23 November 2012

IRON~ PENTINGKAH?

Ramai yang suka ambil lewa bila kita cerita tentang supplement atau vitamin. Its up to them :) Jika mereka mengambil diet yang betul-betul seimbang dan mereka pasti tentang mereka mengambil nutrien yang secukupnya, 100% pasti ya, bukan ragu-ragu. then, you can forget about supplements.

Tetapi untuk individu yang tidak mengambil diet yang seimbang, selalu ambil tidak kisah tentang cara pemakanan, selalu makan di luar yang tidak tahu bagaimana cara mereka masak, kurang makan buah-buahan dan sayuran dalam amoun yang diperlukan, mahu kesihatan baik semasa umur lanjut, anda boleh mulakan pengambilan supplemen yang sesuai untuk anda. Pastikan supplemen yang natural, NO SINTETIK, dan 100% semulajadi.

Ok, back to topic. Saya nak cerita tentang Iron hari ini. Kenapa perlu iron dalam badan kita? Walaupun kuantiti sikit, tapi kita masih perlu Iron. Kenapa? Jom check!

Iron sangat penting kerana ia merupakan element di dalam hemoglobin yang menghantar oksigen ke seluruh badan. Pernah rasa lesu tanpa sebab? Mudah mengantuk atau sering lemah walaupun tidak aktif buat kerja? Ini adalah simptom-simptom kekurangan Iron di dalam badan. Bila oksigen kurang dan tidak sampai ke otak, lesu dan masalah tekanan darah rendah boleh berlaku.

Keperluan iron untuk wanita adalah lebih sedikit kerana wanita sering mengalami kehilangan darah melalui haid atau melahirkan anak. Selepas menopous kuantiti yang diperlukan menjadi sama rata untuk lelaki dan wanita.

Sebab tu saya suka suggest wanita yang hendak berpantang atau hamil mengambil Vitalea kerana formula Iron nya yang unik dan mempunyai pelbagai vitamin yang lain. Satu-satunya multivitamin yang terawal di dunia .

Lagi satu. Nak tahu rahsia Dr mahathir mohamad kekal sihat dan bertenaga selain tidak merokok, makan bersederhana dan tidur yang cukup? Ya, beliau juga mengamalkan Vita lea sebiji sehari sahaja!


ANDA BAGAIMANA? NAK KEKAL SIHAT SELALU?

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

Vitamin Pre Natal

Sememangnya kehamilan memerlukan si ibu makan 2 kali ganda daripada biasa untuk mendapat nutrien yang cukup untuk ibu dan anak dalam kandungan.

Vitamin-vitamin perlu diambil oleh wanita hamil kerana sukar untuk mencapai amoun nutrien yang dikehendaki oleh seseorang wanita hamil.

Ekstrak dari artikel Prenatal Vitamin Explained on WebMd
"Even for a woman who eats a 'perfect' diet, it is nearly impossible to get some of the nutrients in the amounts needed during pregnancy, such as iron and folic acid," Bridget Swinney, MS, RD, author of Eating Expectantly, explains in an email interview. For women who don't eat all their greens, prenatal vitamins are a kind of "insurance policy," providing them with the nutrients they may be missing from diet alone.


Sumber: WebMd

Monitor your diet wisely!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

21 November 2012

Kollagen oh Kollagen!

Kalau cakap pasal kolagen, ramai yang anggap untuk kecantikan dan awet muda semata...Salah..Kolagen ada fungsi yang lebih daripada itu. :) Jom intai sikit apa itu kolagen,,,

Kolagen adalah tisu penyambung  yang mengekalkan keanjalan kulit , rambut ,kuku,gusi dan sendi. Nak tahu? 72 % daripada kulit kita terdiri daripada kolagen.

Kesan kekurangan kolagen pada kulit :

~ Kedut-kedut mudah timbul
~ Lingkaran hitam bawah mata
~ Payudara dan punggung kendur
~ Kuku rapuh, rambut bercabang
~ Pigmentasi dan jeragat
~ Kulit kering

So, kalau tak mahu kesan-kesan di atas, perlulah pastikan kulit anda mempunyai kollagen yang cukup..kulit jadi mantap, tegang, elastik dan awet muda sentiasa..siapa yang tak nak kan?

Shaklee collagen powder di perbuat dari sisik ikan merah yang mempunyai jisim molekul rendah dan sekaligus mempunyai penyerapan yang unggul ke dalam kulit!

Yang penting, 100% halal, tulen dan bukan sintetik ya...semua semulajadi

Kesan seawal 8 minggu dapat dilihat tau..:) ramai yang dah cuba..






Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

OMEGA GUARD & KEPENTINGAN

Omega Guard adalah diekstrak dari hati minyak ikan dan mengandungi 7 asid lemak(DHA, EPA, ALA dll). Asid lemak ini penting untuk badan kerana tidak dapat dihasilkan oleh badan. Pengekstrakan omega guard shaklee adalah dengan menggunakan kaedah ultratulen yang mampu menyingkirkan bahan merbahaya seperti plumbum dan merkuri.

Antara fungsi Omega :

~ Merendahkan kolestrol dan tekanan darah tinggi
~ Mengurangkan tegang leher akibat hipertension
~ Mencegah obesiti
~ Mengurangkan risiko sakit jantung
~ Membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin , bayi serta kanak-kanak
~ Meningkatkan perkembangan memori dan daya ingatan
~ Meningkatkan kesihatan jantung
~ Menangani emosi
~ Pre natal : Membantu pertumbuhan janin
 
Tahukah anda? DHA adalah nutrisi utama untuk otak dan sistem saraf manusia. Tengok sahaja semua iklan susu bayi mahupun susu ibu mengandung, pasti ada DHA yang dikatakan bagus untuk perkembangan otak...tak percaya? Pergi check balik..:)



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

18 November 2012

Vitamin Cinta




















 Ok..2 vitamin di atas sangat memainkan peranan dalam hubungan suami isteri. Kenapa saya kata begitu?Jom check balik.

VITAMIN E :

Vitamin E memang terbukti meningkatkan tenaga dan daya seksual lelaki. Ia memantapkan lagi tenaga serta daya tahan dan ereksi bagi lelaki. Lebih metabolisma disamping ada beberapa fungsi yang saya dah pernah cerita dulu ( leh tengok label vita E). Memang best lah vitamin E shaklee ni sebab tulen & natural..NO sintetik ye...Tak perlu ragu-ragu dah. Badan sihat, semua pun happy je.. betul tak?

ALFALFA

Alfalfa pulak boleh di ambil oleh lelaki dan perempuan. Tapi yang best bila perempuan ambil ia berfungsi sebagai perapat atau orang dulu2 cakap kacip fatimah. Memang terbukti! Tanya je siapa2 yang ambil alfalfa, memang yang ini BONUS mereka dapat bila mereka cuba alfalfa untuk menambahkan susu dsb..:) Lagi?? Menghilangkan keputihan..Yang penting membersihkan bahagian vagina. Siapa tak nak kan?

JOM ORDER! Alfalfa masih promo..so jimat lah anda semua!:D



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

12 November 2012

Vitamin asli vs sintetik

Pernah jumpa benda ini?

Ini adalah silica gel yang selalu terdapat di dalam produk-produk. Ia digunakan untuk menyerap lembapan dan memelihara keaslian sesuatu produk. Sering kali kita juga boleh melihat silica gel ini didapati dalam botol-botol ubat dan vitamin. Tetapi saya tidak pernah jumpa di dalam botol vitamin Shaklee. Mengapa?

Klik gambar di atas dan anda akan faham apa yang saya perkatakan. Nak test? Cuba letak vitamin biasa dan vitamin shaklee beberapa hari di keadaan yg lembap kering. Tengok apa perubahannya.

Perubahannya : Vitamin Shaklee tidak mempunyai perubahan manakala vitamin sintetik biasa akan menjadi kehitaman.


Jom tengok coretan mama faiz aka cery tentang vitamin natural & sintetik


1.  Penghasilan

-Vitamin natural dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.


-Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin.Contohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.

2.  Keserasian dgn badan

-Vitamin natural dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.

-Vitamin sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.

3. Harga

- Vitamin natural tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.

-Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.


4.  Kesan kepada tubuh badan

-Vitamin natural mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dalam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.

-Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, maka kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena ambil magnesium dan vitamin D dari sumber lain.Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.

5. Kesan jangka panjang

-Vitamin natural tidak mendatangkan kesan sampingan kerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).

-Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.

Pendek kata, perbandingan antara vitamin natural dengan vitamin sintetik adalah umpama bunga hidup dengan bunga plastik. Bunga plastik itu memang lebih mudah, murah, dan tahan lama. Tapi keunggulan bunga hidup tidak dapat ditandingi, walau macamana ‘nampak asli’ bunga plastik tersebut. Perbandingan yang lain ialah objek sebenar dengan imej dalam cermin. Walaupun kelihatan sama, tapi imej dalam cermin tetap bukan objek sebenar : credit  :CERY~

 



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

09 November 2012

08 November 2012

Upgrade pam. Pentingkah?

Saya dah upgrade pam saya dari avent manual kepada unimom allegro. Kenapa saya upgrade? Tak baguskah avent?Hehe..mestilah tak..Avent manual terbaik! Cuma saya ada sebab saya kenapa saya invest untuk allegro.

Susu yang dihasilkan sekarang ni cukup2 sahaja untuk syamil. So, i dont want to take things for granted. Saya kena usaha lebih lah. Bukan bermakna beli pam allegro ni boleh saya goyang kaki saja. Everything needs effort. Saya nak buat power pumping dengan bantuan double pump. So dalam masa yang sama saya boleh melakukan kerja sambil-sambil tu. Masa itu sangat precious! dan saya memang suka buat banyak kerja dalam satu masa.:D

Dan double pumping boleh merangsang susu dengan lebih cepat! Kita tunggu resultnya lepas seminggu k!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

07 November 2012

Foremilk and hindmilk

Susu ibu mempunyai dua bahagian iaitu foremilk dan hindmilk. Foremilk ialah bahagian susu yang awal keluar semasa mula menyusu atau pam. Foremilk mengandungi peratus air yang tinggi dan ia selalunya menghilangkan haus.

Hindmilk pula ialah bahagian susu yang keluar selepas foremilk habis dikeluarkan. Hindmilk mengandungi peratus lemak yang tinggi dan mengenyangkan bayi.


Bayi perlu mendapat kedua-dua bahagian susu ibu ini. Untuk memastikan bayi mendapat hindmilk, penyusuan harus berlaku selama 10-15 minit setiap payudara ( kadang kala 5- 10 minit bergantung pada bayi masing-masing).

Satu lagi cara untuk menentukan bayi mendapat kedua-dua bahagian susu ini adalah melalui najis bayi.

Najis bayi akan berbentuk bijian atau tekstur berwarna kekuningan jika bayi mendapat foremilk and hindmilk.

Bagi bayi yang hanya mendapat foremilk, najisnya berwarna kehijauan. Indikasi ini boleh menentukan ibu untuk lebih peka terhadap kadar penyusuan bayi. Sekiranya bayi hanya mendapat foremilk tanpa hindmilk, berkemungkinan berat mengikut umur tidak tercapai akibat kurang zat-zat dan lemak yang terdapat dalam hindmilk.


sumber google


Jangan ingat foremilk itu susu basi kerana kecairannya ya...susu ibu tak boleh dan tidak akan basi ( kecuali EBM).








Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

03 November 2012

Tiada lagi masalah sendi dan tulang!

Ramai yang sakit sendi sejak akhir-akhir ini. Saya perasan semua lingkungan umur sudah mula terasa sakit sendi. Kalau dulu, orang-orang tua sahaja kerap mengadu sakit tulang dan sendi, tetapi sekarang ini anak-anak muda pun sudah mengadu sakit tulang dan sendi. Faktor utama ialah pemakanan dan postur seseorang. Gagal mencapai kedua nya memang boleh mengakibatkan sendi lenguh dan sakit yang berpanjangan.

sakit sendi
Advanced Joint Health(AJH)  tablet merupakan rumusan terbaru dari shaklee yang mengandungi 100% dari sumber semulajadi dan tumbuhan. Rumusannya yang mengandungi glucosamine, boswellia dan vitamin serta mineral mampu melegakan sakit sendi seawal 5 hari!

GLUCOSAMINE

Sejenis gula amino yang diekstrak dari jagung untuk mepertingkatkan bendalir kusyen dan sebagai pelincir kepada tulang.

BOSWELLIA

Diekstrak dari tumbuhan dan sering digunakan pada zaman dahulu untuk merawat artirits dan rheumatid artiritis. Ia juga menghalang bahan kimia menyerang sendi dan menyebabkan ketidakselesaan sendi.

AJH mengandungi vitamin c dan mineral2 yang lain untuk memelihara kesihatan sendi. Keistimiewaan AJH ialah bebas CHONDROITIN yang mengurangkan penyerapan glucosamine. CHONROITIN juga tidak digalakkan kerana dari sumber haiwan dan boleh menyebabkan sakit perut dan mual kepada sesetengah yang mengambilnya.




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

01 November 2012

Promo raja segala tumbuhan! ALFALFA!


Salah satu hot item yang saya sangat suka. Saya percaya ramai wanita juga sangat suka akan ALFALFA kerana 'HOT' .. Bukan sahaja sumber keintiman para suami isteri malah ada banyak lagi fungsi. Boleh tengok sini untuk lebih details

Nak dalaman yang bersih dan sihat? tentulah cari ALFALFA!

PROMO PRICE untuk bulan NOVEMBER! Harga memang terbaik untuk 330 biji dan 700 biji! takkan dapat di mana2 pasaran dengan kualitinya yang UNIK!

JOM ORDER!

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading