30 October 2012

Jom check balik kenapa susu kurang

To all breastfeed mother,

Saya pasti setiap daripada kita ade mengalami masalah dalam menjayakan penyusuan untuk anak-anak. Ada yang merungut susu tidak cukup, ada yang putus asa di tengah jalan dan ada yang langsung tidak tahu menahu tentang konsep asas penyusuan.

Bagi ibu-ibu yang baru, saya nak share satu checklist untuk anda semua. Print dan tampal di peti sejuk ke, atau mana-mana soft board. Ini untuk rujukan mommies semua. Jangan cepat mengeluh kata susu tak cukup etc. Trouble shoot the problem first. Setiap yang berlaku pasti ada sebabnya. Cuba lakukan untuk 15- 20 hari. Nanti kalau dah pandai tackle problem, tak perlu pakai dah checklist ni. You will get to used to it bila dah biasa praktis.



Isi dan sebelum tidur kalau rasa hasil tak mencukupi, top up lah dengan tandem nursing or power pumping. Nak buat checklist sendiri pun boleh. This is only guide line

Happy breastfeeding!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

23 October 2012

Teknik marmet~ Lenguh tapi berbaloi!

Jom tengok video ini ( sumber youtube)
Dah tengok? Entry ni specially untuk ibu-ibu yang menyusukan anak mereka. Apa itu marmet? Marmet ialah kaedah memerah susu secara manual atau menggunakan tangan sendiri. Saya pasti ramai yang tahu tentang marmet. Tidak kurang juga kepada yang tidak tahu langsung. Tetapi, berapa ramai yang telah mencuba teknik ini?

Bagi saya, teknik ini harus diketahui oleh semua ibu-ibu yang menyusukan anak. Jangan terlalu selesa dengan comfort zone masing-masing. Jangan terlalu selesa dengan pam eletrik, swing, freestyle atau manual sekalipun. Ingat, semua itu adalah gajet sahaja. Kita tidak tahu bila kita akan menyesal betapa tidak mempelajari teknik marmet satu hari nanti.

Tak paham?

Ok, andai kata, anda lupa membawa pam anda, apakah alternatif untuk memerah susu dan untuk menggelakkan bengkak susu seterusnya menyebabkan susu merudum? Beli pam yang lain? Kalau kedai menjual aksesori pam tidak ada berdekatan? Pulang ke rumah semula? Nah, sudah jadi ibu pasti anda tahu betapa masa itu sangat berharga. Please try to gain knowledge adn alternatives and learn!

Insiden saya dulu, pernah membawa pam tetapi tertinggal botol. Kelam kabut dibuatnya. Terpaksa tunggu sehingga balik ke ofis baru dapat mengepam. Sehingga itu, saya terskip satu sesi dan engorged serta sakit kepala. Masa tu pun tak tahu pasal marmet. Sampai satu masa, saya cuba try test. Alhamdulillah menjadi. Saya tak tengok video semua. Saya fikir lojik macam mana anak menghisap dan cuba aplikasi teknik itu. Memang lenguh, tapi berbaloi dengan hasilnya walaupun tak seberapa namun saya telah cuba sesuatu yang baru.

Cuba belajar teknik ini semua mommies! Memang berbaloi kerana rangsangan kulit-ke kulit akan menlancarkan penghasilan susu dengan lebih baik. Kalau dekat bilik atau malam pun boleh guna teknik marmet ni. Tak perlu basuh pam dan sebagainya. Yang perlu cuma botol, tangan dan usaha tanpa jemu!

Selamat mencuba!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

Re-gain energy dengan PERFORMANCE DRINK!

Tengok gambar di atas pun semua dah agak minuman atas untuk apa kan? Ya, Performance Drink memang menjadi minuman sukan yang pertama di US dulu. Tapi....bukan untuk atlit sahaja tau..Banyaaaaaaak lagi kegunaan dia. Jom tengok...

Performance drink berupaya meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda dan memberi pengekalan tenaga bendalir dalam badan. Ia merupakan minuman karbohidrat yang memberi tenaga. Mengandungi natrium,kalsium,klorida dan kalium untuk menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan dan baik untuk sistem saraf

Untuk apa?

