apabila anda tidak lagi lapar, jadi anda kurang cenderung untuk makan terlalu banyak. Selain itu, makanan yang tinggi serat cenderung membuat makanan berasa lebih padat dan kenyang yang berpanjangan, jadi perut anda akan rasa penuh bagi masa lebih lama.
Diet tinggi serat juga cenderung untuk menjadi kurang "tenaga padat" bermakna mereka yang mengamalkannya mempunyai kurang kalori walaupun jumlah makanan diambil sama dengan orang lain.

Jom detoks dan bakar lemak dengan produk Shaklee yang terunggul!!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

03 December 2013

PENGAKUAN BENAR TENTANG ALFALFA

Hari ini nak dedah tentang penggunaan alfalfa pada diri saya..sebenarnya memang pengguna setia Alfalfa sebelum pregnant hari itu..lepas dah pregnant terus stop sebab takut kecutkan rahim..actually boleh saja makan sebiji or 2 biji ..but at your own risk la kan..;)

So selepas hampir 10 bulan lebih tak makan alfalfa, saya memang dah rindu betul nak makan alfalfa tu sebab saya pernah rasa kesannya sangat best pada saya..masa pantang ingat boleh makan tiba-tiba anak jaundis pula..so HOLD lagi..

Lepas 40 days gitu lah saya start balik makan Alfalfa...seriously, im FLAT!! Sakit badan sana sini, rasa macam nak demam and so on..rasa macam nak stop je tapi because i know it is healing crisis..so saya teruskan ambil hampir 8 biji sehari!!

Lepas beberapa hari saya rasa ringan aje badan sbb all toxin were flushed out!! saya dpt rasa kulit pun jadi minyak-minyak sikit..wah banyak betul toksik dalam badan ni selama 10 bulan!

Darah nifas yang saki baki pun keluar lancar..susu meriah...dan yang penting kurang dah lenguh-lenguh badan seiring dgn pengambilan alfalfa+ostematrix.

TERBAIK!!

Rating 5 star!!


superb!!
Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

02 December 2013

SIAPA NAK KURUS? JOM FOLLOW RAPAT-RAPAT..ADA TIPS ISTIMEWA!

Salam disember semua..dah berada di penghujung tahun 2013..masing-masing ada target dan impian nak capai tahun depan kan..semoga semua target dan impian di lakar dengan baik dan kena caranya..;)

Cerita tentang KURUS lagi..jom follow rapat-rapat ye..PENTING!! Saya pernah cerita dulu untuk kurus badan mesti kena DETOX dulu..baca di sini lebih lanjut tentang DETOX..

Kemudian ada kawan tanya, dah detox, dah ambil supplements, dah minum air, tapi berat tak turun-turun juga. Ha, itu sebab penangan RESEPTOR LEPTIN yang dah tak bertindak balas.

TAK FAHAM KAN? JOM KASI FAHAM



LEPTIN adalah satu hormon protein yang dilepaskan oleh sel lemak dalam badan. Pembebasan leptin yang tinggi akan mengurangkan selera makan dan membakar makanan sebagai tenaga. Tapi di sebabkan oleh beberapa perkara, LEPTIN dirembeskan perlahan atau menghantar signal yang salah kepada otak mengenai selera makan. Sebenarnya tak lapar pun, tapi kita rasa lapar kadang-kadang kan? itu sebab LEPTIN kurang bertindak balas.

Nak kurangkan makan / berat :

1. LEPTIN perlu dirembeskan tinggi
2. Reseptor sensiviti terhadap LEPTIN perlu tinggi.

BAGAIMANA HENDAK PASTIKAN RANGSANGAN RESEPTOR HORMON LEPTIN BERTINDAK DENGAN BETUL??

1. Makan dengan seimbang. Balance diet anda sewajarnya, ikut piramid makanan yang ditetapkan
2. Makan karbohidrat, protein dan lemak dengan komposisi betul.
3. Makan makanan yang kaya dengan antioksidan
4. Makan sayur atau salad di waktu pagi sebelum 10 pagi
5. Makan dengan kerap tapi pada kadar yang sedikit ( bukan makan junk food ye, healthy food)
6. Rajin berjalan, kerap senam
7. Tidur yang secukupnya ( sekurang-kurang enam jam)
8. Makan makanan yang tinggi OMEGA 3 kerana OMEGA 3 mampu meningkatkan rangsangan LEPTIN. Boleh mengambil supplemen, tetapi pastikan yang terbaik..:)
9. Kurangkan lemak

Ha, OMEGA GUARD pilihan saya lah semestinya sebab dah sah-sah berkualiti. Betul ker kualiti? Rujuk sini . Tak perlu ragu-ragu dah..

