27 September 2012

Kids vitamins



Khas untuk kanak-kanak. Vitalea chewable mengandungi pelbagai vitamin (multivitamin) untuk tumbesaran kanak-kanak. Bagi yang tidak gemar dengan tablet, boleh cuba meal shake sebagai supplement tambahan untuk kanak-kanak juga!

Jom PM saya untuk harga yang terbaik!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

Specialnya Vitamin E

Jom kita cerita pasal vitamin E.Simple & straight to point.

Vitamin E adalah vitamin larut lemak dan paling baik sekali kalau nak beli vitamin E, tengok label ye. Kena ada D-alpha tocopheral, yakni dari sumber natural. Lebih baik daripada sintetik.

Apa fungsi vitamin E? Banyak!Jom list down :

* Boleh melancarkan perjalanan darah
* Sebagai anti oksida
* Baik untuk macam-macam penyakit seperti jantung, tulang dll.
* Boleh memecahkan blood clots
* Sesuai untuk pesakit darah tinggi kerana vitamin E mampu merendahkan tekanan darah
* Anti-aging
* Meredakan simptom PMS, depression dan menopouse
* Untuk kesuburan lelaki
* Meningkatkan air mani
* Membina sistem imun kepada golongan dewasa.
* Mengurangkan risiko kanser prostat untuk penghisap rokok.


Lagi satu, vitamin E ni boleh dijadikan masker atau sebagai first aid kat rumah terutama untuk melecur. Boleh sapukan kapsul vitamin E+ olive oil selepas 1st medication untuk melecur.

Jom terokai kesan penggunaannya!!

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

25 September 2012

Keperluan Vitamin

Ada customer saya pernah tanya, dia rasa gusar bila fikir yang dia mengambil supplement yang banyak jenis dan risau bila akan menganggu tubuh kerana excessive vitamins

Ingat lagi tak bila time kita belajar dulu, sains atau biologi kita disarankan mengambil mineral dan vitamin dalam kuantiti yang minima.

Fakta : Apa-apa vitamin atau mineral yang di ambil dalam kuantiti yang berlebihan boleh memudaratkan kesihatan

Sebab itu, kita ada guideline untuk ambil vitamin. Sebab itu, kita bagi tahu satu hari ambil berapa biji..waktu sekian dan sebagainya. Kita makan pun hari-hari kan? Sama lah konsep ini juga, tetapi dengan kadar yang berpatutan

We need vitamins,but in appropriate quantity not excessive or less

Vitamin dari sumber makanan pun mencukupi jika kita mengikut cara-cara yang betul. Tapi berapa orang yang peka tentang kandungan vitamin dalam sayur yang masih valid atau tidak di dalam sayur yang dimasak?Berapa ramai yang rajin makan buah setiap hari sebagai makanan rutin? Kita makan nasi hari-hari, tetapi adakah mengikut piramid makanan yang betul?

Supplement adalah vitamin dan ia bukan UBAT.



Untuk sebarang pertanyaan tentang supplement Shaklee, hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

Collagen Powder


CREDIT : mamafaiz.com
Hai semua...Siapa nak cantik tanpa suntikan dan nak cantik semulajadi. Jom try collagen dari shaklee. 100% organik dan tidak ada pewarna atau perasa tambahan. Diekstrak dengan sisik ikan merah dan mampu meresap ke dalam badan dengan cepat.

NO HARM TO TRY!!



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

24 September 2012

Testimoni : Ostematrix hilangkan sakit gigi!

Ini dia testimoni dari mother in law saya:

MIL selalu mengadu sakit gigi dari dulu lagi, saya yang tahu serba sedikit tentang kalsium sarankan dia mengambil kalsium dari doktor. Berminggu-minggu pun tetap sama. Jadi saya ingat, maybe sudah parah dan perlu dicabut (atas cadangan adik saya yang bakal bergelar dentist). Untuk iktihar terakhir, saya beri OSTEMATRIX untuk dia cuba. 2 minggu lepas tu, sakit completely hilang!! MIL sangat puas hati. :)

OSTEMATRIX,,,bukan sekadar kalsium...:)







Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

Soya & Kebaikan

Saya suka soya. Anda bagaimana? Rata-rata ada yang menggemari soya dan ada yang tidak. Soya untuk apa? Kepentingannya? Jom kita check.

Kalau dulu kita belajar sains pun sudah clear tentang fungsi protein. Soya ni pun sejenis protein sayuran. Protein ialah untuk membina sel-sel badan dan juga memulihkan sel2 badan. Ia merangkumi diet yang sihat untuk pembinaan otot2, untuk jantung, payudara, tulang dan juga untuk menangani sindrom menopous dan mengekalkan paras gula dalam darah.

Ada yang tanya kat saya, macam mana SOYA boleh buat kita cantik? Its simple. Bila kulit kita sihat, kita pun akan nampak cantik. Inner beauty bak kata orang putih.

Soya juga boleh mengurangkan risiko kanser payudara. Jom tengok artikel dari health science bulletin :

Soy foods are rich in isoflavones, a major group of phytoestrogens thought to reduce
the risk of breast cancer. Many studies have supported this hypothesis, and a study
published earlier this year,
http://cebp.aacrjournals.org/content/18/4/1050.abstract
(Cancer Epidemiol Biomarkers Prev2009;18(4):1050-9), found that soy intake during
childhood, adolescence, and adulthood was associated with decreased breast cancer
risk in Asian American women.


ESP shaklee merupakan soya yang terdiri daripada 9 asid amino dan di proses dengan air.
Kita jadi sihat, dan dapat bonus jadi cantik. Siapa yang tak nak kan?