* Menggantikan air yang hilang ie berpeluh, cirit birit
* Memberkal tenaga & daya tahan fizikal yang berpanjangan
* Mengurangkan kehausan (terutama semasa puasa)
* Mengekalkan paras gula

Untuk siapa?

1. Atlit sukan yang sentiasa bersenam dan melakukan aktiviti berterusan
2. Pekerja shift ( untuk memberi tenaga dan sentiasa fresh)
3. Pekerja site di tengah panas atau yang melakukan kerja berat '
4. Untuk pesakit cirit birit (menggantikan bendalir dalam badan)
5. Untuk ibu hamil yang tidak boleh makan dan sering muntah semasa trimister pertama
6. Untuk sesiapa yang rendah paras gula dan sering pitam
7. Kanak-kanak dan dewasa yang sering demam
8. Untuk golongan yang susah minum air putih.


Best kan? Minuman isotonik yang TIDAK BERGAS! dan sesuai untuk semua!

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

16 October 2012

Siapa nak cure gastrik boleh baca ini...






















Saya selalu kena gastrik sebelum ini. Tapi alhamdulillah sejak ambil ESP, sakit tu tak kunjung tiba. Syukur! Kalau rasa mual,pedih perut terutamanya semasa hamil, susah hadam dan masalah perut, boleh cuba set ESP+ Peppermint ginger plus.

Peppermint ginger plus mengandungi :

~ Pudina : membantu penghadaman,pedih ulu hati,muntah-muntah dan lesu
~ Halia : Melegakan  angin di dalam badan
~Adas : Melegakan kembung perut
~Cekur manis : Melegakan masalah pencernaan

So apa lagi, jom cure gastrik atau masalah perut yang menganggu hidup. Insya Allah berjaya!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

15 October 2012

Power pumping~Boost up your breast milk!

Power pumping

Perjalanan penyusuan ibu memang akan ada naik dan turun. Kadang kala kuantiti susu yang dihasilkan tidak mencukupi apabila bayi makin membesar dan kehendaknya menjadi lebih tinggi. Justeru itu, jangan mengambil langkah mudah dengan menyogok bayi dengan susu formula sebelum berusaha untuk meningkatkan kuantiti susu.

Power pumping adalah salah satu cara untuk meningkatkan penghasilan susu secara tidak langsung. Ia adalah satu teknik untuk menghantar signal kepada otak untuk menghasilkan susu dengan lebih.Ia juga berguna untuk ibu-ibu yang ingin relaktasi.

Kaedah :

PAM TUNGGAL (single pam)

  1. Pam sebelah payudara(kanan atau kiri) untuk 10 minit.
  2. Tukar pam kepada payudara yang lagi satu dan pam selama 10 minit.
  3. Ulang kembali pam payudara yang pertama untuk 10 minit lagi.
  4. Teruskan pam bergilir-gilir selama 10 minit sehingga satu jam.

      DWI PAM ( double pam)

  1. Pam kedua-dua payudara selama 10 minit
  2. Rehat selama 10 minit.
  3. Sambung kembali pam selama 10 minit
  4. Ulang (2) dan (3) selama satu jam


Power pumping perlu dilakukan secara konsisten untuk mendapatkan hasil yang baik. Kesan peningkatan boleh di pantau dari hari ke 5 hingga 2 minggu selepas power pumping dilakukan secara kerap.

Teruskan pam walaupun hanya keluar angin. Ia adalah seperti memimik bayi menghisap dan menghantar signal pada otak untuk menghasilkan susu dengan kuantiti yang lebih.