Oh ye lupa, jika tak perasan banner promo bulan ni, saya ingatkan ye, promo OMEGA GUARD..
Inilah masanya kembali nak grab peluang keemasan untuk mencuba OMEGA..rata-rata ramai yang suka promo ni sebab fungsi OMEGA yang superb best! Nak tahu pelbagai fungsi OMEGA? Baca entri ini

Anda ada 2 pilihan :
1. BUY 6 FREE 1 + free memberhsip + cash back + hidup sihat dengan shaklee

atau

2. Nak beli sebotol pun boleh

Harga tetap RUNTUH!!
OMEGA GUARD PILIHAN SAYA..ANDA????




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

26 November 2013

OMEGA 3 ~ penting!!

Semalam ada terbaca dalam majalah I sihat tentang Omega 3..memang dah tahu fungsi Omega yang meletup ni..sebab tu teruja nak bagi anak makan tapi anak punya susah nak makan ubat..nak telan pun susah..di gaul pun susah..kena cuba sampai dapat..hehe..

Ok antara intipati dari majalah tersebut :
OMEGA boleh :
# Mengurangkan simptom muram
# Mengurangkan risiko kanser
# Mengurangkan radang sendi
# Mengurangkan ritma jantung yang abnormal
# Mengurangkan kadar lemak yang tak sihat
# Mengurangkan kadar pembentukan plak lemak yang boleh membawa kepada sakit jantung
# Sesuai untuk diet
# Meningkatkan daya ingatan

Macam mana nak pilih minyak ikan yang terbaik? Rujuk sini

omega guard

omega



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

25 November 2013

PENGALAMAN EKSLUSIF BERSAMA SET PANTANG SHAKLEE..TERBAIK!!

Okay..saya dah habis pantang!! Yeay..memang pantang yang sangat sempoi lar..memang jatuh cinta betul dengan set shaklee ni lagi-lagi ZINK dan VITAMIN C dan ESP..saya memang consume semua..tapi sangat suka zink sebab luka cepat sembuh..terbaik la kan bila luka cepat sembuh..bila luka lambat sembuh bertambah2 stress aja..

Sebenarnya saya nak tunggu 60 hari baru nak share tentang testimoni saya..tapi saya share dulu la ye..ramai yang dah tunggu untuk testimoni saya..hehe...Gambar sebelum dan selepas saya akan reveal EKSLUSIF lepas 60 hari okay..so sabar..hihi...

Alhamdulillah..sangat berpuas hati dengan set ini..saya berpantang bukan makan tidur ye..siap boleh layan bisnes, layan anak pertama saya, sesi pam...so memang energetic..

Jom review : )

set pantang shaklee
Gambar ni tak ada vitamin C ..Vitamin C la juga membantu kulit jadi cantik balik,, i like!!


Tak salah invest dalam set pantang ni..tahan lebih dari 40 hari tau! ;)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

MENYUSUKAN ANAK WAJIB????


“Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, yaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan. Dan kewajiban ayah memberi makan dan pakaian kepada para ibu dengan cara ma’ruf. Seseorang tidak dibebani melainkan menurut kadar kesanggupannya. Janganlah seorang ibu menderita kesengsaraan karena anaknya dan seorang ayah karena anaknya, dan warispun berkewajiban demikian. Apabila keduanya ingin menyapih (sebelum dua tahun) dengan kerelaan keduanya dan permusyawaratan, maka tidak ada dosa atas keduanya. Dan jika kamu ingin anakmu disusukan oleh orang lain, maka tidak ada dosa bagimu apabila kamu memberikan pembayaran menurut yang patut. Bertakwalah kamu kepada Allah dan ketahuilah bahwa Allah Maha Melihat apa yang kamu kerjakan.” (Al-Baqarah: 233).