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

21 September 2012

Kaedah Penyimpanan EBM(Expressed Breast Milk)


Yang ini untuk ibu-ibu baru yang masih ragu-ragu tentang penyimpanan EBM. Macam saya dulu juga, tak tahu apa itu EBM, macam mana nak simpan, pam pun tak reti. Why i can come far until 8 months in breastfeeding? Because the knowledge itself. Bukan semua kena disuap, tapi kena pandai cari sendiri juga baru lekat dalam minda . So jom baca sedikit tips dari saya :


TEMPAT SIMPANAN
JENIS KEADAAN
TEMPOH

Suhu bilik (25-37 C)
Susu perahan yang baru
diperah
3-4 jam
Bilik berhawa dingin
(15-25 C) *
Susu perahan yang baru
diperah
6-7 jam
Peti sejuk 2 pintu
(pintu bawah)
Susu di sejukkan
(tidak beku)
3-5 hari(boleh dibekukan selepas 5 hari
Peti sejuk 1 pintu
(bahagian sejuk)
Susu disejukkan
(tidak beku)
3-5 hari(boleh dibekukan selepas 5 hari
Bahagian beku : 2 minggu
Peti sejuk 2 pintu
(bahagian sejuk beku)
Susu dibekukan
3 bulan
Deep freezer

Susu beku
5-6 bulan


Table ni saya create sendiri. Kalau tak paham, boleh comment or tanya saya terus. Ingat susu perahan perlu di preserve. Sebab kualiti kena jaga. Memang takkan sama as from breast itself, tapi, this is least we can do instead of giving formula milk.

Dimana nak simpan susu perahan?
Didalam bekas BPA free,bekas dadih ( 3 kali guna sahaja) atau plastik recycle bags. Boleh google tentang storage bottle for EBM atau storage bottle for EBM. Dah banyak jenama dalam pasaran. Ini salah satu contohnya :




Kalau nak jimat, guna storage bottle for daily use dan storage bags for stock. Macam tulah saya buat. So tak perlu beli storage bottle banyak2. dan jimat space jugak..


Sumber dari KIM : Kan kemas tu..


Macam saya guna plastik You Have a Baby ( YHAB). Murah sikit, saya beli sealer plastik dan seal. Plastik ni murah sebab tak ade zipper lock. Bagi saya, selagi saya boleh jimat, saya akan jimat. :) Thats me. Yang penting kualiti terjaga. Kalau dulu saya guna plastik aiskrim which i wont encourage. Dulu tak ada ilmu boleh la buat macam tu,. siapa yang dah tahu ambillah cara yang mudah dan terjamin ye..

Apa lagi perlu untuk buat stok? Kena letak tarikh, kuantiti susu dan susu ikut tarikh ye. First In, First Out.

Okay..nanti kita sambung lagi untuk gadjets pengepaman.



 Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

19 September 2012

Susu Up Balik!:D

Ingat tak saya pernah cerita tentang susu saya down lepas raya hari itu gara-gara tak pam sepanjang seminggu cuti(hanya DF!)?

Bila saya kembali bekerja, susu saya turun. Saya mula risau. Tapi sekejap je, sebab saya fikir, lagi saya risau lagi down. Susu lagi tak mo keluar. So, saya beritahu husband, dia ok je. Tapi dia suruh keep pam.

1 oz+ kurang tau. Tapi saya senyap2 jer. Saya keep pam kat ofis. 4 kali sehari ( Masa nak pergi kerja dan masa balik kerja wajib!) Banyak kerja pun saya akan ambil masa untuk pam. Alhamdulillah 2 minggu tu kerja kat ofis tak banyak dan tak perlu turun ke production membolehkan saya boleh pam setiap 3 jam.

Lepas tu saya ambil ESP : 1 . sebab saya nak anak saya dapat nutrisi yang cukup 2. Saya nak try test keberkesanan ESP untuk saya.

Minggu pertama, tak ada perubahan pada kuantiti susu. Cuma susu jadi lebih pekat berkrim.Besh tengok. Tapi saya dapat bonus yang lain pula, kulit saya jadi makin lembut, lebih bertenaga dan kurus!
Baru kejap tadi orang tegur ' dah kurus sangat ni '

BONUS la tu kan???

Hari ini saya pam balik, alhamdulillah susu dah makin pulih seperti biasa. Bukan sebab ESP saje ye, sebab saya disiplin create DEMAND. Kerap pam & pam.

So, untuk siapa-siapa yang susu down tiba-tiba, check balik ye, PAM kena kerap, air kena minum 2-3 liter, jangan stress. Jangan dok beritahu semua susu dah down. Itu boleh jadi DOA! Usaha dan bertindak!

Siapa nak order ESP boleh hubungi saya..:) Ini adalah salah satu usaha juga..:)

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

Herbal Blend Cream*Magic Cream*

Siapa yang mengalami masalah ruam? Parut tak hilang? Eczema? Gatal-gatal atau kudis parut?Terutama untuk si manja anda......JOM tengok krim ajaib ini..



Krim ini diperbuat daripada ekstrak herba semulajadi termasuk sage, horse chestnut yarrow dan rosemary. Krim ini terbukti selamat dengan klinikal test dan krim ni tak panas malah sejuk dan dingin..Bestla nak guna..:)

Jom tengok testi dari pengguna :


Ini pula dari customer Kak Cery,

Simpan satu dalam first aid box anda. Boleh digunakan untuk pelbagai kegunaan. Untuk hasil yang lebih berkesan boleh mandikan anak dengan Basic H dan sapu cream ini. Insya Allah berkesan. Yang penting sabar ye. Bukan hari ni guna esok dah ok.. It will takes time..:)

P/s: Basic H tidak digalakkan untuk kulit yang sangat kering. Sila consult dengan saya tentang masalah anda.