Jangan putus asa jika tidak nampak kesan dalam masa yang singkat. Kesabaran dan usaha berterusan adalah kunci utama kepada kejayaan power pumping. Teruskan power pumping sehingga anda mendapat hasil yang dikehendaki. All the best mommies semua! Jangan cepat give up ya!

p/s: Power pumping lebih digalakkan pada waktu tengah malam, kerana hormon susu lebih banyak dirembeskan semasa itu. So, korbankan waktu tidur anda untuk si manja..:) Tapi kalau tak dapat bangun tengah malam pun, try waktu-waktu yang terluang. Siapa berjaya boleh comment kat sini..:)







Continue Reading

13 October 2012

Untuk mata dan untuk cegah kanser

Carotomax ada 6 variasi karotena diekstrak dari sayuran dan buah-buahan. Jom tengok apa 6 variasi karotena itu:

Alpha Carotena : Untuk penglihatan mata dan untuk mata yang lebih sihat
Beta Carotena : Untuk kulit yang lebih sihat ; baiki kulit
Lycopena: Sebagai anti oksida dan melambatkan penuaan
Astaxanthin : Melindungi kerosakan oksidasi kolestrol LDL
Lutein- Menyekat katarak dan glaukoma (penyakit mata)
Zeaxanthin- melindungi mata dan menuras cahay gelombang biru yang berbahaya




SATU HIDANGAN SHAKLEE CAROTOMAX BERSAMAAN DENGAN


Fungsi Carotomax:

~ mampu meningkatkan penglihatan,mengurangkan eye bags,mengatasi masalah  gelung hitam di bawah mata
~meredakan penyakit kulit
~Melawan kanser
melindungi epithelial;memelihara lapisan kornea, usus,perut dan paru-paru



MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MERAWAT :)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

11 October 2012

COD Area

Untuk customer-customer yang lebih suka nak COD, jom tengok kawasan mana yang saya cover :

~ Gombak
~Sungai Buloh, Rahman putra
~Saujana utama
~Lebuh Ampang
~Pantai Dalam : Area sekitar RTM angkasapuri

So, tunggu apa lagi,Jom pick up barang straight!:)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

09 October 2012

Omega Guard untuk siapa?

Omega guard adalah asid lemak yang tidak dapat dihasilkan dalam badan kita, jadi kite memerlukan dari sumber makanan atau supplement tambahan. Omega guard mempunyai 7 asid lemak omega 3 seperti EPA,DHA dan lain-lain.

Apa itu DHA? Jom baca artikel ni

The benefits of DHA for a growing foetus and where to get it.
MANY people today are more conscious about the food they eat. But nothing makes a woman question what she puts in her mouth more than pregnancy. While folic acid and calcium may be the first nutritional needs that come to mind, there is another that’s just as important and sometimes overlooked: docosahexaenoic acid, or DHA.
DHA, an omega-3 long chain polyunsaturated fatty acid, is found in every cell of the body. It is critical for brain, eye, and central nervous system development and functioning.
During pregnancy, developing babies rely on their mothers to get needed DHA. Since DHA is derived from the foods we eat, the content of DHA in a mother’s diet determines the amount of DHA passed on to her developing baby.
Unfortunately, many pregnant women fail to get the recommended amount of DHA in their diets and DHA is not found in most “pre-natal” vitamins.

DHA in breast milk
A study performed at Texas Tech University showed a correlation between the amounts of DHA found in a mother’s milk and a baby’s cognitive function. Basically, the more DHA mum had, the smarter her baby was. Babies need DHA for optimal brain and eye development and they get the DHA from mum’s breast milk.
This study, published in the Journal of Paediatrics Psychiatry, revealed a positive correlation between DHA levels in breast milk and newborn neurobehavioural function. These findings support numerous clinical studies showing that DHA plays an important role in infant mental and visual development.
“This study is significant because it correlates higher DHA in breast milk to higher cognitive function at a very young age,” said study investigator Dr Connye Kuratko, a registered dietician formerly with Texas Tech University and now with Martek Biosciences. “Americans have among the lowest levels of breast milk DHA in the world because of their diets, but pregnant and breastfeeding mums can safely ensure their baby is getting enough DHA simply by taking a DHA supplement.”
Developing infants cannot efficiently make their own DHA and must obtain it through their mothers’ placentas during pregnancy, and from breast milk after birth. The amount of DHA in a mother’s diet determines the amount of DHA in her breast milk.