Ayat di atas sudah cukup memberitahu tentang kewajipan menyusukan anak bagi setiap ibu. Itu hak anak ye..sudah menjadi tanggungjawab seorang ibu hendaklah berusaha menyusukan anak mereka sehingga mampu atau 2 tahun. Tapi kita pun tahu, rezeki masing-masing sudah tertulis malah rezeki bayi itu sendiri pun sudah tertulis sebab itu kadang-kadang ibu hanya mampu menyusukan anak sehingga 1 tahun, 6 bulan atau selama sebulan sahaja. 

Yang penting si ibu sudah berusaha untuk menyusukan anak mereka. Jangan pula tak berusaha apa-apa tapi mengeluh kata susu tak ada, susu tak cukup dan sebagainya.

Usaha dulu..

JOM TUNAIKAN HAK ANAK..DAPAT PAHALA DAN TANGGUNGJAWAB TERTUNAI!! 







Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

23 November 2013

SIAPA TAK NAK CANTIK KAN???

Baru-baru ni saya suka cerita pasal cantik jer..hehe..maklumlah baru lepas pantang..so saya cuba produk shaklee yang semua untuk kecantikan..kalau dulu saya ambil ESP sahaja sebab vitamin C dah out of stok..tapi sekarang saya ambil ESP+vita C+ Vita E..kenapa?? Sebab saya teruja tengok testimoni-testimoni di bawah ni..Tempting la!!

testimoni set kecantikkan

testimoni set kecantikkan

testimoni set kecantikkan

testimoni set kecantikkan

testimoni set kecantikkan

testimoni set kecantikkan

testimoni set kecantikkan

testimoni set kecantikkan

testimoni set kecantikkan

testimoni set kecantikkan

testimoni set kecantikkan
testimoni set kecantikkan

testimoni set kecantikkan



BERBALOI UNTUK INVEST DALAM KECANTIKAN TAU!! :)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

13 November 2013

Titisan emas~sikit-sikit lama-lama jadi bukit

Harini saya nak cerita pasal kebesaran Allah yang menjadikan susu ibu sangat unik..memang unik tau...pengalaman saya explore sendiri tentang susu ibu masa anak ke 2 ni...

Nak dijadikan cerita, anak saya hari ke 2 dah kena tahan wad..kena on antibiotik..memang saya down jugak lah..sebab sempat breastfeed hanya untuk 3 kali je rasanya..lepas tu terus kena tahan, tapi saya dah boleh balik.. tapi saya tak tension sangat lah sebab saya tahu if stress nanti susah susu nak keluar..so saya just akur dengan doktor untuk datang breastfeed atau pam dan beri dalam botol..

Hari pertama, memang doktor kata pasang tiub, tak perlu bagi susu..masa ni lah bermula cabaran..tapi tak kekok macam masa abangnya..Syamil pun dulu kena tahan wad..tapi masa tu anak sulung kan..memang STRESSSS....

So bermula la sesi pam setiap 3 jam untuk simulate susu sebab baby tak ada di sisi..Mula-mula nak dapat 0.5 oz memang lama dan dah cukup gembira if dapat 0.5 oz++...tapi doktor kata tak cukup..sebenarnya cukup aja kalau direct feed..sebab bagi dalam botol, they assume tak cukup..so memang terpaksa mix dengan FM untuk 2 hari pertama..Hari ke 4 macam tu dah keluar susu dengan baik..Alhamdulillah!

teknik marmet
Hari pertama ~marmet

teknik marmet
Hari kedua ~ kolustrum,,sikit tapi sangat bernilai tu

teknik marmet
Hari ke tiga ~ dah bertambah,..

teknik marmet
Hari ke empat ~ Alhamdulillah!!

teknik marmet
Hari ke enam ~ priceless!

teknik marmet
Teman setia saya :)

susu ibu
Stok yang dapat dikumpul sepanjang 20 hari di rumah emak!


So bagi ibu-ibu yang baru, jika nampak susu awal2 keluar sikit..jangan stress!! sebab memang awal2 bukan susu terus mencurah ye..salah konsep tu..awal2 susu memang cukup untuk perut si manja yang sebesar guli sahaja..jangan pula mengadu saya tak cukup susu...

Salah satu rahsia saya : Maintain pam, air tak putus minum, Energizing Soy Protein, keep out of STRESS!!

Jom breastfeeding!!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

12 November 2013

VIVIX PROMO LAGI!!!*LIKE*LIKE

November promo datang lagi..promo VIVIX datang lagi!!
Bukan senang VIVIX ni nak dapat harga promo ye tak..murah bukan murah sikit..murah banyak tau...

Saya antara yang nak rebut peluang nak beli untuk ibu bapa or saudara mara...share tentang kebaikan vivix yang tiada tolok bandingan!

Sebelum ni saya pernah share tentang buah-buahan dalam vivix..memang hebat! Boleh klik link ini untuk baca tentang kehebatan VIVIX

Untuk testimonial pula boleh klik sini


Ok..Hari ni nak cerita pasal RESVERATROL pula..

APA ITU RESVERATROL??

RESVERATROL adalah kumpulan tumbuhan yang di panggil polifenol. A GREAT ANTIOKSIDAN! Dalam gambar di atas kita boleh tengok macam-macam fungsi resveratrol..best kan fungsinya..boleh lawan kanser, boleh jadi anti aging, boleh elak pengoksidaan LDL..boleh cegah diabetes..

TAPI tahukah anda resveratrol dalam VIVIX ni di ekstrak dari Muscadine grapes dan ia adalah TULEN dan asli...Biasa resveratrol ni dijumpai dalam Wine merah..Wine kan di buat dari anggur kan...So memang tinggi kadar resveratrol dalam tu..

Tapi VIVIX ni lagi powerful sebab 

1 sudu teh VIVIX = 100 gelas Wine merah
Terbaik la VIVIX..

dan ianya

HALAL...wine merah kita tak boleh consume kan?kan?

Banyak sidelines saya bagi testimonial yang memang menarik minat sesiapa sahaja untuk beli..ada yang claim mencantikkan kulit ( yang ni memang betul sebab antioksidan yang superb), ada yang cerita suami makin suka tengok isteri cantik..masing-masing kalau tengok pengguna VIVIX, kulit mereka glowing2 berseri...takkan nak mereka aja kulit glowing kan? Anda tak nak?

JOM rebut peluang time promo ni...Harga sangat best dan pasti anda teruja dengan hasilnya!!;)





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

VITAMIN E~ ANTIOKSIDAN YANG PALING MURAH TAPI SUPERB EFFECT!!


Jangan terkejut tengok poster di atas ye..its a FACT...telan sebiji vita E or 2667 bowl corn flakes???

Hehe..poster di atas sebagai info tambahan untuk anda..hari ni nak cerita pasal GRAPE SEED yang terdapat dalam vitamin E shaklee ni...nak tahu fungsi GRAPE SEED??Jom intai :

~ Antioksidan yang berkualiti tinggi
~ Healing properti : Sebab tu vitamin E bagus digunakan untuk luka melecur atau treat jerawat.
~ Mengurangkan kolestrol dan LDL dari teroksida seterusnya mengurangkan risiko sakit jantung
~ Mengurangkan risiko kanser
~ Menguatkan tulang jika diambil bersama Kalsium
~ Anti aging
~ Mengurangkandarah beku
~ Melegakan masalah urat timbul


Lepas tu bukan grape seed je menjadikan vitamin E shaklee special tau, Selenium yang mempunyai fungsi  untuk melindungi sperma juga terdapat dalam Vitamin E ni...Sebab tu ramai lelaki suka ambil vitamin E ini..<< UNTUK KESUBURAN & UNTUK KURANGKAN RISIKO SAKIT JANTUNG>>>

Basically antara garis panduan utk memilih Vitamin E adalah:
1. Pilih Vitamin E yg bersumber semulajadi ( boleh lihat pada label.. ada huruf d kecil (d-alfa tocoferol) menunjukkan ia sumber semulajadi. satu huruf 'l' or 'dl' menunjukkan ia sumber tiruan or kimia)
2. Cari perkataan mixed tocopherol dlm label
3.Pilih Vit E yg berserta selenium
Sumber semulajadi adalah lebih baik kerana ia lebih mudah diserap oleh badan berbanding sumber kimia/tiruan


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

03 November 2013

Nak tahu bayi kenyang atau tidak?

Dah lama tak cerita pasal breastfeeding kan..dah hampir 9 bulan saya tinggalkan dunia penyusuan..kini saya kembali menggamit memori dalam dunia penyusuan..alhamdulillah dah hampir 20 hari menyusukan anak saya..dari dapat beberapa titisan emas alhamdulillah susu meriah dengan izin Allah..