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

Air dan Bonus!

Hari ini saya nak cerita tentang air. Saya suka minum air. Malah saya pernah mendakwa air yang paling sedap di dunia adalah air kosong. Tak percaya? Cuba bila haus, anda minum air ais atau jus, anda mungkin perlukan bergelas untuk lenyapkan kehausan. Tetapi bila dengan air suam kosong, saya hanya perlukan segelas dan nikmatnya memang best!

Saya dulu tak suka minum. Penat emak dan ayah saya berleter suruh minum air. Mereka siap suruh ingat berapa gelas saya minum hari-hari. Tapi dulu saya ni sangat liat nak minum air.

Tapi semua berubah bila saya lahirkan syamil. Menyusukan anak perlukan si ibu minum air yang banyak. Sejak dari hari itu, saya tak pernah gagal minum air paling kurang 2 liter. Awal-awal dulu sampai jugak 4 liter sehari, lama-lama saya target 2-3 liter sehari. Saya perlukan air yang banyak kerana saya mengambil vitamin juga. TAKE NOTE: Jangan ambil vitamin semata ye.Kena di ikuti dengan minum air yang banyak so that vitamin tu akan berkesan dan meresap.

So, bila saya minum banyak, saya selalu conquer air kat rumah :P..air suam tu bukan senang nak masak dan nak tunggu sejuk. Ada 7 orang dekat rumah, so kena cepat.

Lepas ni saya nak cuba get clean water pitcher. Ramai beri testimoni tentang pitcher ini. Pakai pitcher ni tak perlu masak air. Jimat gas atau elektrik. I like! Bil elektrik melambung sebab guna kettle yang masak air dekat 20 kali setiap hari. Nak jimat dan nak minum air yang lebih sihat ? Jom tengok poster ini





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau
 PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

18 September 2012

Kurus yang sihat

Kurus adalah sinonim dengan wanita. Terutamanya selepas melahirkan anak. Macam-macam cara yang ingin dicuba oleh setiap wanita kalau ingin kurus.

Kalau ikut pengalaman saya, kurus itu tidak akan datang bergolek. Bukan tup-tup dah jadi kurus. Bukan hari ini dah cuba nak kurus esok dah kurus. A BIG NO! Cuma untuk sesetengah individu, mereka mudah kurus., bergantung kepada metabolisme mereka.

Nak tahu macam mana saya kurus?

Jom kita tengok aliran carta berat saya :

Sebelum mengandung : 57 kg
Hujung kehamilan       : 69 kg
Selepas melahirkan     : 67 kg ( turun 2 kg sahaja!)

Saya gelisah, tapi tak sempat nak fikir apa-apa sebab tengah layan anak yang baru lahir. Lepas 40 hari berat turun 65 kg. Agak lambat berat saya turun. Mungkin tak cukup bakar kalori yang saya ambil. Masa pantang memang makan banyak.

Dan selepas 7 bulan akhirnya saya kembali kepada berat asal saya. Bagaimana?

BREASTFEEDING

So ibu-ibu yang ingin kurus dan cantik molek, susukan anak ya, jangan malas-malas. Turun naik berat semasa penyusuan pun bergantung kepada individu. Makan perlu jaga, jangan nak hentam semua dengan alasan BREASTFEEDING. 

Satu lagi yang membantu saya shape up...ini dia :

Pemecah lemak
Credit to : Mamafaiz aka Chery
 
Kepentingan Lecithin :
Asasnya, lecithin berfungsi sebagai 'pemecah lemak' (fat emulsifier). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.

Kandungan Lecithin :
  • Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian .
  • Kolin – satu komponen neurotransmitter.
  • Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf.
  • Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan.
Kegunaan Lecithin :

PALING UTAMA
  • Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids).
  • Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol.
  • Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).
  • Membantu kawal paras triglycerides.
  • Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
  • Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.
PENTING UNTUK FUNGSI OTAK
  • Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb.
  • Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari lecithin.
  • Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah terdiri daripada lecithin, manakala 70% lemak di hati (liver) adalah lecitin.
UNTUK KAUM TUA
  • Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua.
  • Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat yang menjadi punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb.
UNTUK PENGHADAMAN
  • Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman
UNTUK SEL
  • Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel.
  • Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita
UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)
  • Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.
Tapi pastikan anda mengambil Lecitin selepas heavy meal(lunch/dinner)..bukan sebelum makan lunch/dinner yer ..kerana .pengambilan vitamin sebelum makan akan meningkatkan enzim metabolik... dimana anda akan cepat berasa lapar.... ..:-)
 
 


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

Membina sistem imun

Baru tadi kawan saya tanya tentang any supplement yang boleh dia ambil selain tablets. She hate tablets! Hehe. As far as i know, she was having very low immune system. Time belajar kat universiti, dia selalu semput and asthma. Saya syorkan dia ambil nutriferon. But untuk lebih jimat saya cadangkan ambil vitamin C setiap hari dan simpan nutriferon itu untuk saat2 yang sangat kritikal. Like keeping plaster inside the first aid box..:) Again she have no choice unless taking the tablets!:D

Jom kita tengok bagaimana nutriferon berfungsi : (credit to here)

Immune cells can activate a substance called interferon. Interferon is a natural substance produced by the body and has two important functions.
First, it signals neighboring cells and triggers their defense mechanisms. Second, interferon activates immune cells to perform their intended functions.
Interferon helps protect us from the daily exposure to pathogens and allergens. And as complex as the immune system may be, one thing is certain. The role of interferon is essential
Ho does it works?

*Increases the production of your body’s natura interferon
*Optimizes your natural immune response process at the cellular level
* Prepares your immune system to better handle invaders
*Rapidly activates immune system defenses

*Optimized immune response against environmental irritants

JOM ATTACK VIRUS YANG ATTACK KITA DENGAN NUTRIFERON! ~



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau
PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

17 September 2012

Keguguran rambut

Rambut gugur merupakan fenomena yang biasa terjadi kepada wanita dan juga lelaki. Masalah ini sering dikatikan dengan cara pemakanan dan cara penjagaan rambut.

Jom kita baca artikel dari Pa-Ma

9 Perkara Perlu Mama Tahu :
1. Keguguran rambut selepas bersalin berlaku kepada hampir semua wanita. Ibu baharu bersalin boleh hilang antara 50-100 urat rambut setiap hari.
2. Anda harus faham, hormon (dalam darah) yang berubah setelah bayi dilahirkan menyebabkan keguguran rambut.
3 .Walaupun rambut banyak gugur di awal kelahiran, anda tidak perlu panik kerana anda tidak akan menjadi botak. Sebaliknya ia akan kembali normal sebaik bayi menyambut ulang tahun pertama.
4. Biasanya, lebih kurang 85 ke 95 peratus rambut lima hingga 15 peratus berada dalam peringkat berehat.
5. Selepas peringkat berehat, rambut akan gugur. Biasanya ketika anda menyikat atau bersyampu rambut. Ia akan diganti dengan rambut baharu. Purata keguguran rambut bagi wanita adalah lebih kurang 100 helai sehari.
6. Ketika hamil, peningkatan tahap estrogen melambatkan peringkat pertumbuhan. Hanya sedikit sahaja rambut berada dalam keadaan berehat dan sedikit sahaja yang gugur setiap hari.
7. Selepas bersalin, tahap estrogen menurun dan semakin banyak folikel rambut masuk peringkat berehat. Ini bermakna lebih banyak rambut akan gugur ketika mandi atau bersikat.
8. Keguguran luar biasa akan berkurangan dan rambut akan kembali seperti sebelum pra mengandung. Ini mengambil masa di antara 6 ke 12 bulan selepas bersalin.
9. Biasanya wanita yang berambut panjang lebih perasan masalah ini berlaku kepada mereka.

Apa mama perlu lakukan?


Mama tidak boleh menghentikan makanan yang berkhasiat dan kaya dengan
protein dan zat besi selain daripada vitamin pra natal anda.

Elakkan membuat rawatan rambut menggunakan bahan kimia seperti mengeriting, mewarna, melurus sehingga rambut kembali normal.


Penggunaan wig harus dihindarkan kerana ia membuatkan kulit kepala tidak dapat bernafas dengan baik serta merosakkan folikel rambut.


Berjumpa doktor sekiranya keguguran rambut sangat serius terutama jika terdapat gejala lain kerana ia mungkin petanda penyakit postpartum thyroiditis.


Makanan Mencegah Keguguran Rambut


Telur Dan Daging Ayam
Sebahagian besar rambut berasal daripada protein. Jadi, memakan ayam, telur, keju rendah lemak, almond dan yogurt semulajadi boleh menggalakkan pertumbuhan dan mencegah kerosakan atau keguguran rambut.

Gandum
Makan gandum secara teratur bukan sahaja boleh meningkatkan tenaga tetapi boleh mempertahankan warna dan mencegah rambut gugur. Buah kering dan kekacang Buah kering dan kekacang mengandungi zat besi, sulfur dan biotin. Mineral tersebut menjadi sumber vitamin E yang boleh meningkatkan peredaran darah pada kulit kepala dan inositol yang boleh mempertahankan kesihatan akar rambut sehingga mencegah keguguran.

Tauge
Sayuran ini mengandungi gizi yang penting untuk memelihara kesihatan rambut yang dikenali sebagai silika. Silika digunakan oleh tubuh untuk menyerap vitamin dan mineral serta membentuk sel-sel baharu yang membuatkan rambut kuat dan sihat.

Sayuran Hijau
Bayam dan brokoli memiliki kandungan vitamin A dan C. Vitamin ini diperlukan untuk menghasilkan sebum yang berfungsi sebagai pelembut semulajadi untuk melembap dan menguatkan akar rambut.

Buah-buahan Segar

Tembikai, pisang, epal, oren dan buah-buahan lain dapat memberikan tubuh kuantiti khasiat penting yang baik bagi mengurangkan keguguran rambut.

Makanan Laut
Kandungan zink
pada makanan laut seperti kerang, udang dan tiram membantu mencegah rambut gugur dan menguatkan akar rambut. Ia turut membantu sel-sel tubuh menjaga hormon dalam penyerapan vitamin lebih baik untuk pertumbuhan rambut.

Salmon
Merupakan sumber protein, asid lemak penting omega-3, vitamin B12 dan zat besi yang diperlukan untuk memelihara kesihatan kepala, mengurangkan kekeringan pada rambut serta kulit kepala.

Kunyit dan jintan merupakan makanan rambut yang baik bagi merangsang pertumbuhan rambut lebih sihat.

Air Masak
Minum sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari kerana dapat membantu memberikan nutrisi yang diperlukan sehingga rambut tumbuh kuat dan sihat.


Artikel di atas boleh diringkaskan bahawa dengan cara pemakanan yang mempunyai nutrisi tertentu mampu mengawal keguguran rambut.
Selain itu, ada beberapa faktor lain yang mendorong rambut mudah gugur :

a) Menggunakan syampu yang tinggi kandungan kimia
b) Menggunakan pengering rambut ( suhu tinggi boleh menyebabkan kerosakan kulit kepala)
c) Membasuh rambut dengan menggunakan air panas.
d) Pemakaian tudung dengan rambut yang tidak kering.


Saya mengesyorkan set di bawah untuk rambut yang gugur dengan teruk..

rambut gugur

 Untuk hasil yang lebih baik, boleh digunakan bersama syampu set PROSANTE...;)



rambut gugur
Syampu bebas dari bahan kimia dan selamat untuk rambut


Berminat?

Jom order dengan saya

Rehana
0122319979

Continue Reading

SET PENYUSUAN~

Di entri sebelum ini saya ada kongsikan tentang set penyusuan Shaklee. Tapi itu hanya secara umum. Jom kita tengok lagi apa lagi set penyusuan yang ada. :)

Untuk ibu-ibu yang menyusu dan kerap menghadapi masalah tentang supply susu, saya suka mengesyorkan tentang set ini :

SET 3M ~ Vita C + B-compleks + Alfalfa+ Vitalea + Ostematrix + Energising Soy Protein (ESP)

Set 3 M adalah untuk  ibu-ibu menyusu yang kurang susu, hanya mampu dapat 1 oz atau kurang setiap sesi, dan sesuai untuk ibu yang hendak relactation ( mengembalikan kembali susu)

SET B~Vita C + B-compleks + Alfalfa+ Vitalea

Set ini sesuai untuk ibu-ibu yang tiada masalah penyusuan, tetapi ingin menjadi lebih bertenaga dan mahu memberikan nutisi yang terbaik kepada anak mereka.

SET E~ Vita C + B-compleks + Alfalfa+ Vitalea + Ostematrix

Set ini pula sesuai untuk ibu yang kekurangan kalsium dan sering keletihan.


 Tetapi perlu diingatkan ye, konsep penyusuan yang asas adalah SUPPLY vs DEMAND. Jika anda mengambil mahu mengambil supplement2 di atas tanpa ada usaha dari anda, lupakan sahaja niat anda..:) Pengambilan supplement perlu berasaskan pada kekerapan pam dan DF, banyak minum air dan hindari stress!Saya bukan hanya menjual supplement tanpa ada hala tuju ya..perlu ada tujuan dan usaha yang seiring!

Boleh contact saya untuk sebarang konsultasi! 

Hubungi saya :

Rehana

0122319979 / PM saya di facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

13 September 2012

Pemakanan kanak-kanak

Salam semua...saya nak cerita pasal makanan zaman sekarang. Kalau tgk budak-budak zaman sekarang makin asyik dengan fast food..minggu2 mesti kadang2 ada yang mkn mcd, kfc or pizza. Kita zaman dulu lepas sekolah menengah baru start makan benda-benda gitu.

WE ARE WHAT WE EAT

Saya suka pepatah inggeris di atas nih. Memang betul, apa yang kita makan menjadi darah daging kita. Sebab tu dalam islam pun ada di sebut untuk memilih makanan yang halal lagi bersih dan selamat. Tak dinafikan saya ni penggemar fast food, tapi alhamdulillah saya bermula semasa di zaman universiti. Saya masih ingat lagi pertama kali saya makan MCD adalah selepas habis exam SPM. Saya bersyukur sebab emak ayah saya tidak menyogokkan saya dengan fast food. KAMI YANG BELAJAR SENDIRI..

Sebab tu penekanan tentang pemakanan semasa kecil sangat penting. Sebab itu juga garam dan gula dilarang sama sekali semasa memberi makanan pejal kepada bayi berumur 2 tahun ke bawah. Cerelac yang penuh dengan gula juga tidak digalakkan. Bukan saya anti instant food, tapi saya mahu cuba yang terbaik untuk anak saya.

Jadi bila saya cari-cari, saya terjumpa MEAL SHAKE dari SHAKLEE. Saya gali ilmu tentang produk itu. Saya tengok beribu testimonial yang sukakan meal shake kerana mampu membawa perubahan kepada pemakanan anak-anak. :)


Jom kita tengok apa Shaklee kata tentang meal shake ini :

Shaklee Meal Shakes is a source of protein with added vitamins and minerals. It provides balanced proportions of each of the nine amino acids that are essential for your body, and therefore must be present in the diet for proper growth and maintenance.  In fact, Shaklee Meal Shakes contains all the amino acids naturally present in protein including the essential and non-essential amino acids.

Ramai ibu-ibu yang sudah mencuba meal shake ini dan mereka mampu untuk tersenyum panjang melihat hasilnya.

Apa peranan meal shake ?

~ Meal shake adalah seperti makanan atau minuman tambahan selain susu tanpa mengandungi sebarang pewarna, perasa atau perisa tambahan. Ada sesetengah kanak-kanak yang allergik dengan coloring atau additives yang ada dalam sesetengah makanan atau minuman segera. Jadi, saya kira meal shake adalah pengganti yang terbaik

~Meal shake boleh menambah selera anak-anak.

~Meal shake boleh melegakan sembelit. Kalau dulu, ada minuman tenaga coklat yang boleh buat saya sembelit. So, saya akan make sure anak saya tidak akan melalui benda yang sama..:)

~Meal shake boleh melegakan asthma atau allergi pada sesetengah kanak-kanak. Ada ramai yang berjaya menangkis asma pada anak mereka dengan meal shake ini. Sebab utama asthma juga boleh berpunca daripada makanan, jadi meal shake bertindak sebagai supplement tambahan untuk kanak-kanak yang tidak gemarkan tablet/pil

~Meal shake juga boleh di ambil oleh semua peringkat umur. Boleh dijadikan sebagai light breakfast dan healthy breakfast.

Nanti saya akan share lagi tentang meal shake dan cara minum. Semua adalah hanya usaha kita, selebihnya hanya Allah menentukan

p/s : sesuai untuk umur anak setahun dan ke atas sahaja.

Berminat?

Jom order

Rehana
0122319979
www.facebook.com/Rehanswardrobe




Continue Reading

12 September 2012

Supplement immunisasi

Sekarang ni makin banyak orang sakit kiri kanan. Memang lumrah lepas raya je selalu musim sakit lepas bedal air gas dan makan macam-macam...saya pun tak terlepas..Mula-mula biras saya kena. Batuk-batuk yang teruk juga lah..Lepas tu anak dia kena pulak..Baru 10 bulan, smp tekak merah-merah..Kali ni virus sangat lama dok dalam badan.

Tak lama tu, saya pulak da start sakit tekak and batuk.Memang da agak akan merebak. Risau anak saya je. Alhamdulillah dia mampu bertahan sampai beberapa hari..Lepas tu start jugak selesema. Anak saya kalau selesema, orang tak perasan sangat. Tapi haritu sampai berair2 mata.Kesian dia.

Saya memang makan Vita C setiap hari. Hari tu saya ambil 2 biji vitamin C dipatahkan dan telan ( Kenapa perlu dipatahkan? Untuk peresapan vitamin yang lebih baik ke dalam badan terutamanya semasa sakit dan untuk memastikan 500mg di release ke dalam badan. Sebab itu namanya Sustain release.

Kemudian saya baru teringat tentang Nutriferon dalam stok saya. Nutriferon adalah penggalak sistem imun yang diperbuat daripada ekstrak tumbuh-tumbuhan. Nutriferon juga telah melalui 4 kajian klinikal selepas 40 tahun penyelidikan!


Ok, back to story. Lepas tengok anak macam tak larat je, saya pun minum nutriferon ni. Sebab menyusu kan, apa yang saya makan akan go thru to him..:) Perlu di ingat nutriferon tak boleh di beri terus kepada bayi kurang dari 2 tahun.Alhamdulillah anak dah bertambah aktif the next day walaupun masih ada sisa2 selesema. Saya minum 1 peket jer, Kalau nak mujarab kena amik dalam 3 peket (masa sakit).

Kenapa perlu makan pain killer atau ubat2an jika ada alternatif yang lebih baik?

Ubat-ubat hanya akan merosakkan sistem perkumuhan, berbeza pula dengan vitamin yang meresap ke dalam badan atau di kumuhkan.

So the choice is yours..:)























Continue Reading

Psikologi dan susu ibu

Entri ini khas untuk ibu-ibu yang menyusukan anak ( susu ibu + susu FM). Masih ramai di luar sana yang mencampurkan susu formula dan susu ibu dengan alasan susu ibu tidak mencukupi. For those yang dah cuba sedaya upaya untuk menyusukan anak tetapi tidak kesampaian walaupun pelbagai usaha di lakukan, maka mereka tidak ada cara lain melainkan mencari ibu susuan ataupun memberikan susu formula.

Tetapi ada segelintir yang masih berkobar-kobar ingin memberikan susu ibu 100% kepada anak mereka, tetapi kekangan tiba dari diri sendiri. MIND SET! Otak sering fikir susu tidak cukup, anak asyik bergayut, anak asyik nangis dan sebagainya. Shortcut selalunya tidak selamat mommies semua..:) Carilah jalan penyelesaian yang boleh memuaskan hati kalian semua..

Ok, back to topic.

Situasi : Ibu sudah mencampurkan susu formula kerana bimbang susu tidak cukup. Namun, susu ibu juga diteruskan.


Penyelesaian :

Sememangnya ibu yang sudah mencampurkan susu ibu dengan FM, susu mereka akan jadi kurang kerana kurang DEMAND dari si anak. Jadi, untuk create balik DEMAND tu, kita kena kerap pam atau Direct feed.

Saya suka mencadangkan ibu menyusu ( walaupun suri rumah ) mempunyai BREAST PUMP. Yang tu la gajet yang mula-mula saya beli masa pregnant.. :) Kita kena tahu, hisapan bayi lebih power dari pam biasa. Namun, pam kita guna untuk kosongkan payudara. Sebab, semakin kerap payudara dikosongkan, semakin banyak susu dihasilkan. Yang ni yang kita namakan create DEMAND..Otak akan terima signal bahawa susu perlu di produce dengan lebih lagi. Tapi, ingat kadang2 susu bukan akan naik begitu sahaja. Akan ambil masa.

Minum lah air sekurang-kurangnya 2-3 liter.

Kena sentiasa yakin bahawa susu akan cukup. Ignore kata-kata orang lain yang ingin menyogokkan susu formula. Ramai yang berjaya daripada susu kering sehingga susu ada balik! Mustahil anda yang memang ada susu ibu tidak mampu menyusukan anak anda 100%

Untuk membantu ibu-ibu yang menyusu, Shaklee mempunyai beberapa set menyusu. Ingat, yang ini hanya untuk membantu sahaja..selebihnya usaha anda!!


Untuk sebarang pertanyaan boleh PM saya terus atau SMS

Rehana 012-2319979

I support breastfeed so who ever wanted to know about it, you can directly contact me. FREE je!:)
Continue Reading

11 September 2012

Penangan ESP+Vita C

Nih testimoni dari saya dan orang ramai. :)

Sejak guna ESP da almost 2 weeks++, kulit jadi lebih anjal, gebu dan lembap..Sebelum guna ESP pun, kulit dah jadi bebas jeragat dan kesan jerawat yang timbul sebab consume vita-c

Saya minum ESP 3 sudu setiap hari.. Lepas tu saya rasa kulit makin lembap! Sangat gebu..so saya kurangkan sikit untuk seimbangkan keadaan kulit..:)

Dulu kat siku selalu kering, sekarang dah tak ada lagi dah!!:)

Bukan saya seorang kata..kawan-kawan, sedara mara yang tengok pun asyik cakap benda yang sama. Kulit pun bertambah cerah kerana vita- c mengurangkan pigmentasi...

Nak tengok bukti???

.

.


.

Hasil dari penggunaan ESP+ Vita C


ESP juga memberi tenaga yang berpanjangan pada saya. Pernah sekali tu, anak saya tak tidur dari  2 pagi - 6 pagi, tapi still boleh pergi kerja dengan jayanya! Malam nya pun tidur dekat pukul 1 pagi jugak..Kalau sebelum ni pukul 10 semua da flat...;)

Nak diet pun boleh! Selalu saya memang jenis yang ambil heavy breakfast, tapi kalau minum ESP alone pun boleh tahan sampai kul 12! Best kan?

Banyak lagi keistimewaan yang boleh dirasakan oleh setiap pengguna. Sudah terbukti keberkesanannya melalui ribuan testimoni!





Nak order?

Jom contact saya..

Rehana 0122319979
Continue Reading

SET BERPANTANG !!

Siapa yang mahu cantik dan sihat selepas bersalin? Mesti semua pun nak kan?

Berpantang adalah satu fasa yang perlu di lalu dengan pelbagai emosi.Kajian menunjukkan wanita yang bersalin selepas 3-4 hari akan mengalami kemurungan,keletihan dan stress akibat perubahan persekitaran dengan kehadiran ahli baru dalam keluarga. Kalau anak sulung, lagilah tak ada pengalaman. Kemurungan boleh berpanjangan selewat 1- 2 minggu bergantung terhadap individu tersebut.

Banyak yang perlu di fikirkan oleh wanita yang baru bersalin ;luka yang belum sembuh, menyusukan anak, risau susu cukup atau tidak, risau penampilan diri, pemakanan yang macam-macam dan lain-lain lagi.

Set berpantang Shaklee menawarkan pakej yang menarik untuk mengatasi masalah -masalah tersebut.

Vita C- Mengembalikan kulit bebas atau kurang jeragat dan membina sistem imun badan. Penyembuhan sel kulit juga oleh vitamin ini

Vita B-complex - Anti stres. Untuk mengelakkan kemurungan semasa pantang

Vitalea - Multi vitamin yang diperlukan untuk badan kita selepas kehilangan darah ( elemen Iron dalam Vitalea untuk menambah zat besi)

Zinc - Untuk mempercepatkan proses penyembuhan luka. 

Alfalfa - Untuk mengecutkan rahim dan sebagai perapat. Juga sebagai milk booster.



Set berpantang shaklee akan didatangkan dengan  Basic H.Kenapa saya sertakan basic H dalam set berpantang? Sebab Basic H boleh digunakan untuk macam2 kegunaan. Mencuci bekas jahitan semasa kelahiran pun boleh! Menarik bukan? Jom order...

Hubungi:
Rehana
0122319979
rehanswardrobe@gmail.com
www.facebook.com/Rehanswardrobe

FREE DELIVERY UNTUK AREA GOMBAK DAN SUNGAI BULOH!
Continue Reading

10 September 2012

Kehamilan

Sememangnya kehamilan merupakan saat indah dalam setiap hidup wanita. Ask me! I will say YES dan masih rindukan saat itu. Saya rindu saat saya membawa anak dalam perut. Comel je! Rindu nak pergi checkup dengan suami kat klinik. Ambil ubat-ubatan..For first time in my life, saya tak pernah fail makan ubat dan minum susu. Sebab apa? Sebab saya nak anak saya sihat dan kuat.

Nutrisi sangat penting bagi pembentukan janin. Bukan sekadar anak besar tapi tanpa nutrisi. Itu sudah salah konsep. Alhamdulillah, anak saya kecil tapi kuat. Cuba tanya suami atau FIL saya. Mereka selalu kata kaki anak saya kuat.

Saya punya conclusion :

1. Susu saya minum time pregnant ( time tu tak tahu produk shaklee) so minum susu ibu mengandung biasa. Tak pernah miss even 1 day! Kalau miss pun saya akan minum apa-apa susu lah, janji ada kalsium. Kalsium tu sangat penting ok! Baru tulang dan gigi anak kuat. Kalsium juga boleh membantu ibu mengandung iti sendiri time bersalin. Kena kerja kuat kan? So badan pun kena kuat. Senang kan konsep tu?

2. Susu ibu~ anak saya minum susu ibu. Alhamdulillah, mungkin itu juga sebabnya.

Alhamdulillah, saya melalui tempoh kehamilan yang sangat menarik. :) Tetapi sesetengah kawan-kawan kita macam-macam yang mereka hadapi. HB rendah, GBS, anak songsang, Keguguran, c-zer etc..

Saya nak share tentang set kehamilan dari shaklee

ostematrix
 OSTEOMATRIX ~ untuk sumber kalsium+magnesium
esp shaklee
 Energising Soy Protein~ Sumber protein yang mengandungi 9 asid amino

set vitamin asas
Ni saya panggil vitamin asas..:) 
Untuk pembentukan jantung yang sihat untuk bayi


Sini ada testimoni dari cutomer Kak suzi (Eizmierah),
testimoni set kehamilan

Berminat?
Boleh contact saya di 012-2319979 atau facebook.com/Rehanswardrobe







Continue Reading

Susu ibu kurang?

Lately sejak habis raya, susu saya da makin kurang. Time puasa pun da kurang, tapi salah sendiri sebab time cuti raya seminggu tu tak pam langsung. Hanya direct feed sahaja! Mana tak kurang. Again i want to remind everyone, makanlah supplemen apa sahaja tapi kalo jadual pam lari memang tak ade siapa boleh tolong.

So, saya minum ESP. Susu naik sikit, tapi jadual pam saya masih tak konsisten. Susu merajuk balik. Kena buat power pumping balik nih!

Power pumping saya pernah buat sekali dua je, sebab sebelum ni alhamdulillah saya tak perlukannya. Dapat 4 oz per session mmg da syukur sgt sebab itu yang syamil minum. Sebab saya jenis ikut pada demand of my baby. Tapi sekarang dia da stat makan sikit2, so consume susu makin sikit.

MIL selalu tanya kenapa syamil minum 4 oz dari lahir sampai umur die nak masuk 8 bulan. Well, i have to highlight here that susu ibu tak sama dengan susu formula..Kalau susu formula, memang lojik kuantiti mesti up seiring dengan tumbesaran budak itu. Tapi, for susu ibu, its different! Based on demand no by age!..percaya atau tidak ada budak yang minum 3 oz smp setahun dengan susu ibu. Itulah keunikan susu ibu..:)

So, kepada ibu-ibu yang menyusu di luar sana, jangan panik atau cemas jika ada yang bertanya tentang amount susu yang anak kita minum. Yakinkan mereka bahawa susu sentiasa cukup. Jangan ambil shortcut untuk bagi formula milk k? Dah lebih separuh jalan bagi susu ibu ,,,sayang kalo tiba2 beralih arah keran kurang ilmu tentang ini. So mothers outside, REMEMBER!

Kalau rasa anak minum makin banyak, usaha! Buat power pumping, tandem, dan pam sekerap yang mana boleh untuk meningkatkan kuantiti susu. Yakin boleh k!

set mind set yang positif untuk anak..:)


Continue Reading

09 September 2012

08 September 2012

Set Penyusuan

Sebelum cerita panjang pasal produk shaklee ni, saya lagi suka share apa yang saya rasa melalui produk ini. Di entri sebelum ini saya ada janji nak kongsi cerita tentang set penyusuan yang saya ambil. Saya memang cepat penat, stress, kelam kabut dan tak terurus waktu mula-mula lahirkan syamil dulu. Rasa macam tak menang tangan terutamanya bila start kerja. Fuh..even tak masak (MIL masakkan), tak yah sidai kain (semua MIL da buat ) tp sy tetap rasa penat sebab tak cukup tidur. yelah, syamil suka tahajjud malam2..:D

So saya fikir saya kene ambil supplemen. Dari dulu lagi emak dah pesan kata badan saya lemah dan selalu kene selesema dan demam. Tapi waktu tu saya tak konsisten ambil apa2 vitamin. minggu pertama je makan, lepas tu terlupa, and last2 masuk tong sampah. Tapi bila dah ada anak, kita akan fikir untuk anak kan? Yelah, belum duduk rumah sendiri handle semua benda dah penat..bayangkan kalo dah pindah nanti...So saya mula mencari supplemen yang bagus. Survey punya survey saya pun buat keputusan untuk ambil Set B dari Shaklee


set penyusuan
Ok jom gali ilmu pasal set B ni...

Set ini untuk wanita yang tiada masalah penyusuan. Sebagai supplemen asas dan secara tidak langsung boleh tambah susu...dengan syarat...KERAPAKAN CREATE DEMAND@ KERAP PAM @ KERAP DF.

B-Complex

Vitamin ni dikenali sebagai vitamin anti stress. Boleh memekatkan susu, meredakan sakit kepala, mengurangkan keletihan mata, Yang paling penting kurangkan stress. Bila stress, susu pun susah nak keluar. So yang ni boleh bantu dalam mengatasi stress. 

Vita- C

Untuk tujuan kecantikan kulit dan menyeimbangkan sistem imun. Boleh kurang dapat selesema dan sakit. bukan langsung tak ada ya! Kulit muka pun jadi lebih anjal dan jeragat pun akan kurang

Vita Lea

Mengandungi pelbagai mineral dan dikenali sebagai multivitamin. Pemberi tenaga juga.

Alfalfa

Yang ni jarang yang pernah dengar kan? Vitamin ni salah satu cara nak boost up susu. Tapi kena minum air banyak ( 2-3 liter). Alfalfa boleh mengecutkan rahim, bertindak sebagai kacip fatimah dan mengurangkan keputihan.


Outcome dari saya :

Memang berbaloi untuk invest. Anda pasti tersenyum dengan hasilnya. Saya rasa kurang penat, kurang stress dan mampu membuat kerja secara multi task! Ramai tegur kulit muka saya cantik dan bersih. Mula-mula tak tahu sebabnya adalah kerana supplement ini. FREE FROM JERAGAT! Besh!

Nak beli?

Jom order dengan saya

Rehana
0122319979
rehanswardrobe@gmail.com
www.facebook.com/Rehanswardrobe

FREE DELIVERY UNTUK AREA GOMBAK DAN SUNGAI BULOH!











Continue Reading

07 September 2012

Nursing Kaftan

Koleksi menarik nursing kaftan untuk di jual. Kainnya sejuk dan tidak kecut selepas dibasuh. Boleh digunakan untuk tujuan menyusu. Siapa yang tidak menyusu pun boleh pakai ye..Sebab zip ada di kanan dan kiri dan memang tersorok. :) Enjoy viewing






















Semua hanya untuk RM 48.00 sahaja sepasang!
Boleh contact saya untuk pembelian ye..:)
Continue Reading