According to Dr Barbara Levine, associate professor of nutrition in medicine at Weill Medical College of Cornell University, “the purest source of DHA is not the fish itself, but rather what fish consume: the ocean’s vegetarian plant algae. Taking DHA supplements produced from marine algae is therefore a safe way for pregnant women to boost their fatty acid stores.”

The Star : Sunday 21 March 2010

Dah baca? So amat penting untuk ibu mengandung mengambil DHA untuk pembentukan otak janin. Kalau kita tengok betul2, dalam susu lactation pun ada DHA. :)

Selain itu, ada banyak fungsi omega guard nie , antaranya :

~ merendahkan paras kolestrol, mengawal berat badan yang obes
~ memelihara tekanan darah
~ mengurankan radang sendi
~ membina sel membran otak ( sesuai untuk kanak-kanak yang sedang membesar untuk menggalak pertumbuhan IQ mereka)
~ membaiki sistem hadaman
~mengurangkan risiko sakit jantung



Jom order dan jadi lebih sihat dengan omega guard!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

08 October 2012

Alfalfa

Apa itu alfalfa?

Alfalfa adalah sejenis tumbuhan herba yang akarnya ditanam sedalam 6 meter ke bawah dan mempunyai pelbagai khasiat, ada vitamin C, A,E dan K serta mengandungi iron.

    
Sumber google: Alfalfa



Ia adalah sejenis herba yang membersihkan toksik. Jom intai apa kegunaanya :

~ Mengawal pendarahan
~Membuang toksik
~Melancarkan sistem perkumuhan
~Meredakan kencing tidak lawas
~Melegakan sembelit
~Merawat allergi,jerawat, dan jangkitan vagina
~Mengurangkan keputihan untuk wanita
~Bertindak sebagai kacip fatimah
~Mengecutkan rahim
~Sebagai milk booster

Artikel yang menunjukkan Alfalfa boleh merangsang susu untuk keluar




p/s: Tetapi sesiapa yang alah dengan herba tidak digalakkan mengambil Alfalfa. Perempuan mengandung juga tidak digalakkan kerana bimbang boleh mengecutkan rahim serta mengundang kontraksi.

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

07 October 2012

GLA complex~Hormon,depression, PMS,haid tak teratur..Semuanya tentang HORMON





Pernah dengar Evening Primerose Oil(EPO)? Supplement yang selalu di ambil oleh para wanita untuk sindrom menopous dan PMS atau untuk anti penuaan sejak berkurun dulu. Memang terbukti bagus terutama untuk sindrom menopous.

Apa pula GLA complex dari Shaklee? GLA merupakan Gama -Lindenic Acid. GLA ini terdapat dalam semua EPO yang mempunyai pelbagai fungsi.

Kenapa GLA complex?
Ia diekstrak dari Borage seed. Dan yang istimewanya Borage seed mengandungi 2 kali ganda GLA dari EPO biasa. Ia juga mengandungi Vitamin E asli dari bunga matahari dan bersifat anti oksida.

Borage seed selalu diguna sebagai herba pada zaman dahulu untuk merawat eczema, skin disorder,diabetes dan lain-lain.Daun dan bunga dari Borage ini selalu digunakan untuk demam, batuk, dan tekanan. Ia juga digunakan secara tradisional dan moden  di dalam set penjagaan kulit. Jom tengok rupa pokok Borage.




Jom tengok apa fungsi GLA complex ini secara menyeluruh, JOM,,,

* Merawat ulser,meringankan kebas urat, meningkatkan stamina,
* Mengawal hormon estrogen & testosteron, melegakan sindrom PMS,menopous dan breast ache 
* Melambatkan menopous, mengatasi insomnia dan tekanan(depression)
* Menghalang sel kanser
* Membaiki kulit yang allergi dan penuaan.
* Menghalang komplikasi diabetes dan darah tinggi
* Mencantikkan kulit kerana vitamin E mempunyai anti oksida
*Mengurangkan parut2 atau bintik penuaan.
*Menstabilkan masalah kesuburan
*Untuk period yang tidak teratur

P/s: Untuk membeli sebarang GLA atau EPO sila pastikan ia bebas dari Pyrrolizidine Alkaloids(PAs) kerana ini boleh membawa kepada kanser dalam masa jangka panjang.