Hari ni saya nak share tentang macam mana nak tahu bayi kenyang dengan susu ibu sebab pergi mana pun ramai ibu yang kecundang untuk menyusukan anak mereka sebab alasan susu tak cukup..baby tak kenyang!! Haish..inilah perkara negatif..sebab itu kita kena ada ilmu untuk menilai sesuatu...

Susu ibu terdiri dari hindmilk dan foremilk..foremilk ni ialah susu yang agak cair..cair macam air soda..selalu bila pam akan keluar susu yang cair ini dulu..cuba tengok bila pam..memang akan keluar yang cair dulu..dah lama-lama pam akan keluar susu pekat(hindmilk)..bayi perlukan kedua2 bahagian susu ini..so nak tahu bagaimana bayi kenyang?

1) bagi bayi minum selama minimum 10 minit agar mendapat kedua-dua komposisi susu
2) lihat atau periksa najis bayi..jika kuning bijian maksudnya cukuplah susu yang diminum..kalau kehijauan tu maksudnya susu foremilk tu lagi banyak dari hindmilk..

Senang kan! Sebab tu saya sangat lega bila tengok anak poo poo dengan jayanya!tak perlu nak risau dah..;)
Continue Reading

Pengalaman bersalin ~ Anak ke 2

Salam semua..lama dah tak update blog ye..sedang berpantang hari yang ke 21dah..cepat betul masa berlalu..puteri saya pun dah berusia lebih 20 hari..yeah..saya dah ada sepasang anak dah ni..best2..

Ramai nak tahu pengalaman bersalin saya kali ni..cukup bermakna dan cukup 'sakit' juga..jom ikuti kronologi pengalaman bersalin Siti Aeisyah Humaira ;)

15 oct : selamat beraya haji,,selamat sudah makan lemang dan rendang seperti di hajati..check up sebelumnya doc dah bagi tahu ade bukaan dlm 2 cm..tapi rahim masih tebal..so doc suruh tunggu sahaja..sampai ke raya haji pun tak ada tanda2 major yang nak bersalin..memang ada sakit2..tapi tak teruk dan still bearable..sakit ala2 senggugut minor..hihi...

16 oct : check up of 40th weeks..tak buat apa2 mental or fizikal preparation..masa check up, VE result dalam 3 cm but still tebal lagi rahim tu..alahai..kecewa je dgr..doc bagi dua pilihan..either nak tunggu sehari dua or induce terus..doc kata induce pun sikit jer sebab jalan dah bukak..so kami fikir punye fikir terus cakap induce sebab doc kata 'awak ni memang jenis kena induce kot'.. So terus masuk wad..time tu nervous sebab doc kata arini petang dah boleh bersalin..uish..seram sejuk...

12 pm : dapat masuk single wad. Husband teman sekejap..lepas tu makan lunch yang hospital bagi..kene cek ctg bagai..time ni husband tak ada dah sebab nak pergi bawak barang dan ambil MIL..seorang2 jer..

1 pm : sebab VE tadi dah ada tanda darah sikit dan dah rasa sakit sikit..tetiba telefon emak suruh datang cepat takut sangat bersalin awal..hehe...

3 pm : doc masuk ubat induce..sakit tak usah cerita k..hehe..lepas setengah jam tu dah mula memulas perut rasa sakit tu..memang dah start..tapi cuba untuk tidak menangis..konon kuat lah kan..:p

4 pm : emak, MIL dan husband dah datang..sakit makin kuat dah..doc datang cek dah 4 cm..wahh..cepat kali ni..kalau dulu time anak 1st memang nak buka 1 cm pun bercinta je rasa..bila dah 4 cm doc pecah air ketuban..mak ai banyak betul air ketuban ku..patut perut besar,,hihi..lepas pecah ketuban..the game started..sakit sangat dah..doc tanya nak epi ker..saya suruh tunggu dulu sampai pukul 5..tak sampai pukul 5 sakit yang tak tertanggung rasanya..tanya husband nak amik epi ke..die ckp ikut sy la, die mana tahu..hihi..sebab tak dapat fikir  sgt..sy ambik epi jugak kali ni,,

5.30 pm : dah masuk labor room sebab nak cucuk epi..kali ni cucuk memang berkali ganda sakit..trauma pulak..sakit pun lmbt hilang...tapi dah lama tu boleh lah tahan sikit sakit tu..

7 pm : bertarung lagi,,rasa macam epi tu kurang berkesan..muntah yang banyak sebab minum milo sebelum masuk labor room..husband lah saksi segalanya..rasa nak pitam..rasa nak tidur tapi sakit semua ada...

8.45pm : tetibe rasa sakit sangat..menitik2 air mata keluar..husband pun dah tak tau nak buat ape..keep zikir sahaja..doc yang datang tengok pelik..dia tanya awk amik epi kan..stil sakit ker? Saya angguk je..doc suruh tambah dos,,time tu dah tak ada tenaga..tak larat sungguh dah..doc suruh tidur kalau nak cepat bukak sebab bukaan masih 6 cm je..tension je


9.00 pm : rasa rilex sikit sebab dapat tidur..lepas tu doc check dah 10 cm dan boleh teran dah..nerves lagi,,husband jadi tukang bagi sokongan..memang tak lepas tangan dia langsung..teran punya teran tak dapat jugak sebab dah abis tenaga..doc kata gune vacuum juga..finally pukul 9.20 pm lahirlah puteri saya..:) menangis jugak lepas tengok baby saya,.sempat tanya doc anak apa...hihi...tengok husband dah berpeluh bagai,,rupanya die pun nerves..haha...

Lepas tu saya menggigil jer..tak boleh nak buat apa..nak minum milo tapi doc suruh tunggu takut muntah...memang tak larat..doc pula jahit lambat sebab entertain patient lagi satu...memang lama duk labor room..dalam kul 12  baru di bawak ke wad..

Pengalaman bersalin setiap anak memang tak sama!! No 2 ni saya rasa lagi suffer dari yang syamil..tapi alhamdulillah berjaya juga deliver normal...


Dan sekarang dah 20 hari++..memang enjoying my breastfeeding journey yang dah bermula balik...

Nanti jangan lupa nantikan kisah berpantang saya ye..sangat berbeza dengan pantang anak 1st dulu..;)

Okay..nak nap kejap..

Untuk nak order supplements boleh terus pm or whatsapp di 0122319979..biz tetap on ye.. ;)


Continue Reading

12 October 2013

MASYUK!! INCOME SHAKLEE MASUK LAGI...

Mak buyung tengah menanti hari untuk bersalin, tapi tengok akaun MBB tu terus nak update blog dan bagi semangat pada warga SME dan yang lain...

Alhamdulillah..siapa nak beri income yang banyak di tengah-tengah bulan kan?? Ada yang tanya, kerja lagi, part time lagi, nak buat apa duit sebanyak tu???

Well, saya ada misi tersendiri untuk ke arah 5 angka dalam bisnes shaklee ni..Insha Allah dalam beberapa bulan saya pasti akan capai 5 angka tu...AMIN!!

Nak tahu income shaklee tu saya buat ape? Saya beli handbag mahal2? Saya beli kasut branded? Saya makan di hotel 5 bintang setiap hari?? Mestilah tak...semua saya save demi cita-cita saya...Nak tahu apa??? Jom tengok gambar ni..





Inilah dia impian saya...Alhamdulillah, sebahagian daripada renovation rumah adalah income dari shaklee...Sebab apa yang saya saving dari gaji memang takkan cukup untuk buat renovation memandangkan kos hidup dah meningkat sangat-sangat...

Lagi satu misi.....

Work At Home Mother...nantikannya..soon..very sooon!!!;)

Semua ni bukan terhasil dari 1 hari sahaja...ia memerlukan usaha yang berterusan...dan kecekalan hati...jangan cakap biz online senang je buat duit...goyang kaki je dah dapat duit..WHO SAID SO???

Semua biz pun ada susah senang..macam mana kita nak tackle, itu lah kreatifnya berbisnes...

Yang penting minat dan cekal...oh ye..lagi satu saya ada group yang hebat yang membimbing saya...dan kini saya pula membimbing ramai yang lain untuk jadi macam saya...dengan berbekalkan modal RM 75 dan sekeping hati yang cekal...YOU CAN DREAM BIG and YOU CAN GO FAR!!!!

Jom sertai saya...:)

Stok shaklee saya...tunggu tahun depan saya akan expand pulak OFIS saya..hehe

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading