19 December 2012

Berapa oz susu ibu diperlukan?

Alhamdulillah, murah lagi rezeki Syamil untuk menikmati susu ibu. Syamil dah berusia 10 bulan++ and syamil dah mula makan dengan baik. Awal-awal dulu memang susah nak bagi dia makan. REASON : HE WAS NOT READY TO EAT. Nasiblah saya tak risau sgt bila dia tak nak makan.

Ok. back to topic. Ramai ibu-ibu musykil tentang amount susu yang perlu dibekalkan untuk anak-anak mereka especially bila anak kurang dari setahun. Please ye, jangan compare anak orang lain dengan anak kita. Maybe anak orang lain minum banyak, anak kita minum sikit but if its enough for them then its ok.

Sama je konsep dengan orang besar. Kadang-kadang portion kita makan tak sama kan? Ada yang makan 2 pinggan nasi, ada yang makan 1 pinggan dan ada juga yang makan setengah pinggan. Well, yang ni bukan untuk yang berdiet. PEMAKANAN NORMAL. So bila exceed, kadang-kadang kita rasa tak boleh go thru. macam tulah juga baby. Tak perlu paksa dia if dia tak mahu minum.

FAKTA SALAH : Susu ibu perlu meningkat OZ dari masa ke semasa

FAKTA : Susu ibu biasanya akan berkurang dari masa ke semasa unless ada demand yang tinggi. Keperluannya juga tidak meningkat sangat macam susu formula. Itulah keunikan susu ibu.

Anak saya hampir setahun, sampai sekarang dia hanya minum 3-4oz per feeding dan saya bekalkan 12 0z sehari. ( Pukul 8-6 petang). Saya kadang-kadang pernah juga letak lebih stok, tapi jarang sangat habis.

Boleh baca lebih lanjut tentang requirement susu untuk toddler di sini



Chilled EBM untuk 2 sesi
Ni hasil untuk 2 kali sesi. Pukul 8 dan pukul 11pagi. Saya akan make sure dapat pam 3-4 kali sehari untuk kekalkan supply.

So untuk mommies semua, jangan risau tentang susu tak cukup or whatsoever.

Kalo anak anda mula minum banyak, tandanya mungkin :

~Bila menyusu rasa tidak puas dan asyik menangis. Cuba sua botol yang ada EBM, jika anak minum, bermakna dia memerlukan kuantiti yang lebih. Tapi, cuba juga perah selepas dia DF dan rasa tidak puas. Kalau memang susu tak keluar, mungkin anda harus tingkatkan demand dengan cara power pumping atau tandem nursing. Jika susu keluar lagi atleast 0.50z -1 oz bermakna anak anda mungkin tak ada mood untuk DF or mahu botol. Kena troubleshoot!



TROUBLE SHOOT IS ON OF THE WAY TO MAKE BREASTFEEDING JOURNEY SUCCESFULL!

All the best!

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

Chewable Vitamin C bakal laris!


Tunggu punya tunggu vitamin C sustain release, rupa-rupanya April 2013 baru tahu tentang kewujudannya. Betapa high demand vitamin C ni kan? Memang best lah, saya pun tak sempat simpan stok untuk saya sendiri. Tapi....ada good news ...:)

Vitamin C-chewable 100 mg boleh jadi pengganti..FUNGSI? tetap sama.....best..tak perlu risau,tak perlu gusar. Kita kunyah vitamin C chewable...Lagi bagus dari gula-gula kan? Jom order! 























Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

15 December 2012

Mahu hamil?

Mengandung dan melahirkan memang sudah menjadi impian setiap yang sudah bergelar isteri. Namun, Allah wujudkan pelbagai dugaan untuk mendapat nikmat ini. Bukan semua yang senang hamil dan melahirkan. Ada yang terlalu senang, ada yang betul-betul cuba baru dapat dan ada yang bertahun-tahun mencuba masih belum mendapat peluang itu.

Semua itu adalah rahsia Allah. Hanya Allah sahaja tahu mengapa ada yang di uji sebegitu. Namun sebagai manusia dan hamba, kita seharusnya berusaha sebelum bertawakkal. Tak boleh lah bila tak dapat hamil terus putus asa dan berserah. No! Tak jadi lah. Kena kental. Berusaha segala macam yang dihalalkan oleh Allah. Banyakkk cara.

Antara caranya apabila sudah setahun lebih tidak dikurniakan cahaya mata :

1. Berbincang dengan suami isteri. Jangan memendam atau berahsia. Bersedia menerima kelemahan dan kekurangan jika dari kita. Dan sentiasa menyokong jika pihak lagi satu yang menyumbang ke arah kekurangan itu.

2. Berjumpa dengan pakar sakit puan atau tuan. Cerita dengan mereka dan mereka mungkin akan menjalani beberapa ujian kesuburan

3. Kaedah teknologi : Jika budget anda lebih, boleh terus cuba kaedah yang canggih seperti invitro dsb.

4. Pengambilan supplement yang membantu sistem reproduksi.

Antara supplemen yang penting untuk kesuburan adalah VITAMIN E, ZINK, dan GLA ( jika haid tidak teratur). Supplemen tambahan yang diperlukan adalah B-compleks dan Alfalfa.

VITAMIN E

Menyuburkan sistem reproduksi lelaki.Formulasi vitamin E shaklee mengandungi selenium dan 50 % selenium dalam lelaki terdapat dalam testikel. Kebanyakan selenium hilang melalui air mani.

ZINK

Mampu meningkatkan jumlah sperma yang sihat dan memberi tenaga kepada sperma untuk bergerak ke arah ovum. Mengurangkan masalah prostat dan melawan bakteria dalam vagina

GLA

Mengawal haid yang tidak teratur. Membantu wanita menghasilkan cecair serviks yang subur untuk bantu sperma hidup lebih lama.

B-COMPLEKS

Anti stress dan memberi tenaga

ALFALFA

Mengurangkan sakit ketika bersama dan mencegah keputihan sekaligus membersihkan vagina.

















Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

11 December 2012

Zink~khazanah lelaki,rambut gugur, penyembuhan luka


Zink adalah antara item yang menjadi kegemaran ramai kerana fungsinya dan harga memang jauh lebih murah dari yang lain..:)

Zink selalunya terkenal dengan khazanah lelaki. Kenapa? kerana pengambilan zink dalam masa yang panjang mampu memperbaiki kemampuan lelaki, impoten dan meninggikan kiraan sperma. Ia juga sesuai untuk keupayaan seks yang bertenaga


Ia juga boleh membantu masalah prostat, dan membaiki keadaan kerap kencing

Selain itu, zink sangat sesuai di ambil untuk mempercepatkan penyembuhan luka, pembedahan, bersalin mahupun luka dalam atau luar. Ia adalah item magik di dalam set berpantang kami.

Zink juga membantu ovulasi sekaligus membantu kesuburan seseorang wanita. Anda yang mempunyai masalah kencing manis ,rambut gugur dan buasir  juga boleh mengambil zink

Jom kita tengok apa kesan kekurangan zink:







Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

07 December 2012

Collagen powder~Harga jauh lebih murah berbanding dengan ekstrak di dalamnya! Jom check!





Ramai yang tertanya-tanya tentang shaklee collagen powder..maklumlah tengah promo. Masing-masing cuba ambil peluang yang ada..:) Hari ini saya nak share tentang apa ada dalam collagen powder sehingga sangat POWERFULL...jom tengok...

Sisik Ikan merah 

Ekstrak sisik ikan merah ini mempunyai kadar molekular yang rendah dan penyerapan yang lebih hebat dari yang lain.

 Camelia Japonica Seed Extract

Biji ini selalu digunakan dalam bahan solek atau foundation. Sesuai untuk melembapkan kulit, anti oksida dan mengurangkan radikal bebas. Shaklee collagen powder tidak mempunyai unsur sintetik dan selamat digunakan

Pfaffia

Ekstrak ini mengandungi asid hialuronik yang menghidratkan tisu badan sekaligus melembapkan kulit.

Ekstrak kerangan

Mengandungi glukosamina yang melancarkan pergerakan sendi.

Lactobacillus acidophilus

Bakteria baik untuk peningkatan penyerapan

Vitamin C & B 

Memberi tenaga kepada sel dan mencegah pigmentasi 

Banyak kan benefits?Yang penting semuanya natural...jom bercollagen sempena PROMO hebat ini! 




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

04 December 2012

Promo Disember~ Collagen Powder~



Teruja? Collagen powder yang terkenal dengan penyerapan unggul boleh di dapati dengan harga yang super duper murah! Harga jatuh menjunam...Poster di atas adalah dari shaklee. Buy 6 free 1, tapi nak beli sekotak pun boleh ya, saya boleh uruskan untuk my lovely customer. Yang penting anda mahu. Harga mampu milik ya..

Shaklee collagen powder ni boleh menunjukkan kesan seawal 8 minggu...ha..2 bulan jer..so budget-budget lar...

2 bulan = 60 days

Satu kotak collagen ada 15 sachets ; Sebulan pakai 2 kotak. Dua bulan? 4 kotak sahaja...bila lagi nak beli kalau bukan promo kan?

Boleh lihat lebih lanjut tentang collagen di sini.

Jom bercollagen!;)



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

02 December 2012

POWER PUMPING works!

Nak tahu result power pumping saya? 2 minggu lepas saya konsisten buat power pumping dengan pam baru yang saya beli...mula-mula tak nampak perubahan...tapi 2 hari lepas saya dah boleh dapat 4oz per sesi..( sebelum ni 3 oz) . Best kan? Kalau minum ESP lagi masyuk hasilnya...Selamat ber power pumping dan jangan putus asa kalau tak nampak kesan in one or two weeks...Minggu ke tiga mungkin anda berjaya!;)




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

23 November 2012

IRON~ PENTINGKAH?

Ramai yang suka ambil lewa bila kita cerita tentang supplement atau vitamin. Its up to them :) Jika mereka mengambil diet yang betul-betul seimbang dan mereka pasti tentang mereka mengambil nutrien yang secukupnya, 100% pasti ya, bukan ragu-ragu. then, you can forget about supplements.

Tetapi untuk individu yang tidak mengambil diet yang seimbang, selalu ambil tidak kisah tentang cara pemakanan, selalu makan di luar yang tidak tahu bagaimana cara mereka masak, kurang makan buah-buahan dan sayuran dalam amoun yang diperlukan, mahu kesihatan baik semasa umur lanjut, anda boleh mulakan pengambilan supplemen yang sesuai untuk anda. Pastikan supplemen yang natural, NO SINTETIK, dan 100% semulajadi.

Ok, back to topic. Saya nak cerita tentang Iron hari ini. Kenapa perlu iron dalam badan kita? Walaupun kuantiti sikit, tapi kita masih perlu Iron. Kenapa? Jom check!

Iron sangat penting kerana ia merupakan element di dalam hemoglobin yang menghantar oksigen ke seluruh badan. Pernah rasa lesu tanpa sebab? Mudah mengantuk atau sering lemah walaupun tidak aktif buat kerja? Ini adalah simptom-simptom kekurangan Iron di dalam badan. Bila oksigen kurang dan tidak sampai ke otak, lesu dan masalah tekanan darah rendah boleh berlaku.

Keperluan iron untuk wanita adalah lebih sedikit kerana wanita sering mengalami kehilangan darah melalui haid atau melahirkan anak. Selepas menopous kuantiti yang diperlukan menjadi sama rata untuk lelaki dan wanita.

Sebab tu saya suka suggest wanita yang hendak berpantang atau hamil mengambil Vitalea kerana formula Iron nya yang unik dan mempunyai pelbagai vitamin yang lain. Satu-satunya multivitamin yang terawal di dunia .

Lagi satu. Nak tahu rahsia Dr mahathir mohamad kekal sihat dan bertenaga selain tidak merokok, makan bersederhana dan tidur yang cukup? Ya, beliau juga mengamalkan Vita lea sebiji sehari sahaja!


ANDA BAGAIMANA? NAK KEKAL SIHAT SELALU?

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

Vitamin Pre Natal

Sememangnya kehamilan memerlukan si ibu makan 2 kali ganda daripada biasa untuk mendapat nutrien yang cukup untuk ibu dan anak dalam kandungan.

Vitamin-vitamin perlu diambil oleh wanita hamil kerana sukar untuk mencapai amoun nutrien yang dikehendaki oleh seseorang wanita hamil.

Ekstrak dari artikel Prenatal Vitamin Explained on WebMd
"Even for a woman who eats a 'perfect' diet, it is nearly impossible to get some of the nutrients in the amounts needed during pregnancy, such as iron and folic acid," Bridget Swinney, MS, RD, author of Eating Expectantly, explains in an email interview. For women who don't eat all their greens, prenatal vitamins are a kind of "insurance policy," providing them with the nutrients they may be missing from diet alone.


Sumber: WebMd

Monitor your diet wisely!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

21 November 2012

Kollagen oh Kollagen!

Kalau cakap pasal kolagen, ramai yang anggap untuk kecantikan dan awet muda semata...Salah..Kolagen ada fungsi yang lebih daripada itu. :) Jom intai sikit apa itu kolagen,,,

Kolagen adalah tisu penyambung  yang mengekalkan keanjalan kulit , rambut ,kuku,gusi dan sendi. Nak tahu? 72 % daripada kulit kita terdiri daripada kolagen.

Kesan kekurangan kolagen pada kulit :

~ Kedut-kedut mudah timbul
~ Lingkaran hitam bawah mata
~ Payudara dan punggung kendur
~ Kuku rapuh, rambut bercabang
~ Pigmentasi dan jeragat
~ Kulit kering

So, kalau tak mahu kesan-kesan di atas, perlulah pastikan kulit anda mempunyai kollagen yang cukup..kulit jadi mantap, tegang, elastik dan awet muda sentiasa..siapa yang tak nak kan?

Shaklee collagen powder di perbuat dari sisik ikan merah yang mempunyai jisim molekul rendah dan sekaligus mempunyai penyerapan yang unggul ke dalam kulit!

Yang penting, 100% halal, tulen dan bukan sintetik ya...semua semulajadi

Kesan seawal 8 minggu dapat dilihat tau..:) ramai yang dah cuba..






Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

OMEGA GUARD & KEPENTINGAN

Omega Guard adalah diekstrak dari hati minyak ikan dan mengandungi 7 asid lemak(DHA, EPA, ALA dll). Asid lemak ini penting untuk badan kerana tidak dapat dihasilkan oleh badan. Pengekstrakan omega guard shaklee adalah dengan menggunakan kaedah ultratulen yang mampu menyingkirkan bahan merbahaya seperti plumbum dan merkuri.

Antara fungsi Omega :

~ Merendahkan kolestrol dan tekanan darah tinggi
~ Mengurangkan tegang leher akibat hipertension
~ Mencegah obesiti
~ Mengurangkan risiko sakit jantung
~ Membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin , bayi serta kanak-kanak
~ Meningkatkan perkembangan memori dan daya ingatan
~ Meningkatkan kesihatan jantung
~ Menangani emosi
~ Pre natal : Membantu pertumbuhan janin
 
Tahukah anda? DHA adalah nutrisi utama untuk otak dan sistem saraf manusia. Tengok sahaja semua iklan susu bayi mahupun susu ibu mengandung, pasti ada DHA yang dikatakan bagus untuk perkembangan otak...tak percaya? Pergi check balik..:)



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

18 November 2012

Vitamin Cinta




















 Ok..2 vitamin di atas sangat memainkan peranan dalam hubungan suami isteri. Kenapa saya kata begitu?Jom check balik.

VITAMIN E :

Vitamin E memang terbukti meningkatkan tenaga dan daya seksual lelaki. Ia memantapkan lagi tenaga serta daya tahan dan ereksi bagi lelaki. Lebih metabolisma disamping ada beberapa fungsi yang saya dah pernah cerita dulu ( leh tengok label vita E). Memang best lah vitamin E shaklee ni sebab tulen & natural..NO sintetik ye...Tak perlu ragu-ragu dah. Badan sihat, semua pun happy je.. betul tak?

ALFALFA

Alfalfa pulak boleh di ambil oleh lelaki dan perempuan. Tapi yang best bila perempuan ambil ia berfungsi sebagai perapat atau orang dulu2 cakap kacip fatimah. Memang terbukti! Tanya je siapa2 yang ambil alfalfa, memang yang ini BONUS mereka dapat bila mereka cuba alfalfa untuk menambahkan susu dsb..:) Lagi?? Menghilangkan keputihan..Yang penting membersihkan bahagian vagina. Siapa tak nak kan?

JOM ORDER! Alfalfa masih promo..so jimat lah anda semua!:D



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

12 November 2012

Vitamin asli vs sintetik

Pernah jumpa benda ini?

Ini adalah silica gel yang selalu terdapat di dalam produk-produk. Ia digunakan untuk menyerap lembapan dan memelihara keaslian sesuatu produk. Sering kali kita juga boleh melihat silica gel ini didapati dalam botol-botol ubat dan vitamin. Tetapi saya tidak pernah jumpa di dalam botol vitamin Shaklee. Mengapa?

Klik gambar di atas dan anda akan faham apa yang saya perkatakan. Nak test? Cuba letak vitamin biasa dan vitamin shaklee beberapa hari di keadaan yg lembap kering. Tengok apa perubahannya.

Perubahannya : Vitamin Shaklee tidak mempunyai perubahan manakala vitamin sintetik biasa akan menjadi kehitaman.


Jom tengok coretan mama faiz aka cery tentang vitamin natural & sintetik


1.  Penghasilan

-Vitamin natural dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.


-Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin.Contohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.

2.  Keserasian dgn badan

-Vitamin natural dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.

-Vitamin sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.

3. Harga

- Vitamin natural tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.

-Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.


4.  Kesan kepada tubuh badan

-Vitamin natural mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dalam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.

-Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, maka kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena ambil magnesium dan vitamin D dari sumber lain.Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.

5. Kesan jangka panjang

-Vitamin natural tidak mendatangkan kesan sampingan kerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).

-Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.

Pendek kata, perbandingan antara vitamin natural dengan vitamin sintetik adalah umpama bunga hidup dengan bunga plastik. Bunga plastik itu memang lebih mudah, murah, dan tahan lama. Tapi keunggulan bunga hidup tidak dapat ditandingi, walau macamana ‘nampak asli’ bunga plastik tersebut. Perbandingan yang lain ialah objek sebenar dengan imej dalam cermin. Walaupun kelihatan sama, tapi imej dalam cermin tetap bukan objek sebenar : credit  :CERY~

 



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

09 November 2012

08 November 2012

Upgrade pam. Pentingkah?

Saya dah upgrade pam saya dari avent manual kepada unimom allegro. Kenapa saya upgrade? Tak baguskah avent?Hehe..mestilah tak..Avent manual terbaik! Cuma saya ada sebab saya kenapa saya invest untuk allegro.

Susu yang dihasilkan sekarang ni cukup2 sahaja untuk syamil. So, i dont want to take things for granted. Saya kena usaha lebih lah. Bukan bermakna beli pam allegro ni boleh saya goyang kaki saja. Everything needs effort. Saya nak buat power pumping dengan bantuan double pump. So dalam masa yang sama saya boleh melakukan kerja sambil-sambil tu. Masa itu sangat precious! dan saya memang suka buat banyak kerja dalam satu masa.:D

Dan double pumping boleh merangsang susu dengan lebih cepat! Kita tunggu resultnya lepas seminggu k!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

07 November 2012

Foremilk and hindmilk

Susu ibu mempunyai dua bahagian iaitu foremilk dan hindmilk. Foremilk ialah bahagian susu yang awal keluar semasa mula menyusu atau pam. Foremilk mengandungi peratus air yang tinggi dan ia selalunya menghilangkan haus.

Hindmilk pula ialah bahagian susu yang keluar selepas foremilk habis dikeluarkan. Hindmilk mengandungi peratus lemak yang tinggi dan mengenyangkan bayi.


Bayi perlu mendapat kedua-dua bahagian susu ibu ini. Untuk memastikan bayi mendapat hindmilk, penyusuan harus berlaku selama 10-15 minit setiap payudara ( kadang kala 5- 10 minit bergantung pada bayi masing-masing).

Satu lagi cara untuk menentukan bayi mendapat kedua-dua bahagian susu ini adalah melalui najis bayi.

Najis bayi akan berbentuk bijian atau tekstur berwarna kekuningan jika bayi mendapat foremilk and hindmilk.

Bagi bayi yang hanya mendapat foremilk, najisnya berwarna kehijauan. Indikasi ini boleh menentukan ibu untuk lebih peka terhadap kadar penyusuan bayi. Sekiranya bayi hanya mendapat foremilk tanpa hindmilk, berkemungkinan berat mengikut umur tidak tercapai akibat kurang zat-zat dan lemak yang terdapat dalam hindmilk.


sumber google


Jangan ingat foremilk itu susu basi kerana kecairannya ya...susu ibu tak boleh dan tidak akan basi ( kecuali EBM).








Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

03 November 2012

Tiada lagi masalah sendi dan tulang!

Ramai yang sakit sendi sejak akhir-akhir ini. Saya perasan semua lingkungan umur sudah mula terasa sakit sendi. Kalau dulu, orang-orang tua sahaja kerap mengadu sakit tulang dan sendi, tetapi sekarang ini anak-anak muda pun sudah mengadu sakit tulang dan sendi. Faktor utama ialah pemakanan dan postur seseorang. Gagal mencapai kedua nya memang boleh mengakibatkan sendi lenguh dan sakit yang berpanjangan.

sakit sendi
Advanced Joint Health(AJH)  tablet merupakan rumusan terbaru dari shaklee yang mengandungi 100% dari sumber semulajadi dan tumbuhan. Rumusannya yang mengandungi glucosamine, boswellia dan vitamin serta mineral mampu melegakan sakit sendi seawal 5 hari!

GLUCOSAMINE

Sejenis gula amino yang diekstrak dari jagung untuk mepertingkatkan bendalir kusyen dan sebagai pelincir kepada tulang.

BOSWELLIA

Diekstrak dari tumbuhan dan sering digunakan pada zaman dahulu untuk merawat artirits dan rheumatid artiritis. Ia juga menghalang bahan kimia menyerang sendi dan menyebabkan ketidakselesaan sendi.

AJH mengandungi vitamin c dan mineral2 yang lain untuk memelihara kesihatan sendi. Keistimiewaan AJH ialah bebas CHONDROITIN yang mengurangkan penyerapan glucosamine. CHONROITIN juga tidak digalakkan kerana dari sumber haiwan dan boleh menyebabkan sakit perut dan mual kepada sesetengah yang mengambilnya.




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

01 November 2012

Promo raja segala tumbuhan! ALFALFA!


Salah satu hot item yang saya sangat suka. Saya percaya ramai wanita juga sangat suka akan ALFALFA kerana 'HOT' .. Bukan sahaja sumber keintiman para suami isteri malah ada banyak lagi fungsi. Boleh tengok sini untuk lebih details

Nak dalaman yang bersih dan sihat? tentulah cari ALFALFA!

PROMO PRICE untuk bulan NOVEMBER! Harga memang terbaik untuk 330 biji dan 700 biji! takkan dapat di mana2 pasaran dengan kualitinya yang UNIK!

JOM ORDER!

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

30 October 2012

Jom check balik kenapa susu kurang

To all breastfeed mother,

Saya pasti setiap daripada kita ade mengalami masalah dalam menjayakan penyusuan untuk anak-anak. Ada yang merungut susu tidak cukup, ada yang putus asa di tengah jalan dan ada yang langsung tidak tahu menahu tentang konsep asas penyusuan.

Bagi ibu-ibu yang baru, saya nak share satu checklist untuk anda semua. Print dan tampal di peti sejuk ke, atau mana-mana soft board. Ini untuk rujukan mommies semua. Jangan cepat mengeluh kata susu tak cukup etc. Trouble shoot the problem first. Setiap yang berlaku pasti ada sebabnya. Cuba lakukan untuk 15- 20 hari. Nanti kalau dah pandai tackle problem, tak perlu pakai dah checklist ni. You will get to used to it bila dah biasa praktis.



Isi dan sebelum tidur kalau rasa hasil tak mencukupi, top up lah dengan tandem nursing or power pumping. Nak buat checklist sendiri pun boleh. This is only guide line

Happy breastfeeding!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

23 October 2012

Teknik marmet~ Lenguh tapi berbaloi!

Jom tengok video ini ( sumber youtube)
Dah tengok? Entry ni specially untuk ibu-ibu yang menyusukan anak mereka. Apa itu marmet? Marmet ialah kaedah memerah susu secara manual atau menggunakan tangan sendiri. Saya pasti ramai yang tahu tentang marmet. Tidak kurang juga kepada yang tidak tahu langsung. Tetapi, berapa ramai yang telah mencuba teknik ini?

Bagi saya, teknik ini harus diketahui oleh semua ibu-ibu yang menyusukan anak. Jangan terlalu selesa dengan comfort zone masing-masing. Jangan terlalu selesa dengan pam eletrik, swing, freestyle atau manual sekalipun. Ingat, semua itu adalah gajet sahaja. Kita tidak tahu bila kita akan menyesal betapa tidak mempelajari teknik marmet satu hari nanti.

Tak paham?

Ok, andai kata, anda lupa membawa pam anda, apakah alternatif untuk memerah susu dan untuk menggelakkan bengkak susu seterusnya menyebabkan susu merudum? Beli pam yang lain? Kalau kedai menjual aksesori pam tidak ada berdekatan? Pulang ke rumah semula? Nah, sudah jadi ibu pasti anda tahu betapa masa itu sangat berharga. Please try to gain knowledge adn alternatives and learn!

Insiden saya dulu, pernah membawa pam tetapi tertinggal botol. Kelam kabut dibuatnya. Terpaksa tunggu sehingga balik ke ofis baru dapat mengepam. Sehingga itu, saya terskip satu sesi dan engorged serta sakit kepala. Masa tu pun tak tahu pasal marmet. Sampai satu masa, saya cuba try test. Alhamdulillah menjadi. Saya tak tengok video semua. Saya fikir lojik macam mana anak menghisap dan cuba aplikasi teknik itu. Memang lenguh, tapi berbaloi dengan hasilnya walaupun tak seberapa namun saya telah cuba sesuatu yang baru.

Cuba belajar teknik ini semua mommies! Memang berbaloi kerana rangsangan kulit-ke kulit akan menlancarkan penghasilan susu dengan lebih baik. Kalau dekat bilik atau malam pun boleh guna teknik marmet ni. Tak perlu basuh pam dan sebagainya. Yang perlu cuma botol, tangan dan usaha tanpa jemu!

Selamat mencuba!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

Re-gain energy dengan PERFORMANCE DRINK!

Tengok gambar di atas pun semua dah agak minuman atas untuk apa kan? Ya, Performance Drink memang menjadi minuman sukan yang pertama di US dulu. Tapi....bukan untuk atlit sahaja tau..Banyaaaaaaak lagi kegunaan dia. Jom tengok...

Performance drink berupaya meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda dan memberi pengekalan tenaga bendalir dalam badan. Ia merupakan minuman karbohidrat yang memberi tenaga. Mengandungi natrium,kalsium,klorida dan kalium untuk menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan dan baik untuk sistem saraf

Untuk apa?

* Menggantikan air yang hilang ie berpeluh, cirit birit
* Memberkal tenaga & daya tahan fizikal yang berpanjangan
* Mengurangkan kehausan (terutama semasa puasa)
* Mengekalkan paras gula

Untuk siapa?

1. Atlit sukan yang sentiasa bersenam dan melakukan aktiviti berterusan
2. Pekerja shift ( untuk memberi tenaga dan sentiasa fresh)
3. Pekerja site di tengah panas atau yang melakukan kerja berat '
4. Untuk pesakit cirit birit (menggantikan bendalir dalam badan)
5. Untuk ibu hamil yang tidak boleh makan dan sering muntah semasa trimister pertama
6. Untuk sesiapa yang rendah paras gula dan sering pitam
7. Kanak-kanak dan dewasa yang sering demam
8. Untuk golongan yang susah minum air putih.


Best kan? Minuman isotonik yang TIDAK BERGAS! dan sesuai untuk semua!

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

16 October 2012

Siapa nak cure gastrik boleh baca ini...






















Saya selalu kena gastrik sebelum ini. Tapi alhamdulillah sejak ambil ESP, sakit tu tak kunjung tiba. Syukur! Kalau rasa mual,pedih perut terutamanya semasa hamil, susah hadam dan masalah perut, boleh cuba set ESP+ Peppermint ginger plus.

Peppermint ginger plus mengandungi :

~ Pudina : membantu penghadaman,pedih ulu hati,muntah-muntah dan lesu
~ Halia : Melegakan  angin di dalam badan
~Adas : Melegakan kembung perut
~Cekur manis : Melegakan masalah pencernaan

So apa lagi, jom cure gastrik atau masalah perut yang menganggu hidup. Insya Allah berjaya!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

15 October 2012

Power pumping~Boost up your breast milk!

Power pumping

Perjalanan penyusuan ibu memang akan ada naik dan turun. Kadang kala kuantiti susu yang dihasilkan tidak mencukupi apabila bayi makin membesar dan kehendaknya menjadi lebih tinggi. Justeru itu, jangan mengambil langkah mudah dengan menyogok bayi dengan susu formula sebelum berusaha untuk meningkatkan kuantiti susu.

Power pumping adalah salah satu cara untuk meningkatkan penghasilan susu secara tidak langsung. Ia adalah satu teknik untuk menghantar signal kepada otak untuk menghasilkan susu dengan lebih.Ia juga berguna untuk ibu-ibu yang ingin relaktasi.

Kaedah :

PAM TUNGGAL (single pam)

  1. Pam sebelah payudara(kanan atau kiri) untuk 10 minit.
  2. Tukar pam kepada payudara yang lagi satu dan pam selama 10 minit.
  3. Ulang kembali pam payudara yang pertama untuk 10 minit lagi.
  4. Teruskan pam bergilir-gilir selama 10 minit sehingga satu jam.

      DWI PAM ( double pam)

  1. Pam kedua-dua payudara selama 10 minit
  2. Rehat selama 10 minit.
  3. Sambung kembali pam selama 10 minit
  4. Ulang (2) dan (3) selama satu jam


Power pumping perlu dilakukan secara konsisten untuk mendapatkan hasil yang baik. Kesan peningkatan boleh di pantau dari hari ke 5 hingga 2 minggu selepas power pumping dilakukan secara kerap.

Teruskan pam walaupun hanya keluar angin. Ia adalah seperti memimik bayi menghisap dan menghantar signal pada otak untuk menghasilkan susu dengan kuantiti yang lebih.

Jangan putus asa jika tidak nampak kesan dalam masa yang singkat. Kesabaran dan usaha berterusan adalah kunci utama kepada kejayaan power pumping. Teruskan power pumping sehingga anda mendapat hasil yang dikehendaki. All the best mommies semua! Jangan cepat give up ya!

p/s: Power pumping lebih digalakkan pada waktu tengah malam, kerana hormon susu lebih banyak dirembeskan semasa itu. So, korbankan waktu tidur anda untuk si manja..:) Tapi kalau tak dapat bangun tengah malam pun, try waktu-waktu yang terluang. Siapa berjaya boleh comment kat sini..:)







Continue Reading

13 October 2012

Untuk mata dan untuk cegah kanser

Carotomax ada 6 variasi karotena diekstrak dari sayuran dan buah-buahan. Jom tengok apa 6 variasi karotena itu:

Alpha Carotena : Untuk penglihatan mata dan untuk mata yang lebih sihat
Beta Carotena : Untuk kulit yang lebih sihat ; baiki kulit
Lycopena: Sebagai anti oksida dan melambatkan penuaan
Astaxanthin : Melindungi kerosakan oksidasi kolestrol LDL
Lutein- Menyekat katarak dan glaukoma (penyakit mata)
Zeaxanthin- melindungi mata dan menuras cahay gelombang biru yang berbahaya




SATU HIDANGAN SHAKLEE CAROTOMAX BERSAMAAN DENGAN


Fungsi Carotomax:

~ mampu meningkatkan penglihatan,mengurangkan eye bags,mengatasi masalah  gelung hitam di bawah mata
~meredakan penyakit kulit
~Melawan kanser
melindungi epithelial;memelihara lapisan kornea, usus,perut dan paru-paru



MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MERAWAT :)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

11 October 2012

COD Area

Untuk customer-customer yang lebih suka nak COD, jom tengok kawasan mana yang saya cover :

~ Gombak
~Sungai Buloh, Rahman putra
~Saujana utama
~Lebuh Ampang
~Pantai Dalam : Area sekitar RTM angkasapuri

So, tunggu apa lagi,Jom pick up barang straight!:)


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

09 October 2012

Omega Guard untuk siapa?

Omega guard adalah asid lemak yang tidak dapat dihasilkan dalam badan kita, jadi kite memerlukan dari sumber makanan atau supplement tambahan. Omega guard mempunyai 7 asid lemak omega 3 seperti EPA,DHA dan lain-lain.

Apa itu DHA? Jom baca artikel ni

The benefits of DHA for a growing foetus and where to get it.
MANY people today are more conscious about the food they eat. But nothing makes a woman question what she puts in her mouth more than pregnancy. While folic acid and calcium may be the first nutritional needs that come to mind, there is another that’s just as important and sometimes overlooked: docosahexaenoic acid, or DHA.
DHA, an omega-3 long chain polyunsaturated fatty acid, is found in every cell of the body. It is critical for brain, eye, and central nervous system development and functioning.
During pregnancy, developing babies rely on their mothers to get needed DHA. Since DHA is derived from the foods we eat, the content of DHA in a mother’s diet determines the amount of DHA passed on to her developing baby.
Unfortunately, many pregnant women fail to get the recommended amount of DHA in their diets and DHA is not found in most “pre-natal” vitamins.

DHA in breast milk
A study performed at Texas Tech University showed a correlation between the amounts of DHA found in a mother’s milk and a baby’s cognitive function. Basically, the more DHA mum had, the smarter her baby was. Babies need DHA for optimal brain and eye development and they get the DHA from mum’s breast milk.
This study, published in the Journal of Paediatrics Psychiatry, revealed a positive correlation between DHA levels in breast milk and newborn neurobehavioural function. These findings support numerous clinical studies showing that DHA plays an important role in infant mental and visual development.
“This study is significant because it correlates higher DHA in breast milk to higher cognitive function at a very young age,” said study investigator Dr Connye Kuratko, a registered dietician formerly with Texas Tech University and now with Martek Biosciences. “Americans have among the lowest levels of breast milk DHA in the world because of their diets, but pregnant and breastfeeding mums can safely ensure their baby is getting enough DHA simply by taking a DHA supplement.”
Developing infants cannot efficiently make their own DHA and must obtain it through their mothers’ placentas during pregnancy, and from breast milk after birth. The amount of DHA in a mother’s diet determines the amount of DHA in her breast milk.

According to Dr Barbara Levine, associate professor of nutrition in medicine at Weill Medical College of Cornell University, “the purest source of DHA is not the fish itself, but rather what fish consume: the ocean’s vegetarian plant algae. Taking DHA supplements produced from marine algae is therefore a safe way for pregnant women to boost their fatty acid stores.”

The Star : Sunday 21 March 2010

Dah baca? So amat penting untuk ibu mengandung mengambil DHA untuk pembentukan otak janin. Kalau kita tengok betul2, dalam susu lactation pun ada DHA. :)

Selain itu, ada banyak fungsi omega guard nie , antaranya :

~ merendahkan paras kolestrol, mengawal berat badan yang obes
~ memelihara tekanan darah
~ mengurankan radang sendi
~ membina sel membran otak ( sesuai untuk kanak-kanak yang sedang membesar untuk menggalak pertumbuhan IQ mereka)
~ membaiki sistem hadaman
~mengurangkan risiko sakit jantung



Jom order dan jadi lebih sihat dengan omega guard!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

08 October 2012

Alfalfa

Apa itu alfalfa?

Alfalfa adalah sejenis tumbuhan herba yang akarnya ditanam sedalam 6 meter ke bawah dan mempunyai pelbagai khasiat, ada vitamin C, A,E dan K serta mengandungi iron.

    
Sumber google: Alfalfa



Ia adalah sejenis herba yang membersihkan toksik. Jom intai apa kegunaanya :

~ Mengawal pendarahan
~Membuang toksik
~Melancarkan sistem perkumuhan
~Meredakan kencing tidak lawas
~Melegakan sembelit
~Merawat allergi,jerawat, dan jangkitan vagina
~Mengurangkan keputihan untuk wanita
~Bertindak sebagai kacip fatimah
~Mengecutkan rahim
~Sebagai milk booster

Artikel yang menunjukkan Alfalfa boleh merangsang susu untuk keluar




p/s: Tetapi sesiapa yang alah dengan herba tidak digalakkan mengambil Alfalfa. Perempuan mengandung juga tidak digalakkan kerana bimbang boleh mengecutkan rahim serta mengundang kontraksi.

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

07 October 2012

GLA complex~Hormon,depression, PMS,haid tak teratur..Semuanya tentang HORMON





Pernah dengar Evening Primerose Oil(EPO)? Supplement yang selalu di ambil oleh para wanita untuk sindrom menopous dan PMS atau untuk anti penuaan sejak berkurun dulu. Memang terbukti bagus terutama untuk sindrom menopous.

Apa pula GLA complex dari Shaklee? GLA merupakan Gama -Lindenic Acid. GLA ini terdapat dalam semua EPO yang mempunyai pelbagai fungsi.

Kenapa GLA complex?
Ia diekstrak dari Borage seed. Dan yang istimewanya Borage seed mengandungi 2 kali ganda GLA dari EPO biasa. Ia juga mengandungi Vitamin E asli dari bunga matahari dan bersifat anti oksida.

Borage seed selalu diguna sebagai herba pada zaman dahulu untuk merawat eczema, skin disorder,diabetes dan lain-lain.Daun dan bunga dari Borage ini selalu digunakan untuk demam, batuk, dan tekanan. Ia juga digunakan secara tradisional dan moden  di dalam set penjagaan kulit. Jom tengok rupa pokok Borage.




Jom tengok apa fungsi GLA complex ini secara menyeluruh, JOM,,,

* Merawat ulser,meringankan kebas urat, meningkatkan stamina,
* Mengawal hormon estrogen & testosteron, melegakan sindrom PMS,menopous dan breast ache 
* Melambatkan menopous, mengatasi insomnia dan tekanan(depression)
* Menghalang sel kanser
* Membaiki kulit yang allergi dan penuaan.
* Menghalang komplikasi diabetes dan darah tinggi
* Mencantikkan kulit kerana vitamin E mempunyai anti oksida
*Mengurangkan parut2 atau bintik penuaan.
*Menstabilkan masalah kesuburan
*Untuk period yang tidak teratur

P/s: Untuk membeli sebarang GLA atau EPO sila pastikan ia bebas dari Pyrrolizidine Alkaloids(PAs) kerana ini boleh membawa kepada kanser dalam masa jangka panjang.

GLA boleh diambil oleh lelaki dan wanita! Bukan untuk wanita sahaja ye!


GLA complex bebas dari PAs dan semulajadi organik..Pilihan di tangan anda!





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

06 October 2012

ESP *magic item*

Sempena promo Oktober ini dengan ESP harga runtuh mendadak...saya nak kongsi pasal Energizing Soy Protein atau lebih dikenali dengan ESP.

ESP adalah satu minuman yang berasaskan dari soya yang mempunyai pelbagai khasiat. Ia mengandungi 9 asid amino yang tidak dapat dihasilkan dalam badan dan juga mengandungi vitamin B dan kalsium serta bebas daripada gula tinggi dan kafein. Ia diproses dengan menggunakan 100% air dan tidak ada perisa atau pewarna tambahan.

Dalam post sebelum ini pun saya dah explain sedikit sebanyak tentang ESP. Cuma dalam post ni saya higlight lebih sikit.

Soalan yang kerap kali di ajukan oleh customer : Tak ada side effect ke? Bagus ke ESP ni?

Try dulu baru tahu keberkesanan ESP. Saya dah cuba dan memang puas hati dengan ESP ni. Dan memang tak ada side effect sebab 100% semulajadi daripada soya.

Kulit kering, alergi, stretch mark yang langung tak hilang, payudara kendur, lesu sepanjang hari, tiada tenaga, mahu kurus, masalah penyusuan, jeragat tak hilang-hilang, nak awet muda, kuku rapuh,rambut gugur, INSYA ALLAH boleh di atasi dengan ESP.Yang penting anda sihat selalu!

Jom Try dan rasai perbezaannya sendiri!:)

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

05 October 2012

GIFT DELIVERY

Tercari-cari hadiah yang istimewa untuk isteri atau suami? Atau untuk kakak atau abang? Or even parents? Sempena bulan harijadi saya, dan promo Oktober dengan ESP ,Rehans wardrobe akan menyediakan servis penghantaran GIFT set yang anda pilih terus kepada orang yang tersayang. So apa lagi? Boleh start dengan ESP, confirm hadiah ini akan disukai!! Jom bagi surprise kepada orang tersayang anda!

Hubungi Rehana 012-2319979 untuk maklumat lanjut..:)




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

02 October 2012

PESTA ESP

 Siapa yang dah cuba ESP and dah jatuh cinta dengan produk ini, memang promo bulan oktober ini macam durian runtuh bagi mereka..So untuk siapa nak jimat atau simpan stok atau baru nak cuba-cuba, jom order! Saya pun dah simpan 3 tin untuk saya sendiri. Bukan senang dapat promo ini..yes!

JOM ORDER RAMAI-RAMAI :)




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

Vita C- with citrus & Bioflavonoids

Credit : Azlin Mohd Atan

  Ok, untuk semua customer saya yang ternanti-nanti kedatangan Vitamin C yang hampir 2 minggu tak ada stok seluruh malaysia. Ini khas untuk anda!Yang paling best, Vita C sudah di upgrade dengan Citrus Bioflavonoids.

Ha, tak paham? Meh saya terang sikit. Citrus Bioflavonoids ni adalah satu element di dalam buah-buah atau sayuran. Citrus ini meningkatkan kadar tindak balas Vita C di dalam badan. Bukan itu sahaja, ia mampu membantu dalam proses pernafasan(paru-paru), boleh mengurangkan sakit otot terutama untuk atlet sukan. Ia juga mampu meningkatkan peredaran darah dengan baik.

Fungsi vitamin C yang asal masih kekal ya : Mencegah pigmentasi, membina sistem imun, mencantikkan kulit, memberi kecergasan

Baru sampai kotak vita c untuk order dari customer. Worth waiting kan?Suka!

JOM BORONG VITA C!




Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

27 September 2012

Kids vitamins



Khas untuk kanak-kanak. Vitalea chewable mengandungi pelbagai vitamin (multivitamin) untuk tumbesaran kanak-kanak. Bagi yang tidak gemar dengan tablet, boleh cuba meal shake sebagai supplement tambahan untuk kanak-kanak juga!

Jom PM saya untuk harga yang terbaik!


Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

Specialnya Vitamin E

Jom kita cerita pasal vitamin E.Simple & straight to point.

Vitamin E adalah vitamin larut lemak dan paling baik sekali kalau nak beli vitamin E, tengok label ye. Kena ada D-alpha tocopheral, yakni dari sumber natural. Lebih baik daripada sintetik.

Apa fungsi vitamin E? Banyak!Jom list down :

* Boleh melancarkan perjalanan darah
* Sebagai anti oksida
* Baik untuk macam-macam penyakit seperti jantung, tulang dll.
* Boleh memecahkan blood clots
* Sesuai untuk pesakit darah tinggi kerana vitamin E mampu merendahkan tekanan darah
* Anti-aging
* Meredakan simptom PMS, depression dan menopouse
* Untuk kesuburan lelaki
* Meningkatkan air mani
* Membina sistem imun kepada golongan dewasa.
* Mengurangkan risiko kanser prostat untuk penghisap rokok.


Lagi satu, vitamin E ni boleh dijadikan masker atau sebagai first aid kat rumah terutama untuk melecur. Boleh sapukan kapsul vitamin E+ olive oil selepas 1st medication untuk melecur.

Jom terokai kesan penggunaannya!!

Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

25 September 2012

Keperluan Vitamin

Ada customer saya pernah tanya, dia rasa gusar bila fikir yang dia mengambil supplement yang banyak jenis dan risau bila akan menganggu tubuh kerana excessive vitamins

Ingat lagi tak bila time kita belajar dulu, sains atau biologi kita disarankan mengambil mineral dan vitamin dalam kuantiti yang minima.

Fakta : Apa-apa vitamin atau mineral yang di ambil dalam kuantiti yang berlebihan boleh memudaratkan kesihatan

Sebab itu, kita ada guideline untuk ambil vitamin. Sebab itu, kita bagi tahu satu hari ambil berapa biji..waktu sekian dan sebagainya. Kita makan pun hari-hari kan? Sama lah konsep ini juga, tetapi dengan kadar yang berpatutan

We need vitamins,but in appropriate quantity not excessive or less

Vitamin dari sumber makanan pun mencukupi jika kita mengikut cara-cara yang betul. Tapi berapa orang yang peka tentang kandungan vitamin dalam sayur yang masih valid atau tidak di dalam sayur yang dimasak?Berapa ramai yang rajin makan buah setiap hari sebagai makanan rutin? Kita makan nasi hari-hari, tetapi adakah mengikut piramid makanan yang betul?

Supplement adalah vitamin dan ia bukan UBAT.



Untuk sebarang pertanyaan tentang supplement Shaklee, hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

Collagen Powder


CREDIT : mamafaiz.com
Hai semua...Siapa nak cantik tanpa suntikan dan nak cantik semulajadi. Jom try collagen dari shaklee. 100% organik dan tidak ada pewarna atau perasa tambahan. Diekstrak dengan sisik ikan merah dan mampu meresap ke dalam badan dengan cepat.

NO HARM TO TRY!!



Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

24 September 2012

Testimoni : Ostematrix hilangkan sakit gigi!

Ini dia testimoni dari mother in law saya:

MIL selalu mengadu sakit gigi dari dulu lagi, saya yang tahu serba sedikit tentang kalsium sarankan dia mengambil kalsium dari doktor. Berminggu-minggu pun tetap sama. Jadi saya ingat, maybe sudah parah dan perlu dicabut (atas cadangan adik saya yang bakal bergelar dentist). Untuk iktihar terakhir, saya beri OSTEMATRIX untuk dia cuba. 2 minggu lepas tu, sakit completely hilang!! MIL sangat puas hati. :)

OSTEMATRIX,,,bukan sekadar kalsium...:)







Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

Soya & Kebaikan

Saya suka soya. Anda bagaimana? Rata-rata ada yang menggemari soya dan ada yang tidak. Soya untuk apa? Kepentingannya? Jom kita check.

Kalau dulu kita belajar sains pun sudah clear tentang fungsi protein. Soya ni pun sejenis protein sayuran. Protein ialah untuk membina sel-sel badan dan juga memulihkan sel2 badan. Ia merangkumi diet yang sihat untuk pembinaan otot2, untuk jantung, payudara, tulang dan juga untuk menangani sindrom menopous dan mengekalkan paras gula dalam darah.

Ada yang tanya kat saya, macam mana SOYA boleh buat kita cantik? Its simple. Bila kulit kita sihat, kita pun akan nampak cantik. Inner beauty bak kata orang putih.

Soya juga boleh mengurangkan risiko kanser payudara. Jom tengok artikel dari health science bulletin :

Soy foods are rich in isoflavones, a major group of phytoestrogens thought to reduce
the risk of breast cancer. Many studies have supported this hypothesis, and a study
published earlier this year,
http://cebp.aacrjournals.org/content/18/4/1050.abstract
(Cancer Epidemiol Biomarkers Prev2009;18(4):1050-9), found that soy intake during
childhood, adolescence, and adulthood was associated with decreased breast cancer
risk in Asian American women.


ESP shaklee merupakan soya yang terdiri daripada 9 asid amino dan di proses dengan air.
Kita jadi sihat, dan dapat bonus jadi cantik. Siapa yang tak nak kan?





Berminat? Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading

21 September 2012

Kaedah Penyimpanan EBM(Expressed Breast Milk)


Yang ini untuk ibu-ibu baru yang masih ragu-ragu tentang penyimpanan EBM. Macam saya dulu juga, tak tahu apa itu EBM, macam mana nak simpan, pam pun tak reti. Why i can come far until 8 months in breastfeeding? Because the knowledge itself. Bukan semua kena disuap, tapi kena pandai cari sendiri juga baru lekat dalam minda . So jom baca sedikit tips dari saya :


TEMPAT SIMPANAN
JENIS KEADAAN
TEMPOH

Suhu bilik (25-37 C)
Susu perahan yang baru
diperah
3-4 jam
Bilik berhawa dingin
(15-25 C) *
Susu perahan yang baru
diperah
6-7 jam
Peti sejuk 2 pintu
(pintu bawah)
Susu di sejukkan
(tidak beku)
3-5 hari(boleh dibekukan selepas 5 hari
Peti sejuk 1 pintu
(bahagian sejuk)
Susu disejukkan
(tidak beku)
3-5 hari(boleh dibekukan selepas 5 hari
Bahagian beku : 2 minggu
Peti sejuk 2 pintu
(bahagian sejuk beku)
Susu dibekukan
3 bulan
Deep freezer

Susu beku
5-6 bulan


Table ni saya create sendiri. Kalau tak paham, boleh comment or tanya saya terus. Ingat susu perahan perlu di preserve. Sebab kualiti kena jaga. Memang takkan sama as from breast itself, tapi, this is least we can do instead of giving formula milk.

Dimana nak simpan susu perahan?
Didalam bekas BPA free,bekas dadih ( 3 kali guna sahaja) atau plastik recycle bags. Boleh google tentang storage bottle for EBM atau storage bottle for EBM. Dah banyak jenama dalam pasaran. Ini salah satu contohnya :




Kalau nak jimat, guna storage bottle for daily use dan storage bags for stock. Macam tulah saya buat. So tak perlu beli storage bottle banyak2. dan jimat space jugak..


Sumber dari KIM : Kan kemas tu..


Macam saya guna plastik You Have a Baby ( YHAB). Murah sikit, saya beli sealer plastik dan seal. Plastik ni murah sebab tak ade zipper lock. Bagi saya, selagi saya boleh jimat, saya akan jimat. :) Thats me. Yang penting kualiti terjaga. Kalau dulu saya guna plastik aiskrim which i wont encourage. Dulu tak ada ilmu boleh la buat macam tu,. siapa yang dah tahu ambillah cara yang mudah dan terjamin ye..

Apa lagi perlu untuk buat stok? Kena letak tarikh, kuantiti susu dan susu ikut tarikh ye. First In, First Out.

Okay..nanti kita sambung lagi untuk gadjets pengepaman.



 Hubungi Rehana 0122319979 atau PM saya di www.facebook.com/Rehanswardrobe
Continue Reading