GLA boleh diambil oleh lelaki dan wanita! Bukan untuk wanita sahaja ye!


GLA complex bebas dari PAs dan semulajadi organik..Pilihan di tangan anda!





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

06 October 2012

ESP *magic item*

Sempena promo Oktober ini dengan ESP harga runtuh mendadak...saya nak kongsi pasal Energizing Soy Protein atau lebih dikenali dengan ESP.

ESP adalah satu minuman yang berasaskan dari soya yang mempunyai pelbagai khasiat. Ia mengandungi 9 asid amino yang tidak dapat dihasilkan dalam badan dan juga mengandungi vitamin B dan kalsium serta bebas daripada gula tinggi dan kafein. Ia diproses dengan menggunakan 100% air dan tidak ada perisa atau pewarna tambahan.

Dalam post sebelum ini pun saya dah explain sedikit sebanyak tentang ESP. Cuma dalam post ni saya higlight lebih sikit.

Soalan yang kerap kali di ajukan oleh customer : Tak ada side effect ke? Bagus ke ESP ni?

Try dulu baru tahu keberkesanan ESP. Saya dah cuba dan memang puas hati dengan ESP ni. Dan memang tak ada side effect sebab 100% semulajadi daripada soya.

Kulit kering, alergi, stretch mark yang langung tak hilang, payudara kendur, lesu sepanjang hari, tiada tenaga, mahu kurus, masalah penyusuan, jeragat tak hilang-hilang, nak awet muda, kuku rapuh,rambut gugur, INSYA ALLAH boleh di atasi dengan ESP.Yang penting anda sihat selalu!

Jom Try dan rasai perbezaannya sendiri!:)

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

05 October 2012

GIFT DELIVERY

Tercari-cari hadiah yang istimewa untuk isteri atau suami? Atau untuk kakak atau abang? Or even parents? Sempena bulan harijadi saya, dan promo Oktober dengan ESP ,Rehans wardrobe akan menyediakan servis penghantaran GIFT set yang anda pilih terus kepada orang yang tersayang. So apa lagi? Boleh start dengan ESP, confirm hadiah ini akan disukai!! Jom bagi surprise kepada orang tersayang anda!

Hubungi Rehana 012-2319979 untuk maklumat lanjut..:)




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

02 October 2012

PESTA ESP

 Siapa yang dah cuba ESP and dah jatuh cinta dengan produk ini, memang promo bulan oktober ini macam durian runtuh bagi mereka..So untuk siapa nak jimat atau simpan stok atau baru nak cuba-cuba, jom order! Saya pun dah simpan 3 tin untuk saya sendiri. Bukan senang dapat promo ini..yes!

JOM ORDER RAMAI-RAMAI :)




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

Vita C- with citrus & Bioflavonoids

Credit : Azlin Mohd Atan

  Ok, untuk semua customer saya yang ternanti-nanti kedatangan Vitamin C yang hampir 2 minggu tak ada stok seluruh malaysia. Ini khas untuk anda!Yang paling best, Vita C sudah di upgrade dengan Citrus Bioflavonoids.

Ha, tak paham? Meh saya terang sikit. Citrus Bioflavonoids ni adalah satu element di dalam buah-buah atau sayuran. Citrus ini meningkatkan kadar tindak balas Vita C di dalam badan. Bukan itu sahaja, ia mampu membantu dalam proses pernafasan(paru-paru), boleh mengurangkan sakit otot terutama untuk atlet sukan. Ia juga mampu meningkatkan peredaran darah dengan baik.

Fungsi vitamin C yang asal masih kekal ya : Mencegah pigmentasi, membina sistem imun, mencantikkan kulit, memberi kecergasan

Baru sampai kotak vita c untuk order dari customer. Worth waiting kan?Suka!

JOM BORONG VITA C!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading